Teraz jest 28 lip 2026, o 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: 6 kwietnia
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 08:51 

W kalendarzu natknąłem się na tajemnicze słowa Sri Balarama Rasayatra i Sri Krsna Vasanta Rasa . Co one oznaczają ?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: 6 kwietnia
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 10:49 

Śri Balaram Rasayatra — Rasa-sthali dasi

Śri Balaram jest Osobą Boga i pojawia się wraz ze Śri Kryszną, żeby Mu służyć w związku braterskiej przyjaźni. Tak jak Śri Kryszna, ma On swoje własne rozrywki z wielbicielami. Festiwal Śri Balaram Rasayatra to wyjątkowy dzień, w którym możemy medytować o czynach starszego Brata Pana Kryszny. Święto to upamiętnia bowiem taniec rasa-lila Balarama.

Pan Balaram również miał swoje własne gopi, które jednakże nie były tymi samymi gopi, które były przyjaciółkami Śri Kryszny. Były One raczej nieco starsze od tamtych i nie mogły z tego powodu brać udziału w tańcu rasa Kryszny. Zgodnie z Śrila Jivą Goswamim i Viśvanath Cakravarti Thakurem, Pan Balaram był bardzo uważny żeby gopi Kryszny nie mieszały się z Jego gopi podczas intymnych rozrywek. Jest to pewien aspekt szacunku w związku Kryszny i Balarama. We Vraja-riti-cintamani Śrila Viśvanatha Cakravartiego Thakura jest napisane: "Podczas przechadzania się wzgórzem Govardhan, starszy Brat Kryszny, widząc serię złotych kamieni myśli: 'Córka króla Vrisabhanu (Radharani) musiała właśnie tędy przejść tuż przede mną', i zmienia kierunek trasy, aby uniknąć niezręcznej sytuacji. W ten sam sposób, jeśli Radharani zobaczy serię kryształowych kamieni, myśli: 'Balaram musiał właśnie tędy przejść tuż przede mną' i wtedy Radharani zmienia Swój kurs." Jest to symptom niezwykłej, najwyższej – bo pochodzącej od samego Boga – kultury, za którą powinniśmy podążać. Według przepisów tej wedyjskiej kultury, żona nie powinna przebywać blisko brata męża, co opisuje Manu Samhita. Sam Balaram daje nam tu przykład odpowiedniego zachowania.

Po tym krótkim wstępie, chciałabym przejść do bardziej szczegółowego opisu rozrywek z Rama-ghat, posługując się cytatami z Bhakti-ratnakara Śri Narahari Cakravartiego Thakura. W książce tej jest opis tego, jak Śri Raghava oprowadza Śrinivasa i Narottama po Mathurze. Zatrzymali się oni także w Rama-ghat, i w ten sposób Raghava Pandit opisuje to miejsce:

"O Śrinivas, to jest Rama-ghat. Balaram, syn Rohini spełniał tutaj Swój taniec rasa-lila. Miejsce to jest usytuowane dosyć daleko od tego, w którym odbywała się rasa-lila Kryszny.

Pragnąc spotkać mieszkańców Vrindavan, przybył do Vrajy z Dvaraki i przebywał tam podczas miesięcy Caitra i Vaiśakha (od połowy marca, do połowy maja), aby pocieszyć Śri Nandę, Yaśodę oraz innych. Poprzez Swoje kochające, uległe traktowanie innych, syn Rohini zadowolił Swych przyjaciół na różnorodne sposoby.

Tu Balaram dał także pocieszenie wszystkim ukochanym Kryszny – Jego przyjaciółkom gopi i oczarował Swe własne gopi, z którymi uprzednio igrał. Kto tak naprawdę potrafi opisać wielką radość, jaką odczuwali spełniając swe rozrywki? W tym czasie Kryszna zabił Sankhachudę. Wtedy Kryszna i Balaram obydwoje zwiększyli rangę [ranga oznacza zabawę, radość a także kolor] ze swoimi własnymi ukochanymi poprzez świętowanie festiwalu Holi. Uczeni wielbiciele opisali piękno tych rozrywek.

W Śri Kryszna Caitanya Carita, Murari Gupta mówi: "Tylko popatrzcie! W tym miejscu Rama i Kryszna, udekorowani złotymi ozdobami z klejnotami, będąc także odpowiednio ubranymi jak na wiosenną porę, zaangażowali się w swe miłosne rozrywki w wesołym nastroju – każdy ze Swoimi własnymi, pięknymi gopi. Byli Oni przepełnieni ekstatycznymi smakami jako, że przyłączyli się do Swych ukochanych przyjaciółek gopi, które tańczyły i śpiewały. [...] "

W Śrimad Bhagavatam [10.65.17] jest powiedziane: "Pan Balaram, Osoba Boga, przebywa tu przez dwa miesiące Madhu i Madhava i podczas nocy daje swym przyjaciółkom pasterkom małżeńską przyjemność."

Śri Raghava kontynuował opis piękna Balarama podczas Jego rasa-lila. "O Śrinivasa, wiedząc że spełni On taniec rasa-lila ze swymi ukochanymi, Balaram radośnie przybył do tego miejsca. Było ono usytuowane niedaleko rzeki Yamuny i zawsze wokół rozprzestrzeniało się aromatyczne powietrze. Kwiaty z ogrodów były w pełni rozkwitnięte a niebo było jasne od pełni księżyca. Brzęczenie trzmieli i słodki śpiew rozmaitych ptaków wypełniały atmosferę. Miliony żeńskich i męskich pawi tańczyło a wiele jeleni bawiło się w ogrodzie. Kiedy Balaram wypoczywał pod drzewem, bogowie w niebiosach śpiewały chwały Rohini-nandana, którego piękno i postać fascynowały cały świat.

O Śrinivas, któż potrafi zachować spokój widząc wspaniałość Baladeva? Tu właśnie Rama usiadł na tronie wykonanym z klejnotów w uroczystym stroju. Piękno Baladeva pokonuje piękno milionów Kamadevów a każdy Jego ruch urzeka munich i Indrów. Chwała Jego ciała, która rozświetla trzy światy może pokonać dumę milionów księżyców. Jedwabiste, kręcone, czarne włosy okrywają Jego głowę udekorowaną koroną z klejnotami, nosi On także kwiatową girlandę. Jego usta są tak czerwone jak owoce bimba a Jego zęby błyszczą niczym perły. Girlanda Vaijayanti zwisa z Jego potężnej szyi.

Wszelka chwała temu potężnemu bohaterowi, Rohini-nandana. Biała koncha, kwiaty kunda kamfora i srebrzysto-białe góry, wszystkie składają pokłony jasnej karnacji Balarama. Powiewające loki Jego błyszczących włosów wijące się wokół Jego czoła i jego jasny tilak kradną serca młodych dziewcząt. Jego lotosowe oczy są niespokojne, Jego brwi tańczą jak czarne trzmiele tuż obok Jego jasnych kolczyków. Z wydatnym nosem pokonującym piękno dzioba Garudy i twarzą która bije wspaniałość księżyca – zdaje się, że to nektar sączy się przez Jego ciało. Jego ramiona są udekorowane bransoletami oraz naszyjnikami zdobiącymi Jego silną pierś. Jego cienka talia przełamuje dumę lwa. Nosi On delikatne niebieskie ubranie, a Jego doskonale ukształtowane kolana są niezwykle urzekające dla każdego, kto na Niego patrzy.

Czerwonawy kolor Jego stóp pokonuje słońce, a jasność Jego paznokci tłumi ciemność. Jestem niezdolny aby opisać piękno Baladevy, jako że w tym świecie nie ma nic, co można by do Niego porównać.

W tym miejscu, Rohini-nandana, Balaram, stał w pozycji zgiętej w trzech miejscach i radośnie dął w Swój róg, którego dźwięk poruszał serca Brahmy i innych. O Śrinivas, jak jednymi ustami mogę opisać piękno rozrywek Balai? Tu, w księżycowym Yamuna-upavana, Balaram angażował się w rozrywki, otoczony przez miliony gopi."

Wydarzenie to jest także opisane w Śrimad Bhagavatam (10.66.18-20): "W towarzystwie wielu kobiet, Pan Balaram cieszył się w ogrodzie, obok rzeki Yamuny. Ogród ten był kąpany w promykach pełnego księżyca i pieszczony przez bryzy niosące zapach lotosów rozkwitających nocą.

Wysłany przez półboga Varunę, boski napój alkoholowy Varuni, wypływał z wgłębień w drzewach i czynił cały las jeszcze bardziej pachnącym poprzez swój słodki aromat. Wiatr przyniósł ten zapach powodzi słodkiego likieru do Balarama, i kiedy go wyczuł, podszedł [do drzewa]. Wtedy On i Jego żeńskie towarzyszki zaczęli pić."

Co dzieje się dalej, opisuje Raghava Pandit: "Po wypiciu tego likieru, Rohini-nandana oszalał i rozpoczął swój taniec rasa ze Swoimi gopi. Niektóre z gopi grały na takich instrumentach jak mridanga, pinaka, vina i innych, podczas gdy inne śpiewały chwały Pana Balarama w melodyjnych pieśniach bazujących na rytmicznych tonach i rytmach. Pan Brahma i inni także byli poruszeni muzyką. Sam Pan Balaram był obezwładniony przez taniec, śpiew oraz muzykę i wkrótce rasa-mandira napełniła się bezgranicznym szczęściem. Aby móc cieszyć się wodnymi zabawami z ukochanymi, Balaram przyprowadził Yamunę poprzez przyciągnięcie jej swym pługiem, po czym bawił się w wodzie. Po kąpieli, Balaram zmienił Swoje ubranie, napił się miodu i likieru i spędził noc ze swymi towarzyszkami. Wczesnym rankiem gopi nie mogły znieść rozłąki z Balaramem i nie chciały powracać do swych domów. Balaram pocieszył je na wiele sposobów i wysłał je z powrotem do domu. Bez strachu, Yamuna ofiarowała Mu modlitwy i, składając swe ręce, rzuciła mu się do stóp."

Ten opis natomiast znajduje się we Vraja-vilasa-stava: "Kiedy, zgodnie ze swą spokojną naturą, Yamuna płynęła do południowego oceanu, nie odpowiedziała na rozkaz Balarama i dlatego przyciągnął On ją swoim pługiem. W miejscu tym Yamuna może by widziana taką, jaką jest. Śpiewam chwały tego miejsca mym oddanym sercem."

Mam nadzieję, że opis tych rozrywek będzie pomocny w pamiętaniu o Panu Balaramie, Najwyższej Osobie Boga, podczas tego jednego z Jego świąt. Dla mnie to święto pozwala pamiętać o Balaramji, jako o Osobie Boga, który jednak nigdy nie przestaje służyć Śri Krysznie, Swemu młodszemu Bratu. We Vrajavilasstava jest napisane, że Balaram nie opuszcza Kryszny nawet na moment, kiedy spełniają Oni swe rozrywki w lasach Vrindavan, mimo że przecież doskonale zna On ponadnaturalną siłę Swego brata. Podczas gdy Kryszna rezydował w Dvarace – Balaram przybył do Vrindavan i pozornie Go opuścił, ale we Vrajy rozprzestrzeniał Jego chwały, pocieszając tym sposobem Vraja-vasich, a szczególnie gopi. Jest On najbardziej łaskawy i jest powiedziane, że nie przyjmuje On żadnych obraz i jest przyjacielem najbardziej upadłych. To święto to dobra okazja, by pomodlić się do Pana Balaram o Jego łaskę, bez której nie jest możliwe by osiągnąć służbę dla Śri Kryszny.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 kwi 2012, o 17:22 

Dziekuje Mataji za ten tekst. Dopowiem tylko, ze Sri Balaramaji spotyka sie ze Swoimi gopi wtedy, kiedy odwiedza je, w Sri Vrindavana, przyjezdzajac do nich z Dvaraki.

http://biblioteka.nama-hatta.pl/Krsna_2/k.htm

rozdzial 64, tak jak 64 rundy dla niektorych.

http://iskconvrindavan.com/krishnalive/
http://www.sripadaindradasa.com/index.htm
http://www.24hourkirtan.com/

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 09:04 

Rozumiem, że to są święta i to pierwsze upamiętnia taniec rasa Pana Balaramy z gopi ? no a to drugie to nic nie wiem i nic nie znalazłem

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 10:33 

adrian napisał(a):
Rozumiem, że to są święta i to pierwsze upamiętnia taniec rasa Pana Balaramy z gopi ? no a to drugie to nic nie wiem i nic nie znalazłem

http://www.vaisnavacalendar.info/calend ... santa-rasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 11:04 

Madana napisał(a):

Tłumacz google jest conajmniej kiepski, trochę ciężko go ogarnąć, te ostatnie zdanie jest poza moim zasięgiem, ktoś pomoże? najlepiej całość jeśli można
Sri Krishna Rasa Vasanta
" Księżyc Purnima lub pełnego miesiąca Damodara jest drugim pełnia sezonu jesiennego, a rasa lila ponownie obchodzone. Ta druga rasa Yatra obchodzony jest więcej w Bengalu, natomiast pierwszy obchodzony jest więcej w Wrindawan.

W tym dniu należy wykonać pełny kult Radhy i Kryszny z wielu kwiatów, i umieścić je w mandapa rasa otoczony gopi.

Sri Krishna Vasant Rasa jest podobne z wyjątkiem, że jest na wiosnę (Vasant), na tej sukienki czasie wszystkich na żółto. Na tej noc pełni księżyca wielbiciele zazwyczaj opuścić garnki słodkiego payasam ryżu dla Pana, aby cieszyć się podczas swoich rasach. "

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 12:19 

Dobra już wiem , angielski ze słownikiem łatwiejszy niż ten tłumacz :) dzięki :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 19:53 

Śri Kryszna:[...] a pośród pór roku Ja jestem wiosną.

W Indiach rok jest podzielony tam na sześć pór (sezonów), każdy z nich trwa dwa miesiące.
Pośród tych sześciu sezonów najbardziej chwalebny jest Vasanta – wiosna, ponieważ pogoda w tamtym czasie, jest bardzo przyjemna, gdyż nie jest ani zbyt gorąco, ani zbyt zimno. Obfitość pachnących kwiatów, jak beli, cameli, jui i innego kwiecia rozściela się woloło, a kwiat taki jak ratkerani (królowa nocy) rozkwita wieczorem. Rzeki Ganges i Yamuna są w tym okresie wyjątkowo czyste i przejrzyste, wyglądają tak jak gdyby po prostu czekały na Radhę i Krysznę, a ziemia w wielu miejscach wygląda jak żółty dywan, gdyż jest pokryta rozmaitością żółtych kwiatów. Szaty Kryszny są również żółte, ponieważ Jego najbardziej ukochana - Srimati Radhika ma żółtawo złotą cerę.

Wiosną Krsna oddawał się rozrywce Rasa Lila, tańcząc z gopi. Podobne zabawy z gopi miały miejsce jesienią.

Srila Jayadeva Goswami opisał Vasanta rasa Lila w swojej Gita govinda .

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 07:11 

mam pytanie bhaktowie bo czytając powyższy tekst wkradła mi się niejasność więc proszę mnie naprowadzić na właściwy tor..wiem że Balaram miał swoje Gopi i miał z nimi swoje rozrywki ale czytając Zródło wiecznej przyjemności jest tam jak Balaram przybył do Vrindawany bez Krsny i cieszył się z Gopi przez dwa miesiące z tymi samymi co Pan Krsna żeby je pocieszyć pod nieobecność Krsny i nie wiem czy ja zle zrozumiałem tę historię?
:roll:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 07:11 

Jay Balaram !!!
:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 09:55 

czytając Zródło wiecznej przyjemności jest tam jak Balaram przybył do Vrindawany bez Krsny i cieszył się z Gopi przez dwa miesiące z tymi samymi co Pan Krsna żeby je pocieszyć pod nieobecność Krsny i nie wiem czy ja zle zrozumiałem tę historię?
:roll:[/quote]

Dobre pytanie, na pewno jest tak, jak napisane w Książce. Być może to wyjątek, właśnie aby je pocieszyć - na prośbę samego Kryszny.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 11:00 

Kunja Devata dasa napisał(a):
mam pytanie bhaktowie bo czytając powyższy tekst wkradła mi się niejasność więc proszę mnie naprowadzić na właściwy tor..wiem że Balaram miał swoje Gopi i miał z nimi swoje rozrywki ale czytając Zródło wiecznej przyjemności jest tam jak Balaram przybył do Vrindawany bez Krsny i cieszył się z Gopi przez dwa miesiące z tymi samymi co Pan Krsna żeby je pocieszyć pod nieobecność Krsny i nie wiem czy ja zle zrozumiałem tę historię?
:roll:

Aczkolwiek Śrila Prabhupada specyficznie tego nie wyjaśnia, to osobiście rozumiem to w ten sposób, że pierwszy fragment odnosi się do grupy gopi Pana Kryszny: "Pan Balarama oczywiście rozumiał ekstatyczne uczucia pasterek gopi i dlatego pragnął je uspokoić. W pierwszorzędny sposób zwrócił się do nich i traktując je z wielkim szacunkiem zaczął im opowiadać historie o Krsnie w tak taktowny sposób, że udało Mu się zadowolić gopi."

Natomiast dalszy fragment odnosi się do grupy gopi Pana Balarama: "W ciągu tych dwóch miesięcy przebywał razem z gopi i spędzał z nimi każdą noc w lasach Vrndavany, zaspokajając ich pragnienie miłości małżeńskiej. Tak więc w ciągu tych dwóch miesięcy Balarama także cieszył się tańcem rasa z pasterkami gopi."

A myślę tak na podstawie zamieszczonego w tym wątku eseju Rasasthali: "Zgodnie z Śrila Jivą Goswamim i Viśvanath Cakravarti Thakurem, Pan Balaram był bardzo uważny żeby gopi Kryszny nie mieszały się z Jego gopi podczas intymnych rozrywek. Jest to pewien aspekt szacunku w związku Kryszny i Balarama."

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 12:47 

Całkiem możliwe, trudno inaczej wyjaśnić.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 kwi 2012, o 07:52 

Dziękuję za objaśnienie :)
chociaż czytając Krsna Book można by pomyśleć inaczej ..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 kwi 2012, o 14:45 

Kunja Devata dasa napisał(a):
chociaż czytając Krsna Book można by pomyśleć inaczej ..

Dlatego, niektórzy ludzie mówią, że podobno warto dogłębnie studiować książki Śrila Prabhupada. :) Osoby, które utrzymują, że Śrila Prabhupada nie wyjaśnił lub nie dał nam wszystkiego w swoich książkach i wypowiedziach zazwyczaj nie studiują ich poważnie, lub po prostu nie rozumieją, że wyjaśnił on tam wszystkie zasady potrzebne do osiągnięcia pełnego sukcesu w życiu duchowym. Zapoznając się z prezentowanymi przez niego zasadami, które opisał i wyjaśnił na podstawie dzieł poprzednich aczarjów i śastr, jesteśmy w stanie od razu zauważyć i docenić to, co najbardziej istotne w życiu duchowym, włączając w to właściwy nastrój, a interesujące nas techniczne szczegóły jakiejś ogólnej zasady, czy aspektu służby oddania możemy już sami lub z pomocą innych odszukać w innych bona fide pracach źródłowych, czy nauczyć się ich osobiście od jakiegoś praktykującego kulturowe zwyczaje i szczegóły wajsznawy.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1