Teraz jest 27 lip 2026, o 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykłady na żywo on-line
PostNapisane: 1 lut 2008, o 09:09 
Sponsorzy

Hari bol :)

Z czasem możemy dodać kolejne dni na audycje / wykłady. Mamy już wtorek w którym Trisama Prabhu czyta Bhagavat-gitę. Spróbuję porozmawiać z Tikszna Rupą Prabhu, który może w innym dniu poprowadzić wykład z innej książki (np Śri Iśopaniszad, lub Upadeśmrita). Może Parananda Prabhu coś by poczytał i powiedział? Myślałem też o Martinusie, Miłoszu, Kasi Styczeń, Madhavie Caranie, Ani z Jawora....Można porozmawiać z Madhai Jivaną Prabhu, Warangą Mataji, Yadavi Mataji....myślę, że jest w naszej rodzince wiele osób, które mogą coś przeczytać, powiedzieć. Ja mogę zrobić audycję z Caitania Caritamritą - czytać wersety i wybrane komentarze Śrila Prabhupada.

Co o tym sądzicie? Jeśli to zagra, to jest możliwość, że w każdym dniu tygodnia będzie wykład, dyskusja i kontakt ze Śrila Prabhupadem.

Mam jeszcze tzw. Krysznanocki, czyli dobranocki - słuchowiska nagrane przez Mataji Yadavi i Kamala-vati (Ramayana, Krsna Book) które można puszczać na dobranoc dzieciom i dorosłym. Myślę, że otrzymam pozwolenie na emisję tych nagrań, są piękne :) Można też czytać wieczorami Krsna Book, tak jak tego chciał Śrila Prabhupad.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lut 2008, o 17:43 
Morderator

Rameśvar das napisał(a):
Hari bol :)

Myślałem też o ... Madhavie Caranie, ....

Ciekawa propozycja wykładowa, chetnie bym poznał tego pana z innej strony niz znam go do tej pory, moze ta od ktorej go jeszcze nie znam zaskoczy mnie poztywniej, jestem otwarty...ja naprawde lubie miec o ludziach dobre zdanie i chetnie je(zdanie swoje,znaczy) zmieniam jak cos sie zmienia na lepsze.Czekam na ten wykład z niecierpliwoscią....

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lut 2008, o 21:12 

Bhaktowie, radyjko jest do Waszej dyspozycji i każda ciekawa propozycja może mieć swoje przełożenie na antenie
mysle ze fajnie by bylo gdyby ktos chcial poprowadzic radiowe seminarium na temat codziennej praktyki w domu, .....
a tydzien ma 7 dni i kazdy mozemy spedzic chociazby wirtualnie w towarzystwie bhaktów

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lut 2008, o 21:42 
Sponsorzy

naturalbeat napisał(a):
mysle ze fajnie by bylo gdyby ktos chcial poprowadzic radiowe seminarium na temat codziennej praktyki w domu, .....

To jest dobry pomysł, można by poprowadzić w oparciu o Pańcaratrę pradipę, z tym że każdy z nas ma inne obowiązki, inne uwarunkowania, jedni czczą Bóstwa, inni nie. Nie jest to takie proste do omówienia dla jednej osoby....

Myślałeś Prabhu co chciałbyś usłyszeć w takim seminarium? Jakie kwestie poruszyć?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lut 2008, o 22:08 

jest wiele tematów , ktore moglyby sie znalezc w takim seminarium
i tu nawet najprostrze zagadnienia będą przydatne dla wielu osob
chociazby codzienna sadhana, intonowanie, czy też szczegoly czczenia bostw w domu (akurat ten temat ciekawi mnie)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2008, o 11:06 

Czy wykłady są lub mogą być nagrywane?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2008, o 11:28 
Sponsorzy

Madana napisał(a):
Czy wykłady są lub mogą być nagrywane?

Nie są, ale mogą być nagrywane. W wtorek możemy poruszyć tą kwestię.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2008, o 12:20 

będe próbował nagrywać, ale n ie obiecuje systematyczności :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2008, o 22:07 

Brawo Rameśvar!!! Taki pomysł, tak bardzo pchasz nas do przodu, dzięki! Jestem jak najbardziej na tak! Nic mądrego powiedzieć nie potrafię, ale czytać po polsku mogę i zrobię to z przyjemnością, np. Krsna Book na dobranoc :) Musimy się spotkać na skype i omówić kilka kwestii :) Fajnie to wszystko idzie do przodu! Gauranga!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lut 2008, o 03:45 

Dodzy bhaktowie
wczoraj rozmawialem z Jerym i pomyslelismy, ze wyklad raz w tygodniu jest super, ale jesli bysmy robili wyklady 2 razy w tygodniu bylo by super do kwadratu :)
Jery poprosil mnie bym sie przygotowal i zebym tez cos od serca powiedzial...mam temat, ktory moze zainteresowac, w moim odczuciu wielu z nas - co o tym sadzicie - by poprowadzic Gaura katha - seria wykladow, zwierala by nie tylko historie z zycia Gaurangi Mahaprabhu, ale i jego wszechpomyslne nauki...Jery jeszcze nie wie o tym ale umowilem sie z nim w czwartek :) i dogadamy szczegoly, napiszcie czy chcecie np. w czwartki wieczorami porozmawiac sobie o Panu Gaurandze? Nie wiem na ile system pozwoli na interaktywnosc, ale bedziemy robic co w naszej mocy...Trisamo nie badz zly ;-) robimy ci zdrowa konkurencje...
Czy mamy Wasza laske drodzy wajsznawowie?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 lut 2008, o 08:28 
Sponsorzy

Divya napisał(a):
Dodzy bhaktowie
wczoraj rozmawialem z Jerym i pomyslelismy, ze wyklad raz w tygodniu jest super, ale jesli bysmy robili wyklady 2 razy w tygodniu bylo by super do kwadratu :)
Jery poprosil mnie bym sie przygotowal i zebym tez cos od serca powiedzial...mam temat, ktory moze zainteresowac, w moim odczuciu wielu z nas - co o tym sadzicie - by poprowadzic Gaura katha - seria wykladow, zwierala by nie tylko historie z zycia Gaurangi Mahaprabhu, ale i jego wszechpomyslne nauki...Jery jeszcze nie wie o tym ale umowilem sie z nim w czwartek :) i dogadamy szczegoly, napiszcie czy chcecie np. w czwartki wieczorami porozmawiac sobie o Panu Gaurandze? Nie wiem na ile system pozwoli na interaktywnosc, ale bedziemy robic co w naszej mocy...Trisamo nie badz zly ;-) robimy ci zdrowa konkurencje...
Czy mamy Wasza laske drodzy wajsznawowie?

Hare Kryszna!
Drogi Prabhu, ja jestem za. To będzie łaska i zaszczyt móc słuchać Gaura lila z Twoich ust! Sadhusanga ki Jay!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lut 2008, o 22:29 
Sponsorzy

Dzisiaj (5.02) był wykład i był piękny! Dziękuję Trisamo Prabhu i wszystkim słuchaczom. Wspaniałe pytania i kontakt mówiącego ze słuchającymi, po pewnym czasie atmosfera stała się niezwykle oczyszczona. Ja w tym dniu niezwykle się podbudowałem!
Zaczęliśmy czytać Bhagavat-gitę od strony 18, skończyliśmy na 26. Złote myśli, które zanotowałem:

"Krysznie zależy na tym byśmy wrócili do Niego, dlatego od czasu do czasu przychodzi do świata materialnego i zaprasza nas do Siebie swoimi rozrywkami"

"Powinniśmy uczyć się ufać Krysznie, i starać się awansować w świadomości do poziomu świadomości czystych bhaktów (przykład z chłopcami pasterzami) a nie Go imitować"

"Umysł jest jak tafla wody, jeśli go uspokoimy, to będzie odbijała się w nim rzeczywistość duchowa, taka, jaką ona jest"

"Im szybciej zaczniemy pracować nad świadomością Kryszny (póki mamy zdrowe ciała), tym szybciej zacznie się uspokajać"

"Kryszna stworzył umysł po to by w nim zamieszkać"

"Służba oddania zmieszana z pasją nakierowana jest na odbiór przyjemności przez żywą istotę i kiedy pojawia się przyjemność i jej analiza, wtedy znowu zapominamy o Krysznie, myślimy o swojej przyjemności i znowu cierpimy, gdy ona znika"

"Służba oddania w gunie dobroci jest wykonywana na poziomie obowiązku niezależnie od tego czy jest przyjemna, czy też nie"

"Służba oddania w transcendencji jest nakierowana tylko i wyłącznie na sprawienie przyjemności Krysznie, bez analizowania swojej przyjemności - jest to nasza oryginalna wieczna natura...nie można ognia oddzielić od ciepła, podobnie duszy od jej pragnienia sprawiania przyjemności Krysznie"

Jeśli coś zapamiętaliście, lub wywarło na was wrażenie, proszę podzielcie się :)
Pozdrawiam, Śrila Prabhpad ki Jaay ! Sadhusanga ki Jay!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 lut 2008, o 22:48 

kolejna audycja w RADIO KRYSZNA INFO już w czwartek o godz 20
o Panu Gaurandze będzie opowiadał Divya Simha

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 lut 2008, o 19:46 
Sponsorzy

Hare Kryszna, kto jeszcze nie wie, to zapraszam dziś (CZWARTEK O 20.00) na stronie http://www.kryszna.info/ możecie posłuchać wykładu Divyasimhy Prabhu. Pytania zadajemy na czacie http://www.harinam.pl

Ostatnio edytowano 8 lut 2008, o 12:28 przez Rameśvar das, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 lut 2008, o 11:08 

Pięknie było hej!

Dzięki Divyasimha Prabhu! Dzięki Bhaktowie!!!

GAURANGA!!!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Moderatorzy: Arjuna, Rameśvar das Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1