sambi108 napisał(a):
Pamiętam jak w trakcie jednej z moich pierwszych rozmów z moim Mistrzem Duchowym omawiał on kwestię umieszczenia Kryszny w centrum mojego życia..
PMówił on parafrazując - Kiedy rano wstajesz skladasz pokłony dla przyjemności Pana, potem dla jegop przyjemności zmywasz podłogę, kompiesz sie aby móc mu służyć z rana, malujesz tilak aby On był zadowolony, wielbisz go aby on był szczęśliwy, intonujesz aby mu sprawić przyjemność, gotujesz aby był najedzony, honorujesz prasadam abys sie oczyścił, uczysz się i pracujesz aby zarabią pieniądze które wykożystasz w służbie dla niego , sprzatasz dla jego przyjemności, czytasz aby mieć o nim wiedze i kładziesz sie spać po to aby ano mić siłę mu służyć.
Ot taka krótka informacja moje Gurudeva ktora zmienila moje życie i w praktycznym życiu jest dla mnie motorem do działania.
wasz sluga
Sambi
Piekne i tak bardzo esensjonalne dlatego własnie powinno sie wielbic Bóstwa. Śri Śri Gaura-Nitay sa tak bardzo łaskawe wszystkie nasze działania zamieniaja w słuzbe, to nie samowity dar Pan Gaurangi dla tego wieku.
Ostatnio jedni wielbiciele poprosili moja zone zeby pomogła im posprzatac nowo wynajete mieszkanie i poprosili ja zeby posprzatała klatke schodowa i to było ciekwe doswiadczenie.Jak Radhika przyszła do domu to powiedział mi:
" wiesz sprzatałam i tak sobie pomyslałam ze robie to dla Kryszny bo jak Ci bhaktowie beda sie wprowadzac to Kryszna bedzie tedy szedł i pewno bedzie mu miło".
Ta wypowiedz bardzo mnie urzekła.
Zaczołem rozumiec ze Kryszna jest tak łaskawy ze przyjmuje wszystko co mu ofiarujemy z oddaniem.Kiedys jeden wielbiciel powiedział na wykładzie taka ciekawa rzecz ze ktos mógłby przyjsc do Krzyszny i powiedziec nie potrafie zbyt wiele ale potrafie malowac domy czy moge pomalowac twoja światynie ? Kryszna napewno by sie zgodził, a po skonczenieu malowania przyszedł by znowu do Kryszny i powiedział ja naprawde nie wiele potrafie ale moge ta swiatynie pomalowac jeszcze raz co ty na to Drogi Kryszno? i wtedy ten wielbiciel zadał pytanie czy Kryszna by sie zgodził? mi wydaje sie ze jest tak łaskawy ze mógł by sie zgodzic, co o tym myslicie?