Teraz jest 28 lip 2026, o 05:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: charakter bhakty
PostNapisane: 16 mar 2013, o 13:28 

W 96 sprzedawałem orzechy na promenadzie w Ustce i codziennie spędzałem kilka minut na rozmowie z jednym gościem, który na stoisku sprzedawał akcesoria plażowe. Raz chrupaliśmy orzechy, a jako, że powiedziałem mu, że jestem bhaktą Kryszny rzekł: "Ja tam nie wiem o co wam tam chodzi w Hare Kryszna i nie chcę wiedzieć ale muszę powiedzieć, że cenię takiego jednego od was z którym służyłem w wojsku. Jako, że był z Hare Kryszna mówiliśmy na niego Harry - gość był niezły bo nigdy nie dał się sprowokować. Dogryzaliśmy mu często sprawdzając kiedy się na nas wkurzy a skubany nigdy się dał, zawsze zachowywał spokój. I mimo, że tak drażniliśmy go to w sumie go lubiliśmy bo widać, że się tam religią na poważnie zajmował i widać było tego efekt."

Dla nas ważna info co ludzie min. cenią. Pytanie do współwyznawców :) Jak byśmy nazwali tą cechę bhakty opisaną słowami tego byłego wojaka "nigdy nie dał się sprowokować/ zawsze zachował spokój"?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 15:45 

Radhakanta das napisał(a):
Pytanie do współwyznawców :) Jak byśmy nazwali tą cechę bhakty opisaną słowami tego byłego wojaka "nigdy nie dał się sprowokować/ zawsze zachował spokój"?

Istnieje 26 cech Wajsznawy, wymienionych w Caitanya-caritamricie przez Krsnadasa Kaviraja. Poniższa lista wzięta jest ze znaczenia Śrila Prabhupada do ŚB 5.18.12. Tłustym drukiem podkreśliłem te, pod które, moim zdaniem, może podchodzić zachowanie tego bhakty. Oczywiście, z pewnością można by znaleźć punkty wspólne z jeszcze większą ilością wymienionych na tej liście cech.

(1) Jest on bardzo uprzejmy dla wszystkich.
(2) Nikogo nie czyni swym wrogiem.
(3) Jest prawdomówny.
(4) Ma jednakowy stosunek do wszystkich.
(5) Nikt nie może znaleźć w nim żadnej wady.
(6) Jest wspaniałomyślny.
(7) Jest łagodny.
(8) Jest zawsze czysty.
(9) Nic nie posiada.
(10) Działa dla korzyści każdego.
(11) Jest bardzo spokojny.
(12) Zawsze jest podporządkowany Krsnie.
(13) Nie ma żadnych materialnych pragnień.
(14) Jest bardzo łagodny.
(15) Jest stały.
(16) Kontroluje swe zmysły.
(17) Nie je więcej niż potrzeba.
(18) Nie podlega wpływowi iluzorycznej energii Pana.
(19) Każdemu ofiarowuje szacunek.
(20) Nie pragnie żadnego szacunku dla siebie.
(21) Jest bardzo poważny.
(22) Jest miłosierny.
(23) Jest przyjacielski.
(24) Jest poetyczny.
(25) Jest ekspertem (rzeczoznawcą).
(26) Jest cichy.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 11:34 

Niezły zestaw. Jakże jednak atrakcyjny. Czy owe cechy pojawiają się u wielbiciela Kryszny automatycznie np. poprzez czynności procesu sadha-bhakti czy też dodatkowe poświęcenie im uwagi, pewne, jakby to rzec, skupienie na nich czy tak prościej -przejęcie się nimi/chęć ich posiadania, może przy tym pomóc?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 11:37 

Tam wyżej, miało być sadhana-bhakti.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 12:20 

Czy owe cechy pojawiają się u wielbiciela Kryszny automatycznie np. poprzez czynności procesu sadha-bhakti czy też dodatkowe poświęcenie im uwagi, pewne, jakby to rzec, skupienie na nich czy tak prościej -przejęcie się nimi/chęć ich posiadania, może przy tym pomóc?

Szczerze powiem, że nie wiem, bo tego nie doświadczyłem w praktyce, nie będąc czystym bhaktą, a jedynie amatorem-hobbystą. Jednak z tego, co czytałem i słyszałem, to nie trzeba robić oddzielnego wysiłku, i następuje to automatycznie, bo świadomość Kryszny i pełnienie służby oddania ma potencjał usunięcia wszelkich materialnych cech i zanieczyszczeń, co automatycznie ukazuje czystą duszę w pełni jej transcendentalnych chwał, które pochodzą od nikogo innego, jak od samego Śri Kryszny. Ma to logiczny sens, bo z definicji, świadomość Kryszny oznacza skupianie świadomości na Krysznie, a nie na czymś innym, jak np. na oddzielnej pracy nad rozwijaniem dobrych cech, co w oczywisty sposób, skradłoby koncentrację przeznaczoną dla Kryszny, i Jego bhaktów. Naturalne cechy czystej duszy są wymienione m.in. na powyższej liście, i nie mają one nic wspólnego z materialnie pojmowaną moralnością, czy z subiektywnymi ocenami dobra i zła. Kryszna posiada te cechy, i dlatego w naturalny sposób posiada je także czysta dusza, której Kryszna jest źródłem.

W znaczeniu do ŚB 3.32.24 Śrila Prabhupada wyjaśnia:

"Materialistyczne konkluzje dotyczące dobra czy zła, moralności i niemoralności itd., są jedynie wytworem umysłu czy sentymentalizmem. W rzeczywistości, w tym materialnym świecie nie ma nic dobrego. Natomiast w sferze duchowej wszystko jest absolutnie dobre. W różnorodności duchowej nie ma żadnych niedoskonałości. Ponieważ bhakta przyjmuje wszystko w oparciu o wizję duchową, jest on zrównoważony; jest to oznaką tego, że wzniósł się na pozycję transcedentalną. Automatycznie osiąga on wyrzeczenie; vairagyę, następnie jnanę, wiedzę, a następnie rzeczywistą transcendentalną wiedzę. Wniosek jest taki, że zaawansowaną bhakta łączy się z transcendentalnymi cechami Pana, i w tym sensie staje się on jakościowo jednym z Najwyższą Osobą Boga."

Śrimad Bhagawatam 5.18.12 mówi:

"W ciele osoby, która rozwinęła niezmieszane oddanie dla Najwyższej Osoby Boga, Vasudevy, manifestują się wszyscy półbogowie i ich wzniosłe cechy, takie jak, wiedza i wyrzeczenie. Z drugiej strony, osoba pozbawiona służby oddania i zaangażowana w czynności materialne nie ma żadnych dobrych cech. Nawet jeśli jest adeptem praktyki yogi mistycznej, czy uczciwie stara się utrzymać swą rodzinę i krewnych, bez wątpienia unoszona jest przez swe spekulacje umysłowe i musi zaangażować się w służbę zewnętrznej energii Pana. Jak taka osoba mogłaby mieć jakiekolwiek dobre cechy?"

Śrila Prabhupada komentuje:

"Wszystkie żywe istoty są integralnymi cząstkami Krsny, toteż gdy rozbudzą swą oryginalną świadomość Krsny, posiadają wszelkie dobre cechy Krsny w niewielkiej ilości. Kiedy ktoś angażuje się w 9 procesów służby oddania (śravanam kirtanam visnoh smaranam pada-sevanam / arcanam vandanam dasyam sakhyam atma-nivedanam), jego serce zostaje oczyszczone i natychmiast rozumie on swój związek z Krsną. Wówczas ożywia swą oryginalną cechę świadomości Krsny"

A w innym miejscu:

"Ten, kto staje się czystym bhaktą Najwyższego Pana, automatycznie manifestuje wszelkie dobre cechy. Taki bhakta znajduje się ponad instrukcjami Ved. Jest on paramahamsą. Dzięki łasce Pana, nie zagłębiając się nawet w studia nad literaturą wedyjską, bhakta taki staje się czysty i oświecony. Mówi on: "Dlatego, mój Panie, składam Ci pełne szacunku pokłony." (zn. ŚB 8.3.17)

Warto dodać, że tzw. "dobra cecha charakteru", to cecha mający użytek w świadomości Kryszny, w służbie dla Kryszny, i w związku z Kryszną. Pozornie identyczna "dobra cecha", ale nie związana z Kryszną i ze służbą oddania, widziana z absolutnej perspektywy, jest cechą niekorzystną i złą, bo służy jedynie pogłębieniu własnej iluzji, a nie duchowej rzeczywistości, czyli naszemu związkowi, jako wiecznej duszy z Kryszną. Efekty angażowania i posiadania takiej materialnie dobrej cechy są rozliczane walutą tymczasowej karmy, czyli materialnym szczęściem i nieszczęściem, w coraz to nowym materialnych ciałach, w stosunku do których dżiwa jest transcendentna, i nie ma z nimi nic wspólnego. Stąd Bhagawatam mówi, że " osoba pozbawiona służby oddania i zaangażowana w czynności materialne nie ma żadnych dobrych cech", chociaż widzimy, że z perspektywy trzech sił natury i typów materialnego uwarunkowania wielu ludzi objawia tzw. "dobre cechy charakteru". Jest to po prostu inny, wyższy punkt widzenia na tą samą kwestię. Pierwsze zrozumienie pochodzi z platformy sat, czyli nieprzemijającej transcendencji, a to drugie odnosi się do asat, czyli przemijających i zmiennych cech natury materialnej.

Na platformie trzech gun, niemożliwym jest też posiadanie jedynie tzw. "dobrych cech charakteru", z powodu bezustannej zmienności wpływu 3 materialnych gun, czyli cech materii. Tylko w transcendentalnej śuddha-sattwie, niezmieszanej z pasją i ignorancją, cesze dobroci, możliwe jest posiadanie jedynie samych dobrych cech, w 100%, bo tylko na tej platformie objawiają się wszystkie naturalne cechy atmy, w relacji z Kryszną.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 13:28 

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie. Wywołuje to jednak dalsze pytania:

1. Czy brak tych cech jest przejawem braku duchowego zaawansowania? - byłoby to logiczne na bazie powyższego.
2. Czy poleganie jedynie na samoczynnej manifestacji cech wraz z duchowym postępem nie może stać się przyczyną lekceważenia naszego właściwego zachowania w życiu codziennym? Np. Jeśli z ww 26 cech punkt 2 czy 20 zostawimy sobie 'na później' to ruch waisznawów może nieciekawie przedstawiać się w oczach osób nas obserwujących. Punk 16 jest też dość ważny zaraz od początku procesu.

Oprócz pytania chciałbym przypomnieć też fakt szkolenia kontrolowania złych emocji czy zachowań waisznawów które to przeprowadził Kryszna Kszetra Prabhu we Wrocławiu chyba ze 2 lata. Mieliśmy nawet ćwiczenia praktyczne kontrolowania zlościi i podobnych rzeczy.

3. Jak więc rozpoznać nad czym w zakresie cech pracować (jeśli odpowiedzią jest 'już teraz równolegle pracować) a co pozostawić naturalnemu przejawieni gdy osiągniemy wyższy stopień duchowego zaawansowania na bazie intonowania Świetego Imienia i innych procesów służby oddania?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 14:54 

1. Czy brak tych cech jest przejawem braku duchowego zaawansowania? - byłoby to logiczne na bazie powyższego.

Wydaje mi się, że generalnie tak, chociaż to nie jest czarno-biała kwestia, bo ktoś może mieć po prostu zły dzień, Kurma Matsya, lub okazyjnie ulegać słabościom, podczas, gdy jego inteligencja może być nadal mocno przekonana, co do hierarchii wartości ustanowionej przez guru-śastra-sadhu, lub mocno pragnąć, aby kiedyś móc uczynić tą hierarchię wartości swoją własną. Dlatego należy wziąć pod uwagę raczej wypadkową czyjejś mentalności, niż poszczególne "wpadki", które mogą przydarzyć się nawet niezwykle zaawansowanym bhaktom, co jednak sam Kryszna zupełnie ignoruje, nadal uznając takiego bhaktę za sadhu, czemu jednak my, często się sprzeciwiamy.

2. Czy poleganie jedynie na samoczynnej manifestacji cech wraz z duchowym postępem nie może stać się przyczyną lekceważenia naszego właściwego zachowania w życiu codziennym?

Właściwe zachowanie (sad-aczara) jest ważnym i pomocnym w służbie oddania aspektem życia bhakty, ale przychodzi ono naturalnie, bo sama natura służby oddania zmusza nas i wymaga takiego zachowania. Nikt z nas nie pali papierosów podczas codziennego intonowania 16 rund maha-mantry, nawet jeżeli ma słabość do papierosów, nieprawdaż? Dlaczego więc ktoś miałby umyślnie, czyli na bazie intelektualnego przekonania lekceważyć właściwe, naturalne zachowanie podczas wykonywania służby oddania, niwelując tym samym jej radosny, czy ekscytujący efekt? Z jakiego powodu, na przykład, utwierdzony w filozofii i praktyce bhakta miałby umniejszyć wagę intonowania 16 rund dziennie, skoro jego inteligencja jest przekonana, że jest to dla niego duchowo korzystne? Natomiast zrobienie, lub niezrobienie czegoś nieumyślnie, lub z powodu słabości serca, to już inna sprawa, związana raczej z brakiem doświadczenia, lub trudną nieraz do okiełznania zmysłowością (i w rezultacie z korzystnym duchowo poczuciem winy i żalem, oraz chęcią poprawy), a nie z filozoficzno-intelektualnym odrzuceniem podstawowych zasad właściwego zachowania w życiu duchowym, co nie jest do zaakceptowania.

Np. Jeśli z ww 26 cech punkt 2 czy 20 zostawimy sobie 'na później' to ruch waisznawów może nieciekawie przedstawiać się w oczach osób nas obserwujących.

To wszystko jest kwestią właściwej definicji, nie zawsze pokrywającej się z potocznym zrozumieniem pewnych cech przez niewielbicieli.

Oprócz pytania chciałbym przypomnieć też fakt szkolenia kontrolowania złych emocji czy zachowań waisznawów które to przeprowadził Kryszna Kszetra Prabhu we Wrocławiu chyba ze 2 lata. Mieliśmy nawet ćwiczenia praktyczne kontrolowania zlościi i podobnych rzeczy.

To tak jak z zażywaniem antybiotyków. Dla zdrowej osoby są one niekonieczne, a nawet szkodliwe, natomiast dla osób bardzo chorych, bardzo pomocne i skuteczne. Innymi słowy, im większy problem w jakiejś sferze naszego życia, tym więcej trzeba mu poświęcić uwagi, i tym mocniejsze muszą być środki zaradcze. Nie znaczy to, że wszyscy mają ten sam problem, i w takim samym stopniu. Niezależnie od tego, zwrócenie na jakiś społeczny problem większej uwagi nigdy nie szkodzi, a zawsze pomaga.

Jestem też pewien, że kurs był dobrowolny, tylko dla bhaktów zainteresowanych tematem, a nie na zasadzie przymusowego "spędu bydła". ;) Podejrzewam nawet, że brali w nim udział głównie bhaktowie, którzy nie mają problemu, ani ze złymi emocjami, ani ze złością. A ci, do których kurs był skierowany, byli w tym czasie zajęci czym innym, jak np. wyrażaniem złości i negatywnych emocji w internecie, w stosunku do innych bhaktów, być może nawet tych siedzących na kursie kontroli złości i złych emocji. ;)

3. Jak więc rozpoznać nad czym w zakresie cech pracować (jeśli odpowiedzią jest 'już teraz równolegle pracować) a co pozostawić naturalnemu przejawieni gdy osiągniemy wyższy stopień duchowego zaawansowania na bazie intonowania Świetego Imienia i innych procesów służby oddania?

Każdy z nas, już sam, indywidualnie wie "co go boli", a jeżeli jeszcze nie, to wkrótce się dowie. Generalna szczepionka dla nas wszystkich jest ta sama - maha-mantra/służba oddania - a drobne pastylki i zioła leczące naszą poszczególną odmianę materialnej choroby aplikuje już, znający nas dobrze guru, lub inni zaufani wajsznawowie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 mar 2013, o 18:06 

Dziękuję - podoba mi się - widzę tą kwestię już jaśniej.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 mar 2013, o 22:20 

Antya 16.25 "'Nawet jeśli ktoś jest bardzo wykształcony w literaturze sanskryckiej, ale nie pełni czystej służby oddania, nie uważa się go za Mojego bhaktę. Jeśli natomiast osoba narodzona w rodzinie żywiącej się mięsem psów jest czystym bhaktą, który nie ma żadnych motywacji osiągnięcia przyjemności przez działanie dla rezultatu czy umysłową spekulację, jest Mi ona bardzo droga. Należy jej okazywać wszelki szacunek i przyjmować, cokolwiek ofiaruje, gdyż taki bhakta jest w istocie równie godny czci jak Ja.'

Antya 16.25 Znaczenie: Ten werset, wypowiedziany przez Najwyższą Osobę Boga, znajduje się w Hari-bhakti-vilasie.

Antya 16.26 "'Ktoś może narodzić się w rodzinie bramina i posiadać wszystkie dwanaście cech bramińskich, ale jeśli mimo kwalifikacji nie ma oddania dla lotosowych stóp Pana Krsny, którego pępek przypomina kształtem lotos, nie równa się candali, który poświęcił swój umysł, słowa, czyny, bogactwo i życie służbie dla Pana. Nie wystarczy przyjść na świat w rodzinie bramina, czy mieć kwalifikacje bramińskie. Trzeba zostać czystym bhaktą Pana. Jeśli śva-paca, czyli candala, jest bhaktą, wyzwała nie tylko siebie, lecz także całą swą rodzinę. Natomiast bramin, który nie jest bhaktą, a ma jedynie kwalifikacje bramińskie, nie może oczyścić nawet siebie, nie mówiąc już o rodzinie.'

Antya 16.26 Znaczenie: Ten werset i następny pochodzą ze Śrimad-Bhagavatam (7.9.10 i 3.33.7).

Antya 16.27 "'Mój drogi Panie, każdy, kto zawsze trzyma Twoje święte imię na swym języku, jest wznioślejszy niż inicjowany bramin. Nawet jeśli pochodzi z rodziny żywiącej się mięsem psów i skutkiem tego w ocenie materialnej jest najnędzniejszym z rodzaju ludzkiego, mimo to jest chwalebny. Taka jest cudowna moc intonowania świętego imienia Pana. Jeśli ktoś intonuje święte imię, wiadomo, że spełniał on wszelkiego rodzaju wyrzeczenia. Studiował też wszystkie Vedy, spełnił wszystkie wielkie ofiary wymienione w Vedach, wykąpał się już we wszystkich świętych miejscach pielgrzymek i to właśnie on jest naprawdę Aryanem."'

Antya 16.28 Słysząc te cytaty z pisma objawionego Śrimad-Bhagavatam, Jhadu Thakura odpowiedział: "'Tak, to prawda, gdyż tak przedstawiają to śastry. Jest to prawdą, ale dla tych, którzy naprawdę rozwinęli oddanie dla Krsny.

Antya 16.29 "Taka pozycja może być właściwa dla innych, ale ja nie mam takiej duchowej mocy. Pochodzę z niższej klasy i nie mam nawet odrobiny oddania dla Krsny."

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 10:25 

Wersety ładne - ale raczej opisujące pozycję bhakty jako osoby drogiej Krysznie, jego wzniosłość itd. Jednak mało tu o cechach zachowania opisywanych w poprzednich postach. Temat wiodący to 'charakter bhakty' a tu o tym niestety mało. Same jednak cytaty są oczywiście inspirujące.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:13 

definicja bakty piekna ale jak to sie ma w praktyce?
Mam juz swoje spostrzezenia ale zachowam je dla siebie...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 10:04 

Nikita napisał(a):
definicja bakty piekna ale jak to sie ma w praktyce?
Mam juz swoje spostrzezenia ale zachowam je dla siebie...

W praktyce jest tak, że różne osoby są na różnym poziomie zaawansowania duchowego, a do tego dochodzi indywidualna swoistość charakteru. Jakiekolwiek masz spostrzeżenia (tu pewnie chodzi o te negatywne odczucia) warto pamiętać, że trudno kogoś dobrze poznać tylko na podstawie spotkań "na ekranie" monitora. Na dodatek byłoby niesprawiedliwie oceniać cały ruch bhaktów na podstawie zniechęcającego doświadczenia z jakąś osobą. Mam nadzieję jednak, że nawet w tym takim zewnętrznym kontakcie z nami znajdujesz coś pozytywnego dla siebie.

Pozdrówki
Hare Kryszna,

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 13:25 

Zwrócić trzeba uwagę ze w cytowanych wersetach istnieje najważniejsza cecha.
Kiedy ta cecha rozwija sie w pełni, z jñany czyli z teori wchodzimy w pełni doświadczalną Prema Bhakti, za którą tak bardzo tęskni dusza i o którą powinna żebrać z całych sił swoich...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 13:40 

Chodzi o całkowite, czyste oddanie dla Kryszny, i tylko dla Niego? :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 13:42 

Moje spostrzezenia sa takie: ogolnie bardzo sympatyczne osoby tu pisza ale jest tez tendencja do takiego ataku na ludzi, ktorzy inaczej mysla...to jest generalnie ludzka cecha...Zdaje sobie sprawe, ze nie jest Wam latwo bo zyjac w spoleczenstwie w wiekszosci katolickim ma sie do czynienia z nietolerancja i przesadami...ale dlaczego atakujecie innych? Wsumie ostatnio wreszcie mamy swobode myslii wyznania i swietnie, ze kazdy moze sobie wybrac to co mu odpowiada...

Kazdy czlowiek odnajduje sie w jakiejsc dla niego odpowiedniej sciezce...oczywiscie, ze sa roznice w interpretacji Swietych Pism ale to jest zewnetrzna sprawa...tak naprawde chodzi o sam rdzen czyli czysta duchowosc...a jest nia MILOSC PRAWDA SZCZESCIE. I tego zycze WAM oraz wszystkim innym ludziom inaczej myslacym...maja do tego prawo... :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1