Damian907 napisał(a):
Gauranga Avatar das napisał(a):
Moj Miły .z twego zachowania wynika ze raczej roskoszy smakujesz poprzez jałowe kontr argumentownie. zazucasz nam uprawianie dogmatow,a sam to robisz. Ja proponuje ,zrob eksperyment,jak w labolatorium,nie proponuje Tobie slepej wiary,ale praktycznego doswiadczenia.a ty mowisz tylko tyle ,ze sie spodziewales takiego argumentu.
Jesli chcesz tylko pisac co ty o tym wszystki sądzisz to powiem Ci ze 99,9% ludzi na swiecie i w necie uprawia ten rodzaj samo uwielbienia i swoistego onanizmu. wiec nic nowego tu nie wniosłes(przepraszam,ale takich tobie podobnych bylo przed Tobą wielu i wielu jeszcze bedzie) Mi chodzi o to bys przynajmniej otworzył swoj umysł na nasze propozycje i argumenty.
Ok, nie jest też tak że mam "dogmat" że Boga osobowego nie ma, ale wcześniej dużo czasu spędzałem na polemikach z teistami, więc to nie jest tak że nagle sobie powiedziałem że "nie wierze". Chociaż spodobało mi się w Krysznie że nie obraża się jeśli się w nią włąśnie nie wierzysz, i jeśli jakimś sposobem absolut miałby cechy osoby to Kryszna pasuje do tego opisu, powtarzam JEŚLI

Ciesze sie ze piszesz jesli. tzn ze uzywasz inteligencji ;bo jej cechą jest watpliwosc.
Kryszna nie jest zazdrosny o nikogo bo On jest atma Rama zadowolony sam w sobie. Adi Budda,w tybecie tybetanczycy mowią o nim rowniez Mahalama.
On jest zrodłem wszelkiej argumentacji i jego ulubionym zajeciem jest dawac mozliwosci by spełniac pragnienia wszystkich bez wyjątku. wiec wyobraz sobie ten swiat materialny gdzie kazdy kreci swoj własny film,gdzie poprzez ego -fałszywe ego jakie ma
ktos (tak naprawde kazdy z nas) czyni
siebie głowną postacią w tym filmie,głownym bohaterem(malenkim Bogiem) i takich głownych aktorow jest tutaj nie skonczona ilosc w kazdej formie zycia,w swiecie innsektow,Zwierząt,duchow itp kto sielniejszy ,czy sprytniejszy jest supermanem

Patrząc na ten swiat z pozycji wyzwolonej osoby,czyli z pozycji brahmabhuta ,mozemy odniesc wrazenie ze jest to poprostu dom wariatow,gdzie kazdy mysli ze jest napoleonem.
Tak wiec zycze Ci własciwych rezultatow twoich medytacji i rozwazan.
Przed kazdym takim rozwazaniem ,pozwole sobie zasugerowac,poprostu pomodl sie szczerze do Pana Buddy,adi Buddy o ujrzenie prawdy,takiej orginalnej,a nie takiej jaką chcial bys widziec,tylko takij jaką On chcial by Ci pokazac.
Wowczas bedziesz spełniony,choc czasem oszołomiony,czy zaskoczony.
Kryszna nie jest zazdrosny o nic ,ani o nikogo ,On jest absolutnym zrodłem wszyskiego i wzystkich wszysko nalezy do niego ,ale On nie jest do tego przywiazany,jest zawsze usmiechniety i zajmuje sie bardzo prostymi czynnosciami,poprostu biega i sie bawi ze swoimi wiecznymi towarzyszami.
Jest pewien upaniszad ktory wprawia wszystkich monistow w zaklopotanie,ktory mowi o tym ze w "Chmurach" Brahmana daleko daleko poza tym swiatem materialnym jest boska gramma -wioska o nazwie goloka Tam najwyzszy brahman- Kryszna spełnia swoje najwyzsze czynnosci ,ma forme wszechatrakcyjnego chłopca ,a samo bycie w jego towarzystwie sprawia
ze niczego wiecej Ci nie trzeba,niektorzy zamierają bez ruchu,inni wielbią go w oddaniu,jeszcze inni nie kontrolują łez radosci gdy go widza,a ich Ciala drzą ze szczescia gdy go obejmują,czy dotykaja
Wszystkie szkoły mayavada milczą gdy słyszą o tym wersecie lub mowią e to musi byc jakis bład w kodach tegoz Upanishadu. w spominał o nim Suhotra Maharaj,w jednym ze swoich wykladow.Moze Purnaprajna Pr by wiedzial konkretną nazwe tegoz Upanishadu.
Tak czy inaczej Kryszna w Bhagavad Gicie mowi o roznych transcendentalistach, mowiac o swym aspekcie bezosobowym mowi On..... ze bardzo trudno jest podazac tą sciezką zajmuje ona wiele wiele czasu i jest wiele trudnowsi by nią podązac. mowi on ze po wielu wielu narodzinach tacy transcendentalisci (impersonalisci)
i tak w koncu przychodzą do niego. (wiec czy nie szkoda czasu)
Bhakti Yoga!Bhakti Marga, jest sposobem ktory owiele szybcie j pozwala osiągnąc upragniony cel,jest on procesem polecanym dla tego wieku klutni i hipokryzji -wieku kali.
a wszystkie te symptomy ktore osągają osoby bezposrednio obujące z absolutem mozesz osiągnąc juz tu i teraz poprzez intonowanie mahamantry hare Kryszna. Mozesz bardzo szybko jesli z uwagą i w regularny sposob praktykujesz ten rodzaj Dżapa medytacji osiągnąc przedsmak swiata duchowego (brahmana i wiele wiecej)
Osobiscie zycze Ci Damianie wszystkiego dobrego na Twej sciezce duchowej samorealizacji. Mowi sie ze kazdy leci swoim samolotem. Ja zycze Ci i modle sie o to,by samolot twojego umysłu osiągną własciwe towarzystwo w ktorego"flocie" bedziesz mogł leciec odwaznie i bez obaw prosto do celu. do orginalnego celu.
Dziekuje tez ze doceniles aspekt osobowy Sri Kryszny. POwodzenia!
p.s.
Gdybys kiedys mial jakies pytania zawsze jestesmy do usług