Teraz jest 28 lip 2026, o 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hare Kriszna a reiki, okultyzm, czerpanie z innych wyznań?
PostNapisane: 21 sty 2010, o 00:42 

Chciałabym się zapytać Was, jak odnosi się wyznanie zwane potocznie Hare Kriszna do praktyk częściowo New Age oraz innych wyznań. Chodzi generalnie o praktyki takie jak: reiki, seansów spirytystycznych, psychoterapii zoorientowanej na proces, channelingu, szamanizmu czy szeroko pojętego okultyzmu? Jesteście otwarci na różne praktyki czy raczej uważacie je za coś złego? Piszę, bo jak już wspominałam, uważam, że z każdej religii można czerpać, budować dzięki temu swoją duchowość. Osobiście nie potrafiłabym się zamknąć i zaszufladkować w ramach jednej koncepcji. Byćmoże dlatego też nie rozumiem krytyki nurtu New Age, który głosi otwartość, tolerancję, łączenie ,rozwój, choć może trochę niekonwencjonalnymi metodami, ale wiadomo, że np. gdzie nie pomaga medycyna konwencjonalna, to zadziała jednak alternatywna. Jednocześnie uznana tez jest reinkarnacja, prawo karmy itd. Czy zatem nie kłóci sie to z Waszym światopoglądem np. chodzenie na targi ezoteryczne czy tego typu zainteresowania np. medycyną naturalną? Wiem, że nie jesteście częścią New Age, dlatego pytam. Haribol;-).

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Hare Kriszna a reiki, okultyzm, czerpanie z innych wyznań?
PostNapisane: 21 sty 2010, o 03:25 

He, he! mnóstwo bhaktów praktykuje reiki. I są na tym forum. A Festiwal Nie z Tej Ziemi w Krakowie przez lata goscił wielbicieli Kryszny ze słodkimi kuleczkami i nie tylko (nie wiem jak to jest obecnie)

Subtelne energie, medycyna niekonwencjonalna i temu podobne sprawy nie maja nic wspólnego z tym jak my pojmujemy duchowość. To sprawy z tego swiata i czy ktos sie nimi zajmuje czy nie to kwestia jego własnych upodobań. Nie ma religijnych nakazów czy zakazów dla Gaudiya
Vaisnavów dotyczących tych tematów.
A co do spirytyzmu i reinkarnacji- wcale sobie nie zaprzeczaja. w szeroko pojetym hinduizmie znajdziesz informacje na temat istot, które z powodu swoich czynów lub swoich silnych przywiazań (np. do miejsca zamieszkania czy krewnych) nie otrzymały materialnego ciała. takie osoby nazywaja się "duchami" i osoba medialna moze się z nimi porozumieć, choc osobiscie raczej nie oczekiwałabym super informacji od tekich bezcielesnych stworzeń. Brak fizycznego ciała wyostrza niektóre ich zmysły, ale nie czyni ich ani troche madrzejszymi niz byli za "życia"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 sty 2010, o 17:26 

W takim razie jaki jest Wasz stosunek do New Age?Ciekawa jestem...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 sty 2010, o 17:53 

aisha napisał(a):

Nie ma zadnego oficjalnego stosunku Gaudiya Vaisnawizmu do New Age, każdy wielbiciel ma jakis własny pogląd na ten temat. New age nie jest tez zreszta jednolita masą, pod tym pojeciem miesci sie wiele nurtów i pogladów, od zupełnie materialistycznych po impersonalistyczne...
co do mnie- zainteresowanie sie New Age na pewnym etapie otworzyło mi szerzej oczy na subtelne aspekty rzeczywistosci, co potem zaoowocowało łatwiejszym zaakceptowaniem sciezki duchowej

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 22 sty 2010, o 03:24 

Ciekawy temat.
Najpierw by trzeba bylo zdefiniowac New Age, a samo to nie jest latwe.
Nie wiem jak Ty je definiujesz koleznako?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sty 2010, o 20:49 

Pavana, to może te linki podpowiedzą Ci jak interpretuję new age:
http://www.himalaya-tirtha.org/ (strona ugrupowania newage'owego)
+ definicja z wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/New_Age

Czekam na odp- haribol;-)). 8)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 05:31 

Aisha, jeżeli znasz angielski, to tutaj masz pełną odpowiedź: http://www.veda.harekrsna.cz/encyclopedia/newage.htm

Serdecznie pozdrawiam i Hare Kryszna! :D

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 11:54 
Sponsorzy

aisha napisał(a):

Jak juz wspomniała szanowna Brajasundari:-) Otwiera to z pewnoscią oczy na subtelniejszą czesc stworzenia.
Jesli chodzi o tzkw szamanizm ,czy kontakty z duchami .waisznawa tantra-rowniez zajmuje sie przy okazji roznych zyciowych wydarzen czym takim. Jak np skladanie ofiar dla przodkow i inne, Vedyjska strona takich praktyk wydaje sie byc najstarsza,Np podczas spelniania ofiar ogniowych -samskar przez kapłana, wielbi On Boga za posrednictwem swietego ognia,jednak czasem reprezentują go rozne "nizsze"(od niego-Boga)energie,ktore np mieszkają w ciele ludzkim,jako np,ogien trawienia itp.
w ogole rytualna strona waisznawizmu jest bardzo bogata i pełna rozmaitej wiedzy i praktyk.
w Bhagavad - Gicie ktorą Kryszna osobiscie wypowiedział do swego przyjaciela i wielbiciela ,mowi on miedzy innymi ze poprzez podlewanie korzenia drzewa odrzywiane są wszytkie inne jego czesci,jak gałezie,i liscie. Podobnie przez wielbienie w rozmaity sposob Kryszny-Boga mozna zadowolic rozne inne stworzenia jak duchy-przodkow ,połbogow itp istoty.
Wydaje sie takze ze new age ,jest głownie skoncentrowane na impersonalnej czesci absolutu,na energiach.
Jednak waisznawa tantra mowi ze za kazdą energią są osobowe aspekty tej mocy.
wiec Absolut mozna postrzegac jako bez osobowy,jako dusze najwyrzsza w kazdym sercu,czy ostatecznie bhagavan-Kryszna,jako obiekt czci wielbicieli z przeroznych towarzystw swiadomosci kryszny. :D Ktory zawiera w sobie wszystkie nizej wspomniane aspekty.
tak wiec zycie duchowe jest bardzo bogate w tkzw subtelne doswiadczenia,nie mowiąc juz o tym czego doswiadcza stały i nieugiety adept bhakti-Yogi kiedy intonuje Hari nama-swiete imiona hare Kryszna mahamantry.mam nadzieje ze , odpowiedziałem na Twoje pytanie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 20:10 

No oki, fajnie, że stanowicie takie otwarte wyznanie na różne praktyki. A jakie jest stanowisko wajsznawizmu w kwestii np. spirytystyki, reiki, magii czy materializacji przedmiotów? Jeszcze do pełni wiedzy takich informacji mi brak. I jakie praktyki newage stosuje się w rytuałach wajsznawizmu konkretnie?Poza ajurweda, bhakti jogą. Proszę o odp. HARINAM!;-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 21:28 
Sponsorzy

aisha napisał(a):
No oki, fajnie, że stanowicie takie otwarte wyznanie na różne praktyki. A jakie jest stanowisko wajsznawizmu w kwestii np. spirytystyki, reiki, magii czy materializacji przedmiotów? Jeszcze do pełni wiedzy takich informacji mi brak. I jakie praktyki newage stosuje się w rytuałach wajsznawizmu konkretnie?Poza ajurweda, bhakti jogą. Proszę o odp. HARINAM!;-)

Ja sam zajmowalem sie okultyzmem i kontaktami z wszelkiej masci upiorami przed tym kiedy spotkałem mego mistrza duchowego.i 2razy przezyłem smierc kliniczną.
spirytyzm-jako typowe kontaktowanie sie z duchami ,jest wsumie praktyką na nizszym poziomie,tzn zajeciem w sile ciemnosci.
Co to znaczy??? ze w swiecie mamy 3 rodzaje sił natury,ktore wzajemnie sie ze sobą mieszają dubroc utrzymuje a reprezentuje ją Visznu-Kryszna,siła pasji , tworzy-Toz kolei pierwsza zywa istota w tym swiecie-Brahma,natomiast siła ignorancji niszczy -reprezentuje ją shiva,ktory jest ekspansją vishnu,podonie jak brahma.
To wlasnie shiva opiekuje sie duchami itp osobami.wnieszczesnym połozeniu.
ja ze swej praktyki wiem ze bardzo czesto przychodzą osoby ktore jedynie podają sie za te,ktore wzywamy. I byłem swiadkiem wielu osob ktore z powodu okultyzmu oszalało,o ile nie zachowywali własciwych procedur.
Tak wiec tego rodzaju praktyki prowadza czesto do szalenstwa ,są niebespieczne,acz kolwiek dzieki łasce shivy ,ja teraz wielbie kryszne i "oszalałem" na jego punkcie :D reiki -jest fajną praktyką,ja sam jestem mistrzem reiki,i postrzegam te energie jako energie wspołczucia-miłosierdzia. moze nie praktykuje jak niektorzy z nas,ale dzieki symbolom -reiki i inicjacjom jakie przeszzedłem,stalem sie bardziej empatyczny i potrafie celniej widziec istote zagadnienia,czy problemu.Materializacja przedmiotow,lewitacja,itp zdolnosci rozwija kazdy jogin,nasi mistrzowie duchowi ,jak np Jaganath das babadzi kiedy miał 127 lat Bihari jego uczen zwykl go nosic w koszu n a plecach kiedy pokonywał dalekie odległosci z e swym mistrzem duchowym na plecach,czesto doswiadczał ,ze jego gurudeva stawał sie tak lekki ze czesto bracał sie z niedowierzaniem ,czy aby nadal ma go na swych plecach. srila Prabhupada opowiadal,ze z kolei chyba nauczyciel ze szkoły jego guru(ale moge sie mylic) w kazdym razie ,miał takie moce mistyczne ze kiedy jeden z jego ukochanych uczniow miał urodziny ten zapytał co chciał by dostac,na co chłopiec odp,ze pyszną odmiane mango,ktora rosnie w oddalonym od nich miejscu o kilka tysiecy km,z kąd pochodził chłopiec.
Nauczyciel poprostu wyciągnoł reke i ku zdziwieniu dzieci nauczyciel zucił całą gałąż z mango do stop Chłopca.
Srimad Bhagavatam opisuje ze czysty wielbiciel Kryszny posiada w pełni wszystkie 9 doskonałosci mistycznych ,jednak uzywają ich jedynie kiedy jest to konieczne dla zadowolenia Kryszny. i moce te pojawiają sie jako skutek uboczny czystego intonowania imion Kryszny,doskonalym dowodem na to , jest ksiązka pt swieci z wradży-adikeshavy dasa.Ucznia bhaktisidhanty maharadża.
Gdzie jeden z babadzich-wyrzeczonych mezow , opowiada jak intonowanie swietych imion Hare kryszna jest kalpa wriksha-spełnia kazde pragnienie.zdazało sie ze kiedy ktos chory przychodził by miec audiencje - tegoz sadhu(swietej osoby) i potykając sie wytarzał sie w odcisku jego stopy,pozostawionym na ziemi,odrazu zdrowial.(czy mozna nazwac to magią??? niewiem)ale napewno jest to mistyczne.jaką moc nawet z takiego materialnego punktu widzenia ma czysty wielbiciel Kryszny,ktory praktykuje intonowanie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 22:49 

Ja sie nie znam na New Age. Nie wiem jaka maja doktryne, jak wygada ich prces rozwoju, jakie ma etapy? O ile maja jakies etapy? jak wygada ich "czlowiek doskonaly"?

No ale w sumie, kazdy z kazdego sredowiska moze zostac bhakta.
Jednak linki z wilkipedii mnie nie pzrekonuja w takich spawach. A ty Aisha, jak znasz odpwiedzi na ktres z tych pytan mozesz napisac.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 23:18 

Pavana, New Age nie ma etapów. New Age to miszmasz, którego wg mnie celem jest poznanie świata dzięki synkretyczności różnych nurtów, religii. Trochę jak w Kabale;-). Nie ma jasno określonych zasad czy etapów. A poza tym niebezpieczeństwo trafienia na szarlatanów spod znaku magii oraz prawdziwych "sekt" to chyba druga i ostatnia wada tego ruchu, jak to ja przynajmniej widzę. Poza tym New Age to świetna idea głosząca synkretyczność religii, łączenie filozofii z psychologią/nauką, tolerancję, korzystanie z różnych form kontaktu z Bogiem (poprzez okultyzm itp. pojmowanym zresztą jako np. różne energie i nietylko). To "nowoczesne" wyznanie dostępne dla każdego. Jego cel to jednak wyjście z kręgu reinkarnacji i wybór indywidualny drogi zbawienia. Poza tym przedstawiciele tego ruchu też czasem różnią się np. poglądami na temat wiary w Erę Wodnika itp. Podstawą 9 bo wiele założeń z niego wzięli wyznawcy new age) newage' owych założeń w dużej mierze jest jednak tzw. hinduizm (zbiorcze określenie), w tym i zapewne krysznaizm, co uważam, tylko dobrze o nim (wajsznawiźmie) świadczy... Nie wiem, czy dobrze przedstawiłam definicje New Age, ale tak to subiektywnie pojmuję. Pozdrawiam- haribol.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2010, o 01:00 

No nie wiem. Dalej nie jestem przekonany:)
Synkretycznosc przeciez istnije od wiekow, od zawsze i wszedzie. Przeciez np; w chzresjastwei sa takie zreczy jak swiecenie jajka czy choinka na boze nardznie. To nie pcohdzi przeciez z jezrozolimy. To z religii germ,anskich zdaje sie? nawet ponoc sama data Bozego nardzenia...

Nawet ludzie swieccy, jak Marko Polo, czy Kapusciski jezdza po swiecie poznaja rozne rzeczy.

nawet ponoc rozaniec pochdzi z Indii
A alfabet ktorym to pisze to tez przeciez nie nasz europejki?

No nie wiem. Mi to trdno ogarnac, ze tak powiem. Znam tez kilku pzrteciwnikow New Age, ale i ich tez pytalem co to jest to ostecznie nie potrfili mi wyjsnic: ) Ale dzieki za probe..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2010, o 02:45 

aisha napisał(a):

Wajsznawizm nie ma stanowiska w sprawie new age- juz Ci o tym wspomniałam. Ani wajsznawizm jako całośc, ani jak mniemam zadna z jego gałęzi, czy to Iskcon czy inne sangi. To indywidualna sprawa, nasze pisma świete są starsze niz new age, dlatego nie ma w nich wzmianki o takim trendzie filozoficznym.

Z tego samego powodu nie stosuje sie w wajsznawizmie żadnych praktych new age- raczej odwrotnie, byc moze w jakichs nurtach new age praktykuje sie podobne rytuały jak w wajsznawizmie.

Ayurweda jest nauką medyczną, nie religijną

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2010, o 05:25 

Hare Kryszna Aisha,

A ja mam parę pytań do Ciebie Aisha:

Ile jest źródeł wiedzy?
Ile jest źródeł łaski?
Jak je klasyfikować?
Jak je rozróżniać?
Jak oceniać ich jakość?

Pozdrawiam,
Hari bol! :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1