Rafal napisał(a):
Taka postawa już mnie nawet nie drażni a bardziej śmieszy. To po prostu wchodzenie w brudnych gumiakach na salony tej wzniosłej filozofii.
Na jaki temat dotyczący nauk Pana Caitanyi chciałbyś porozmawiać? I jak to się ma do tematu o którym dyskutujemy? Chcesz argumentować na polu mechaniki kwantowej kalkulatorem z przeceny? Są dwie drogi o których mówi BVT (chyba w Jaiva Dharmie - Kulasekhar kiedyś o tym mówił) - albo masz śraddhe = przyjmujesz PROSTO (a nie prostacko) konkluzje detaliczności i nie walczysz z detalicznością, albo masz umysł zdolny do wejścia w detaliczność i techniczność. Jeśli masz tylko jedną kwalifikacje z pierwszej opcji (czyli np masz sraddhe ale krytykujesz drugą grupę, albo nie krytykujesz ale nie masz śraddhy) wtedy nie zostaniesz pobłogosławiony rezultatem SIDDHANTY = intonowania Świętych Imion w pełni duchowego geniuszu (świadoma duchowość). Jeśli krytykujesz podejście drugiej grupy to nie dość że jest to zagubienie w procesie ale również nie wygląda to zbyt gentelman'sko (w kulturze młodzieżowej - wieśniacko).
Ten proces jest dla prostych ale nie dla prostaków. Odpierasz argumenty dotyczące chirurgii i wiwisekcji duchowej z poziomu pielęgniarki, położnej lub recepcjonistki. Nie cofaj naszych badań jeśli nie potrafisz tutaj funkcjonować i wbrew Twoim najszczerszym dociekaniom tego typu prostactwo nie ma nic wspólnego ze Srila Prabhupadem. Nie obrażaj się i nie odpisuj bez zastanowienia, po prostu poszukaj osoby, którą traktujesz jako autorytet i dostaniesz ten sam pakiet wiedzy (jeśli masz dobre oko).
Hari Bolo!
Nie zamierzam sie wtrącac,czy tez moj drogo Przyjacielu

Rafale wchodzic w brudnych kaloszach na salony waszej intelektualnej wymiany informacji.
Ale tak jak i D.Kisiori Devi, blagam i apeluje o odrobine rozsądku.
W tym wieku kali ,wieku kłotmi i Hipokryzji ,gdzie ludzi mają zimne ,zelazne serca o twardosci kamienia, duzo jest takich "łokciowych" przepychanek.
Przedewszystkim wszystkie dzialy "naszej" filozofii,czy tez siastryczne informacje jakimi sie tutaj wymianiamy, mają wlasnie podstawowe zadanie. rozmiekczyc nasze zakute muzgownice i otworzyc serca na drugą osobe i na Kryszne.
W innym przypadku ,czytanie takiej (wybacz ze uzyje tego slowa chamowki bez znieczulenia) Przypomina mi sceny z przyrodniczych filmow,puszczanych przed obiadem w niedziele w tvp,gdzie glownie dominowaly pokazy tego jak jedno,silniejsze, ogniwo łancucha pokarmowego porzera slabsze)
Przypominam ze Sambi jest bardzo czystą osobą i niezwykle pokorną,czego (przepraszam ) nie mozna by powiedziec o Tobie moj Drogi

Rozumie ze za wszelką cene probujesz podniesc poziom intelektualny naszej spolecznosci i chwala Ci za twe proby,ale ja rowniez jestem zwolennikiem postepowania Kryszna Kszetry Maharaja ,czy Trisamy Pr. ktorzy wlasnie w praktyce manifestują swoją edukacje swoim zachowaniem,mi wystarczy ze jestem w towarzystwie tych dzentelmenow i widze jak oni poprostu krzyczą do nas swoim zachowaniem ,ze wiedza ta jest Krolową edukacji i sekretem sekreto,a spelnianie jej jest radosne....S.Bg9.2.I to przedewszystkim z powodu wspolnego Towarzystwa ,proces ten powinien byc radosny.
Koncząc,dodam jeszcze ze wedlug sadhu siastra i guru wiedza ktorą zdobywamy powinna przedewszystkim wzbogacac naszą inteligencje,co(jesli jestesmy nastawieni na S A M Orealizacje) powinna pomagac nam zdobywac cechy waisznawa o ktorch wspomina nektar Oddani.a pokora jest pierwszą z nich.
w innym wypadku jak zwykl mawiac Czanakya Pandit cala ta drobiazgowa wiedza w towarzystwie nawet tak wielokich neofitow bhaktow jakimi staramy sie byc jest ,poprostu jak ozdoby na martwym Ciele ,czy jeszcze jedno powiedzenie Czanakji Pandita....Jaka jest kozysc ze slepy patrzy w lustro..
Nie bądzmy slepi,na innycuczucia i glusi na swoją pyche ,To gwarantuje szybki ppostep w sw.Kryszny,jak i wielką łaske Guru,a co za tym idzie Kryszny,Ktora bez wątpienia Nasz drogi Vaisznawa "Sambi" posiada,czego nie moge powiedziec o Sobie .....
Nioe zamierzam wiecej wypisywac i reagowac juz w Takich sprawach ,z Twoim udzialem,gdyz Ufam ze Twoja ostra inteligencja wychwyci i przyjmie do siebie moje oraz innych bhaktow pokorne prosby o zachowanie kultury waisznawa. Mam nadzieje ze nie urazilem Ciebie Czy innych,gdyz nie To bylo moją intencją .Hare Kryszna