Teraz jest 28 lip 2026, o 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wajsznawowie odchodza...
PostNapisane: 1 kwi 2009, o 15:13 

Z ogromnym smutkiem przeczytalam dzisiaj na Dandavats o odejciu Dadu z Vrndavany

http://www.dandavats.com/?p=7117

Ktokolwiek spotkal tego wspanialego vaisnave, na pewno byl pod ogromnym wrazeniem jego pokory i prostoty. Nie moge uwierzyc, ze juz go nie zobacze... :(

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Wajsznawowie odchodza...
PostNapisane: 1 kwi 2009, o 17:05 
Sponsorzy

Hari Bol!
Miałem rowniez zaszczyt widziec Go pare razy w swoim zyciu,niestety nie było mi go dane lepiej poznac.
Mataji czy mogła bys przetłumaczyc ten artykuł;piate przez dziesiąte (moj Angielski,to raczej angolski) wydaje sie ze to bardzo interesujacy artykuł.
Wszelka Chwała waisznawom!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 kwi 2009, o 20:57 

Chetnie przetlumacze, ale nie wiem kiedy dam rade, bo na razie zaczynam plakac jak widze ten tekst i nie moge...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 kwi 2009, o 14:25 

DADU” Najbardziej kochany i szanowany wielbiciel w calej Vrajy. Nie mial ani jednego wroga, kochal wszystkich, a wszyscy kochali jego, poczynajac od zamiataczy a konczac na sannyasinach. Dzis (31.03.2009), o 4-tej rano opuscil cialo.
Ogloszenie rano zaszokowalo wielbicieli. Nikt nie byl w stanie uwierzuyc, ze odszedl, gdyz pomimo wieku (87 lat) byl wciaz sprawny i dosc aktywny.
Wczoraj JS Subhaga Swami odwiedzil Dadhu w jego pokoju i sluzyl mu osobiscie, masujac jego glowe i myjac stopy. Dzis Maharaja nie mogl uwierzyc ogloszeniu i poprosil zebysmy poszli ponownie sprawdzic co sie dzieje z Dadu.
W ubieglym roku, na przelomie kwietnia i maja Dadu cierpial na zapalenie pluc, bol w piersiach, powazny bol glowy i plecow i wszyscy myslelismy, ze ten wspanialy wielbiciel przygotowuje sie do opuszczenia nas, zatem stracilismy nadzieje. JS Aindra Prabhu zaczal kirtan, JS Saranga Thakur Prabhu przygotowywal ostanie kriya, jednak ku naszemu zaskoczeniu Dadu powrocil do normalnego zycia dzieki ajurwedyskiemu leczeniu i opiece corki Matki Parvati. Przez ostatnie 4-5 dni Dahu nie wychodzil ze swojego pokoju z powodu oslabienia i z miloscia i uczuciem poddawany byl leczeniu.
Dadu powiedzial mi "Czuje sie dobrze, nic mnie nie boli, po prostu troche jestem slaby, ale oni daja mi te wszystkie lekarstwa."

Wznioslej ostatniej podrozy Dadu do Yamuna Ghat (w poblizu Kesi ghat) towarzyszyl ekstatyczny kirtan, prowadzony przez JS Gadhi Prabhu.
cdn

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2009, o 12:07 
Sponsorzy

Dziekuje mataji!
I Prosze o wiecej.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 kwi 2009, o 14:12 

Przepraszam ze tk na raty, ale mamy problemy z elektrycznoscia.

Cd
H.G. Bhurijana Prabhu, H.H. BB Govinda Swami, H.G. Purnachandra Prabhu, H.G. Pundarik Prabhu, H.G. Vaisnava Prabhu, H.G. Janardana Prabhu i wielu innych wielbicieli wzielo udzial w jego ostatniej pamietnej yatrze. Mataji ze lazmi towarzyszyly ukochanemu Dadhu w jego ostatniej podrozy.
HH BB Govinda Swami przyjechal riksza i dolaczyl do procesji kolo Kaliyadaha, ofiarowal pelen dandavat, a nastepnie niosl Dadu. Wielu usilowalo zachowac wspomnienia, robiac wiele fotografii. Zycie Jego Swiatobliwosci Dziadek Listonosza (Dhiren Sen) bylo dla nas wszystkich woelka inspiraja. Szarujac dhuli (kurz) Vrindavan nigdy nie nosil butow, nawet gdy byl chory.
Przybyl do Vrajy w 1985 roku. Czul spontaniczna atrakcje do sakhya-rasy. W srode, 2-go kwietnia 2008, bedac bardzo chory, Dadhu powiedzial nastepujace slowa:

Sa cztery rodzaje sakha:
1. “Suhrid Sakha: Sa oni starsi od Krsny, a Balarama jest ich liderem. Zawsze staraja sie chronic Krsne, gdyz uwazaja ze On tego potrzebuje. Robia to takze noszac bronie.

2. Sadharan Sakha : To zwykli sakha, nieco mlodsi od Krsny, ktorzy z miloscia sluza Mu pielegnujac
3. Priya Sakha: Sridam, Dam, Sudam i Basudam sa liderami Priya Sakhas. Pomimo iz sa Priya (ukochani), Sridam jest bratem Radharani zatem Kryszna nie moze z nim rozmawiac na temat madhur rasy.
4. Priya narma Sakha: Subal , Arjun, Gandharva, Vasanta, Ujjal - oto ich liderzy, wspierani przez chciwego Madhumangale. Oni zawsze pragna sekretnie dosyarczyc Krysznie wiadomosc i umowic go z Radha. Wlesnie tego pragne, ale nie moge dostac. Chce bawic sie z Braja-sakha Kryszny i chodzic z nimi na pikniki, pod kierownictwem Madhumangala. Pragne rowniez miec swoje miejsce w Gaura lila.
Vasughose kahe “Krishna tumi more daya na Cadiyo” chce miec swoj kacik w tym miejscu. Z Priya-narma sakhas Kryszna rozmawia o wszystkim, nawet o madhur rasie. Ccialbym dostac na imie Ujjval das babaji, aby pod opieka Ujjal sakhy pelnic bhajan lecz nie moglem dostac mantry.
Spedzilem 27 miesiecy nad Radha Kunda miedzy 1985 a 87. Ananta das Babaji usilowal mnie przekonac, ze moje upodobanie do sakhya rasy jest niewlasciwe i ze powinienem przyjac madhurya rase ale nie byl w stanie mnie zmienic. Wtedy go opuscilem, poniewaz bylem pewnien, ze nie odstane od niego upragnionej Sakhya-rasy. Wtedy, w 1987 przyszedlem do Vrindavan, by przylaczyc sie do Iskconu.

cdn

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 11 kwi 2009, o 14:06 

Moj szwagier zapoznal mnie z Adidharanem Prabhu, ktory dal mi list z rekomendacja abym mogl sie przylaczyc do Iskconu we Vrindavan, ale powiedzial ze tutaj we Vrindavan nie osiagne sakhya-rasy. Ale dlaczego? Zadnej odpowiedzi. Kiedy dotarlem do Vrindavan, Dina Bandhu Prabhu daewal wyklad i on rowniez usilowal przekonac mnie, ze madhurya rasa jest najwyzsza i ze Radha kud jest wyzszym miejscem. Ale powiedzialem mu, ze tam nie osiagne sakhya rasy. Tu w tej swiatyni w centrum stoja Kryszna-Balarama. Oni sa liderami sakhya-rasy, wiec dlaczego nie moge dostac mantry dla sakhy polaczonej z madhurya. I znowu nie dostalem odpowiedzi!
“Gauranga kabhu na more karuna chadiyo” Nie moglem spelniac bhajanu pod przewodnictwem Ujjvala sakhy, tak jak pragnalem. Nie pelnilem zadnego bhajanu, dlatego nie moge twierdzic ze zotalem bhajana siddhi. Czekam na laske- chce przenosic sekretne wiadomosci Krysznie na temat spotkania z Radharani Oni (priyanarma sakha) bawia sie z gopa sakha i jedza z nimi. Che rowniez miec swoje miejsce w Gaura lila, gdzie Vasudeva Ghosh spiewa: -”Krishna Kabhu na more Karuna chadiya” Nitai-Gaur nie sa pelnia bez Advaitacaryi. Zawsze ofiarowuje poklony myslac, ze Advaitacarya rowniez tam jest i klaniam sie Nitai-Gaur-Sitanath. Wtedy bedzie to kompletne, tak jak herbata jest kompletna jedyniue z cukrem i mlekiem.
cdn

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 kwi 2009, o 06:57 
Sponsorzy

piekne.Dziekuje. wiecej :!: wiecej :!: :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 kwi 2009, o 13:35 

Gauranga Avatar das napisał(a):
piekne.Dziekuje. wiecej :!: wiecej :!: :D

Ach, wczoraj wszystko mi sie skasowalo 2 razy... moze dzis bede miala wiecej szczescia?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 kwi 2009, o 13:47 

Kryszna i Balarama sa liderami wszystkich sakhow. Ta swiatynia nalezy do Kryszna-Balaram, to Ich pltarz jest w centrum i Ich wieza jest najwyzsza. Dlaczego zatem w tym Kryszna-Balaram mandir nie moge dostac mantry, ktora dawalaby sakhya wraz z madhurya? Nie moglem dostac odpowiedzi na to pytanie. Wciaz pragne sakhya rasy pod kierownictwem Ujjvali. (..) Nie moglem dostac mantry i pelnic odpowiedniego bhajanu. Pragne tez jednoczesnie byc w Gaura lila gdzie Vasu Ghos kahe gauranga tumi more daya na chadibe:chce tam rowniez miec swoje miejsce. Teraz nadchodzi kres moich dni i gdybym nawet dostal mantre, nie starczy mi juz sil ani zycia by pelnic bhajan. Pozostaje mi liczyc jedynie na kripa siddhi- laske Kryszny. Pragne zatem uczestniczyc w Gaura lila i pragne kripa-siddhi. “Gauranga kabhu na more kripa nachadibe”. H.H. Bhakti Visrambha Madhava Swami napisal wtedy: “Mam nadzieje ze dadhu poczuje sie lepiej tak aby mogl pelnic Kryszna-Balarama bhajana pod opieka Ujjvali i dolaczyc do jego grupy w swiecie duchowym tak jak tego pragnie. Niecha Prabhupada, ktory jest rowniez ukochanym sakha Kryszny pomoze mu osiagnac kripa siddhi."

Mam nadzieje ze Kryszna-Balarama obejma dadu z miloscia i obdarza go wieczna milosna sakhya-seva wraz z innymi przyjaciolmi w Goloka-dhama!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 kwi 2009, o 13:51 

Artykul o tym nie wspomina, ale Dadhu pochodzil z rodziny Advaita Acaryi i urodzil sie w Santipur.

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1