|
[quote="Gopala Acarya DAS"] Takie jak ten?... [/quote]
Jak widać każde znaczenie można wykręcić do góry nogami, w zależności od nastawienia.
Dzieciom też się mówi: "Nie rób tego, rób to. Jak zrobisz to, to tatuś będzie się gniewał". Jednak w życiu desperatów duchowych czasem konieczna jest decyzja, która może wyglądać dwuznacznie.
Poniżej cytat Prema Prayojana dasa brahmachari do członków Misji Czaitanii:
SPECJALIZACJA
W swoich listach niektórzy wielbiciele z Misji Czaitanji (tacy jak Sukadeva dasi, Sonia Alutaya i Siddha das Bernardo), którzy odwiedzili ośrodek nauczania Gaudiya Math w Manili, podczas naszej dyskusji sprzeciwili się jednej z analogii podanej przez Śriman Brajanatha dasa, ucznia Śrila Narayana Maharadża. On porównał guru do lekarzy mówiąc, że lekarze, którzy specjalizują się w różnych dziedzinach, mogą pomóc pacjentom w zależności od ich konkretnych kompetencji. Sprzeciw powstał na bazie faktu, że istnieje tylko jedna choroba - choroba materializmu. Dlatego też potrzebny jest tylko jeden guru i jeśli ktoś pójdzie do innego guru to oznacza, że pierwszy guru nie jest kwalifikowany. W tym miejscu chciałbym odwołać się do cierpliwości i wnikliwości moich szanownych czytelników, aby rozważyli bardzo piękną i słynną modlitwę Śrila Narottama Das Thakura, Gauranga Bolite Habe:
ara kabe nitaicander karuna hoibe samsara vasana mora kabe tuccha habe
"O kiedy Nityananda Prabhu będzie miłosierny dla mnie, w ten sposób wszystkie moje materialne pragnienia staną się nieistotne."
Nityananda Prabhu jest Panem Balaramą osobiście, oryginalną guru-tattvą, dzięki którego łasce można zostać wyleczonym z choroby materializmu. Wszyscy kwalifikowani guru są bezpośrednimi reprezentacjami Pana Balaramy/Nityanandy. Jednakże bycie wolnym od choroby materializmu nie jest wystarczające. Jeśli ktoś chce osiągnąć służbę dla Radha-Krsna we Vrindavan wtedy pomoc specjalisty będzie niezbędna. Nityananda Prabhu jest Balaramą, mimo tego, że jest On starszym bratem Kryszny, Kryszna nie może spotkać się ze Śrimati Radhiką w Jego obecności. Oboje wpadliby w zakłopotanie. Dlatego w następnym wersecie Śrila Narottama Das Thakura modli się:
rupa-raghunatha pade hoibe akuti kabe hama bhujabo se yugala piriti
"O kiedy zapragnę podążać za Rupą Gosvamim i Ragunathem Das Gosvamim. Tylko wtedy będę w stanie zrealizować miłość i uczucia Śri Radhy i Kryszny."
Tutaj jesteśmy informowani, że Rupa Gosvami i Ragunath Das Gosvami są specjalistami. W rozrywkach Kryszny, oni w rzeczywistości są bliskimi sługami Śrimati Radharani, znanymi jako Rupa Manjari i Rati Manjari. Oni mogą pomóc nam zrealizować te poufne rzeczy, do których nawet Pan Balarama nie posiada dostępu, z powodu jego usytuowania w relacji z Kryszną, która jest inna niż z pasterkami gopi. W tym samym czasie absurdem było by sugerować, że Balarama nie jest kwalifikowanym guru.
Podsumowując, na różnych etapach naszego duchowego życia, różni guru wysyłani są przez Krysznę aby pomóc nam na wiele na różnych sposobów, stosownie od ich różnych specjalizacji. Przyjmując pomoc od jednego guru nie oznacza w żadnym przypadku, że inny guru nie jest kwalifikowany. Myślenie w ten sposób było by nieracjonalnym typem paranoi.
TYLKO JEDEN GURU!
Członkowie Misji Czaitanji sprzeciwili się temu, że Mahabhava Prabhu przyjął Śrila Bhaktivedantę Narayana Maharadża jako swojego diksa i siksa guru i na tej podstawie zakładają, że jest to deklaracją, że Jagad Guru nie jest bona fide, i że Misja Czaitanji nie jest bona fide. Dają oni wyraz idei, że posiadanie więcej niż jednego guru oznacza, że twój pierwszy guru nie jest kwalifikowany, jak również, że uczeń, który posiada więcej niż jednego guru musi być nieczysty i niepodporządkowany. Jeśli o to rzeczywiście chodzi mówiąc o przypadku Mahabhava prabhu, wtedy nasza cała guru-parampara musiała by być również winna nielojalności i braku podporządkowania.
a) Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura otrzymał harinama i Kurma mantrę od Śrila Bhaktivinoda Thakura. Później otrzymał mantrę diksa od Śrila Gaura-kisiora Das Babaji Maharadża.
b) Śrila Bhaktivinoda Thakura otrzymał diksa od Śri Vipina Bihari Gosvamiego. Wkrótce potem przyjął pełne schronienie u Śrila Jagannatha Das Babaji Maharadża jako swojego siksa-guru.
c) Narottama Das Thakura otrzymał inicjację od Lokanath Das Gosvami pomimo tego, że jeszcze studiował literaturę Gosvamich pod kierunkiem swojego siksa guru Śrila Jiva Gosvamiego.
d) Ragunath Das Gosvami otrzymał inicjację od Śri Yadunandana Aczarji. Niedługo potem zaakceptował Śri Swarupa Damodara Gosvamiego jako swojego siksa guru. Kiedy Śri Svarupa Damodara odszedł przyjął on schronienie Śri Gadadhara Pandita. Kiedy Gadadhara Pandit odszedł zaakceptował on Śri Sanatanę Gosvamiego a następnie Śri Rupę Gosvamiego jako swoich siksa guru.
e) Śrinivas Aczarja przyjął schronienie Śri Gadadhara Pandita jako swojego siksa-guru. Później otrzymał diksa od Śri Gopala Bhatta Gosvamiego. Ostatecznie stał się uczniem siksa Śri Jivy Gosvamiego.
W rzeczywistości, kiedy studiujemy życia wszystkich prawdziwych aczarjów zobaczymy, że każdy z nich miał kilku guru. Dlatego też we wstępie do Bhagavad Gity Taką Jaką Jest, Śrila Prabhupada cytuje werset: "vande'ham śri guruh ('guruh' to liczba pojedyncza, oznacza diksa guru) śri yuta pada kamalam śri gurun ('gurun' to liczba mnoga oznacza wielu siksa guru) vaisnavams ca."
Śrila A.C. Bhaktivedanta Svami Prabhupada osobiście otrzymał harinama i diksa od Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura, pomimo tego utrzymywał, że Śrila Bhaktivedanta Śridhara Maharadża był jego siksa-guru, dowodem będą słowa z jego własnych wypowiedzi Śrila Bhaktivedanty Svamiego Prabhupady:
"To jest długa historia, zajmie to trochę czasu, ale miałem okazję związać się z Jego Świątobliwością [Śrila Bhaktiraksaka Śridhara Maharadżom]. Przez kilka lat miałem okazję by z nim asocjować. KRSNA I PRABHUPADA [Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura] CHCIELI MNIE PRZYGOTOWAĆ. Śridhara Maharadża żył jak... Śridhara Maharadża: (bardzo źle słyszalne) Prabhupada: (śmiech) ...w moim domu, niektórzy moga powiedzieć, kilka lat, więc naturalnie mieliśmy osobiste rozmowy i on był moim dobrym doradcą. PRZYJMOWAŁEM JEGO RADY, JEGO INSTRUKCJE BARDZO POWAŻNIE, ponieważ od samego początku wiedziałem, że jest on czystym Waisznawą i wielbicielem i chciałem z nim przebywać (asocjować) oraz próbować mu pomagać również na wiele sposobów. On również próbował mi pomagać, więc nasza relacja jest bardzo serdeczna. Po rozpadzie Gaudiya Matha chciałem utworzyć inną organizację, czyniąc Śridhara Maharadża zwierzchnikiem." (Rozmowa w pokoju, Majapur, 17 Marzec, 1973 r.)
"Więc jeśli na prawdę, szczerze chcesz przyjąć instrukcje od siksa guru, mogę wskazać ci tego, który jest najbardziej kompetentny ze wszystkich moich braci duchowych. Jest nim B.R. Śridhara Maharadża, którego uznaję jako swojego siksa guru, więc co tu dużo mówić na temat korzyści, którą możesz mieć z jego towarzystwa." (List do Hrsikesa, 69-01-09)
Ponadto Śrila Prabhupada został również inicjowany mantrą gopi-bhava od swojego sannyasa guru, Śrila Bhakti Prajana Keshava Gosvamiego, który również stał się diksa-guru i sannyasa guru Śrila Bhaktivedanty Narayana Maharadża.
Pierwsze dwa słowa Śri Caitanya Caritamrta brzmią: "vande gurun" (liczba mnoga), które oznaczają: "Modlę się do MOICH GURU." Więc nie potrafię sobie wyobrazić skąd członkowie Misji Czaitanji pobierali nauki o idei, że posiadanie więcej niż jednego guru jest nieczyste lub jest oznaką braku podporządkowania, lub że to oznacza, że czyjś guru nie jest kwalifikowany. Tej koncepcji z pewnością nie odnajdziemy nigdzie w śastrach ani w życiach naszych aczariów.
|