Teraz jest 28 lip 2026, o 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 30 mar 2011, o 12:12 

szkoda Purnaprajna, ze nie udało mi sie przekonać Cie do podążania w ślady pana K...moze dalbys mi wtedy -po odniesieniu sukcesu- kilka milionow :wink: ale pewnie wszystko poszłoby na nauczanie

ale tak serio ... zasadniczo trafiasz w sedno swa wypowiedzi

Ostatnio edytowano 30 mar 2011, o 13:01 przez Balaji, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 12:25 

Balaji napisał(a):
...ale pewnie wszystko poszłoby na nauczanie

Stanowczo mnie przeceniasz, Prabhu. Wszystko poszłoby na lody. I oby tylko... Niestety, jestem jeszcze w kategorii głupców i drani. Dlatego pewnie, nie mam tych milionów, bo wydając je, przebudziłby mnie dopiero pusty odgłos uderzenia mojej głowy o dno.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 13:00 

madhukari napisał(a):
..a co do pana Kulczyka-nie dziwię się,ze zapałał "miłością" do tej pani-jest naprawde przepiekna

coś mi sie wydaje , ze cena za ta 'miłość' jest właśnie ta ciężka praca ...żeby czerpać przyjemnosc ze zmysłów i aby to utrzymać ludzie będą musieli coraz więcej i więcej pracować...jak tez mocno niepokoic sie o utrzymanie...i to widać ...ostatnio spotkalem z szefem pewnej firmy-facet zarabia naprawdę straszne pieniądze-czasami kilkanascie tysięcy dziennie-ale mowi, ze czasami ma juz tego dosyc i chcialby sie zaszyc w bieszczadach, spotkałem tez kierowce ,który jechał od 3 rano i o 16 przyjechał do celu[wczesniej rozwiózł towar jeszcze do 4 miejsc]...a jeszcze musiał rozladowac 3 tony towaru-jedynym jego pragnieniem bylo jak najszybciej wrocic...widzę pracowników banku jak i biedronek...sam tez musze pracowac by sie utrzymac... ale co zabawne jakkolwiek szanuje tych ludzi za ich wysilek to pewnego slonecznego dnia obaczylem kota zupelnie beztrosko wygrzewającego sie na słońcu i normalnie wlasnie jemu zazdroscilem...ja musze sie przejmowac , czasami sporo zapieprzać...a on sie wyciaga na sloncu i jeszcze bezczelnie mruczy...cos jest nie tak ,ze ja musze zazdrscic kotu :? ... w sumie mam sporo zastrzezen do wspolczesnej cywilizacji...i zatracam sens o co w tym biega...oczywiscie poniekad czesciowo rozumiem zarzut MuraliegoPrbhu

Oczywiscie trzeba pracowac aby sie utrzymac...ale mam wrazenie,ze ta spirala konsumpcyjna we współczesnym świecie ta europejska kupiecko-panska mentalnosc i etyka ,ktora zdominowala caly swiat jest naciagnita do granic...kompletnie brakuje tej kultury braminicznej, mnichow ,ktorzy szukaja wolnosci, Boga, kontemplacji

czytalem tez ksiazke dee browna o Indianach...jakis burmistrz chcial ich ucywilizowac - co w europejskim pojęciu oznacza,ze trzeba codziennie ciezko pracowac i płacić podatki...wybudowal im domy podzielił dzialki na hektarowe, dal im ziarno , zapasy ale praktycznie nikt z nich z tego nie skorzystal -mowia mamy lasy,mamy rzeki ,mam połacie ziemi nie chcemy tego ...dla niego oczywiscie byli dzikusami obibokami

w sumie ciekawe cytaty z bhagavatam
02.01.03 Życie takich pełnych zazdrości ojców rodzin nocą upływa na spaniu albo seksie, a w ciągu dnia na zarabianiu pieniędzy albo utrzymywaniu członków rodziny.

02.01.03 Znaczenie: Obecna cywilizacja ludzka oparta jest przede wszystkim na spaniu i seksie nocą oraz zarabianiu pieniędzy i wydawaniu ich na utrzymanie członków rodziny w ciągu dnia. Szkoła filozofii Bhagavata potępia taką formę ludzkiej cywilizacji.

Ludzkie życie jest połączeniem materii i duszy, dlatego też cały proces wiedzy wedyjskiej kieruje się ku wyzwoleniu duszy z zanieczyszczeń materialnych. Wiedza dotycząca tego procesu nazywana jest atma-tattvą. Ludzie nadmiernie materialistyczni nie są jej świadomi i skłaniają się bardziej w stronę rozwoju ekonomicznego, dostarczającego przyjemności materialnych. Materialiści tacy nazywani są karmitami, czyli osobami pracującymi dla rezultatów. Karmici otrzymują pozwolenie na regulowany zasadami pism świętych rozwój ekonomiczny oraz kontakt z kobietami w celu seksualnym. Znajdujący się ponad karmitami jnani, yogini i bhaktowie mają całkowity zakaz angażowania się w sprawy seksualne. Karmici w mniejszym lub większym stopniu pozbawieni są wiedzy atma-tattva i dlatego też ich życie nie dostarcza im żadnej korzyści duchowej. Celem ludzkiego życia nie jest ciężka praca dla postępów ekonomicznych, ani cieszenie się seksem jak pies lub świnia. Jego specyficznym przeznaczeniem jest zakończenie życia materialnego i wynikających z niego problemów. Karmici po prostu marnują swoje życie na sen albo seks nocą, a w ciągu dnia na ciężką pracę w celu zgromadzenia bogactw, i następnie usiłują polepszyć standard życia materialnego. W zarysie została tu ukazana materialistyczna ścieżka życia, a werset następny mówi o tym jak niemądrze człowiek trwoni dar ludzkiego życia.

02.01.04 Będąc nadmiernie przywiązanymi do omylnych żołnierzy, takich jak ciało, dzieci i żona, osoby pozbawione atma-tattvy nie wnikają w problemy życia. Mimo posiadania dostatecznych doświadczeń, nie widzą oni swej nieuchronnej zagłady.
Cały materialistyczny postęp ludzkiej cywilizacji jest jak ozdabianie martwego ciała. Każdy z nas jest jedynie martwym ciałem, trzepoczącym się zaledwie kilka dni, a mimo to cała energia ludzkiego życia marnowana jest na ozdabianie tego martwego ciała. Śukadeva Gosvami opisuje obowiązki istoty ludzkiej, po uprzednim ukazaniu rzeczywistego obrazu wysiłków zdezorientowanego człowieka. Zdezorientowanymi są osoby, które nie posiadają wiedzy o atma-tattvie, natomiast bhaktowie Najwyższego Pana, posiadając doskonałą realizację wiedzy transcendentalnej, nigdy nie są zdezorientowani.

Ostatnio edytowano 30 mar 2011, o 13:28 przez Balaji, łącznie edytowano 4 razy

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 13:01 

Balaji napisał(a):
Tak odnośnie tego seksizmu- zona po 30 czy 40...50 może ubierać sie atrakcyjnie[czasami wrecz zenujaco na swoj wiek], najlepszy makijaż ale będzie jej trudno rywalizować z młodzieńczą, urodą dwudziestolatki

Dawno temu ktoś podesłał mi dowcip...

Para małżeńska w wieku ok. 60 lat obchodziła 40 rocznicę swojego ślubu w małej, spokojnej, romantycznej restauracji. Nagle pojawił się przy ich stole mała śliczna czarodziejka i poiwedziała:
- Za to, że jesteście przykładowym małżeństwem darzącym się na wzajem miłością spełnię po jednym życzeniu każdego z was.
Na to żona:
- Ach, tak bym chciała móc odbyć podróż wokłół świata z mym ukochanym mężem!
Mała czarodziejka zamachała różdżką i paf! pojawiły się w jej ręku dwa bilety na Queen Mary II.
Mąż zastanowił się chwię i powiedział:
- Cóż, bardzo to romantyczne, ale taka okazja nigdy się więcej nie przydarzy. Przykro mi kochanie, ale chciałbym mieć żonę 30 lat młodszą ode mnie.
Czarodziejka i żona były bardzo rozczarowane, ale życzenie jest życzeniem. Czarodziejka zamachała więc różdżką i paf! Mąż w jednej chwili stał się 93-letnim starcem.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 13:09 

madhukari napisał(a):
hmmm....zdarzyło się wiele razy,że piekna didi pojawiala się i sannyasin zrzucał strój dla jej wdzięków-czy to znaczy,ze są rysy na waisznawa sandze? Tak odnoście kilku pierwszych zdań w powyższej wypowiedzi :wink:
Murli po prostu zwraca uwagę na pewien aspekt problemu-niesty zabrzmiało to jako daleko idące uogolnienie

mhmmm ano wlasnie jestesmy tylko ludzmi uwarunkowanymi jak pisze Purna]i nawet odpowiedzialni karmici tez maja slabosci :wink: nie tylko bhaktowie :wink: ...no mamy wady i zlety

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 13:17 

Balaji napisał(a):
madhukari napisał(a):
hmmm....zdarzyło się wiele razy,że piekna didi pojawiala się i sannyasin zrzucał strój dla jej wdzięków-czy to znaczy,ze są rysy na waisznawa sandze? Tak odnoście kilku pierwszych zdań w powyższej wypowiedzi :wink:
Murli po prostu zwraca uwagę na pewien aspekt problemu-niesty zabrzmiało to jako daleko idące uogolnienie

mhmmm ano wlasnie jestesmy tylko ludzmi uwarunkowanymi jak pisze Purna]i nawet odpowiedzialni karmici tez maja slabosci :wink: nie tylko bhaktowie :wink: ...no mamy wady i zlety

No coś ty :) Bhaktowie muszą być doskonali i bez wad, albo nie są bhaktami. :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 13:22 

gndd napisał(a):
Czarodziejka zamachała więc różdżką i paf! Mąż w jednej chwili stał się 93-letnim starcem.

moze to i dobrze dla niego...z perspektywy juz nie tak silnych zmyslow 93 latka byc moze przebije sie swiadomosc aham brahmasmi :wink: , ze moze jednak ta gra nie jest warta świeczki i swoje szczescie znajdzie gdzie indziej

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 30 mar 2011, o 20:17 

madhukari napisał(a):
ehh.....pomijając niefortunna wypowiedź Murli-dhara P(delikatnie ujmując-ale znam go nieco i mimo tyc postów uważam,ze fantastyczny z niego gość):
1.Z tego co zrozumiałem chodzi mu o osoby,które są faktycznie nieodpowiedzialne i chcą żerowac tylko na czyjejś uprzejmości itp.Fakt-jest pewna -na szczęście coraz mniejsza-grupa tzw.bhaktów,którzy slizgają się po powierzchni życia NIE DAJĄC PRZYKŁADU INNYM.Może ktoś nie chce wierzyć,ale dla większości ludzi-moge tak napisać,ponieważ pracowałem w kilku branżach i kilku potężnych korporacjach i słyszę rozmowy w biurach itp...sklepach itd-idea biegania po mieście w podartym dhoti (lub nawet ładnym:),łączenia z trudem końca z końcem bo nie ma się zwykłych kompetencji do wykonywania jakiegokolwiek zawodu,unikanie opłat za ucztę itp..takie coś odstręcza.To piękne ,ze robione są programy,nauczanie itp-ale po wspaniałym kirtanie i uczcie festiwalowej goście wracają do domów i zastanawiają się jak to zrobić w praktyce-toteż jak najbardziej pouczający jest przykład murarza,który po pracy intonuje japa,lub biznesmena,który zamiast wódki na imprezie firmowej pije lassi i je samosy:) Oczywiście nie twierdzę,ze teraz każdy musi byc murarzem lub biznesiakiem.Ale moim skromnym zdaniem dobrze jest jesli ktos(oprocz vairagyich-ale z tego co wiem mało jest takich)ma uczciwą pracę ,nie kradnie i nie oszukuje i nie żeruje na pracy innych-chyba,ze o takich subtelnościach mówi Purnaprajna P.-ale nie posądzłbym go o to.
2.Co do pochwały guny pasji(mam na mysli wypowiedż Pavana Caitanyi P i innych dotyczących machania łopatą lub czymkolwiek)-lepiej pracować i robić to dobrze,niż udawać,ze praktykuje się bhajan,a w umysle zazdrośćic innym,ze się dorobili itp. i pływac na falach umysłu symulując wykonywanie służby oddania.Naturalnie nie mam na mysli żadnej konkretnej osoby-chodiz mi o zasadę.Rozumiem jednak,ze przebywanie z ludźmi gadającymi bzdury,pijakami itp nie jest miłe dla sercxa-jak to w pracy z ludźmi bywa-ale często nieuniknione-zwłaszcza kiedy trzeba zapłacicx rachunki,spłacac ratę za kredty lub kupić jedzenie dla rodziny itp.Nie ma to nic wspolnego bardzo często z "nakręceniem na kasę"-po prostu ktoś jest odpowiedzialny-co w tym zlego?
Toakurat kilka takich skromnych refleksji....Mam nadzieję,zę nikogo nie uraziłem-b nie mialem w zamiarze.I mam nadzieję,że nikt nie zaatakuje tego co napisałem,tylko dlatego,ze twierdze,zę warto byc odpowiedzialnym i poukladanym w życiu i nie byc lesesrem :wink:

zgadzam sie...masz duzo racji w tym co piszesz...życie,życie...
Cytuj:
TAki kult pracy jako celu samego w sobie. jakby wiara ze praca praca i jeszczre raz praca jest celem i ze ppo to wlasnie zyjemy.a jak umrzemy to praca uczni nas godnymi raju...i ze bez pracy nie mozan byc bhakta. Ze bhakta ktry jest bezrobotny to swinia. Bhakta bezdomny to juz wogle. Niebo tylko dla pracujacych. Jest w tym rzeczywscie jakies znikszacenie filozfii ...

post Pavany wrecz swietny i tez ma swoje racje

tak ogólnie...ja osobiście coraz bardziej nie za bardzo lubię tego współczesnego systemu, cały ten postęp i nowoczesność mnie jakoś coraz mocniej odstręcza,powinieneś miec to, powinieneś mieć tamto, cały ten kapitalizm,konkurencja, gromadzenie,mocny indywidualizm,dążenie do sukcesu i kariery,czerpanie zysków z pracy innych,frywolność seksualna i zaspakajanie popędów,globalne korporacje ,opieranie sie na instytucjach ,produkcja zbędnych rzeczy-choć w tym wszystkim uczestniczę i sam na wiele sposobów jestem tym przesiąknięty i głęboko uwarunkowany... to jednak mam coraz więcej wątpliwości... mam wrażenie , ze ludzie i świat coraz więcej na tym tracą i ja tez...mam wrażenie,ze życie powinno byc oparte na wielbieniu Narayana i postrzegania innych w związku z Nim-kobiet,mężczyzn,zwierząt,roslin etc.,oparte na prostym braterstwie międzyludzkim, służeniu sobie, zamiast tylko brac tez dawać,filozofia takiego dbania wzajemnego o siebie,wzajemna akceptacja, życie zasadniczo powinno byc prostsze i spokojniejsze..i gdzieś na tej podstawie powinna być budowana etyka...również pracy

zycze wszystkim pomyślności

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 02:24 

W sumie juz prezanaziwalsmy gwalty, to i mozmy preznazwac zagdninie karmy (pracy) w bhakti jodze. Jak ja kocham takie rozwaznie na szybko. Takie duchwe kotlety:)_granie do kotleta/..

Moze jedynym plusem tych wsztskich telatow, prowokacji, watpliwsci itp sa wypowedzi chocby GNN, ktorej dawano nie bylo i jakims cudem dzieki temu tematowi sie pojawilas:) To samo zreszta z Madana Matadzi, wibitna postacia, Purnapragja jak i malo obecnym ostanio Baladzim. Biorac to wsztsko pod uwage i te znakomitsci tu sie pojawijace, to moze i bym byl za... Pytaj wiec Murli , nauczaj nas jak ma byc...itp..:)

PS. swoja droga tak sie zastawialem, nad tym krzczniem na nich, ze ostacznie gdy Narada Muni np; prezklinal synow Kuwery, to czasmi jest tak ze KARA, Ban, nagana, uwaga osteznie pomaga danejk osobie zrozumiec blad i zatswic sie nad pozycja. Czlowiek czasmi jest tak zachsniety ze tylko to moze pomoc. Ktos np; moze kilka lat prezmyslec czy napewno dobrze robi toc zy tamto. Wyrzucnie kogos z forum kto sie zachwuje np; nie kutralnie moze dac mu do myslania gdzei i kimm wogle jest. Taka widze dochdzi od srodka. Tmacznie nieraz nic nie pomoze. To tak jakby co wytmacznie czemu nie jestem pacyfisto ostanio:)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 13:21 

Haribol

3 dni karorgi, moja corka miala bezsennosci. Wymeczyla mnie potwornie :?
No coz, reakcje przychodza :wink:
Swoja droga Srila Prabhupada zbudowac swoj ruch na ciezkiej pracy swoich uczniow.
Ja nie mowie ze powinnismy tylko pracowac ale mowie ze powinnismy pracowac azeby miec tyle pieniedzy azeby moc utrzymac swiatynie oraz brahmacarinow i sannyasinow.
Prabhupada chcial azeby grhasthowie nie byli biedakami zebrzacymi o pieniadze od rzadu (tak jak ma to miejsce w 99% tutaj w UK,wsrod bhaktow ktorych znam ) ale zeby byli bogaci aby mogli utrzymaco soby w wyrzeczonym porzadku zycia.
Ciezka praca i ofiarowywanie jej rezultatow dla nauczania to tez bhakti :wink:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 13:48 

murali-dhar das napisał(a):
Swoja droga Srila Prabhupada zbudowac swoj ruch na ciezkiej pracy swoich uczniow.
Którzy nigdy zapłaty za swoją pracę nie dostawali. Wiem, że Prabhupada kiedyś powiedział jednej bhaktince z dzieckiem, że jeżeli może dostać zapomogę od rządu to niech ją bierze.

murali-dhar das napisał(a):
Ja nie mowie ze powinnismy tylko pracowac ale mowie ze powinnismy pracowac azeby miec tyle pieniedzy azeby moc utrzymac swiatynie oraz brahmacarinow i sannyasinow.
Prabhupada chcial azeby grhasthowie nie byli biedakami zebrzacymi o pieniadze od rzadu (tak jak ma to miejsce w 99% tutaj w UK,wsrod bhaktow ktorych znam ) ale zeby byli bogaci aby mogli utrzymaco soby w wyrzeczonym porzadku zycia.
Ciezka praca i ofiarowywanie jej rezultatow dla nauczania to tez bhakti :wink:
Bardzo chwalebne to podejście. Mam nadzieję, że sam jesteś na tym polu wspaniałym przykładem bogacza utrzymującego brahmacarinów i sannyasinów. Podejrzewam, że jeżeli jeszcze zdejmiesz krytykowanie innych przy pomocy "Prabhupada chciał" ze swego repertuaru to droga z powrotem do Kryszny z pewnością stanie przed Tobą otworem.

Kto wie, może Kryszna w przypływie łaski odbierze Ci w pewnym momencie całe Twe bogactwo i zostawi Cię tylko ze Swym imieniem. Tak jak to było w przypadku Srila Prabhupady.

Pokłony

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 14:00 

gndd napisał(a):
Kto wie, może Kryszna w przypływie łaski odbierze Ci w pewnym momencie całe Twe bogactwo i zostawi Cię tylko ze Swym imieniem. Tak jak to było w przypadku Srila Prabhupady.
Pokłony

Drżyj murali lub się ciesz. Klątwa to albo łaska. :) :wink:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 15:42 

Z góry przepraszam szanowny regulamin proszący o nie wklejanie tekstów obcojęzycznych, ale nie mam czasu teraz przetłumaczyć, chyba że ktoś wyszuka cytaty po polsku.
Nie wiem jak inni, ale ja już głupieję od tej mądrości. Myślałam, że Prabhupada jest jeden, ale chyba jest ich wielu i nie mówimy tu o tym, który założył MTŚK..
Oto kilka z wypowiedzi A.C. Bhaktivedanty Swamiego Prabhupada:

"So, we are trying to be happy so many ways, but we are not becoming happy. When we come to the real point of loving Kåñëa... Love is there. I want to love somebody, everyone, but that is not being properly utilized. Therefore we are unhappy. So when you come to the stage of loving Kåñëa, then you'll become happy. This is the point. That is being instructed by our Kåñëa consciousness movement. Now to love Kåñëa, Kåñëa never says that "In order to love Me, you have to go to the factory or to work somewhere fifty miles away from home." He does not say all this. Simply, man-manä bhava mad-bhakto mad-yäjé. The question may be raised that if I want to love Kåñëa, then how other things will go on? This question may be raised. Kåñëa never says that "You have to go to the factory, earn money, and then you can love me." He never makes this condition. Is there any condition? (laughter) Now practical person will say "If I think of Kåñëa always, then wherefrom money will come?" This question may be raised. How you'll answer it?

Bhagavän: Kåñëa says yoga-kñemaà vahämy aham [Bg. 9.22].

Prabhupäda: Ah, find out this verse.

Bhagavän:
ye janäù paryupäsate
ananyäç cintayanto mäà
teñäà nityäbhiyuktänäà
yoga-kñemaà vahämy aham
[Bg. 9.22]
"But those who worship Me with devotion, meditating on My transcendental form—to them I carry what they lack and preserve what they have."

Prabhupäda: The same thing. This meditation is man-manä bhava mad-bhaktaù. Always think of Kåñëa. So those who are engaged in this way, always thinking of Kåñëa, worshiping Kåñëa, for such persons, Kåñëa says yoga-kñemaà vahämy aham [Bg. 9.22], "I personally carry all the necessities of life. I personally carry." My point is that here in this New Mäyäpura, if you simply carry on this man-manä bhava mad-bhaktaù, then all your necessities will come automatically, don't bother. (laughter) That is my point, Yes. You'll get sufficient food, sufficient milk, sufficient fruits, flowers, all necessities. Simply you act on behalf of Kåñëa and think of Kåñëa, and don't bother about the necessities of life. It will be automatically supplied. Don't be disturbed from that point of view. Simply engage yourself in this business of man-manä bhava mad-bhakto mad-yäjé mäà namaskuru [Bg. 18.65]. That is my point.

Yogeçvara: Çréla Prabhupäda? How are we to determine how much of our endeavor should be for our own personal progress?

Prabhupäda: There is no personal endeavor. There is no personal endeavor. Just like these animals, they have no personal endeavor. They are depending on you. If you cut his throat, you can cut. And if you give him protection, you can give him. But they, the animals has no personal endeavor. That is full surrender. That is our position. Remain fully surrendered to Kåñëa and He'll give you protection. That you are thinking, how the animal will live, how these children will live. It is not the children's business, not the animal's business. He is fully surrendered, that's all. Man-manä bhava mad-bhaktaù. Other things will be done. Kåñëa says yoga-kñemaà vahämy aham [Bg. 9.22]. "I shall do that." Why your personal endeavor?"

"This is the competition between Kåñëa and His devotee. Kåñëa wants to give everything to the devotee. He wants to see that "My devotee is very comfortable." Just like the father wants to see the children are very comfortable. So why the devotees should be hankering after something material? No. Kasmäd bhajanti kavayo dhana-durmadändhän [SB 2.2.5]. Çukadeva Gosvämé said. Why we should go to the puffed-up rich men for begging something? Kåñëa will arrange for everything. My Guru Mahäräja used to say that "You do not try to preach for getting some money. Money will come automatically. On your feet money will say, 'Please accept me.' " You should preach very sincerely. That is your business. Never bother that "Where is money? Where is money, money, money?" Money...
So Bilvamaìgala Öhäkura said that "You simply become devotee. You don't hanker after this dharma, artha, kama, mokña. No. They will serve you."

"Prabhupäda: Money, everyone is trying to get money in Bombay. But why there are (unclear)? It is... Unless one is destined to get money, he cannot get. It is not that, so cheap thing, that I want money; money will come. It is janmaiçvarya-çruta-çré [SB 1.8.26]. Unless one is pious he cannot get money, he cannot get education."

"Prabhupäda: As you are preaching, more men will come. Man will come; money will come. Everything will be all right. Kåñëa will supply."

"Prabhupäda: (laughs) Money is coming there. Guru Mahäräja said that "You do the right work, money will come. Money will fall down on your feet." There is no question of flattering. Do. Work sincerely. Everything will come, whatever you want."

"Yes, you are right, the supply of money will come by your preaching efforts."

"“You are always worried about where the money will come from. Here we have Rädhä-Mädhava. ‘Mädhava’ means the husband of the goddess of fortune. You just worship Rädhä-Mädhava nicely, and everything will come by Their mercy. You don’t have to worry about money.”

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada nie nauczał, że naszym obowiązkiem jest być bogaczem.

Już kiedyś pytałam, czy możemy zakończyć ten nonsensowny potok słów??

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 16:43 

Tak, staramy się być szczęśliwy tak wiele sposobów, ale nie stają się szczęśliwi. Kiedy dojdziemy do prawdziwego punktu miłości Kryszna ... Miłość jest tam. Chcę kogoś pokochać wszyscy, ale to nie jest właściwie wykorzystywane. Dlatego jesteśmy nieszczęśliwi. Kiedy więc na scenę miłości Kryszna, to będziesz się szczęśliwy. To jest punkt. To jest pouczeni przez naszego ruchu Kryszna świadomości. Teraz do miłości Kryszna, Kryszna nigdy nie mówi, że "aby mnie kochać, trzeba iść do fabryki albo do pracy gdzieś pięćdziesiąt mil od domu." Nie mówi to wszystko. Po prostu, człowiek-Mana bhava mad-bhakto mad-yaje. Można postawić pytanie, że jeśli chcę kochać Kryszna, to w jaki sposób inne rzeczy będą trwać? To pytanie może być podniesiona. Kryszna nie mówi, że "Musisz iść do fabryki, zarabiać pieniądze, a następnie możesz mnie kochać". Nigdy nie czyni tego warunku. Czy jest jakiś warunek? (Śmiech) Teraz praktycznych osoba powie: "Jeśli myślę o Kryszna zawsze, to skąd będą pochodzić pieniądze?" To pytanie może być podniesiona. Jak możesz odpowiedzieć?

Bhagawan: Kryszna mówi jogi kñemaà vahämy aham [Bg. 9,22].

Prabhupada: Ah, dowiedzieć się tego wersetu.

Bhagawan:
wy janäù paryupäsate
ananyäç cintayanto maa
teñäà nityäbhiyuktänäà
yoga-kñemaà aham vahämy
Bg [. 9.22]
"Ale ci, którzy z oddaniem czci mnie, rozważając Mojej transcendentalnej formie do nich noszę czego im brakuje i zachować to, co mają."

Prabhupada: To samo. Ta medytacja jest człowiek-Mana bhava mad-bhaktaù. Zawsze myśleć o Kryszna. Tak więc ci, którzy są zaangażowani w ten sposób, zawsze myślę o Kryszna, Kryszna uwielbienia dla takich osób, Kryszna mówi jogi kñemaà vahämy aham [Bg. 9,22], "Ja osobiście wypełnić wszystkie niezbędne do życia. Ja osobiście prowadzić." Chodzi mi o to, że tutaj, w tym New Mayapura, jeśli po prostu kontynuować ten bhava man-mana mad-bhaktaù, a następnie wszystkie potrzeby przyjdzie automatycznie, nie przejmuj się. (Śmiech) To jest mój punkt widzenia, tak. Dostaniesz wystarczającej ilości żywności, wystarczających ilości mleka, wystarczy owoce, kwiaty, ze wszystkimi wymogami. Po prostu grasz w imieniu Kryszna Kryszna i myśleć, i nie troszczą się o potrzeby. zostanie automatycznie dostarczona. Nie zakłócony z tego punktu widzenia. Wystarczy zaangażować się w tej branży bhava man-mana mad-bhakto mad-yajé maa namaskuru [Bg. 18,65]. To jest mój punkt widzenia.

Yogeçvara: Prabhupada Çréla? Jak mamy ustalić, ile naszego przedsięwzięcia powinny być dla naszych postępów osobiste?

Prabhupada: Nie ma osobistego wysiłku. Nie ma osobistego wysiłku. Podobnie jak tych zwierząt, nie mają osobistego wysiłku. Zależą one od ciebie. Jeśli przetniesz gardle, można wyciąć. I jeśli dasz mu ochronę, można dać mu. Ale zwierzęta nie ma osobistego wysiłku. To jest pełna kapitulacji. To jest nasze stanowisko. Pozostaje w pełni przekazana Kryszna i Da ci ochrony. To myślisz, w jaki sposób zwierzę będzie żyć, jak te dzieci będą żyć. To nie biznes dla dzieci, a nie zwierząt biznesu. On jest w pełni oddane, to wszystko. Man-Mana bhava mad-bhaktaù. Inne rzeczy do zrobienia. Kryszna mówi jogi kñemaà vahämy aham [Bg. 9,22]. "Ja tego zrobić." Dlaczego osobiste starania?

"To jest konkurencja między Kryszna i Jego wielbicieli. Kryszna chce dać wszystko do ucznia. Chce zobaczyć, że" My ucznia jest bardzo wygodne. "Podobnie jak ojciec chce, by dzieci są bardzo wygodne. Więc dlaczego wielbiciele należy tęsknotę za coś materialnego? Nie Kasmäd bhajanti kavayo Dhana-durmadändhän [SB 2.2.5]. Çukadeva Gosvämé powiedział. Dlaczego mielibyśmy iść do nadęty bogaczy do żebrania coś? Kryszna załatwi wszystko. Mój Guru Maharaja mawiał, że "Ty nie chcesz, aby głosić do uzyskania pieniędzy. Pieniądze będą pochodzić automatycznie. Na nogi ceny powie: "Proszę przyjąć mnie. "Powinieneś głosić bardzo serdecznie. To firmy. Nigdy nie przeszkadza, że" Jeżeli są pieniądze? Gdzie są pieniądze, pieniądze, pieniądze? "Money ...
Więc Bilvamaìgala Thakura powiedział, że "po prostu się wielbicielem. Nie tęsknić po tym dharma, artha, kama, mokña. Nr Będą one służyć."

"Prabhupada:.? Money, każdy stara się zdobyć pieniądze w Bombaju Ale dlaczego nie ma (jasne) jest ... ile z nich jest przeznaczony, aby uzyskać pieniądze, nie może się nie jest, że tak tanio rzeczy, że ja. ma pieniądze, pieniądze przyjdą Jest janmaiçvarya-çruta-Cré [SB 1.8.26] ile z nich jest pobożny, że nie może dostać pieniądze, nie może uzyskać edukacji "...

"Prabhupada: Jak głoszą, więcej ludzi przyjdzie Człowieczy przyjdzie; pieniądze przyjdą Wszystko będzie dobrze Kryszna dostarczy...."

"Prabhupada: (śmiech). Money przyjeżdża tam Guru Maharaja powiedział, że" Ty masz prawo pracy, pieniędzy przyjdzie. Pieniądze spadną na nogi. "Nie ma mowy o pochlebne. Nie. Work szczerze. Wszystko przyjdzie, co chcesz".

"Tak, masz rację, podaż pieniądza przyjdzie przez wasze wysiłki głoszenia."

"Jesteś zawsze martwi, gdzie ceny będą pochodzić. Tutaj mamy Radha-Madhava. Madhava" oznacza, że ​​mąż bogini fortuny. Po prostu kult Radha-Madhava ładnie i wszystko się przez ich łasce. You nie musisz się martwić o pieniądze. "

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2011, o 20:44 

Mathuranatha napisał(a):
gndd napisał(a):
Pokłony

Drżyj murali lub się ciesz. Klątwa to albo łaska. :) :wink:

Nie porownoj mnie do SP bo to ciezka obraza :?

SP byl czystym wielbicielem a takie osoby Krsna traktuje specjalnie.
Jesli chodzi o mnie to Krsna poprzez swoja energie maha maye moze odebrac mi wszystko i jeszcze dac mi duzego kopa na dodatek :P :lol:

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1