Teraz jest 28 lip 2026, o 11:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dni kultury wedyjskiej
PostNapisane: 3 maja 2008, o 19:33 
Sponsorzy

Drodzy Bhaktowie!
Trwają kolejne dni kultury wedyjskiej ktore co roku organizowane są w naszej wroclawskiej swiątyni"Nowe Navadvip"
Osobiscie uczestniczylem w pierwszych 2-uch dniach i chociaz w oierwszym momencie odczulem jakby lekki brak organizacyjny ,calej imprezki,seminaria jakie mialy tam miejsce napelnily mnie wielką nadzieją na przyszlosc.
Pierwsze seminarium jakie bylo ,to seminarium pt wplyw telewizji ,na dzieci" ktore poprowadzila Varanga Mataji Bardzo ciekawe przyklady destrukcyjnego oddzialywania na rozwoj nie tylko malego czlowieczka,ale kazdego z nas. Moj Mistrz duchowy mowil ze swoją słuzbe oddania dla Kryszny niszczy ten kto ogląda TV.To oczywiscie nie znaczy ze nie powinnismy jakby sie orientowac co w swiecie sie dzieje,ale nawet niewiedzialem ze ja tez jestem uzalezniony od TV.
Przepiekne i dla mnie nr 1 Seminarium poprowadzila Mataji Rato Manjari odnosnie intonowania swietego imienia.
To bylo zawodostwo,mowila tyle oczywistych zdan,ale moc tych zdan Tjwila chyba w osobistym zastosowaniu i doswiadczeniu owej wiedzy,przez co nie byl to jedynie teoretyczny wyklad i dlatego trafial prosto w serce. Osobisci niemoge sie nadziwic ze tyle wspanialej i praktycznej wiedzy tam padlo by poleprzyc swoje codzienne spedzanie czasu z koralami Dżapa i swietym imieniem sam na sam. Dzieki niej mam teraz wyrazny obraz tego ze swiete imie jest osobą, Naprawde mozna teraz z glebszym uczuciem intonowac ,a jest to wynik poprostu tylko tego ze jesli ktos naprawde uzmyslowi sobie ze sw imie jest samym Panem Kryszną,wowczas niema juz takiego problemu by skupic chocby umysl na tej czynnosci.
Bardzo dziekuje Ci rati Mandżari za przepiekny wyklad.
Trisama Prabhu,robil rowniez piekne seminarium o powodzeniu w asramie Grihasta. Tzn w zyciu malzenskim.Mialem jedną realizacje z tego seminarium ze dluuuuga rola przedemną i moją lepsza polową by byc naprawde zgranym zespolem.ale jak spiewa madhu kazda tysiąc milowa podroz zaczyna sie od pierwszego Kroku.
Dlatego jestem szczesliwy ze mamy takie osoby posrod nas ktore gfaktycznie stają sie expertami w roznych dziedzinach zycia Bhakty i dzieki n im mozemy kozystac z ich rady ,czy pomocy.
BYl Rowniez UttamaBhakti Prabhu Ktory przedstawiaml nam na swym seminarium
arhiwalne listy od Srila Prabhupada do swoich uczniow o waznosci nauczania w wschodniej europie ,jak i szczegolnie polsce i rosji
zdania z Tych listow wzmocnily moje przekonanie ze powinnismy kontynuowac publiczne intonowanie swietego Imienia w kazdej wiosce i miescie,ale rowniez uzdrowic nasze Polskie rozprowadzanie ksiązek i Kryszna prasadam.
Nie moge rowniez zapomniec naszych wspolnych bhhajanow i Harinamow Ktore naprawde byly niezwykle,a ludzie z nami tanczyli na ulicy lub gdzies w oddali jakas mlodziez podskakiwala w rytmie mrdangi.a to za sprawą rowniez bhaktow ktorych
serca jak
fontanny tryskal entuzjazmem
,To naprawde bylo wspolne intonowanie.
Oczywiscie Parananda Prema Pr i Nasz DRogi Afa (Pawelek) rodem z jawora ,no i nasz najdrozszy Radha Caran Pr akompaniowali na gitarach oj dzialo sie ze joj:-)
Mam nadzieje ze niebawem kiedy zdjecia sie ukazą ktos napisze cos bardziej na ten temat ,do skladu i ładu.
Ja ze swojej strony chcialem wyrazic swoje podziekowania wszystkim seminarzystom i uczestnikom tego co rocznego wydarzenia za towarzystwo,byl Caitanya Candra Pr z troj miasta i wielu wielu wspanialych bhaktow o ktorych czesto sie mysli ,ale zadko sie ich widzi.
Dziekuje Premadhanie Mataji za goscinnosc i syamanandzie Pr,za przepyszne prasadam,oraz Karanam Pr ,za rownie pyszne posilki. Klaniam sie!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Dni kultury wedyjskiej
PostNapisane: 3 maja 2008, o 22:12 

gaura gaura
pikna relacja
prabhu chcialbym byc teraz w we wroclawiu
no coz moze kiedys bedzie mi dane zaznac towarzystwa tylu wspanialych dusz
tu w simhacalam tez jakby cisza przed burza :)))
za tydzien beda sie zjezdzac juz bhaktowie
bedzie kilku maharadzow
hh sacinandan
hh kawicandra
hh kadamba kanana rasa parajana
mahardzowie
ma na krotko przyjechac
hdg kryszna kszetra prabhu
bedzie od 16 i 18 rano jedzie dalej w trase
bedzie sie dzialo
jakby co zapraszamy wszystkich chetnych
drodzy bhaktowie
slynna sloka mowi ze nawet lawa matra kontaktu z wielbicielem moze wyzwolic i dac milosc do kryszny
kiedys nie wiedzialem o co chodzi z tym ulamkiem sek.
ale ulamek sek to jak strzal z flesza i zdjecie
takie zdjecie w umysle mozna potem pielegnowac
wielbic
i
tesknic
rozwijac atrakcje do sluzenia
zabijajac swa atrekcje do zadawalania zmyslow
by ostatecznie
rozwinac
przywiazanie
oddanie
i milosc bezwarunkowa do wajsznawy
kryszna mowi
nie ten jest moim milosnikiem :) ktory mnie miluje
ale miom milosnikiem jest milosnik mego bhakty
myslalem sobie dzis o znaczeniu tej sloki
tzn
ze jesli jest w nas gotowosc by oddac sie w pelni krysznie
to i naturalnie
jestesmy gotowi by oddac sie calkowice bhakcie pana kryszny
czy jestem juz gotowy na to by oddac sie w wasze rece :)
oj bhaktowie
powiem inaczej
a chcielbyscie mnie przyjac? :) w wasz poczet sztandaru pana gaurangi
jesli powiecie ze tak
oddaje sie wam w 100%
jesli widzicie zem gotow :)
gaurango wyraz swa opinie

pozdrawiam wszystkich wajsznawow z polski
czuje siu troche samotny
jezyk niemiecki niezrozumialym dla mnie bedac
powoduje
ze zaczynam odczuwac pewna pustke w sercu
pustka kryszno co za okropne slowo - w twym swiecie nie obecne :)
otoz czuje pewien brak
brak was....ktorzy mowicie po polsku
....
nie chce sie rozplakac
...
powiedza boze divya sentymentalista...znowu sie rozpisal
wiec zakoncze...
pozdrawiam was serdecznie
wasz na wieki sluga i przyjaciel

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 maja 2008, o 08:08 
Sponsorzy

Drogi Divya Pr,ja wlasnie kombinuje jak tam do ciebie dotrzec.Bardzo bym chcial ,spotkac sie z Tobą ,ale i Amarą.Pr i wieloma innymi.Tak wiec Trzymaj kciuki,a moze razem zaszalejemy w kirtaniku.
Y.H.S
Gaurangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 maja 2008, o 12:13 

Gaurango prabhu dzieki za piekna relacje z dni kultury wedyjskiej... :) My z mezem tez mielismy to szczescie ,ze moglismy uczestniczyc w tym festiwalu,dolaczamy sie do podziekowan; dziekujemy Maharajowi Prahladanandzie Swamiemu za oswiecajace wyklady dzieki ktorym mozemy zobaczyc gdzie jestesmy w naszym zyciu duchowym i jak wiele jeszcze mamy do zrobienia,Trisamie Prabhu za bardzo pozyteczne i rzeczowe seminarium o sukcesie w grihasa asramie (jestem pewna ze wielu z nas dzieki wiedzy ktora zostala nam przedstawiona bedzie wstanie polepszyc swoje relacje z partnerem) podziekowania dla Rati,Varangi za wspaniale seminaria.Podziekowania dla organizatorow i dla wszystkich wielbicieli ktorzy uczestniczyli w tym festiwalu;dziekujemy za towarzystwo i juz za Wami tesknimy.No i jeszcze kozystajac z okazji WIELKIE podziekowania dla Ramesvara Prabhu za pomalowanie naszych Bostw,sa teraz naprawde piekne :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 maja 2008, o 16:01 
Sponsorzy

Divya napisał(a):
gaura gaura
pikna relacja
prabhu chcialbym byc teraz w we wroclawiu
no coz moze kiedys bedzie mi dane zaznac towarzystwa tylu wspanialych dusz
tu w simhacalam tez jakby cisza przed burza :)))
za tydzien beda sie zjezdzac juz bhaktowie
bedzie kilku maharadzow
hh sacinandan
hh kawicandra
hh kadamba kanana rasa parajana
mahardzowie
ma na krotko przyjechac
hdg kryszna kszetra prabhu
bedzie od 16 i 18 rano jedzie dalej w trase
bedzie sie dzialo
jakby co zapraszamy wszystkich chetnych
drodzy bhaktowie
slynna sloka mowi ze nawet lawa matra kontaktu z wielbicielem moze wyzwolic i dac milosc do kryszny
kiedys nie wiedzialem o co chodzi z tym ulamkiem sek.
ale ulamek sek to jak strzal z flesza i zdjecie
takie zdjecie w umysle mozna potem pielegnowac
wielbic
i
tesknic
rozwijac atrakcje do sluzenia
zabijajac swa atrekcje do zadawalania zmyslow
by ostatecznie
rozwinac
przywiazanie
oddanie
i milosc bezwarunkowa do wajsznawy
kryszna mowi
nie ten jest moim milosnikiem :) ktory mnie miluje
ale miom milosnikiem jest milosnik mego bhakty
myslalem sobie dzis o znaczeniu tej sloki
tzn
ze jesli jest w nas gotowosc by oddac sie w pelni krysznie
to i naturalnie
jestesmy gotowi by oddac sie calkowice bhakcie pana kryszny
czy jestem juz gotowy na to by oddac sie w wasze rece :)
oj bhaktowie
powiem inaczej
a chcielbyscie mnie przyjac? :) w wasz poczet sztandaru pana gaurangi
jesli powiecie ze tak
oddaje sie wam w 100%
jesli widzicie zem gotow :)
gaurango wyraz swa opinie

pozdrawiam wszystkich wajsznawow z polski
czuje siu troche samotny
jezyk niemiecki niezrozumialym dla mnie bedac
powoduje
ze zaczynam odczuwac pewna pustke w sercu
pustka kryszno co za okropne slowo - w twym swiecie nie obecne :)
otoz czuje pewien brak
brak was....ktorzy mowicie po polsku
....
nie chce sie rozplakac
...
powiedza boze divya sentymentalista...znowu sie rozpisal
wiec zakoncze...
pozdrawiam was serdecznie
wasz na wieki sluga i przyjaciel

Drogi DivyaSimho!
Odnosnie tego czy my wiemy czy ty jestes gotow przylączyc sie do Nas????? :D Niewiem,Ty to wiesz.
Ja wiem ze jestem gotow isc z Tobą w Harinamie,razem z Tobą byc w Bhajanie ,sluchac Ciebie i sluzyc jak najlepiej potrafie.
Jedną z Konkluzji jaka padla na wwarsztatach odnosnie intonowania sw imion ,prowadzonych przez RatiM. bylataka ze im bardziej czujemy smak do osobistego Japa tym to jest to wlasciwy trop ktorym powinnismy isc. A nieznam wsrod swoich przyjaciol drugiej takiej osoby ktora skupila sie tak bardzo na swym Japa jak Ty.
Prabhu My poprostu czekamy na ciebie i modlimy sie bys zarazil nas swoją atrakcją do powaznego przebywania ze swietym imieniem :wink: POzdrawiam,a samotny nie czuj sie bo niebawem juz bedziesz wsrod ziomeczkow z polski .
Gaurangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2008, o 17:23 

gauranga prabhu
dziekuje ci
ocierasz lzy z mych policzkow

pozdrawiam wszystkich polskich wajsznawow
wasz pokorny sluga divya

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2008, o 18:39 

fajnie by było miec divie w ekipie na harinamah co by w ekstazie krzyczał gouraaaaaagaaaaaaa!!!!!!!! :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2008, o 18:39 

fajnie by było miec divie w ekipie na harinamah co by w ekstazie krzyczał gouraaaaaagaaaaaaa!!!!!!!! :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2008, o 21:46 
Sponsorzy

vadanka napisał(a):

Chyba Gauraaaaaannnngaaaa! :D Sorki Vadanka. Wiesz ze lubie cie zaczepiac. A poza tym to dziekuje za Twoją sluzbe ,ktorą wraz z Bhn Anną pełnilyscie dzielnie na posterunku recepcji.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2008, o 21:50 
Sponsorzy

Divya napisał(a):
gauranga prabhu
dziekuje ci
ocierasz lzy z mych policzkow

pozdrawiam wszystkich polskich wajsznawow
wasz pokorny sluga divya

Prabhu Ja :!: :?: :wink: Nie ja pprostu mam nadzieje ze kiedys w koncu uda nam sie wspolnie przynajmniej spotkac ,jesli nie nauczac i spedzic ze sobą tak duzo czasu ze Mahamantra bedzie nam dudnila w uszach ,az do nastepnego spotkania.
Tego sobie i wam zycze. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 maja 2008, o 08:36 

ja wiem ze ty czepiaczek jesteś panie gauranga dziekuje za korekte i nauke pokory. dandavaty

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 maja 2008, o 09:30 
Sponsorzy

Bardzo dziękuję organizatorom XIV Festiwalu Dni Kultury Wedyjskiej, a szczególnie Rasatattvie Prabhu. Jest to jego zasługą, że festiwal był w tak przystępnej cenie, gdyż bardzo wytrwale zabiegał o dotacje. Dzięki temu mogliśmy spotkać się aż w ponad 120 osobowym gronie wielbicieli!!!!! :D

Wspaniałe seminaria! Tak jak zauważyła Vadanya Mataji w artykule zamieszczonym na waisznawie.pl, bhaktowie chcą się kształcić i specjalizować. Na seminarium Trisamy Prabhu "Sukces w grihasta aśramie" było obecnych zawsze ok. 60-ciu osób czynnie zaangażowanych w dyskusje, prace warsztatowe, dociekanie, słuchanie. Tutaj dla Prabhu Trisamy, należą się duże podziękowania, szczególnie za postawę, poczucie odpowiedzialności i za przekazanie bardzo cennych informacji.

Równie dużym powodzeniem cieszyło się seminarium Varangi Mataji na temat roli i zagrożeń płynących z multimediów. To był jej debiut i w dodatku bardzo udany. Wiele oświecających treść zostało nam przekazanych. Seminarium zostało poprowadzone na bazie doświadczeń uzyskanych przez Mataji w trakcie wychowywania synka Ranjita.

Powyższe seminaria zostały przeprowadzone zgodnie z metodologią VTE (Vaishnava Training and Education) poznaną podczas Kursów Nauczycielskich prowadzonych w Nowym Nawadwip przez Bhaktavasę Govindę Prabhu, Laxmimoni Mataji, Yugala Kiśorę Prabhu. Metodologia ta jest bardzo precyzyjnie przemyślana pod kątem wszechstronnej aktywizacji odbiorców. Jest nastawiona na osobę... kilka osób po seminariach komunikowało, że chce wziąć udział w takich szkoleniach.

Rati Manjari Mataji urzekła nas swoją analizą intonowania świętych imion. Mataji ma głęboką realizację tego tematu i wiedzę. Bardzo polecam jej artykuł zamieszczony w Kurierze Nama-Hatta pt.: "Dzięki temu rozwijam bhakti".

Radhacaran Prabhu pokazał nam w jaki sposób można zachować zdrowie i witalność poprzez różne asany i świadomość Kryszny. Jego zajęcia były poprowadzone w bardzo nowatorski sposób - przeplatane nastrojowymi bhajanami.

Uttama bhakti Prabhu ukazywał źródła kultury antycznej w kulturze wedyjskiej. Swoje seminaria Prabhu poprzedzał gitarowymi bhajanami.

Nisanta Mataji uczyła nas gotować, a Mahavisnu Piya - tańczyć (zainteresowane osoby).

Na wyróżnienie zasługuje Radhacaran Prabhu. Jestem pod wielkim wrażeniem jego podejścia do dzieci. W bardzo krótkim czasie przygotował wraz z najmłodszymi przedstawienie wg scenariusza 10-cio letniej Sity. Zachęcał, słuchał, prowadził, wspierał, przeżywał... ukazał wartość tych szczególnych istot moim oczom, działał jak bardzo doświadczony pedagog.

Po za tym waisznawa sanga, waisznawa sanga i jeszcze raz waisznawa sanga.... tam trzeba było być! Wielu przeżyć po prostu nie sposób opisać. W warunkach mahautsava można bardzo szybko obudzić uśpienie duszy i wejść w przepełnione słodyczą relacje z waisznawami. Nic tak skutecznie nie uwalnia z egoizmu jak wspólna/ wzajemna służba i sankirtan.

Obecność Maharaja była potężną siłą, która nas jednoczyła. Prahaladananda Svami niczym transcendentalny holownik prowadził nas w wyższe poziomy świadomości. Na samym wstępie Maharaj powiedział: "będę mówił to samo, co w zeszłych latach, nic nie się nie zmieniło, wszystko pozostaje tak samo...." Moja realizacja: Festiwale powinny odbywać się z udziałem tak wzniosłych osób jak Maharaj.

Instrukcje Prahladanandy Svamiego były jasne i proste, można je streścić w kilku punktach:
1. Czytajcie uważnie książki Śrila Prabhupada.
2. Uważnie intonujcie święte imiona Kryszny.
3. Ofiarowujcie pożywienie Krysznie.
4. Z wielką uwagą i czcią honorujcie Kryszna-prasadam.
5. Służcie waisznawom.
6. Dzięki temu zrealizujecie, że nie jesteście ciałami, zrozumiecie swoją duchową tożsamość, pokochacie Krysznę i inne żywe istoty - dzięki temu Wasze życie zakończy się sukcesem.

Prahladananda Svami jest w moich oczach bardzo niezwykłą osobą, ma wspaniałe poczucie humoru i bardzo głębokie duchowe realizacje.

Również dużym postępem jest to, że festiwal zakończył się feedbackiem wśród organizatorów. Zostały naświetlone mocne strony festiwalu - pozytywy, jak również miejsca do poprawy. Feedback został doceniony jako szczególne narzędzie ułatwiające współpracę i komunikację. To, że go stosujemy jest zasługą Bhaktavasy Govindy Prabhu, który szkoli waisznawów w organizowanych przez siebie kursach i dalej będzie to robił w najbliższym czasie.

Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za sangę i możliwość służenia.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 maja 2008, o 13:41 
Sponsorzy

Zapraszam Was do obejrzenia jeszcze jednej galerii z Dni Kultury Wedyjskiej :)
http://picasaweb.google.pl/ramesvar.das/DniKulturyWedyjskiej2008

Zdjęcia wykonał bhakta Wojtek, za co serdecznie dziękujemy!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1