Teraz jest 28 lip 2026, o 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czym się różni buddyzm od Hare Krsna?
PostNapisane: 31 mar 2010, o 13:59 

A takie pytanie tym razem. Czego brakuje Wam w buddyźmie, a co za to jest w krysznaiźmie? Podobieństwa i różnice między dwoma religiami. Może są tu jacyś byli buddyści. Haribol.

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: Czym się różni buddyzm od Hare Krsna?
PostNapisane: 31 mar 2010, o 14:20 

Buddyzm jest bardzo fajny, maja duzo technik kontroli umyslu, zycziwosci w stosunku do innych itp.

Glowna roznica jest brak pytania o Boga. O zrodlo wszechswiata, rzecz/ My te zrodlo szukamy i postrzegamy- nazywjac je Bogiem. Oni chyba tematem zrodla wogle sie nie interesuja, koncentrujac swwer badania nad natura umyslu (czyli materii)/

Czyli roznica jest Bog.

ps. Aisha...choc czesciej dos wiatyni, ile mozna pytac i pytac;) MOze czas na jakies pratyczne dzialnie;)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2010, o 17:50 

Zadałaś już podobne pytanie, tutaj ten wątek i odpowiedzi:

viewtopic.php?f=2&t=1359

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 31 mar 2010, o 23:52 

Pavana Caitania napisał(a):
Buddyzm jest bardzo fajny, maja duzo technik kontroli umyslu, zycziwosci w stosunku do innych itp.

Glowna roznica jest brak pytania o Boga. O zrodlo wszechswiata, rzecz/ My te zrodlo szukamy i postrzegamy- nazywjac je Bogiem. Oni chyba tematem zrodla wogle sie nie interesuja, koncentrujac swwer badania nad natura umyslu (czyli materii)/

Czyli roznica jest Bog.

ps. Aisha...choc czesciej dos wiatyni, ile mozna pytac i pytac;) MOze czas na jakies pratyczne dzialnie;)

Widocznie można, a w świątynii bywam raz w tygodniu, bo tak to praca. haribol.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2010, o 10:52 
Morderator

po to jest forum by pytać wiec pytaj Aisha jesli masz jakies watpliowsci, i nie krępuj się, jeśli będziemy potrafili Ci odpowiedzieć to na pewno odpowiemy.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2010, o 15:57 

No mam troszke inna opinie. Czasmi poprzez same rosmyslania nic sie nie zrozumie. poprstu inteket nie jest statecznym czynnikiem.:)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2010, o 18:46 
Morderator

No mam troszke inna opinie. Czasmi poprzez same rosmyslania nic sie nie zrozumie. poprstu inteket nie jest statecznym czynnikiem.:)

Masz prawo mieć opinie, ale ma ona - ta opinia - prawo być nie prawdziwa bo tak jest właśnie różnica miedzy opina a prawdą. Są różne etapy poznania .Jak nie chcesz odpowiadać na pytania to nie odpowiadaj i nie deinspiruj do zadawania pytań.

Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2010, o 21:22 
Sponsorzy

tak zgrubsza.
Budda pojawił sie w celu obalenia wed,bo ludzie zarzynali zwierzeta w imie ofiar. teraz mamy kali Yuge i ludzie posuneli sie dalej,zabijają i organizują "swiete" wojny w imie Boga i krzywdza innych.Budda wprowadził filozofie ahimsa- nie krzywdzenia.i miłosci. w nastroju monizmu,tzn co kolwiek robisz innym robisz sobie.czy tez nie rob drugiemu co tobie nie miłe:-) I w zasadzie zgadzamy sie z tym punktem i filozofią do tego momentu. Jednak Sri Caitanya pojawił sie jako bhakta swoj własny,wielbiciel ,by pokazac w praktyce jak słuzyc Bogu. wiedział ze ten swiat w tym wielku kali jest tak zdegradowany ze gdyby pojawił sie jako Bog ,bezposrednia inkarnacja,inni nasladowali by go i imitowali by Boga,a ostatecznie Buddysci twierdza ze kazdy jest Bogiem. taka jest roznica i choc Budda był inkarnacją Kryszny,miał swoją misje,to shankaraAczarya -sam Pan shiva pojawił sie by przywrocic autorytet Ved,po nim przyszedł Madva Aczarya,ktory ustanowił ,asppekt osobowy Boga. A Sr Caitanya Mahaprabhu daje nam to czego nikt i nawet zadna inna inkarnacja Boga nie nagradzał,a mianowicie miłoscią do Boga,inne inkarnaje poprostu obdarzały wyzwoleniem z Kregu narodzin i smierci.Jednym słowem,Buddyzm jest ukrytą formą,materialistycznej koncepcji,bycia,a Vaisznawizm wrecz przeciwnie.Jednak oboanurty filozoficzne mają swoje zrodło w Bogu. a ten (bog)jako Bhava Grahi Dżanardhan, zadawala kazdego dostarczając mu satysfakcji w postaci przekonan i zrgumentow,Ateiste przekonuje ze niczego niema ponad to co widzi,a Bhakta z kolei na podstawie tych samych argumentow ma miliony potwierdzen i argumentow ,ze Bog jest i jest On wszystkim. To tez bhaktowie z prawdziwego zdarzenia nie są zaniepokojeni w zadnej sytuwacji. czego sobie i Tobie zycze Aisha:-)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2 kwi 2010, o 15:03 

madhava napisał(a):

Masz prawo mieć opinie, ale ma ona - ta opinia - prawo być nie prawdziwa bo tak jest właśnie różnica miedzy opina a prawdą. Są różne etapy poznania .Jak nie chcesz odpowiadać na pytania to nie odpowiadaj i nie deinspiruj do zadawania pytań.

Pozdrawiam

Prabhu, wyjasnijac. Odpowiadam tak na jakim poziomie jestem. A jestem jak widzisz bardzo mizerny. Jesli ktos dwa razy zadaje temat o buddyzmie, to moja odpiwedz jest ze nie tylko teria sie liczy ale i pratyka. Wiec ze to gupio. Co wiecej uwazam ze gybym odpowiedzial inaczej falszowalyb rzeczywstosc.

Bo niesty uwazam ze taka prawda.
No i na koniec zgadzam sie z Toba cakowiecie. Nalezy odpiwadac tak jak sie umie, to byla wlansie moja odpowiedz. najlepsza jaka znam....pratyka jest tez wazna.

Sory jesli Cie to urazilo lub Aishe.
Wybacz;

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2 kwi 2010, o 20:28 
Sponsorzy

madhava napisał(a):

Pozdrawiam

Prabhu, wyjasnijac. Odpowiadam tak na jakim poziomie jestem. A jestem jak widzisz bardzo mizerny. Jesli ktos dwa razy zadaje temat o buddyzmie, to moja odpiwedz jest ze nie tylko teria sie liczy ale i pratyka. Wiec ze to gupio. Co wiecej uwazam ze gybym odpowiedzial inaczej falszowalyb rzeczywstosc.

Bo niesty uwazam ze taka prawda.
No i na koniec zgadzam sie z Toba cakowiecie. Nalezy odpiwadac tak jak sie umie, to byla wlansie moja odpowiedz. najlepsza jaka znam....pratyka jest tez wazna.

Sory jesli Cie to urazilo lub Aishe.
Wybacz;

Dawno temu Harikesha Prabhu powiedział....... jesli komus tłumaczysz dane zagadnienie ,a ten po 10 razie zaczyna działac zgodnie z obiasnianym tematem ,oznacza to ze ta osoba jest inteligentna.
Osobiscie nie znam osoby ktora by pojednokrotnym tłumaczeniu zrozumiała wszystko,no dobra Ardżuna w Bhagavad Gicie był taką postacią. Pozdrawiam wszystkich. To naturalne ze mamy sklonnosci do zapominania,w uwarunkowanm stanie jakim sie znajdujemy.A z dugiej strony słyszałem ze wątpliwosci są oznaką inteligencji. jesli ktos duuuzo pyta znaczy ze mysli,lepiej myslec i wtedy działac ze zrozumieniem ,niz działac ,bez zrozumienia,a po 10 latach mowic np ze iskcon mnie oszukał :D
Pozdrawiam serdecznie wszystkich uzytkownikow tego forum. Gaurangaaaaaaaaa :!:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 3 kwi 2010, o 00:13 

Nikt nie lubi gdy się go pochopnie ocenia i krytykuje, że nie chodzi do świątynii tylko pisze i pisze. Forum chyba od tego jest? A tamto pytanie o buddyzm, to było związane z czymś innym-buddyzmem w ogólnej definicji, zaś teraz pytam o coś innego- o różnice między nim a krysznaizmem. Inna sprawa, że zarzut niechodzenia do "kościoła" brzmi jak radiomaryjna retoryka. Ale co tam, pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i mam nadzieje, że nikt nie poczuł się urażony, bo nie to było moim celem. Gauranga!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 3 kwi 2010, o 15:12 

Troche chyba mnie nie zrzumilas tez. Nie mialem zamiaru ani pobrazic godnosci Forum, ani MAdavy ani Twojej. Zycze wsztskim jak najlepiej.

Poprstu mam taki poglad i widze po sobie. Wiec powiedmzy tak. Mamy tu 100 bhaktow ktorzy dadza Ci odpowiedz na kazde pytanie i jednego (mnie) ktory niesty twierdzi ze nie poprzez pytania czlowiek sie uczy. Z mewgo puktu widznia taka roznordnosc moze byc pomocna:)

Kiedys moze sptkasz kogos kto powie ze Jezus nie napsial zadnej ksiazki, albo ze Caitania napisal tylko 8 linijek, i moze siobei przpomnisz ze wsrod bhaktow na forum jest tez jeden zwolnnik takiego podejscia>:)

Zycze Ci dociakania jak najwciej. Taka roznordnosc wypowiedzi ( W tym moja) jest wazna.
pozdraiwam,

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 3 kwi 2010, o 16:33 

nie no jasne, różnorodność jest oki. Haribol!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 4 kwi 2010, o 10:59 

Poprstu mam taki poglad i widze po sobie. Wiec powiedmzy tak. Mamy tu 100 bhaktow ktorzy dadza Ci odpowiedz na kazde pytanie i jednego (mnie) ktory niesty twierdzi ze nie poprzez pytania czlowiek sie uczy. Z mewgo puktu widznia taka roznordnosc moze byc pomocna:)

Zniechęcanie kogoś do zadawania pytań w procesie duchowym, nie jest kwestią "pomocnej różnorodności opinii", ale raczej braku zrozumienia, że bez zadawania pytań nie będzie służby oddania, a bez służby oddania nie będzie głębszej kontemplacji i wynikających z niej następnych pytań, na które odpowiedzi, ponownie zachęcą do zwiększenia wysiłków w służbie oddania itd. To jest duchowe perpetuum mobile, które jest autoryzowane zarówno przez aczarjów, jak też i samego Śri Krysznę (Bg. 4.34). Tak rodzi się vijnana (praktyczna realizacja duchowej wiedzy). Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że jedynie sugerujesz Aiszy zachowanie równowagi pomiędzy teorią i praktyką, a nie zupełne wyeliminowanie teoretycznego dociekania, wyłącznie na rzecz praktycznej służby oddania.

Jednak medium jakim jest internetowe forum jest przeznaczone do dyskusji na temat sambandhy, i nie pozwala na praktyczną abhidheyę, w sensie zmywania 100 litrowego stalowego garnka w świątynnej kuchni (Aisza przygotuj muskuły! ;)). Równie dobrze, ktoś w świątyni mógłby zacząć ganić Aiszę za to, że spędza zbyt dużo czasu np. na szorowaniu podłogi, a za mało na studiowaniu książek Śrila Prabhupada. Oczywiście, nigdy to się nie przydarzy (nie przydarzyło?), bo większość wielbicieli, a szczególnie menadżerów, czuje atrakcję do karmy, a nie do jnany. No bo przecież duchowa wiedza, nie przynosi żadnych namacalnych rezultatów w formie jedzenia na stole i płacenia za rachunki. ;)

Tak więc zachowanie równowagi pomiędzy powyższymi dwoma aspektami jest niewątpliwie konieczną rzeczą. Wszystko to jednak, w przeznaczonym do tego odpowiednim miejscu i czasie.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 4 kwi 2010, o 12:33 

Samochód jest bardzo fajny. Ma dużo światełek, pedałów i przycisków, którymi można fajnie manipulować, aby zachować wysoką sprawność techniczną silnika, co daje nam fajne samopoczucie. Mając dobry samochód można też łatwiej nawiązać kontakty z innymi, fajnymi entuzjastami motoryzacji, co jest też bardzo fajowe. ;)

Niestety, sam fakt bycia fajnym oraz posiadania fajnych kumpli i sprawnego samochodu wraz z techniczną wiedzą na temat funkcjonowania silnika, nie gwarantuje automatycznie używania go zgodnie z jego przeznaczeniem, znajomości celu podróży oraz wiedzy o tożsamości kierowcy. W tym leży różnica pomiędzy życiem materialnym, a duchowym, czyli pomiędzy świadomością Boga, gdzie wszystko, co istnieje, w tym nasze ciało i umysł, zawsze jest z Nim powiązane, a świadomością mayi (iluzji), gdzie wydaje nam się, że jest fajnie, bo nic nigdy nie jest z Nim związane.

Tak nieszczęśliwie jednak się składa, że często w momencie, kiedy jest nam najbardziej fajnie, zderzamy się czołowo z ciężarówką rzeczywistości, gdzie nasz ludzki wrak jest świadkiem błędności naszych teorii, że jesteśmy najwyższym podmiotem przyjemności, i że znajomość kilku technik kontroli czegoś tam, czyni z nas najwyższego kontrolera rzeczywistości i pana. Wyobrażanie sobie, że nie istniejemy lub że jesteśmy niewidzialni, też nie zmienia sytuacji, bo natura materialna raz za razem wywozi nas, wraz z naszymi poglądami, na składowisko złomu. Oczywiście, w następnym życiu, w niczym nie przeszkadza to nam, przecież tak fajnym ludziom, snuć te same fajne, choć wyraźnie przeżarte rdzą bezużyteczności teorie, bo jest przecież fajnie, a o to przecież chodzi. ;)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1