Teraz jest 28 lip 2026, o 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 14:21 

Rasasthali napisał(a):
To moze spytaj Divya Kisori co Maharaja ma do powiedzenia na ten temat, bo nie wiem czy doszlismy w tym watku do jakichs wspolnych wnioskow? Mam jedak wrazenie ze bhaktowie nie 'walcza' o to by pokazac ktory z nich jest lepszy i madrzejszy, ale ktora postawa czy zrozumienie swiadomosci Kryszny jest lepsze, a to jest gruba roznica i wcale nie wynikaloby to wtedy z braku pokory. Mozna zapytac bhaktow o intencje, lub zrobic anonimowa ankiete ;-).

Rafale - dzieki wielkie za cytat i notatki o Nadi. Teraz sobie przypominam ze czytalam jakis czas temu o Nadis w Brihadaranyaka Upanisad, w czesci o swiadomosci, jednak nie bylo tam za duzo informacji (maz mi to tlumaczyl podczas czytania), wiec notatki od Ciebie sa b.przydatne. Spisze te informacje z Br U jak bede w domu. Jak rozumiem to dzieki tym kanalom ktos moze byc wogole swiadomy czegokolwiek. Niezwykly temat!!

O...a ja w BU nie natknąłem się na Nadi....daj proszę nr śloki/sutry. BU mnie trochę zmiażdzył musze przyznać:)

Świadomy? hm...świadomość opiera się bardziej na czakramach, a te połączone są z Nadi..więc pośrednio tak. Przez Nadi przechodzi Prana..która wpływa na umysł ale i nie tylko. Przydaje się to jeśli ktoś aspiruje do dhyany (np w mahamantrze).

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 19:20 
Sponsorzy

Rafal napisał(a):
Taka postawa już mnie nawet nie drażni a bardziej śmieszy. To po prostu wchodzenie w brudnych gumiakach na salony tej wzniosłej filozofii.

Na jaki temat dotyczący nauk Pana Caitanyi chciałbyś porozmawiać? I jak to się ma do tematu o którym dyskutujemy? Chcesz argumentować na polu mechaniki kwantowej kalkulatorem z przeceny? Są dwie drogi o których mówi BVT (chyba w Jaiva Dharmie - Kulasekhar kiedyś o tym mówił) - albo masz śraddhe = przyjmujesz PROSTO (a nie prostacko) konkluzje detaliczności i nie walczysz z detalicznością, albo masz umysł zdolny do wejścia w detaliczność i techniczność. Jeśli masz tylko jedną kwalifikacje z pierwszej opcji (czyli np masz sraddhe ale krytykujesz drugą grupę, albo nie krytykujesz ale nie masz śraddhy) wtedy nie zostaniesz pobłogosławiony rezultatem SIDDHANTY = intonowania Świętych Imion w pełni duchowego geniuszu (świadoma duchowość). Jeśli krytykujesz podejście drugiej grupy to nie dość że jest to zagubienie w procesie ale również nie wygląda to zbyt gentelman'sko (w kulturze młodzieżowej - wieśniacko).

Ten proces jest dla prostych ale nie dla prostaków. Odpierasz argumenty dotyczące chirurgii i wiwisekcji duchowej z poziomu pielęgniarki, położnej lub recepcjonistki. Nie cofaj naszych badań jeśli nie potrafisz tutaj funkcjonować i wbrew Twoim najszczerszym dociekaniom tego typu prostactwo nie ma nic wspólnego ze Srila Prabhupadem. Nie obrażaj się i nie odpisuj bez zastanowienia, po prostu poszukaj osoby, którą traktujesz jako autorytet i dostaniesz ten sam pakiet wiedzy (jeśli masz dobre oko).

Hari Bolo!
Nie zamierzam sie wtrącac,czy tez moj drogo Przyjacielu :wink: Rafale wchodzic w brudnych kaloszach na salony waszej intelektualnej wymiany informacji.
Ale tak jak i D.Kisiori Devi, blagam i apeluje o odrobine rozsądku.
W tym wieku kali ,wieku kłotmi i Hipokryzji ,gdzie ludzi mają zimne ,zelazne serca o twardosci kamienia, duzo jest takich "łokciowych" przepychanek.
Przedewszystkim wszystkie dzialy "naszej" filozofii,czy tez siastryczne informacje jakimi sie tutaj wymianiamy, mają wlasnie podstawowe zadanie. rozmiekczyc nasze zakute muzgownice i otworzyc serca na drugą osobe i na Kryszne.
W innym przypadku ,czytanie takiej (wybacz ze uzyje tego slowa chamowki bez znieczulenia) Przypomina mi sceny z przyrodniczych filmow,puszczanych przed obiadem w niedziele w tvp,gdzie glownie dominowaly pokazy tego jak jedno,silniejsze, ogniwo łancucha pokarmowego porzera slabsze)
Przypominam ze Sambi jest bardzo czystą osobą i niezwykle pokorną,czego (przepraszam ) nie mozna by powiedziec o Tobie moj Drogi :wink: Rozumie ze za wszelką cene probujesz podniesc poziom intelektualny naszej spolecznosci i chwala Ci za twe proby,ale ja rowniez jestem zwolennikiem postepowania Kryszna Kszetry Maharaja ,czy Trisamy Pr. ktorzy wlasnie w praktyce manifestują swoją edukacje swoim zachowaniem,mi wystarczy ze jestem w towarzystwie tych dzentelmenow i widze jak oni poprostu krzyczą do nas swoim zachowaniem ,ze wiedza ta jest Krolową edukacji i sekretem sekreto,a spelnianie jej jest radosne....S.Bg9.2.I to przedewszystkim z powodu wspolnego Towarzystwa ,proces ten powinien byc radosny.
Koncząc,dodam jeszcze ze wedlug sadhu siastra i guru wiedza ktorą zdobywamy powinna przedewszystkim wzbogacac naszą inteligencje,co(jesli jestesmy nastawieni na S A M Orealizacje) powinna pomagac nam zdobywac cechy waisznawa o ktorch wspomina nektar Oddani.a pokora jest pierwszą z nich.
w innym wypadku jak zwykl mawiac Czanakya Pandit cala ta drobiazgowa wiedza w towarzystwie nawet tak wielokich neofitow bhaktow jakimi staramy sie byc jest ,poprostu jak ozdoby na martwym Ciele ,czy jeszcze jedno powiedzenie Czanakji Pandita....Jaka jest kozysc ze slepy patrzy w lustro..
Nie bądzmy slepi,na innycuczucia i glusi na swoją pyche ,To gwarantuje szybki ppostep w sw.Kryszny,jak i wielką łaske Guru,a co za tym idzie Kryszny,Ktora bez wątpienia Nasz drogi Vaisznawa "Sambi" posiada,czego nie moge powiedziec o Sobie .....
Nioe zamierzam wiecej wypisywac i reagowac juz w Takich sprawach ,z Twoim udzialem,gdyz Ufam ze Twoja ostra inteligencja wychwyci i przyjmie do siebie moje oraz innych bhaktow pokorne prosby o zachowanie kultury waisznawa. Mam nadzieje ze nie urazilem Ciebie Czy innych,gdyz nie To bylo moją intencją .Hare Kryszna

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2007, o 20:43 

Chciałem konkretniej ale skoro jesteś taki miły...:)

Różni nas to, iż Ciebie bardziej oburza nieprawidłowy nastrój a mnie nieprawidłowa informacja. Nastroje się zmieniają, jnana zostaje (dlatego satva jest nistha) więc jeśli uczynimy wysiłki korekty jnany wtedy nastrój sam się pojawi, w innym wypadku nastrój, który bazuje na zachowawczości jest dobrą cechą na platformie spekulacji (piękny jest komentarz do tego wersetu z 5 konta...często używany przez SP). Taka zachowawczośc mnie nie interesuje (i Ciebie też nie powinna interesować) gdyż występuje ona również na spotkaniach Oazy czy ZHP. Także jest różnica między dobrymi cechami harcerza i dobrymi cechami bramina. Przykłady braminów, których użyłeś to tylko jedna grupa, sa jeszcze inne. Czystość oznacza iż natura staje się czysta, ale ona sama się nie zmienia w swoich fundamentach..od Trisamy Pr, a napewno od KKP oprócz duchowego zaawansowania w cechach, różni nas również natura sthula i linga sarira. Tak jak pisałem wcześniej wolę ostrą ale czystą (wolną od zniekształcen przekazu SP) dyskusje, niż zniekszatałcone przez hippiesowską mentalność wyziewy kogoś, kto uważa, że skoro ma język to może zabrać głos. Oczywiscie jest guna i jnana, vipra posiada te dwie cechy, dvija tylko jedną z nich (Shiva Purana), punkt jest taki, że jnana się otwiera kiedy jest guna wstępna i potem jnana kształtuje gune stałą czyli sięgającą do świadomości jnana-maya (a nie tylko prana-maya czyli 2 czakram)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2007, o 10:59 

Przede wszystki jnana jest jednym z narzedzi do osiagniecia bhakti (i to nie jedynym), a nie jej warunkiem. Gaudiya Waisznawizm nie polega na suchym operowaniu niezrealizowana wiedza. Podkreslilem slowo "niezrealizowana", poniewaz realizacja sambandhy jnany oznacza praktyke (abhideya ), co z kolei owocuje cechami prawdziwego Waisznawy: pokora, bycie drogim wszystkim zywym istotom, poetycznoscia itd. W momencie kiedy aspirujacy bhakta nie przejawia takich cech, znaczy to ze jego teoretyczne zrozumienie zasad Gaudiya Waisznawizmu jest niewystarczajace, a calkiem mozliwe, ze kompletnie bledne i taka osoba zamiast robic postep duchowy, byc moze rozwija tylko swoje samskary, uwazajac (z powodu dumy), ze tak naprawde sie rozwija.

Ponadto wiedza wedyjska to bardzo szeroka dziedzina i w pismach wedyjskich mozna znalezc wskazowki zarowno dla osob zainteresowanych wyzwoleniem, karma khanda, astrologia, jak i bhakti.
Gaudiya Waisznawowie czerpia swoja wiedze glownie z pism Goswamich. Zdobywanie wiedzy, bez wlasciwego przewodnictwa, na wlasna reke, to troche ryzykowny interes, bo nie mamy zadnej gwarancji, ze to co poznajemy ma jakikolwiek zwiazek z suddha bhakti.

Waisznawa robiacy postep i bedacy na wlasciwej sciezce, automatycznie zacznie pokazywac pewne symptomy, z ktorych glownym, jest pokora, ktora oznacza, ze w miare robienia postepu wielbiciel czuje, ze wszyscy sa bardziej szczerzy i oddani Krysznie niz on. I w druga strone: im bardziej taka osoba bedzie uwazac, ze ona jest najlepsza w sluzbie oddania i tak naprawde nie ma w swoim towarzystwie nikogo, kto dorownywalby jej wiedza (oddaniem, wyrzeczeniem itp), to bez duzego ryzyka mozna stwierdzic, ze jej pojecie o wlasnym zaawansowaniu jest jedynie wyobrazeniem.

Ostatnio edytowano 24 sie 2007, o 13:26 przez Kalpataru, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2007, o 13:04 

Apel do moderatorow: dyskusja zeszla z tematu i musi byc przeniesiona w inne miejsce. Bhaktowie: tu rozmawiamy o muzyce! ;-)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2007, o 15:21 
Sponsorzy

Gauranga!
Raf.Dziekuje za Odp. wydaje sie ze tego typu wywody i zachowanie meczy juz bardziej pokornych od nas wiec proponuje , uciąc tego typu posty.
ktorych zrodlem jest niepokojące zachowanie .....
Uwierz mi ze Tak jak pierwszą sposrod cech Waisznawy jest pokora,Tak pierwszą posrod cech siudry(jesli wogule kto kolwiek nim jest w tym wieku) jest poprostu klótnia i arogancja.
. mozemy sie i miec w glowie wszystkie purany ,ale jesli nie powoduje to tego ,ze stajemy sie wspolczujący,pokorni i cisi. tzn,ze co najwyrzej w sercu chodujemy chwasta ktory wygląda jak bhakti.Ale jest czym innym. Wielu Guru wlasnie tak zakonczylo swoje bycie Guru w tym ruchu. Jak powiedzial Srila Trivikram Swami. Jesli ja siedząc na Vyasasanie bralbym odwas wszystkie te honory dla siebie ,znaczylo by ze upadlem......
Jesli my bierzemy sobie wszystkie te drobiazgowe wiedze i robimy z tego porzytek taki ze ,kim to ja nie jestem,a do tego wydaje nam sie ze dzialamy jak co najmniej Kszatrya,znaczy to ze jestesmy w iluzji.
Dla mnie najwiekszym wtedy kolem ratunkowym jest sprzątanie toalet w swiątyni po bhaktach. Czy wydaje Ci sie to nastrojem zhp,czy oazowym.
Jesli poza expionowaniem swojej gjany,nie potrafimy wykonac najmniej szej i najnizszej sluzby Bh gucia znaczy to ze raczej bhakti w sercu nie jest podlewana.
Wybaczcie,ostatni raz to bylo Hare Kryszna.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sie 2007, o 16:16 

Rafal napisał(a):
Różni nas to, iż Ciebie bardziej oburza nieprawidłowy nastrój a mnie nieprawidłowa informacja. Nastroje się zmieniają, jnana zostaje (dlatego satva jest nistha) więc jeśli uczynimy wysiłki korekty jnany wtedy nastrój sam się pojawi, w innym wypadku nastrój, który bazuje na zachowawczości jest dobrą cechą na platformie spekulacji.

1. Nawet prawidlowa informacja moze zostac odrzucona przez czytelnika jesli nie ma on zaufania i szcunku dla informujacego. Jest to szczegolnie wazne w przypadku informacji ktorych prawidlowosc nie jest latwa do zweryfikowania.

2. Duchowy nastroj poszukiwany przez bhaktow nie jest zalezny od jnany, czyli technicznej wiedzy o tym swiecie. zdobyta przez nas jnana nie idzie z nami do nastepnego zycia, podczas gdy nasz nastroj towarzyszy nam w nastepnym zyciu. Stad tez mozna powiedziec ze nastroj jest wazniejszy od jnany.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 sie 2007, o 20:44 
Sponsorzy

Wlasnie wrocilem z programu w szanti pur ,z farmy z festivalu namahata.
Mowie wam jakie nektarki sie laly,ajaka muza,Kryszna das(sory Kryszna dasie) chowal sie.Przedewszystkim Ci wszyscy szczerzy bhaktowie.
Kryszno ! ! ! ! Miod na serce ,oczy i uszy.
Dobranoc.
Harinama sankirtan Ki Jay!
Srila Prabhupada Ki Jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2007, o 13:36 

Gauranga Prabhu szkoda wielka szkoda ze nie moglam pojechac...:(:(( jak sobie pomysle co tam sie działo to az płakac sie chce ze mnie tam nie ma szczegolnie te bhajany bhaktów ktore byly i wykład Madhumangala i w ogole Madhumangal i inni :) napewno same nektary!!!

Sankirtan ki? Jay!!!
Srila Prabhupad ki?Jay!!!
Sri Kriszna Sri Radharani ki?Jay!! :):):)

"Radha-Krsna Prana Mora Jugala Kirśora!!"

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2007, o 21:09 
Sponsorzy

Hari!
Maghu nie mial wykladu,bo maharaj byl na farmie i On dawal podobno niezwykle wyklady,ale bylo to zbyt wczesnie zebym dotarl tam z walbrzycha,gdyz moja rodzinka z rana troszke dluzej sie zbiere :lol:
Bylo swietnie,widac jak te związki miedzy bhaktami dojrzewają,az serce rosnie.
Pozdrawiam! :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2007, o 10:03 

Hare Kryszna!!!!
To był wspaniały festiwal!!!!!!!!!!
dużo towarzystwa bhaktów :D
najwiekszym szczęściem ;)
był niespodziewany gość Bhaktivaibhava Maharadz :D
Badzany były boskie, dzwięki doskonałe .
Maharadz bardzo pilnował aby bhaktowie dobrze grali
pare razy przerywał badzan i prosił aby grac równo.
To był nektarek dla uszu.

pozwolę sobie na prywate
Pozdraiwiam moją nową rodzinę z Jawora 8)
JESTESCIE KOCHANI !!!!!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1