Dzisiaj (5.02) był wykład i był piękny! Dziękuję Trisamo Prabhu i wszystkim słuchaczom. Wspaniałe pytania i kontakt mówiącego ze słuchającymi, po pewnym czasie atmosfera stała się niezwykle oczyszczona. Ja w tym dniu niezwykle się podbudowałem!
Zaczęliśmy czytać Bhagavat-gitę od strony 18, skończyliśmy na 26. Złote myśli, które zanotowałem:
"Krysznie zależy na tym byśmy wrócili do Niego, dlatego od czasu do czasu przychodzi do świata materialnego i zaprasza nas do Siebie swoimi rozrywkami"
"Powinniśmy uczyć się ufać Krysznie, i starać się awansować w świadomości do poziomu świadomości czystych bhaktów (przykład z chłopcami pasterzami) a nie Go imitować"
"Umysł jest jak tafla wody, jeśli go uspokoimy, to będzie odbijała się w nim rzeczywistość duchowa, taka, jaką ona jest"
"Im szybciej zaczniemy pracować nad świadomością Kryszny (póki mamy zdrowe ciała), tym szybciej zacznie się uspokajać"
"Kryszna stworzył umysł po to by w nim zamieszkać"
"Służba oddania zmieszana z pasją nakierowana jest na odbiór przyjemności przez żywą istotę i kiedy pojawia się przyjemność i jej analiza, wtedy znowu zapominamy o Krysznie, myślimy o swojej przyjemności i znowu cierpimy, gdy ona znika"
"Służba oddania w gunie dobroci jest wykonywana na poziomie obowiązku niezależnie od tego czy jest przyjemna, czy też nie"
"Służba oddania w transcendencji jest nakierowana tylko i wyłącznie na sprawienie przyjemności Krysznie, bez analizowania swojej przyjemności - jest to nasza oryginalna wieczna natura...nie można ognia oddzielić od ciepła, podobnie duszy od jej pragnienia sprawiania przyjemności Krysznie"
Jeśli coś zapamiętaliście, lub wywarło na was wrażenie, proszę podzielcie się

Pozdrawiam, Śrila Prabhpad ki Jaay ! Sadhusanga ki Jay!!!