Teraz jest 28 lip 2026, o 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cud we Wrocławiu, czyli Ratha Yatra 2009
PostNapisane: 18 cze 2009, o 08:07 
Morderator

Komentarze i opinie do wydarzenia: http://www.harinam.pl/yatra,319,cud-we-wroclawiu-czyli-ratha-yatra-2009.html

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Cud we Wrocławiu, czyli Ratha Yatra 2009
PostNapisane: 18 cze 2009, o 08:34 

Pierwsze zdjęcia, na których widać coś od "kuchni", super! :)
Na jednym widać kirtan wieczorny, który przeniósł się z pokoju świątynnego na dół, gdzie pracowała drużyna kofty :) pod wodzą niejakiego Madhavy B. słynącego tu i ówdzie jako niestrudzony wojownik wielkiego gara. Nie żałował nikomu roboty i z gracją godną półboga angażował niezaangażowanych :D Widać także Trisamę Prabhu, który w oparach oleju stał do północy. Do kompletu brakuje jeszcze Alberta, który przez dwa dni zasuwał na zmywaku i wielu innych, którzy pomogli w tej pięknej służbie. Dziękuję i gratuluję wszystkim i przepraszam, że nie mogłam przydać się bardziej!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 cze 2009, o 11:21 

Bardzo fajne zdjęcia Garudy Prabhu i opis Gaurangi Prabhu... Bardzo podoba nam sie tytuł "cud we Wrocławiu"Ta Ratha Yatra to było naprawdę niezwykłe wydarzenie...Wczoraj rozmawialismy przez telefon z naszym Guru Maharajem Indradyumną Swamim i opowiadalismy mu o Ratha Yatrze.Bardzo sie ucieszył ze impreza sie udala i byl pod duzym wrazeniem.Prosił,zeby pogratulowac organizatorom i powiedzial,ze czuje sie zainspirowany zeby przycjechać na Ratha Yatre-Wrocław 2010!!! pozdrawiamy i jeszcze raz dziękujemy Wam wszystkim za pomoc gdyby nie wspaniały nastrój współpracy tego festivalu by nie było,ys Parananda prema das i Krsna karsani dasi

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 cze 2009, o 13:02 
Morderator

Madana napisał(a):
Pierwsze zdjęcia, na których widać coś od "kuchni", super! :)

Drużyna kuchenna, powiem szczerze bez owijania w cotton, z rożnymi ludźmi współpracowałem, wiele osób ze ekipy kuchennej Ratha Yatry to ochrzczeni ogniem kuchennym zawodnicy, z którymi w ciemno stanołbym przy najwiekszych garach. Nie raz juz razem robilismy nie jedna akcje Wiedziałem ze to bedzie sukces jak sie ma po swojej stronie zawodowców. a Ci co doszli w trakcie i było to nasze pierwsze spotkanie w takiej akcji sprawdzili sie na 200%.

Atmosfera gotowania była niezwykła, chyba kazdy to czuł. Czuć było ze robi się cos bardzo wartosciowego przynajmniej ja to tak odebrałem i nawet zmeczenie nie przeszkadzało w tej walce. Dziekuje jeszcze raz wszystkim za niezwykłe poświecenie przy gotowaniu i proszę o wybaczenie mojego nieokrzesanego charakteru , ale przy was wszystkich w końcu nadejdzie ten czas ze przestaniecie się wstydzić Madhavy:) czego sobie i wam życzę:)

Madana napisał(a):
Na jednym widać kirtan wieczorny, który przeniósł się z pokoju świątynnego na dół, gdzie pracowała drużyna kofty :)

Druzyna KOFTY mistrzostwo swiata, podobnie druzyna wyciskaczy kapusty:) i smazycieli oraz mieszaczy... i jescze dzielny Miłosz z Arjuna niszczyciele Kapusty :) ( mieli specjalna maszynę do niszczenia kapusty taka niby elektryczna tarka , tępa jak większość polityków w Polsce , ale chłopaki dawali rade. Miłosze pewno po tej akcji ma mięśnie jednej reki rozwinięte jak Papaj :).

Do tego Albert na zmywaku niezwykła postać, walczył od samego początku do samego końca 4 godziny szorował garnek przypalony na turze, żeby można go było użyć jestem oszołomiony jego niezwykłym oddaniem. i Po wszystkim pomył jeszcze razem z Radhiką, Madaną Mohana Mohini, Asią i Arjuna z Chełmży oraz Miłoszem z Torunia Pojemniki po dystrybucji Prasadam i wspomniani wyzej bhaktowie po sprzątali kuchnie po gotowaniu służyli dzielnie do samego końca. To była piekna akcja.
Dzięki wam wszystkim i każdemu z osoba. Kto ma wiedzieć ten wie, a najbardziej Kryszna :)

Madana napisał(a):
pod wodzą niejakiego Madhavy B. słynącego tu i ówdzie jako niestrudzony wojownik wielkiego gara. Nie żałował nikomu roboty i z gracją godną półboga angażował niezaangażowanych :D

Madhava jak na dobrego Slave Drivera przystało :) wysługiwał się kim popadnie.

Mam nadzieje ze to nie ostatnia taka nasza wspólna kuchenna akcja. W takim towarzystwie to można wszystko i cały czas :)

Pozdro i Dziekówa po całości

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 cze 2009, o 18:47 

[quote="premadas"] Bardzo podoba nam sie tytuł "cud we Wrocławiu"[/quote]

Cudów było wiele. Ostatnim, na który wszyscy czekaliśmy był cud pogody. To niezwykłe, że dosłownie na sam festiwal rozpogodziło się i nie padał deszcz. A padał dzień w dzień, nawet w sobotę. Okropnie wiało tylko i wóz wyglądał czasami jak nadmuchany balon :) Ale lepszy wiatr niż deszcz.
Gdy staliśmy już gotowi, no prawie, bo Pan Balaram nie chciał za bardzo girlandy :) przez co był falstart, Kryszna Krzetra Prabhu powiedział, "Nie możemy już czekać, On chce jechać." :) Więc ruszyliśmy powoli.
Bhaktowie do ostatniej chwili donosili słodycze i owoce dla Pana Jagannatha. Było kilka ofiarowań i całe maha-prasadam od razu "schodziło" na dół..

Ps. A tu Jagannathastaka w wykonaniu Kryszna Kszetry Prabhu, Gauranga Bhajan band 1991 :)
http://www.youtube.com/watch?v=7jkFo9P2oiQ

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 09:47 

Było naprawdę super! Niesamowite przeżycie... Osobiście chciałbym podziękować wszystkim organizatorom oraz osobom, które przyczyniły się do tego aby Ratha Yatra sie odbyła. Dziękuję z całego serca :)
Jay Jaganath!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 12:15 
Sponsorzy

[quote="Madana"][quote="premadas"] Bardzo podoba nam sie tytuł "cud we Wrocławiu"[/quote]

Cudów było wiele. Ostatnim, na który wszyscy czekaliśmy był cud pogody. To niezwykłe, że dosłownie na sam festiwal rozpogodziło się i nie padał deszcz. A padał dzień w dzień, nawet w sobotę. Okropnie wiało tylko i wóz wyglądał czasami jak nadmuchany balon :) Ale lepszy wiatr niż deszcz.
Gdy staliśmy już gotowi, no prawie, bo Pan Balaram nie chciał za bardzo girlandy :) przez co był falstart, Kryszna Krzetra Prabhu powiedział, "Nie możemy już czekać, On chce jechać." :) Więc ruszyliśmy powoli.
Bhaktowie do ostatniej chwili donosili słodycze i owoce dla Pana Jagannatha. Było kilka ofiarowań i całe maha-prasadam od razu "schodziło" na dół..

Kiedy rankiem o 6-tej przywiezionio woz ,bardzo bylo zimno bardzo zmarzlismy,mialem mieszane uczucia co do pogody i tego czy aby tak zziebnieci dotrfamy do imprezy.
wiatr był,jak nad oceaniem w Jaganatha Puri.
Dziekuje rowniez za wysilki Karzdego z Was. wielka wdziecznosc rosnie w moim sercu dla kazdego z was; Dzieki! Wszelka chwała Panu Dżaganathowi i jego wielbicielom.

Ps. A tu Jagannathastaka w wykonaniu Kryszna Kszetry Prabhu, Gauranga Bhajan band 1991 :)
http://www.youtube.com/watch?v=7jkFo9P2oiQ[/quote]

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 15:32 
Morderator

....Spotkała nas również znana w Polsce wokalistka Justyna S., która bardzo entuzjastycznie do nas machała rękami, a jej nogi wydawały się odmawiać posłuszeństwa.....

o kogo Chodzi? i znaczy ze nogi jej odmawiały posłuszeństwa z extazy :) czy czy jak?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 19:49 
Sponsorzy

Chodzi o j.steczkowska.Tak nogi jej same tanczyły. Ciekawe jakie miala pobozne czynnosci na swym koncie ze spotkała twarzą w twarz Pana Jaganatha,wiec Madhawo spodziewaj sie ze w naszym expresie do Kryszna Loki Ona bedzie w Twoim Kirtanie,byc moze churkach:-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 20:17 

Hare Kryszna drodzy vaisnavowie! Chciałam z wielka pokora i radością podziękowac za mozliwosc pełnienia słuzby w czasie Ratha Yatry..To było niezwykłe wydarzenie...Wzruszajace takze i z tego powodu, ze dało mozliwosc spotkania wielu cudownych bhaktów z innych miast po latach...:-)
Pan Caitanya tanczył na ulicach Wrocławia- nie zapominajmy ze to własnie Pan Caitanya najbardziej rozpowszechnił Ratha Yatre w samych Indiach..Czułam naprawdę powagę tego wydarzenia..:-)
Juz sobie wyobrazam co to będzie gdy mój Mistrz Duchowy-Indradyumna Maharaja rzeczywiscie przyjedzie w przyszłym roku!!!
Kazdy mijający dzien zbliza nas do przyszłorocznej Ratha Yatry...:-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 21:24 

fotki ktoś komórka robił ? :)
można policzyć ile pixeli ma matryca :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 22:14 

Ja jestem nadal myślami we Wrocławiu :D Nie tylko ja czułam się tam jak ryba w wodzie. Bhaktowie włożyli w to masę energii, efekt był wręcz powalający :) a widok wozu na wrocławskim rynku zrobił wrażenie. ale z drugiej strony - miałam wrażenie, że to normalka ;)
Czekam z utęsknieniem na kolejny Festiwal Wozów.
Pozdrawiam ;))

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 cze 2009, o 22:59 
Sponsorzy

Hare Krsna! Bardzo dziękuję Panu Jaganathowi że pozwolił nam przyjechać na Ratha Yatrę do Wrocławia. Dla jednych było to spotkanie z Panem Wszechświata, dla innych okazja spotkania się z bhaktami, jeszcze dla innych Świadomość uczestniczenia w tym wspaniałym wydarzeniu. Myślę, że każdy z nas wybierając się na Ratha Yatrę miał jakiś mniejszy lub większy cel. Dla mnie przyjazd do Wrocławia był spełnieniem długoletnich pragnień. Kłaniam się wszystkim waisnawą i dziękuję Wam wszystkim za to że mogłam doświadczyć tak wspaniałych chwil, że mogłam służyć Panu Jaganathowi i zobaczyć dawno nie widzianych gospodarzy Świątynii Wrocławskiej- Śri Śri GAura Nitay. Realizacji z tego wspaniałego dnia mam wiele, ale jedną szczególną realizacją bardzo chcę się z Wami podzielić. Jadąc do Wrocławia modliłam się do Krsny aby pozwolił mi zobaczyć kilku serdecznych przyjaciół... i niezwykłe było dla mnie to, że Krsna dał mi więcej niż mogłabym sobie wyobrazić. Dostałam wiele błogosławieństw dla mnie i mojej rodziny, jestem tak bardzo wdzięczna Wam wszystkim- że słowa to za mało aby móc wyrazić to co czuję. Bardzo bym chciała móc coś zrobić dla Was aby naprawdę zasłużyć na to wszystko co otrzymałam w trakcie pobytu we Wrocławiu. Szczególne podziękowania kieruję Varandze devi dasi i Madanie Prabhu oraz Ich synowi za trzy dniowe wspaniałe towarzystwo i gościnę. I bardzo Was wszystkich proszę o błogosławieństwo dla tych waisnawów. Hare Krsna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 cze 2009, o 08:19 

Myślę, że najlepsza rzecz jaka teraz została, to entuzjazm do robienia jeszcze, więcej, bardziej, lepiej.

Powodowane tymże entuzjazmem :) wraz z Asikundą już zamówiłyśmy w Indiach piękne materiały na nowe ubrania dla Pana Jagannatha, Baladevy i Subhadry. Będziemy też zbierać pieniążki na biżuterię.
Trzymajcie kciuki :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 cze 2009, o 08:57 

Dziękujemy z Żoną i Dandavaty dla Organizatorów i Uczestników!!
Jaghanath, Baladeva Subhadra ki Jay!
Yatra Wrocław ki Jay! Reszta świata również ki Jay!!

ps. Z tą pogodą to rzeczywiście Łaska. Pan Jaganath oszczedził nam mokrych wspomnień :)

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1