G A U R A N G A !
W odpowiedzi Purnaprajnyi Pr .Oczywiscie wyczulem drobny prowokujący ton twojej wypowiedzi,ktory bardzo lubie,zreszto ja sam pisze w ten sposob,no moze troszke inbaczej,Ale tak na marginesie odnosnie tego ze moze powinnismy nosic turban i pawie piorko we włosach.
N I E

niepolecam imitowac ,kryszny ,ani jego czystych wielbicieli ,poleca sie natomiast podązanie w ich slady.A to pewna Roznica
Wdpowiedzi do Mojego Drogiego i kochanego przyjaciela Madhawy ktory tak szybko sie uniosi i bardzo bieze do siebie emocjonalnie wiele prowokujących sytuacji.
Madhavo ja naszczescie niepotrzebuje aby mi ktos tlumaczyl i inspirowal cale zycie do tego by nosic np.dhoti.Jak napisał Nrsimhadeva Pr.Srila Prabhupada przyjechal do nas wlasnie w stroju zwanym i urzywanym jako i przez waisznawa's.
No chyba ze przybyl do nas w mexico ponczo i na koniku

ale niepamietam by tak bylo.
Moj mistrz duchowy zawsze mowil ze jest to stroj ze swiata duchowego i niema problemu z tym ze sprzedajeący Hindus moze byc zazuty betele,albo inaczej oduzony,wedlug siastr rdzenni mieszkancy Jaganath puri ,czy wrindawan juz są osobami wyzwolonymi,dlatego oczywiscie polecam ostroznosc w ich ocenie.
jak rowniez niema problemu ze bawełna z dhoti jest w kategorji martwej materji.
jak mowi Bhagavatam i srila prabhupada jesli w swych wykladach...jesli urzywasz czegos w sluzbie dla Pana Gaurangi nawet jesli jest materialne uduchawia sie to.
Kryszna ma te zdolnosc (Bo moze wszystko,no chyba ze nie) aby zmieniac materie w ducha i ducha w materie
Rozumie ze kazdy leci swoim przyslowiowym samolotem ,kazdy ma swoje tempo w zyciu Duchowym???
w zyciu
by zrozumiec to czy tamto. ja dziekuje Krysznie ze nie postawil mnie w takiej sytuacji bym cale zycie zastanawial sie ,Czy ja musze nosic dhoti.
To jest troche jakbysmy byli tu gdzie jestesmy na sile.
Ten proces jest dobrowolny ,nikt tutaj nikogo do niczego niechce zmuszac,a słuzba oddania,czyli proces podpoządkowania sie Krysznie,powinien byc taki jakim nazywa go Kryszna w Bg 9,2
ze spelnianbie jego powinno byc radosne.
Dziwi mnie troche wasze podejscie by tak blache zjawiska jak noszenie dhoti i sari udowadniac cytatami z siastr.
Czy Chlopcy pasterze chodzą w Rajtuzach????

Chyba nie
Czy Rdharani ma wszedzie w buzi kolczyki nosi plastik fantastik (z ropy )na nadgarstkach,i czy inne gopi tez???? Raczej NIE!
Poco tracic czas na spekulacje.
Jesli ktos niejest przekonany by wyjsc na Harinam w swoim Miescie w stroju waisznawa ,bo np,sie wstydzi(tylko Czego????)To nikt go nie zmusi i niezamierza,ale niejest to inspirujące dla reszty Harinamowiczow(no chyba ze gra role Ochroniarza)
Byc morze tak osoba jest slabszej wiary??w caly ten proces????Niechce spekulowac?Niejest to moj problem.
Tak czy Szak
Ja tam lubie dhoti,sikhe(mala bo mala ale jest)
Kiedys pojechalismy z Mahasringą i resztą bhaktow do Pragi na wycieczkei w Govindzie bhaktowie smiali sie ze w polsce jest jakas dziwna plaga,bhaktow bez Sikhy.
Stroj waisznawa,tjdhoti Czadar,kurta,oraz tilak, sikha(oile sie nimyle srednicy od4-6cm)ktora ma wielkosc kopytka Cielecia w indiach pomaga okreslic nas innym z jakij szkoly filozoficznej pochodzimy,a w krajach zachodnich na sam widok takiej postaci,ktos Krzyczy Hare Kryszna! ! ! !
Czy to niejest wystarczający argumen,ze ktos na sam nasz widok intonuje sw.Imie ,ktore jest Yuga Dharma???? Pozdrawiam i pogawądki wypadam.Bo to dlamnie proste jak swinski Ogoni jasne jak slonce,ze Moj Guru i SRila Prabhupada są szczesliwi widząc nas w takim stroju,a kim jest Guru???
Reprezentantem Kryszny w tym swiecie.!