Teraz jest 28 lip 2026, o 10:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2007, o 17:56 
Sponsorzy

p.s.
Teoretycznie wielbienie Bostw ,czy intonowanie swietych imion dzapa,przed inicjacją jest nie doprzyjecia ,przynajmnie w indiach,czy innych matah,jak Goudya Math,dlatego np,tam dostajesz harinama inicjacje praktycznie w drzwiach.
I tak jak intonowanie Maha mantry przez osoby nie inicjowane uwaza sie za proces ktory ma szybcie, przyblizyc tą ze osobe do łaski Kryszny w formie bonafide guru i inicjacji.
Tak samo moze niektorzy sadhu traktują osoby bez inicjacji,a zezwalając im na wielbienie Bostw.?
Są przeciez osoby ktore jezdzą samochodem przed egzaminem na prawo jazdy,a kiedy opanują te sztuke dopiero na pewniaka podchodzą do egzaminu(niewiem czy to wlasciwy przyklad he he????jeszcze jestem zakrecony po Waruni:lol: )

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 10:09 
Morderator

wydaje mi sie ze kazdy przypadek powinien byc rozpatrywany indywidualnie (czas miejsce i okolicznosc) dla mnie ogromne znaczenie ma to w jaki sposób Bóstwa sie pojawiły, bo Kryszna jest osoba jesli chce przyjsc to przychodzi na rózne sposoby a jesli chce odejsc to odchodzi tez na rózne sposoby.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 16:18 
Sponsorzy

madhava napisał(a):
wydaje mi sie ze kazdy przypadek powinien byc rozpatrywany indywidualnie (czas miejsce i okolicznosc) dla mnie ogromne znaczenie ma to w jaki sposób Bóstwa sie pojawiły, bo Kryszna jest osoba jesli chce przyjsc to przychodzi na rózne sposoby a jesli chce odejsc to odchodzi tez na rózne sposoby.

Swieta Prawda!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 16:35 

kiedy uczestniczymy w arati czy abhiszeku np w swiatyni to choc mozemy nie byc inicjowani II krotnie, to korzysc, ktora odnosimy jest taka sama jak kapłana stojacego na ołtarzu :) w obecnym wieku najpotezniejsza kapiela Bostwa jest kapiel w świetym Imieniu, kaler dosza nidhe radzan, jesli nie jestesmy w stanie zapamietac wszystkich mantr i procedur mozemy intonowac z miloscia i oddaniem swiente Imiona, gdyz w mahamantrze sa zawarete wszystkie inne mantry, rowniez te dotyczace wielbienia...musimy byc swiadom, ze pudza wajsznawa przybiera rozne oblicza w zaleznosci od nastroju wielbiciela, jednak istnieje paradygmat w ktorym istnieje wiele procedur i im bardziej dojzewamy tym bardziej go poznajemy - wzorem jest Gopal Bhatta Goswami i wielbienie w Radha Ramana - GBG byl bezposrednio poproszony przez Gaurangadewe by wyjasnic procedury wielbienia, co tez uczynil w swych dzielach literackich...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 20:25 
Sponsorzy

Hari Boll!
W pełni zgadzam sie z Divyasimha Prabhu i wszystkimi którzy zabierali swoj głos w tej dyskusji do tej pory!!!
Niemniej jednak w naszym ruchu jest bardzo wiele osób przyciąganych do wielbienia Bóstw i w jakis sposób powinniśmy im w tym pomóc. Jest to wspaniały proces który możemy rozłożyc na cały dzień naszej praktycznej służby oddania.
Pamiętam jak w trakcie jednej z moich pierwszych rozmów z moim Mistrzem Duchowym omawiał on kwestię umieszczenia Kryszny w centrum mojego życia..
PMówił on parafrazując - Kiedy rano wstajesz skladasz pokłony dla przyjemności Pana, potem dla jegop przyjemności zmywasz podłogę, kompiesz sie aby móc mu służyć z rana, malujesz tilak aby On był zadowolony, wielbisz go aby on był szczęśliwy, intonujesz aby mu sprawić przyjemność, gotujesz aby był najedzony, honorujesz prasadam abys sie oczyścił, uczysz się i pracujesz aby zarabią pieniądze które wykożystasz w służbie dla niego , sprzatasz dla jego przyjemności, czytasz aby mieć o nim wiedze i kładziesz sie spać po to aby ano mić siłę mu służyć.
Ot taka krótka informacja moje Gurudeva ktora zmienila moje życie i w praktycznym życiu jest dla mnie motorem do działania.
wasz sluga
Sambi

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 02:32 

Bardzo dziękuję za tę dyskusję.
Śrila Prabhupada chciał by w każdym domu były Bóstwa Śri Śri Gaura Nitai.
Do ich wielbienia nie potrzeba żadnych wstępnych kwalifikacji. Wszystkim, którzy mają pragnienie wielbienia Bóstw polecam by zaczęli od wielbienia Śri Śri Gaura Nitai. A potem szybko smak do wielbienia wzrośnie i może Pan pojawi się w innej postaci...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 10:56 
Morderator

sambi108 napisał(a):
Pamiętam jak w trakcie jednej z moich pierwszych rozmów z moim Mistrzem Duchowym omawiał on kwestię umieszczenia Kryszny w centrum mojego życia..
PMówił on parafrazując - Kiedy rano wstajesz skladasz pokłony dla przyjemności Pana, potem dla jegop przyjemności zmywasz podłogę, kompiesz sie aby móc mu służyć z rana, malujesz tilak aby On był zadowolony, wielbisz go aby on był szczęśliwy, intonujesz aby mu sprawić przyjemność, gotujesz aby był najedzony, honorujesz prasadam abys sie oczyścił, uczysz się i pracujesz aby zarabią pieniądze które wykożystasz w służbie dla niego , sprzatasz dla jego przyjemności, czytasz aby mieć o nim wiedze i kładziesz sie spać po to aby ano mić siłę mu służyć.
Ot taka krótka informacja moje Gurudeva ktora zmienila moje życie i w praktycznym życiu jest dla mnie motorem do działania.
wasz sluga

Sambi

Piekne i tak bardzo esensjonalne dlatego własnie powinno sie wielbic Bóstwa. Śri Śri Gaura-Nitay sa tak bardzo łaskawe wszystkie nasze działania zamieniaja w słuzbe, to nie samowity dar Pan Gaurangi dla tego wieku.

Ostatnio jedni wielbiciele poprosili moja zone zeby pomogła im posprzatac nowo wynajete mieszkanie i poprosili ja zeby posprzatała klatke schodowa i to było ciekwe doswiadczenie.Jak Radhika przyszła do domu to powiedział mi:

" wiesz sprzatałam i tak sobie pomyslałam ze robie to dla Kryszny bo jak Ci bhaktowie beda sie wprowadzac to Kryszna bedzie tedy szedł i pewno bedzie mu miło".

Ta wypowiedz bardzo mnie urzekła.

Zaczołem rozumiec ze Kryszna jest tak łaskawy ze przyjmuje wszystko co mu ofiarujemy z oddaniem.Kiedys jeden wielbiciel powiedział na wykładzie taka ciekawa rzecz ze ktos mógłby przyjsc do Krzyszny i powiedziec nie potrafie zbyt wiele ale potrafie malowac domy czy moge pomalowac twoja światynie ? Kryszna napewno by sie zgodził, a po skonczenieu malowania przyszedł by znowu do Kryszny i powiedział ja naprawde nie wiele potrafie ale moge ta swiatynie pomalowac jeszcze raz co ty na to Drogi Kryszno? i wtedy ten wielbiciel zadał pytanie czy Kryszna by sie zgodził? mi wydaje sie ze jest tak łaskawy ze mógł by sie zgodzic, co o tym myslicie?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 13:29 

Trisama napisał(a):
Bardzo dziękuję za tę dyskusję.
Śrila Prabhupada chciał by w każdym domu były Bóstwa Śri Śri Gaura Nitai.
Do ich wielbienia nie potrzeba żadnych wstępnych kwalifikacji. Wszystkim, którzy mają pragnienie wielbienia Bóstw polecam by zaczęli od wielbienia Śri Śri Gaura Nitai. A potem szybko smak do wielbienia wzrośnie i może Pan pojawi się w innej postaci...

... a co jesli smak sie straci? Czesto sie to zdarza, poniewaz znam wielu bhaktow ktorzy probowali potem sprzedac czy oddac Bostwa, gdyz ni chcieli ich wielbic (badz tez Bostwa ladowaly w pudelku). Moj Guru np nie pozwolil jednej inicjowanej bhaktince wielbic Bostw Gaura Nitai, potem dodal warunek ze moze je wielbic jesli je bedzie codziennie kapala. Moze lepiej zaczac od wyboru dobrego mistrza duchowego, ktory poinstruuje ucznia w zaleznosci od jego potrzeb i kwalifikacji.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 18:57 
Sponsorzy

.Kiedys jeden wielbiciel powiedział na wykładzie taka ciekawa rzecz ze ktos mógłby przyjsc do Krzyszny i powiedziec nie potrafie zbyt wiele ale potrafie malowac domy czy moge pomalowac twoja światynie ? Kryszna napewno by sie zgodził, a po skonczenieu malowania przyszedł by znowu do Kryszny i powiedział ja naprawde nie wiele potrafie ale moge ta swiatynie pomalowac jeszcze raz co ty na to Drogi Kryszno? i wtedy ten wielbiciel zadał pytanie czy Kryszna by sie zgodził? mi wydaje sie ze jest tak łaskawy ze mógł by sie zgodzic, co o tym myslicie?[/quote]
Hari!
W zwiazku z tym nasunela mi sie rozrywka Caitanyi MahaPrabhu,kiedy wszyscy bhaktowie sprzątali swiątynie Gambira w J.Puri.
I posprzątali ją raz i drugi,a Pan Gauranga Ktory jest najwyrzszą osobą Boga,postprzątał ją jeszsze bardziej i wyniosł z niej jeszcze wiecej kurzu i smieci.
Bhaktowie byli zdumieni.(Polecam prezeczytac C.Caritamrita)
Pewnie Kryszna pokazal by sam jak chcialby miec ją pomalowaną,albo pokazal by taki sposob na jej odnowienie ze penie bylby niezly kawal i zabawa na 102 :lol: w rozrywce z Gambiry jest opisane jak ktos kiepsko sprzątał Pan Gaurasundara osobiscie karmil te osobe prasadam do pelnej satysfakcji.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Siva
PostNapisane: 1 wrz 2007, o 13:29 

swietna historia Gauranga!Przeczytam sobie C.Caritamrita :)
a co do kapiel i bostw to bardzo chciałabym miec i oczywiscie mistrza duchowego wiec bede cierpliwie czekac i robic wielki postep duchowy i czekac na znak Kriszny ze to juz :) Dziekuje wszytskim tu obecnym za poszerzenie tematu i rozmowe wiele sie nauczylam i dowiedzialam!Hare Kriszna!

"Radha-Krsna Prana Mora Jugala Kirśora!!"

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2007, o 10:35 
Sponsorzy

Do Uslug Droga Mataji.
Tak postep duchowy ,tak naprawde mozna zacząc dzieki łasce czystego bhakty ktorym jest Guru.
w Bhagavad Gicie Kryszna radzi ,Tad vidhi pranipatena........ sproboj zblizyc sie do mistrza duchowego zadawaj mu poikorne pytania i słuz mu z Oddaniem,samozrealizowana dusza moze obdarzyc Cie wiedzą ,bo ona poznała prawde.
Oto esencja i sposob w jaki mozna zblizyc sie do uosobionej łaski Srimati Radharani w postaci Mistrza duchowego.
Jednak nie polecam cierpliwego czekani na te łaske :lol: ,ale entuzjastyczną sluzbe dla wielbicieli i ich Bostw,czy tez Bostw i bhaktow z swiątyni(jesli tylko mozesz ich czesto Odwiedzac.)
pozdrawiam i klaniam sie wszystkim Bhaktom z Bialegostoku(a szczegolnie memu duchowemu bratu Cakra Tirtha Prabhu :lol: )

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 wrz 2007, o 20:22 

dziekujemy i wzajemnie :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Siva
PostNapisane: 5 wrz 2007, o 21:07 

Odnosnie kapieli: wczoraj zrobilam moim Kryszna Balarama kapiel w pancamricie. Po kapieli w jogurcie moje kochane Kryszna Balaram wygladaly jak w jakis ubrankach z atlasu :)

Obrazek

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2007, o 21:54 
Sponsorzy

Oj Cudne to zdjecia :lol:
Sri Sri Kryszna-Balarama Ki ! Jay!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 wrz 2007, o 10:25 

Sri Sri Kriszna Balarama KI?JAY!!!:)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1