Teraz jest 28 lip 2026, o 10:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy Reiki jest pomocne?
PostNapisane: 31 lip 2008, o 15:33 

Hare Kryszna drodzy wielbiciele.

Chciałem zapytać, zalany falą natrętnych informacji na ten temat, czy uważacie, że REIKI może pomóc (a może zaszkodzić?) nam w naszym życiu duchowym?
Biorąc pod uwagę fakt, iż Śrila Prabhupada przygotował nam gotowy pakiet SADHANA BHAKTI oraz przestrzegał przed czytaniem literatury napisanej przez osoby nie będące waisznawami. Proszę, drodzy bhaktowie o wypowiedzi na ten temat. Hare Kryszna

Wasz sługa
Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Czy Reiki jest pomocne?
PostNapisane: 31 lip 2008, o 18:23 

a czy jesli będziesz miał zapalenie płóc to będziesz pracował nad sadhaną czy pójdziesz do lekarza ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 lip 2008, o 19:54 

Mysle,ze najbardziej kompetentnymi osobami zeby odpowiedziec na to pytanie sa Trisama P. i Syamananda P. sa mistrzami reiki...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 lip 2008, o 22:07 

krsna karsani napisał(a):
Mysle,ze najbardziej kompetentnymi osobami zeby odpowiedziec na to pytanie sa Trisama P. i Syamananda P. sa mistrzami reiki...

Z reiki jestem na bakier, ale uwazam, ze prawdziwym reiki-guru w polskiej yatrze jest Krsna-mohan Prabhu, ktory skadinad jest uczonym w bhakti sastrach.
Gopal Acarya, jak chcesz dowiedziec sie na temat wplywu reiki na bhakti i odwrotnie polecam skontaktuj sie z Krsna-mohanem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 12:10 

[quote="naturalbeat"]a czy jesli będziesz miał zapalenie płóc to będziesz pracował nad sadhaną czy pójdziesz do lekarza ?[/quote]

to nie jest odpowiedź na pytanie... chodzi mi o wpływ praktykowania reiki i nauk reiki na życie duchowe bhaktów, pytam też nie bez powodu. W naukach Srila Prabhupada spotykamy niejednokrotnie przestrogę, aby nie czytać książek napisanych przez niewielbicieli, szczególnie książek traktujących o życiu duchowym. Z tego co wiem Reiki nie jest procesem duchowym, choć nie jest to też materia czysto "wulgarna". Przestrzega sie bhaktów, aby stronili od towarzystwa "innych" bhaktów np. Gaudiya Math i ma to swój zrozumiały sens, jednocześnie tak łatwo dopuszcza się i "zezwala" na czytanie książek źródeł NEW AGE i podejmowanie praktyk w nich zawartych, tak jakby to była zupełnie niewinna rzecz. Dlatego pytam, co mają inni bhaktowie do powiedzenia na ten temat. hare kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 12:13 

[quote="krsna karsani"]Mysle,ze najbardziej kompetentnymi osobami zeby odpowiedziec na to pytanie sa Trisama P. i Syamananda P. sa mistrzami reiki...[/quote]

Chętnie usłyszałbym co ma Trisama Prabhu do powiedzenia na ten temat. To co przeczytałem w kurierze nama hatta, napisane ręką Syamanandy Prabhu zrodziło we mnie niepokój. Rzeczy, które tam pisze, nie pokrywają się z naukami naszego parampara. hare kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 12:17 

Z reiki jestem na bakier, ale uwazam, ze prawdziwym reiki-guru w polskiej yatrze jest Krsna-mohan Prabhu, ktory skadinad jest uczonym w bhakti sastrach.
Gopal Acarya, jak chcesz dowiedziec sie na temat wplywu reiki na bhakti i odwrotnie polecam skontaktuj sie z Krsna-mohanem.[/quote]

No tak, ale słyszałem, że Kryszna-mohan nie intonuje 16 rund maha mantry i ogólnie jest bardziej w reiki i innych tego typu sprawach, niż w bhakti... Więc, sam rozumiesz... Ja chciałbym usłyszeć autorytatwyną wypowiedź opartą na sadhu, guru i śastrach, dana przez osobe zadedykowaną bhakti a nie Reiki, takich kontaktów z mistrzami Reiki, którzy twierdza, ze to to samo co bhakti, albo, ze bez Reiki nie mozna w ogole dobrze praktykowac intonowania mam pod nosem kilku... może zatem Trisama Prabhu bedzie laskawy...
hare kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 14:00 

Kryszna Mohan jest starszym bhaktą, któremu nalerzy się szacunek (zgodnie z etykietą Vaisznawa), ja naprawde na Twoim miejscu byłbym bardzo ostrożny w ocenianiu takich osób to jest bhakta, który przez wiele lat z wielkim oddaniem służył Bóstwom
Myślę , że najlepiej zrobisz zadając to pytanie jakiemuś Guru z naszej sampradai
sam Prachladananda Swami ćwiczy thai chi i jakoś mu to nie przeszkadza w życiu duchowym.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 16:24 

Gopala Acarya DAS napisał(a):
No tak, ale słyszałem, że Kryszna-mohan nie intonuje 16 rund maha mantry i ogólnie jest bardziej w reiki i innych tego typu sprawach, niż w bhakti... Więc, sam rozumiesz...

Hare Kryszna Prabhu
Nie moge napisac, czy Kryszna Mohan intonuje 16 rund Maha-mantry, czy nie, bo tego nie wiem (pewnie zapytam go przy najblizszej okazji ;) ), ale mysle, ze zanim cos o kims napiszemy, co zaslyszelismy od kogos, to dobrze byloby, zeby byly to dobrze sprawdzone informacje. W innym wypadku mozemy przyczynic sie do tworzenia plotek.

Ja chciałbym usłyszeć autorytatwyną wypowiedź opartą na sadhu, guru i śastrach, dana przez osobe zadedykowaną bhakti a nie Reiki, takich kontaktów z mistrzami Reiki, którzy twierdza, ze to to samo co bhakti, albo, ze bez Reiki nie mozna w ogole dobrze praktykowac intonowania mam pod nosem kilku...

To tez - jesli ma sie tyczyc KMP, dosyc odwazne slowa. Znamy Kryszna Mohana Prabhu osobiscie i nie uwazamy, ze jest osoba, ktora stawia bhakti na rowni z reiki, czy tez reiki ponad bhakti. To jego praca i sposob na pomaganie innym w problemach zdrowotnych itp. To tak jak np. z lekarzem, kiedy widzi, ze ktos jest chory, pomaga mu wyzdrowiec. Ktos inny, kto zajmuje sie reiki, moze tez wykonywac inna prace, jako swoje glowne zajecie, reiki zas traktowac dorywczo. Kazdy z nich jednak moze byc przykladnym bhakta, starajacym sie sluzyc Krysznie jak najlepiej potrafi.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 18:39 

naturalbeat napisał(a):
Kryszna Mohan jest starszym bhaktą, któremu nalerzy się szacunek (zgodnie z etykietą Vaisznawa), ja naprawde na Twoim miejscu byłbym bardzo ostrożny w ocenianiu takich osób to jest bhakta, który przez wiele lat z wielkim oddaniem służył Bóstwom
Myślę , że najlepiej zrobisz zadając to pytanie jakiemuś Guru z naszej sampradai
sam Prachladananda Swami ćwiczy thai chi i jakoś mu to nie przeszkadza w życiu duchowym.

Z tego co wiem to Prahladananda Maharaj jest praktykuje hata joge,tai chi i jest mistrzem reiki,z pewnoscia mu to nie przeszkadza,a wrecz pomaga nie znam guru ktory bylby takim okazem zdrowia,witalnosci i jasnosci umyslu jak Prahladananda Maharaj.Wielu bhaktow praktykuje reiki ale to nie znaczy,ze jest to dla nich wazniejsze niz praktyka zycia duchowego.Srila Prabhupad odradzal nam czytanie literatury nie zwiazanej z Kryszna czy przebywanie z nie wielbicielami.Ja osobiscie czytam nie tylko ksiazki Srila Prabhupada i mam wielu dobrych znajomych nie bhaktow.Ale to nie znaczy ze teraz pojde z nimi na piwo... Nie mozemy odseparowac sie od spoleczenstwa jestesmy jego czescia,ale jezel chcemy pozostac wielbicielami musimy znalesc zloty srodek.Mysle,ze dla kazdego znaczy to co innego.Bardzo podoba mi sie podejscie do procesu swiadomosci Kryszny Viisvavasu Prabhu.Polecam jego wyklady...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 20:06 

To tez - jesli ma sie tyczyc KMP, dosyc odwazne slowa. Znamy Kryszna Mohana Prabhu osobiscie i nie uwazamy, ze jest osoba, ktora stawia bhakti na rowni z reiki, czy tez reiki ponad bhakti.

te słowa nie tyczyły się Kryszna Mohana Prabhu. Ja tylko napisałem, że słyszałem, że nie intonuje(i to było o nim). Słyszałem to od osób, które go znają. Ale nie dokonałem tu żadnej oceny. Mówiąc o osobach, które uważają reiki za będące na równi z bhakti, miałem na myśli osoby, które spotykam tu, gdzie jestem. Ja w żaden sposób nie chciałem obrażać, ani nawet oceniać Kryszna Mohana Prabhu, bo nigdy go nie spotkałem, nie czuję jednak pragnienia pytania go o te rzeczy, ponieważ nie znając go dokładnie nie potrafię uznać go za autorytet (to chyba jasne). Chciałem usłyszeć różne opinie bhaktów na ten temat, aby móc poszerzyć swoje zrozumienie. Osobiście widzę w tym zagrożenie dla praktyk bhakti, jako że wielu bhaktów zaczyna mówić rzeczy, które nie są w linii parampara, a to już wystarczający sygnał. Znam też kilka osób, które są związane z Reiki, ale nigdy nie mówią o niczym innym niż Kryszna Bhakti. Jak np. Prahladananda Swami czy też nasz rodzimy Sadhu Trisama PRabhu. Są jednak też tacy, którzy jak wspomniałem wcześniej, uważają, że bez tego , jest problem z intonowaniem itp. A to juz problem... hare kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sie 2008, o 20:08 

naturalbeat napisał(a):

nie oceniam, tylko powiedziałem, że tak słyszałem, nie znam go i nie wiem czy mogę mu zaufać... ale nie oceniam, stwierdziłem bardzo prosty fakt, że coś słyszałem, co powstrzymuje mnie od jakiegoś ruchu... poza tym wszelka chwała jego służbie i wszystkim innym waisznawom... hare kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 sie 2008, o 00:26 

Hare Kryszna drodzy wielbiciele.

Chciałem zapytać, zalany falą natrętnych informacji na ten temat, czy uważacie, że REIKI może pomóc (a może zaszkodzić?) nam w naszym życiu duchowym?
Biorąc pod uwagę fakt, iż Śrila Prabhupada przygotował nam gotowy pakiet SADHANA BHAKTI oraz przestrzegał przed czytaniem literatury napisanej przez osoby nie będące waisznawami. Proszę, drodzy bhaktowie o wypowiedzi na ten temat. Hare Kryszna

Wasz sługa
Gopala Acarya dasa

Wiem na temat reiki prawie nic, ale powiem Ci, że osobiście znam osoby, które czytając książki Anthony de Mello, czy Josepha Murphy'ego (autora Potęgi Podświadomości) zrozumiały bardziej książki Prabhupada i ich praktyka teraz jest bardziej zdeterminowana i dojrzała. Wszystko zależy od tego, co Ty chcesz zrobić z tą treścią i co z niej wziąć dla siebie, jaki cel życia sobie stawiasz i jak chcesz do tego celu dotrzeć. Można zapytać: czy Reiki jest wedyjskie. Nie wiem, bo prawie NIC wiem o Reiki :D Śrila Hridayananda Goswami odpowiedział na pytanie: czy samoloty są wedyjskie tak: Weda to wiedza na temat wszystkiego, więc jeśli ktoś skonstruował samolot i on lata, to znaczy, że ta wiedza działa i w tym sensie jest WEDYJSKA. To prosta definicja.

Jeśli chcesz rozmawiać z kimś na jakiś temat, to lepiej udać się do osoby, która coś na ten temat wie, tak jak powiedziała to Krsna-karsani Mataji. Piszesz, że "Prabhupada przygotował nam gotowy pakiet SADHANA BHAKTI". Tak, ale każdy wedle swych możliwości i uwarunkowania może wziąć swój udział w tym pakiecie; jeden 99%, inny 1%. Sztuką jest inspirowanie kogoś nawet do tego 1%, bo czyż nie "lepiej być szczerym zamiataczem ulic, niż medytującym szarlatanem" ? :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sie 2008, o 08:06 

Gopal Acarya, jak chcesz dowiedziec sie na temat wplywu reiki na bhakti i odwrotnie polecam skontaktuj sie z Krsna-mohanem.

No tak, ale słyszałem, że Kryszna-mohan nie intonuje 16 rund maha mantry i ogólnie jest bardziej w Reiki i innych tego typu sprawach, niż w bhakti... Więc, sam rozumiesz... [/quote]

Hare Kryszna
Jeśli nie będziecie mieć nic przeciwko napisze coś pod rozwagę. Przeczytałem uważnie to co piszecie na temat Reiki.
Byłbym bardzo ostrozny z wszelkimi ocenami dotyczącymi czyjegoś oddania do Kryszny, jakich kryteriów użyjemy?
Chciałby usłyszeć odpowiedż Drogi Gopalu Aćarjo Prabhu na to pytanie?

Sprawa jest prosta z punktu widzenia filozofii, jeśli komus Reiki pomaga lepiej slużyć Krysznie i wkładać jeszcze więcej oddania w czynnosci zadawalające wielbicieli to jego przyszłość jest świetlana.
Nigdy nie slyszałem z ust Śamanandy Prabhu, Trisamy Prabhu czy Kryszna Mohana Prabhu, że Reiki jest procesem doskonałości dla tego wieku :)
Bhakti to bardzo delikatna roslinka nie rańmy jej ostrymi słowami, które wypływaja z zewnetrznej obserwacji...Z drugiej strony bhakti nie jest tania i stalosc w intonowaniu, pomaga wzrastać tej roślince pięknie, soczyscie i owocowo ...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sie 2008, o 13:06 

Haribol,

Cieszy mnie bardzo, ze Polska Yatra ma tak wielu szczerych i jasno myslacych wielbicieli, ktorzy wiedza, ze polityka i proby oczerniania innych, to czynnosci, ktore nie ida w parze z postepem duchowym. Takie osoby jak Divya Simha P., Krsna Karsani M., Caturmukha P., i wielu innych, ktorych znam rozumieja, ze jedna z najwazniejszych cech wielbiciela jest wspolczucie i zrozumienie. Szkoda tylko, ze jest jeszcze tak wielu 'full standard' wielbicieli, ktorzy tego nie rozumieja. Takie osoby, czesto sa bardzo przestraszone i nieszczesliwe w zyciu, atakuja i krytykuja wszystko czego nie rozumieja. Zamiast pracowac nad wlasnym sercem i rozwiajniem wyzszych uczuc - oceniaja innych.

którzy twierdza, ze to to samo co bhakti, albo, ze bez Reiki nie mozna w ogole dobrze praktykowac intonowania mam pod nosem kilku...

Tak sie skalada, ze mieszkam razem z tymi 'kilkoma' bhaktami, ktorych Gopala Acarya Prabhu 'ma pod nosem' :wink: . Prawda jest to, ze cala nasza 'piatka' interesuje sie Reiki (wszyscy jestesmy w trakcie kursu 3go stopnia). Natomiast nieprawda jest to, iz ktokolwiek z nas jest zdania, ze Reiki jest niezbedne w procesie Swiadomosci Kryszny. Jestem bardzo zdziwiony, ze tak egzaltowany wielbiciel, jak Gopala Acarya Prabhu, napisal taka rzecz? :shock:

Wracajac do Reiki, to nie bede tu jej reklamowac :D Nie ma potrzeby przekonywac o jej wartosci, tych wielbicieli, ktorzy mieli z nia kontakt. Dla tych, którzy nic o niej nie wiedza, powiem, ze jest to system, ktory pomoga mi rozwiazywac nagromadzone przez lata problemy natury fizycznej, emocjonalnej i mentalnej.

Serdecznie pozdrawiam, Haribol !

simha

Ostatnio edytowano 3 sie 2008, o 14:16 przez simhabatta, łącznie edytowano 2 razy

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1