Teraz jest 28 lip 2026, o 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tętniący życiem duchowym Stargard Szczeciński
PostNapisane: 22 sty 2009, o 22:29 
Morderator

Prosimy o pozostawienie komentarzy do artykułu http://www.harinam.pl/yatra,273,tetniac ... inski.html

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Tętniący życiem duchowym Stargard Szczeciński
PostNapisane: 22 sty 2009, o 22:42 
Morderator

Dzieki Vaikuntho za ten tekst i zdjęcia, bardzo jest inspirujące widzieć jak działacie Niech Moc Pana Gaurangi Bedzie z Wami.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 22 sty 2009, o 23:14 

Serdecznie dziękujemy za ten tekst! Jak miło na Was popatrzeć. Gratulacje dla Yogavati Mataji! Cieszymy się bardzo mając Cię w naszej duchowej rodzinie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 sty 2009, o 00:06 
Sponsorzy

Przepiękna relacja !!! Dziękuję Drogi Prabhu za to co napisałeś i pokazałeś w fotografiach. Sankirtan yagja ki Jay!!! :) Gratulujemy Yogavati Mataji inicjacji :)
Czekamy na relację z Łodzi, po 25 stycznia !!! :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sty 2009, o 19:56 

Haribol!
A mnie ta relacja trochę zasmuciła... Może dlatego, że jestem ze Szczecina i większość bhaktów biorących udział w spotkaniu znam? Zastanawiam się, czy nie mieszczę się w haśle "Zapraszajcie waisznawów" i dlaczego? Odpowiedź jest chyba tylko jedna: od niedawna duża grupa stąd przyjęła jako swojego Mistraz Duchowego Srila Bhaktivedantę Narayana Maharaja. Czy ktoś, kto intonuje regularnie maha mantrę, czy to japa, czy w bhajanie, nie zasługuje na miano waiszanawy i należy z znim zerwać wszelkie kontakty? Trochę smutno....

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2009, o 10:59 
Sponsorzy

Hare Kryszna,
Skoro napisałaś Mataji; pozwól że odpowiem:
Po pierwsze, zawołanie „zapraszajcie wajsznawów” z racji osób jakie zaprosiliśmy, ich cech, i tego że podróżują i nauczają od lat, jest słuszne. Pytanie: Czy każdy bhakta jest waisznawą; jest tematem do dyskusji, która to nie raz i nie dwa była podniesiona na tym forum i nie tylko.

Polecam, Amryta Wani Srila Bhaktisiddhanty Thakura

Po drugie, osobiście gratuluję Wam Waszej drogi duchowej, bez ironii i szanuję ten wybór.

Jednak nie mogę się zgodzić na opluwanie ISKCON-u przez bhaktów, w którym kiedyś byli i sami go tworzyli. Niestety, ale tutaj mój umysł jest jak siekiera. Wiele swoich osobistych relacji, problemów, skądinąd bardzo prywatnych, osoby te przelały na ISKCON jako coś złego, na ISKCON, któremu Prabhupada poświęcił tak wiele i tak wiele osób poświęciło bardzo dużo życia, służby. Nierzadko całą swoją energię i miłość.
Wiem że to uproszczenie, ale jednak błędem jest tworzenie tzw. odpowiedzialności zbiorowej …

Jakąś odpowiedzią jest wypowiedź Trivikrama Swamiego, którego pytaliśmy o tę kwestię (czerwiec 2008) podczas jego pobytu w Szczecinie. Poniżej link do strony:
http://waisznawa.pl/news.php?rowstart=143#news_498

Po trzecie , inną sprawą jest działanie bhaktów Narayana Maharaja wśród bhaktów ISKCON-u., co jest rzeczą powszechnie wiadomą.
Powiem tak: każdy może zrobić program otwarty, zaprosić osoby z ulicy, ugościć je, zaprezentować filozofię i czekać pokornie na efekty.
Czy to jest trudne?
Osobiście szanuję prawo do samostanowienia każdej żywej istoty. Lecz pokornie proszę o to samo.

Pozdrawiam;

Ws. Vaikuntha dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2009, o 11:43 

Prabhu!
Nigdy nie opluwałam ISKCONu, więc zarzut jest niczym nie poparty.
Poza tym jaką wartość miały relacje oparte na przynależności do organizacji, której członkami zresztą niegdy nie byliśmy (jako osoby nieposiadające inicjacji od Guru z ISKCONu)? Smutne...
Poza tym warto wspomnieć, że uczniowie Srila Bhaktivedanty Narayana Maharaja nauczają nowe osoby. A w inspirowaniu bhaktów ISKCONu nie wiedzę naprawdę nic złego.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2009, o 12:27 
Sponsorzy

[quote="Anuradha"]Prabhu!
Nigdy nie opluwałam ISKCONu, więc zarzut jest niczym nie poparty.
Poza tym jaką wartość miały relacje oparte na przynależności do organizacji, której członkami zresztą niegdy nie byliśmy (jako osoby nieposiadające inicjacji od Guru z ISKCONu)? Smutne...
Poza tym warto wspomnieć, że uczniowie Srila Bhaktivedanty Narayana Maharaja nauczają nowe osoby. A w inspirowaniu bhaktów ISKCONu nie wiedzę naprawdę nic złego.[/quote]

Wybacz szanowna Mataji ze sie wtrące.
jesli pierwszy raz spotkałas bhaktow z iskcon-u,jesli pierwszy raz usłyszałas mahamantre z Iskcon-u(tzn od srila Parbhupada) ujesli pierwsze ksiazki jakie przeczytałas były ksiazkami Swamiego Parbhupada(z Iskconu),to jak mozesz pisac ze Twoja przynaleznosc do iskconu ,była tylko instytucjonalna. jesli teraz znalazłas Guru z poza Iskcon-u. To powinnas zrozumiec ze to Bhaktvedanta Swami Prabhupada w jakis sposob dał ci to wszystko pierwszy,a zatem bardzo niesprawiedliwe jest pisanie ze nigdy nie bylas członkiem tego ruchu Hare Kryszna,Bo nie miałas oficjalnej inicjacji.I to jest bardzo S M U T N E !
jestem szczesliwy ze uczniowie narayana Swamiego nauczają na zewnątrz. ....poco nauczac osoby z iskconu,skoro One juz mają Kryszne w takim smaku-rasie. jakim wybrały.

Nie widze nic złego w tym by wielbiciele z roznych sang sie przyjaznili i kiedy jest jakas przyjacielska relacja w owczas dzieliły sie swoimi inspiracjami z swoich sang.To naturalne.
ale jesli przyjdziesz do kogos na program i podczas prasadam ,czy kirtanu bedziesz nauczac gosci ze np.... tu jest fajnie,ale tam jest lepiej, to to niema sensu i jest to sytuacja co najmniej nie kulturalna. A Vaishnawa to rowniez
Gentelmen. Mysle ze jesli ustalicie ze sobą(z VaikunthąPr) zasady wspolnego dzialania ,bedzie Ok,w innym wypadku takie uzalanie sie ze jestem od Narayana Swamiego wiec mnie sie nie zaprasza,kojazy mi sie troszke z dzialaniem czarnoskorych obywateli usa,czy angli,ktorzy gdy tylko cos sie dzieje mowią jestes rasistą.(przepraszam za ten przyklad)
Pozdrawiam Mataji serdecznie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2009, o 12:39 

Myślę, że nie do końca wiesz, o co mi chodzi, Prabhu, ponieważ nie zansz relacji, jakie były między bhaktami ze Szczecina i Stargardu. A były bliskie.
Poza tym nie wiem, skąd koncepcja, że będziemy mówić, co jest lepsze, a co gorsze? Chodzi po prostu o to, żeby się spotkać, wspólnie bhajanować i rozmawiać na temat Kryszny.
Co do ISKCONu chodziło mi o instytucjonalną przynależność (a praktykuję 10 lat). Nigdy nie będę negować faktu, że maha mantrę usłyszałam piewrszy raz od bhaktów z ISKCONu, książki mam od Srila Prabhupady i zawsze bhaktowie będą w moim sercu bez względu na to, kto jakiego ma mistrza duchowego.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2009, o 12:54 
Sponsorzy

[quote="Anuradha"]Myślę, że nie do końca wiesz, o co mi chodzi, Prabhu, ponieważ nie zansz relacji, jakie były między bhaktami ze Szczecina i Stargardu. A były bliskie.
Poza tym nie wiem, skąd koncepcja, że będziemy mówić, co jest lepsze, a co gorsze? Chodzi po prostu o to, żeby się spotkać, wspólnie bhajanować i rozmawiać na temat Kryszny.
Co do ISKCONu chodziło mi o instytucjonalną przynależność (a praktykuję 10 lat). Nigdy nie będę negować faktu, że maha mantrę usłyszałam piewrszy raz od bhaktów z ISKCONu, książki mam od Srila Prabhupady i zawsze bhaktowie będą w moim sercu bez względu na to, kto jakiego ma mistrza duchowego.[/quote]

Mysle ze niewiem napewno o co ci chodzi,bo Bardzo zadko bywam w szecinskich okolicach.:-)))))
ale tym bardziej ,jesli wasze relacje byly tak bliskie ,nie powinno sie pisac ze twoja relaca z iskconem byla tylko instytucjonalna.Bo indywidualne osoby tworzą to towarzystwo,jak ja czy ty.np.
Skad koncepcja,ze bedziemy mowic co lepsze a co gorsze. Doswiadczenie z przeszłosci jakie mialem z bhaktami od Narayana M. Wiesz jak to bywa ,jak sie raz dziecko oparzy to pozniej całe zycie zimną cherbate pije :-))))))
a tak powaznie mysle ze takie indywidualne i osobiste animozje warto załatwiac w kuluarach,na privie.
POzdrawiam i klaniam sie nisko ,po same klepisko.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2009, o 13:43 
Sponsorzy

Sorry, ale nie ja sprowokowałem tę sytuację, przepraszam Was, ale nie załatwiam naprawdę żadnych prywatnych spraw na forum. Można zobaczyć Wielbicieli na programie i napisać: Miłe że się spotykacie lub coś w tym rodzaju, niż że komuś jest smutno z tego powodu. Napisałem to co uważam i w mojej opinii jest prawdziwe i słuszne.
Pozdrawiam,
ws. vaikuntha dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2009, o 01:25 

Gauranga!!!

Dziękuję bardzo Vaikuntho Prabhu Tobie i wszystkim wielbicielom ze Stargardu za stworzenie rodzinnej atmosfery tego spotkania. Wiele oddania włożyliście w przygotowanie sali, dekoracje, bhadżan, gotowanie i serwowanie prasadam. Trudno było nam wyjeżdżać od Was i na pewno szybko znów Was odwiedzimy. Przebywanie z Wami było dla nas bardzo ożywiające. Widzieliśmy jak młode pokolenie z chęcią i zapałem angażuje się w pomoc starszym by razem gloryfikować Najwyższego Pana. Oznacza to, że rodzice dają im dobry przykład i wspierają ich świadomość Kryszny. Yogavati Matadżi pokazała nam swoje zdolności poetyckie. Po raz kolejny poruszając nasze serca swoim oddaniem. Po wielu latach spotkałem bardzo drogich mi wielbicieli Rupa Vilasa Prabhu i jego żonę Ekangi Radhe Matadżi, poznałem też ich synów. Pomagali mi wraz z Suniti i Bhiszmą oraz innymi dziećmi przygotowywać ofiarę, a także zrobili wiele zdjęć z naszego spotkania. Zaprzyjaźniliśmyśmy się też bardziej z Zbyszkiem i Krsna Prami Matadżi, któzy nas gościli i karmili...

Serdecznie pozdrawiam też wszystkich wielbicieli z okolic (ze Szczecina szczególnie). Myślę, że jeszcze nie jeden wspólny kirtan przed nami. Oby wszystkie nieporozumenia odeszły na dalszy plan.

Jeśli uda się to zorganizować przyjedziemy w tamte strony znów w kwietniu. Już tęsknimy za Wami...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2009, o 07:01 
Sponsorzy

[quote="Vaikuntha dasa"]Sorry, ale nie ja sprowokowałem tę sytuację, przepraszam Was, ale nie załatwiam naprawdę żadnych prywatnych spraw na forum. Można zobaczyć Wielbicieli na programie i napisać: Miłe że się spotykacie lub coś w tym rodzaju, niż że komuś jest smutno z tego powodu. Napisałem to co uważam i w mojej opinii jest prawdziwe i słuszne.
Pozdrawiam,
ws. vaikuntha dasa[/quote]

Widzisz Waikunto ,znowu moj nastroj muchy ,odwiodł mnie od tego by skupic sie na nektarze jaki wspolnymi siłami "Ubijaliscie"
POzdrawiam Ciebie serdecznie i wszystkich z Tamtej okolicy,dziekuje rowniez za ten artykul,super. Mam nadzieje ze Trisama Pr zabierze mnie nastepnym razem ze soba do was:-)
Twoj sluga
p.s.
a tymi zgrzytami to niema sie co przejmowac .Bo jak stare przyslowie mowi, kto sie lubi ten sie czubi.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2009, o 07:57 
Sponsorzy

Haribol !
Dziękujemy i Pozdrawiamy Wszystkich, może w kwietniu uda się zorganizować przy okazji program otwarty w naszym SCK, w Stargardzie były przecież nawet programy Turu Laksmi Nrsimga; tak i Gauranga Prabhu trzymam Cię za słowo, gdyż Twoja pomoc będzie nieoceniona. A co do nastroju muchy, to chyba ja tutaj, przoduję. Pracuję nad sobą, naprawdę...
Przyjeżdżajcie częściej do nas, Wasze towarzystwo jest oświecające i wartościowe. 7-8 luty gościmy prawdopodobnie Divya Simhę i Jagat Sivę Prabhu.
>:-)
Ws. vaikuntha dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2009, o 09:57 

Gauranga Avatar dasie, ostatnie słowo ode mnie. Zupełnie nie zrozumiałeś tego, co napisałam. Nie napisałam, że należałam tylko instytucjonalnie, a wręcz przeciwnie. Przeczytaj jeszcze raz mój post. Chodzi o to właśnie, że łączyły mnie związki z bhaktami, a niekoniecznie z instytucją.
Na tym kończę swoje posty na ten temat. Mam tylko nadzieję, że uda nam się kiedyś spotkać, jak kiedyś. Ale nikogo nie naciskamy...

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1