Teraz jest 28 lip 2026, o 12:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ratha Yatra czy ktos zna historie?
PostNapisane: 7 lip 2008, o 20:36 
Morderator

Hari!

Mam pytanko czy ktos zna w miare szczególowo historie Ratha Yatry ? dlaczego Pan Jaganatha wychodzi na parikram ? i druga kwestia czasem Panu Jaganathowi w Mayapur przyprawia sie słoniowa trąbe i uszy skad ta tradycja i co oznacza czy ktos sie orietuje? Jak bylismy w Mayapur to ten pujari Pana Jaganatha cos tam mówił ale w taki zawiły sposób ze nic nie zrozumiałem..

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ratha Yatra czy ktos zna historie?
PostNapisane: 7 lip 2008, o 21:31 

Historia ta byla kiedys bardzo ladnie opisana przez Purnaprajne Prabhu w Przyszlosci Swiatyni (gazetce rozdawanej w New Ramana Reti). Jest zwiazana z powrotem/wyprawa Kryszny do Vrindavan po okresie rozlaki. Swiatynia Gundica odzwierciedla wlasnie Vrindavane. Przepraszam, ze tak krotko. Moze Purnaprajna Prabhu wkleilby ten tekst tutaj? To jest piekna historia. Czytalam tez o tym w ksiazce naszego GM (tam jednak nie bylo to opisane tak szczegolowo, tylko wspomniane).

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 lip 2008, o 21:48 

A ja szukam planu Ratha Yatry po Europie w tym roku. Jeśli ktoś ma to bardzo prosze o wiadomość :) I sorki Madhavo ze troche wciełam Ci się w temat :mrgreen: :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 lip 2008, o 21:42 
Morderator

Divya-kiśori dasi napisał(a):
Historia ta byla kiedys bardzo ladnie opisana przez Purnaprajne Prabhu w Przyszlosci Swiatyni (gazetce rozdawanej w New Ramana Reti).

ktos ma moze ten numer Przyszłosci Swiatyni albo chciazby wie w który numerze to było? idealnie by było jak by mozna to namierzyc to w formie cyfrowej

Jest zwiazana z powrotem/wyprawa Kryszny do Vrindavan po okresie rozlaki. Swiatynia Gundica odzwierciedla wlasnie Vrindavane. Przepraszam, ze tak krotko. Moze Purnaprajna Prabhu wkleilby ten tekst tutaj? To jest piekna historia. Czytalam tez o tym w ksiazce naszego GM (tam jednak nie bylo to opisane tak szczegolowo, tylko wspomniane).

Ciekawe czy Purnaprajna Prabhu to jeszcze zaglada :roll:

Dzieki Divya - kisori za namiary w które dzwi pukac :)

Nie wierze w to ze nikt z zagladajacych na to forum nie zna tej historii...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 lip 2008, o 22:09 

Hari bol Prabhu,
my mamy ten numer, tylko musialabym poszukac. Przepisania sie nie podejme z braku czasu, ale mozemy zrobic ksero i wyslac, albo zrobic zdjecie (?nie wiem, jak by to wyszlo, ale byloby najszybsze).

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 lip 2008, o 06:44 

najprosciej bedzie zeskanowac
jesli macie z tym problem to zrob ksero i podeslij mi ja to zeskanuje i przerobie OCRem na plik tekstowy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 lip 2008, o 13:57 
Morderator

Hari bol Prabhu,
my mamy ten numer, tylko musialabym poszukac. Przepisania sie nie podejme z braku czasu, ale mozemy zrobic ksero i wyslac, albo zrobic zdjecie (?nie wiem, jak by to wyszlo, ale byloby najszybsze).

Zrobienie zdjecia było by chyba najmniej uwikłujace, byłbym wdzieczny jakbys przeslała zdjecie tego tekstu na adres harinam@o2.pl ( ja ostatnio w taki sam sposób wyslałem jednej bhaktince broszurke fotografujac strona po stronie )

Natural dzieki za checi OCRowania ale Divya-kisiori musiałby robic ksero isc na poczte wysyłac, a jak zrobi zdjecie tego tekstu i przesle mi jako jpg to ja albo sam albo poprosze kogos zeby to przepisał dla Korzyci wszytkich żywych istot, zeby wszyscy mogli poczytac histori Ratha Yatry i zainspirowac sie do udziału w niej:)

Pozdrawiam Wszystkich

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 lip 2008, o 20:39 

Moge wyslac w jakiej formie zechcecie, ale nie wczesniej niz w sobote. Wtedy wroci maz z aparatem i srodkiem transportu, gdybysmy mieli wyslac poczta ksero. Takze prosze pokornie o wyrozumialosc i cierpliwosc:) Pozdrawiam!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 lip 2008, o 21:08 
Morderator

Moge wyslac w jakiej formie zechcecie, ale nie wczesniej niz w sobote. Wtedy wroci maz z aparatem i srodkiem transportu, gdybysmy mieli wyslac poczta ksero. Takze prosze pokornie o wyrozumialosc i cierpliwosc:) Pozdrawiam!

Dzieki za pomoc, zeby było jak najmniej zamieszania proponuje zebyscie zrobili zdjecie tekstu i wysłali mailem na adres harinam@o2.pl
i bedzie super

Pozdrawiam i dzieki serdeczne raz jeszcze

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 lip 2008, o 07:32 

Pewnego dnia po porzuceniu towarzystwa gopi we Vrndavanie Śri Krsna, syn Maharajy Nandy, zaangażował się w rozrywki w Dvarace. Kiedy Krsna udał się do Kuruksetry ze Swym bratem i siostrą oraz innymi osobami z Dvaraki, ponownie spotkał mieszkańców Vrndavany. Śri Caitanya Mahaprabhu jest Samym Krsną, który przyjął rolę Śrimati Radharani, aby zrozumieć Krsnę. Pan Jagannatha-deva jest Krsną, a Śri Krsna Caitanya Mahaprabhu jest Śrimati Radharani. Gdy Caitanya Mahaprabhu prowadził Pana Jagannatha w kierunku świątyni Gundica, odpowiadało to prowadzeniu Krsny przez Śrimati Radharani w kierunku Vrndavany. Śri Ksetra, Jagannatha Puri, uznane zostało za królestwo Dvaraki, miejsce, gdzie Krsna cieszy się najwyższym bogactwem. Jednakże Pan Jagannatha był prowadzony przez Caitanyę Mahaprabhu do Vrndavany, prostej wioski, gdzie wszyscy mieszkańcy przepełnieni są ekstatyczną miłością do Krsny. Chociaż Krsna zaniedbał mieszkańców Vrndavany, nie był w stanie o nich zapomnieć. Toteż w Swej okazałej Ratha-yatrze wracał do Vrndavany. W roli Śrimati Radharani, Śri Caitanya Mahaprabhu sprawdzał, czy Pan nadal pamięta mieszkańców Vrndavany. Kiedy Caitanya Mahaprabhu pozostawał za wozem Ratha, Jagannatha-deva, Sam Krsna, rozumiał umysł Śrimati Radharani. Dlatego Jagannatha czasami pozostawał w tyle za tańczącym Śri Caitanyą Mahaprabhu, aby dać do zrozumienia Śrimati Radharani, że nie zapomniał. Toteż Pan Jagannatha czekał w wozie ratha, aż zaczną posuwać się do przodu. W ten sposób Pan Jagannatha przyznał, że bez ekstazy Śrimati Radharani nie może odczuć satysfakcji. Kiedy Jagannatha w ten sposób czekał, Gaurasundara- w ekstazie Śrimati Radharani - natychmiast zbliżał się do Krsny. Wówczas Pan Jagannatha powoli posuwał się naprzód. To wzajemne współzawodnictwo było częścią romansu pomiędzy Krsną a Śrimati Radharani. W tym współzawodnictwie pomiędzy ekstazą Pana Caitanyi do Jagannatha i Jagannatha do Śrimati Radharani, sukces odniósł Caitanya Mahaprabhu.

Śri Caitanya Mahaprabhu przemówił do Pana Jagannatha:
- Jesteś tym samym Krsną, a Ja jestem tą samą Radharani. Znowu spotykamy się w ten sam sposób, w jaki spotkaliśmy się na początku życia. Chociaż oboje jesteśmy tacy sami, mimo to Mój umysł urzeczony jest Vrndavana-dhamą. Pragnę, abyś zechciał ponownie pojawić się we Vrndavanie ze Swymi lotosowymi stopami. W Kuruksetrze tłoczno jest od ludzi, ich słoni i koni i huczno od terkoczących powozów. A we Vrndavanie są kwietne ogrody i słychać brzęczenie pszczół i ćwierkanie ptaków. Tutaj w Kuruksetrze ubrany jesteś jak książę i towarzyszą Ci wielcy wojownicy, lecz we Vrndavanie wyglądałeś jak zwykły pasterz i towarzyszył Ci jedynie Twój piękny flet. Tutaj nie ma nawet kropli oceanu transcendentalnego szczęścia, którego doznawałam razem z Tobą we Vrndavanie. Dlatego proszę Cię, byś przybył do Vrndavany i oddawał się rozrywkom ze Mną. Jeśli to uczynisz, Moja ambicja zostanie zaspokojona.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 11 lip 2008, o 19:11 

Haribol super historia, a ja mam rozklad jazdy.

Rathayatra Dates in 2008
22 Jun London
06 Jul Paris
13 Jul Prague TBC
20 Jul Budapest
03 Aug Leicester
09 Aug Cardiff
10 Aug Birmingham
14 Sep Brighton TBC

TBA Sofia
TBA Glastonbury
TBA Dublin
TBA Belfast

for more information visit http://www.rathayatra.co.uk

I zapraszam rowniez do odwiedzania strony: http://www.iskcon-london.org

Hare Kryszna!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 11 lip 2008, o 23:03 

dzięki wielkie Krsna Maya :D Jednak coś mało mi się widzi , nie ma Berlina? Koloni? Zwykle chyba bywały tam Ratha Yatry :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2008, o 12:41 

17.07. in Ekaterinburg, Urals Russia
20.07. in St. Petersburg
02.08. in Bern
09.08. in Berlin
16.08. in Leipzig
23.08. in Basel
30.08. in Locarno
06.09. in Luzern

mówisz i masz:)

http://www.google.com ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2008, o 16:36 

Czy ktoś wybiera się do Berlina lub Pragi ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2008, o 19:29 

Madana napisał(a):
Czy ktoś wybiera się do Berlina lub Pragi ?

Ja sie wybieram do Berlina :D

Varaha dziekuje :mrgreen:

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1