Teraz jest 28 lip 2026, o 11:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie o nić bramińską
PostNapisane: 6 lut 2009, o 14:49 
Sponsorzy

Hare Krysna! Mam techniczne pytanie dotyczące nici bramińskiej. Czy mężczyzna posiadający bramińską inicjację może intonować gayatri bez noszenia nici bramińskiej (ze względu na pracę jaką wykonuje i ludzi z jakimi ma do czynienia, oraz ze względu na przerwę w intonowaniu).? Pokornie proszę o udzielenie odpowiedzi.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: pytanie o nić bramińską
PostNapisane: 6 lut 2009, o 16:40 
Morderator

Ekangi Radha napisał(a):
Hare Krysna! Mam techniczne pytanie dotyczące nici bramińskiej. Czy mężczyzna posiadający bramińską inicjację może intonować gayatri bez noszenia nici bramińskiej (ze względu na pracę jaką wykonuje i ludzi z jakimi ma do czynienia, oraz ze względu na przerwę w intonowaniu).? Pokornie proszę o udzielenie odpowiedzi.

mysle ze tutaj wlasciwsze byloby pytanie jakis jest cel noszenia nici braminskich , czy jest owa nic, jaki spelnia charakter?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 17:13 
Sponsorzy

Hari Bolo! Mataji.
Pamietam ze kiedy Kryszna sambanda pr pracował w ochronie ,zadał to samo pytanie do Kryszna Kshetry Prabhu.
Pamietam ze Maharaj Odp,ze jesli jest taka sytuacja,to jak najbardziej. poza tym przypomniał,ze Nic Braminska na Ciele waishnawow pojawiła sie po tym Jak Bhaktisidhanta maharaj wprowadzil ja by pokazac ogołowi ludzi ze waishnawa jest co najmniej na pozycji Bramina(wczesniej Bhaktowie nie mieli powazania społecznego z racji na wiele apasampradji ,i nonsensow,jakie tkzw Bhaktowie wyrabiali) Tak wiec maharaj Odrzekł ze w zeczy samej Nic w naszej tradycji ma bardziej folklorystyczne znaczenie.
Nie oznacza to jednak ze NIc nie chroni nas,tzn ze pomaga pamietac o Bogu,jego materialnej energii i zywej istocie ,jako dżiwa shakti.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 18:47 

Gauranga Avatar dal ciekawa odpowiedz, ale mysle tez, ze nalezaloby w pierwszej kolejnosci zapytac o ta kwestie osobe, ktora ta nić temu bhakcie zalozyla (jego guru).

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 20:24 
Sponsorzy

wiem że jest to najlepsza forma zadawania i udzielenia odpowiedzi, lecz Suhotra Maharaja jest mistrzem duchowym który inspiruje nas w tej chwili ze świata duchowego.
Ale sugestia jest właściwa. Dziękuję

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 21:01 

Jai Suhotra Maharaj! w takim razie spytajcie tego, kogo uwazacie za swojego siksa-guru lub duchowego osobistego doradce - bedzie to personalna i osobista porada.
Ja pracuje w fabryce, z ok. 10 ludzmi w sekcji. Codziennie przebieram sie w szatni w ciuchy robocze. Pare razy koledzy pytali mnie, po co mi ten sznurek, odpowiadalem: "To jest nic braminska :) ".
Jesli wstydzisz sie nitki, mozesz obwiazac ja sobie wokol pasa i juz nie bedzie sie w oczy rzucac. Klopot tylko moze byc w wc - jak ja na ucho zakrecic? :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 21:59 
Sponsorzy

[quote="
mozesz obwiazac ja sobie wokol pasa i juz nie bedzie sie w oczy rzucac. Klopot tylko moze byc w wc - jak ja na ucho zakrecic? :lol:[/quote] No to moze byc rowniez przyjemne z pozytecznycznym,czyli okazja do karkołomnych asan z ashtanga Yogi :lol: :lol: :lol:

Pozrawiam Przyjacielu :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 22:12 

Pamietam, jak mieszkalem w KBMandir, byl pewien bhakta, ktory zdejmowal nitke jak wchodzil pod prysznic :) . Przerzucal ja przez drzwi kabiny, jak gamche :mrgreen:
Byl tez slodki Maha Simha :) ten to byl model - raz zgubil swoje nici, gdy intonowal wieczorem swoje gayatri japa. Bylo to jeszcze w czasach, gdy Gaur-Nitai mieli swoj pokoj w tym starym budynku w Mysiadle. Siedzialem w asramie, na pietrze. Nagle wpada Maha Simha (to byla pora dnia, kiedy mial serwis na oltarzu) i z wielkimi oczami :shock: wola, ze zgubil swoje upavita ! :!: Mowil, ze usiadl przed oltarzem, zaczal intonowac, potem wstal i nici juz na nim nie bylo ! :shock: Poszedlem z nim na dol, do pokoju Bostw - na srodku podlogi lezala poducha, na ktorej Maha Simha medytowal, a dookola niej zgrabnie ulozone swiete nici tego biedaka. :lol: :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 22:31 
Sponsorzy

Kedarnath dasa napisał(a):
Pamietam, jak mieszkalem w KBMandir, byl pewien bhakta, ktory zdejmowal nitke jak wchodzil pod prysznic :) . Przerzucal ja przez drzwi kabiny, jak gamche :mrgreen:
Byl tez slodki Maha Simha :) ten to byl model - raz zgubil swoje nici, gdy intonowal wieczorem swoje gayatri japa. Bylo to jeszcze w czasach, gdy Gaur-Nitai mieli swoj pokoj w tym starym budynku w Mysiadle. Siedzialem w asramie, na pietrze. Nagle wpada Maha Simha (to byla pora dnia, kiedy mial serwis na oltarzu) i z wielkimi oczami :shock: wola, ze zgubil swoje upavita ! :!: Mowil, ze usiadl przed oltarzem, zaczal intonowac, potem wstal i nici juz na nim nie bylo ! :shock: Poszedlem z nim na dol, do pokoju Bostw - na srodku podlogi lezala poducha, na ktorej Maha Simha medytowal, a dookola niej zgrabnie ulozone swiete nici tego biedaka. :lol: :lol:

No to zuch ,ten Mahasimha,ale ja rowniez miałem okazje go poznac w Wa-wie i potwierdzam ze jemu mogło sie to przytrafic.
Modlic sie trzeba by nie zapomniał oddychac bo jeszcze by sie biedaczysko udusił.
:mrgreen: A ostatnio gdy Kryszna Mohan pr był u mnie,opowiadal,jak jeden z warszawskich poojarich poszedł połozyc Bostwa spac i pozniej przysiadł by wyintonowac na ołtarzu gayatri,wpadł w takie samadhi ze rano drugi poojari znalazł go spiącego na pdlodze ołtarza :D :D :D

To sie nazywa poufna relacja z Bogiem :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 22:35 

wiem o kim mowa :lol: jemu czesto sie to zdarzalo :lol:
w ogole to zauwazylem, ze od kiedy zaczalem nosic nitke, to moje prawe ucho jest bardziej odstajace :mrgreen: :mrgreen: :lol:

hej Gauranger, ale spamujemy, co? 8) :mrgreen:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 lut 2009, o 22:48 
Sponsorzy

Kedarnath dasa napisał(a):
: :lol:

hej Gauranger, ale spamujemy, co? 8) :mrgreen:

U mnie to standard ,podobno !:mrgreen: :lol:
Tak czy inaczej mi tez juz w pracy mowią mis uszatek,bo klapniete uszko mam :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1