Teraz jest 28 lip 2026, o 16:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Śrila Prabhupada Mahimamryta
PostNapisane: 29 lis 2006, o 17:09 

Znalazłam całkiem ciekawą pieśń, napisaną ku chwale Śrila Prabhupada. Całkiem fajna, polecam wszystkim śpiewakom Pana :)

Śrila Prabhupada Mahimamryta

Mahanidhi Swami

(śpiewaj na melodię dźaja radhe, dźaja kryszna, dźaja wryndawana, śri gowinda, gopinatha, madana mohan)

dźaja bala lila dźaja, sankirtan-wilas
dźaja dźaja nagar-kirtan, gaura-prema-rasa.

dźaja dźagannatha dźaja, dźaja ratha-jatra
dźaja dźaja hare kryszna, dźaja maha-mantra.

dźaja saraswati thakur, maha-mukta-dźana
dasanudasa dźaja, ćaranarawindam.

śri bhaktiwedanta dźaja, ratna dwidźa-radźa,
dźaja bhagawata dźaja, bhakti-tika-kawiradźa.

dźaja radha-damodara, śri dźiwa goswami
sewa-kuńdźa dźaja dźaja, śri rupa mańdźari.

dźaja śrila prabhupada, śri wajsznawa thakur
dźaja dźaja dźagat guru, dźaja nitaj-gaur.

dźaja bhagawad-gita, dźaja śastra-praman
dźaja dźaja praćar-kripa, patita-pawana.

dźaja radha-kryszna-mandir, dźaja sadhu-sanga
śri kryszna prasada dźaja, ISKCON brihad mridanga.

dźaja śri kiśora dźaja, dźaja śri kiśori
dźaja hari-nama dźaja, dźaja BBT.

dźaja kryszna balarama, dźaja gopa-gana
śrila prabhupada dźaja, dźaja śri iskcon.

dźaja nitja-lila dźaja, dźaja wryndawana
śjama-śjama-ćarana-sewa, dźaja gowardhana.

dźaja śuddha-nama dźaja, wradźa-wasa-asa
dźaja guru-kripa dźaja, dina nitja-dasa.

Tłumaczenie

(1) Wszelka chwała dziecięcym rozrywkom Śrila Prabhupada. Wszelka chwała rozpowszechnianiu przez niego ruchu sankirtana Śri Ćajtanji Mahaprabhu. Wszelka chwała jego intonowaniu kirtanu Hare Kryszna na ulicach Kalkuty. Wszelka chwała jego ciągłemu delektowaniu się smakami czystej miłości do Pana Ćajtanji.

(2) Wszelka chwała Panu Dźagannatha. Wszelka chwała Jego radosnemu festiwalowi Ratha-jatra, który Śrila Prabhupada rozpoczął w wieku pięciu lat. Wszelka chwała maha-mantrze Hare Kryszna, którą Śrila Prabhupada intonował w czasie prowadzenia Pana Dźagannatha ulicą Harison w Kalkucie.

(3) Wszelka chwała Śrila Bhaktisiddhancie Saraswatiemu Thakurze, największemu wśród wyzwolonych dusz. Wszelka chwała jego uczniowi, Abhaj Ćaranarawindzie, który odważnie i pokornie działał jako sługa sługi lotosowych stóp Śri Kryszny.

(4) Wszelka chwała Śrila Prabhupadowi, klejnotowi koronnemu wszystkich braminów, który za swoje czyste oddanie i wiedzę wedyjską honorowany był tytułem Bhaktiwedanta. Wszelka chwała Śrimad Bhagawatam. Wszelka chwała Śrila Prabhupadowi, królowi poetów, którego komentarze do Bhagawatam są pełne bhakti i jego religijnych ekstaz.

(5) Wszelka chwała ukochanym Bóstwom Śri Dźiwy Goswamiego- Radha-Damodara, które były tak drogie Śrila Prabhupadowi. Wszelka chwała Sewa-kuńdźa we Wryndawan, gdzie Śjamasundara służy Kiśori. Wszelka chwała Śri Rupa-mańdźari, ciągłej towarzyszce Śrimati Radharani.

(6) Wszelka chwała Śrila Prabhupadowi, najwspanialszemu świętemu Wajsznawie. Wszelka chwała Dźagat Guru Śrila Prabhupadowi, który rozprowadził świadomość Kryszny na całym świecie i w całym wszechświecie. Wszelka chwała najłaskawszym Panom- Śri Nitjanandzie Prabhu i Śri Gaurandze Mahaprabhu.

(7) Wszelka chwała Bhagawad-gicie taką, jaka jest. Wszelka chwała temu pismu (śastra), które ustanawia dowód istnienia Osoby Boga, Śri Kryszny. Wszelka chwała łasce nauczania Śrila Prabhupada, która oczyszcza i wznosi upadłe dusze Kali-jugi.

(8) Wszelka chwała świątyniom Radhy i Kryszny, które Śrila Prabhupada otworzył w stu ośmiu różnych miastach na świecie. Wszelka chwała radosnemu towarzystwu bhaktów Kryszny, którzy są w tych świątyniach. Wszelka chwała „wielkiej mridandze”- globalnemu dźwiękowi wydawanemu przez ciągłą sprzedaż w ISKCON’ie książek Śrila Prabhupada dla korzyści ludzkości.

(9) Wszelka chwała Śri Kiśorze (Pan Kryszna) i Śri Kiśori (Śrimati Radharani), Bóstwom w ISKCON Chicago. Bhakta zapytał: „Dlaczego imię Radharani (Kiśori) pojawia się na końcu, podczas gdy wszędzie indziej Jej imię stawiane jest przed imieniem Kryszny, jak w Radha-Gowinda, Radha-Śjamasundara i Radha-Damodara?” Śrila Prabhupada uśmiechnął się słodko i powiedział: „Dlaczego? Ponieważ najlepsze zawsze trzymamy na koniec.” Wszelka chwała świętemu imieniu Kryszny. Wszelka chwała BBT Śrila Prabhupada- Bhaktiwedanta Book Trust.

(10) Wszelka chwała Kryszna Balarama, ukochanym Bóstwom Śrila Prabhupada, które osobiście zainstalował w ISKCON Wryndawan. Wszelka chwała chłopcom pasterzom z Wryndawan. Wszelka chwała Śrila Prabhupadowi. Wszelka chwała wspaniałemu i pięknemu ISKCON’owi- Międzynarodowemu Towarzystwu Świadomości Kryszny- który Śrila Prabhupada założył, aby ocalić ludzkość.

(11) Wszelka chwała wiecznie płynącym, transcendentalnym rozrywkom Radha-Kryszny. Wszelka chwała Śri Wryndawan-dham. Wszelka chwała Śrila Prabhupadowi, który wiecznie żyje we Wryndawan, służąc lotosowym stopom Radha (Śjama)-Śjamasundara. Wszelka chwała Wzgórzu Gowardhana. Giri-Gowardhana jest najpiękniejszą i najcudowniejszą ze wszystkich gór. Gowardhana jest równocześnie Najwyższą Boską Osobą Śri Kryszną, a także najlepszym bhaktą Pana.

(12) Wszelka chwała czystemu intonowaniu świętych imion Radhy i Kryszny. Wszelka chwała pragnieniu przebywania we Wradźa dhama. Wszelka chwała łasce mistrza duchowego. Jedynie dzięki otrzymaniu twojej łaski, Śrila Prabhupada, i dzięki czystemu intonowaniu świętych imion Radhy i Kryszny może twój upadły wieczny sługa spełnić kiedyś swoje pragnienie, by wiecznie mieszkać we Wryndawan.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lis 2006, o 21:33 
Sponsorzy

Ale niesammowita perełka, fajnie by było ją zaśpiewać w w pomyślnym dniu Gita Jayanti.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lis 2006, o 06:47 
Sponsorzy

:D Cudo :!:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lis 2006, o 17:22 

Możemy spróbować, jutro gita dźajanti więc będzie sporo intonowania..
Poza tym mam jeszcze kilka takich perełek- pieśni biograficznych- o sześciu Goswamich, tzn o każdym z osobna i piękną pieśń o Bhagawatach- czystych bhaktach Pana.
Takie kirtany nazywają się sućaka kirtany i podobno potrafią trwać do paru godzin nawet!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lis 2006, o 23:09 
Sponsorzy

Z przyjemnością bym przyjechał. A czy można opublikować na forum te pieśni o których Mataji wspominasz?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2006, o 20:13 

Pewnie można.
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę ci je wysłać mailem.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2006, o 09:58 
Sponsorzy

tak proszę :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 sty 2007, o 00:35 

Matadzi bardzo Ci dziękuje za tę pieśń.
Pokornie proszę o więcej.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 sty 2007, o 15:41 

Podziękowania należą się autorowi :)
Ale kto wie, może sama też jakąś napiszę ;)
A dziś znalazłam jedną niezłą, musze tylko sprawdzić, czy jest już powszechnie znana, czy tylko ja jestem do tyłu :)

... już sprawdziłam i w moim śpiewniku ich nie ma, więc wklejam...

Dhana Mor Nitjananda
Narottama Dasa Thakura

dhana mora nitjananda, pati moro gauraćandra,
prana mora dźugala-kiśora
adwajta aćarja bala, gadadhara mora kula,
narahari bilasa-i mora

Moim skarbem jest Pan Nitjananda. Moim mistrzem jest Pan Gauraćandra, a moją siłą życiową jest młodzieńcza Boska Para z Wradźy. Moją siłą jest Adwajta Aćarja, moją rodziną jest Gadadhara Pandita, a Narahari Sarakara jest moim działaniem

wajsznawer pada-dhuli, tahe mora snana-keli,
tarpana mora wajsznawer nama
wićar korija mane, bhakti-rasa aswadane,
madhjastha śri-bhagawata purana

Moja radosna kąpiel odbywa się w kurzu stóp bhaktów, a moja satysfakcja płynie ze słuchania i wypowiadania imion Wajsznawów. Mój czas kontemplacji mija na delektowaniu się nektarem oddania, podkreślanym pojedynczymi cytatami ze Śrimad Bhagawatam.

wajsznawer uczczisztha, tahe mora mano-nisztha
wajsznawer namete ullas
wryndawane ćabutara, tahe mora mana-ghera,
kohe dina narottama dasa

Mój umysł skupiony jest na zdobywaniu resztek pożywienia bhaktów i wybucham radością na wspomnienie imion Wajsznawów. Mój umysł po prostu otacza wzniesioną platformę we Wryndawanie, gdzie spełniany jest taniec rasa. W ten sposób przemawia niski Narottana Dasa. (Prarthana)

Nitaj Guna Mani
Loćana Dasa Thakura

nitaj guna-mani amar, nitaj guna-mani
anija premer wanja, bhasajlo awani

premer wanja lojja nitaj, ajla gauda-deśe
dubile bhakta-gana, dina hina bhase

dina hina patita, pamara nahi bacze
brahmar durlabha prema, sabakare dźacze

abaddha karuna-sindhu, nitaj katija muhan
ghare ghare bule prema, -amijar ban

loćan bole mor nitaj, dźeba na bhadźilo
dźanija śunija sej, atma-ghati hojlo

Mój Pan Nitjananda, klejnot wszystkich dobrych cech, mój Pan Nitjananda, klejnot wszystkich dobrych cech, przyniósł powódź ekstatycznej miłości do Boga, która zatopiła cały świat.

Przynosząc ten ogromny potop premy, gdy powrócił do Bengalu z Dźagannatha Puri, na polecenie Pana Ćajtanji, Nitaj zatopił zgromadzenie bhaktów. Upadli nie-bhaktowie jednak nie zatonęli, lecz pozostali na powierzchni tego ekstatycznego oceanu.

Pan Nitjananda za darmo ofiarowywał tą wzniosłą premę nawet upadłym i nikczemnym duszom, które nawet nie pragnęły jej otrzymać, a która dla Pana Brahmy jest trudna do osiągnięcia.

Ocean miłosierdzia był wcześniej szczelnie zamknięty, lecz Nitaj zrobił kanał w jego murach, by wielkie fale powodzi nektariańskiej premy ochlapały każdy dom.

Loćana Dasa mówi: ‘Ktokolwiek nie wielbił mojego Nitaja lub nie wykorzystał tej wspaniałej możliwości oferowanej przez Niego, świadomie popełnia samobójstwo.’

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1