Teraz jest 29 lip 2026, o 15:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Brhad Bhagavatamrta
PostNapisane: 10 mar 2008, o 18:46 

krótka refleksja

król Pariksit darzył uczuciem [vatsalah] swą matkę i jednocześnie był pogrążony w miłości do Boga [prema] , ona miała głębokie pragnienie , by poznać esencję duchowych nauk udzielonych jej synowi przez Sukadeve Gosvamiego ..to wszystko sprawiało ,ze Maharaja Pariksit był chętny ,gorliwy [utsukah] przekazać opowieści o Panu ...energia słuchacza i mówcy "napędzają się wzajemnie". Jednocześnie zapewne to ,ze była nieszczęśliwa gdy zbliżyła się do syna wzmagało w nim potrzebę pocieszenia swej biednej matki ... to jeszcze bardziej wzmagało jego chęć do opowiadaniu o Pany Krysznie , zatem te opowieści były bardzo intensywne i żywe ...nie takie bla bla bla , ple ple ple ...chrrrrr :wink:

wydaje mi sie ,ze istotne słowo to

vatsalah- uczucie , czyły ...słowo użyte w relacji syn - matka [Pariksit- Uttara] . Często stykamy się ,ze związki, uczucia rodzinne to maya - a tutaj słowo vatsalah opisuje normalne , pozytywne ludzkie relacje w rodzinie ...Przypomina sie maharaja Dhruva , który zaproszony przez Visznudutów do niebiańskiego samolotu , pamiętał o swej matce i chciał , by ona również z nim leciała .
Dhruva siedział już w tym transcendentalnym samolocie, który miał właśnie wystartować, kiedy przypomniał sobie o swej biednej matce, Suniti. Pomyślał wtedy: "Jakże mogę sam udać się na planetę Vaikuntha i zostawić moją biedną matkę?"
http://vrinda.net.pl/vedanta/text.php?a ... va&id=3729

Ostatnio edytowano 10 mar 2008, o 19:00 przez Balaji, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 mar 2008, o 18:48 

balarama11 napisał(a):
pozwoliłem sobie przetłumaczyć znaczenie słów [mam tekst Sri Brhad-Bhagavatamrta na komputerze - raczej w innym tłumaczeniu niż Govindanandini , -dosyć surowy język i bez komentarzy - ] , gdyż wydaje mi się to dosyć ciekawe ...
sukadeva - Sukadevy Gosvamiego ; upadesena - poprzez instrukcje ; nihata - usunięty ; asesa - wszelki ; sadhvasam - strach[/b]; samyak - całkowicie , kompletnie; prapta - osiągnąć ; samasta -całkowite; artham - prawdy; sri-krsna - dla Pana Kryszny ; prema -czysta miłość ; samplutam - zatopiony ;

i moje refleksje

Te instrukcje ( upadesena )usuwają [nihata] strach [sadhvasam] ,obdarzają prawdą [artham] czyli mądrością duchowej wiedzy i jednocześnie dają też pozytywne emocje - nurkowanie , zatopienie się [samplutam] w miłości do Najwyższego [prema] -Sri Kryszny
Oczywiście to wszystko wydaje się być powiązane ...wiedza usuwa strach , a pozytywne zaangażowanie kieruje emocje ku Krysznie ...tak myślę

Jaka wielka jest zatem moc instrukcji prawdziwego duchowego przewodnika

Bardzo fajna analiza. To jako ćwiczenie zrobię coś podobnego, z tym że linijka po linijce (i wyjdzie przy okazji jedna różnica między tłumaczeniem, z którego ja korzystam, a tym, które Ty posiadasz).

1. śuka-devopadeśena - to jest instrumentalis, przypadek wskazujący na to, że zrobiono coś przy pomocy tego, co w tym przypadku jest wyrażone, czyli przy pomocy instrukcji czy też dzięki instrukcjom (upadeśena) Śukadewy. Przy pomocy jego instrukcji zostały zrobione czy osiągnięte trzy rzeczy wyrażone w kolejnych linijkach.

2. nihataśena-sadhvasam - zniszczony został (nihata) wszelki (aśesa) strach (sadhvasam).

3. samyak-prapta-samastartham - doskonale (samyak) osiągnięte zostały czy zostały spełnione (prapta) wszystkie (samasta) ambicje czy pragnienia (artham). Tutaj właśnie jest różnica między tłumaczeniami - dzięki instrukcjom Śukadevy zaspokojone zostały wszelkie ambicje Parikszity Maharadży, osiągnął wszystko, czego chciał. Artha oznacza tutaj cel.

4. śri-krsna-prema-samplutam - Parikszit Maharadża pogrążył się czy zatopił (samplutam) w czystej miłości (prema) do Śri Kryszny (śri-krsna).

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2008, o 18:33 

1.20
Śri Parikszit, zwany Wisznuratą, rzekł: Mamo, w chwilach takich jak ta powinno się zachować milczenie, ale Twoje wspaniałe pytanie skłania mnie do mówienia.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2008, o 18:39 

1.21 – 23
Będę mówił dzięki łasce mego mistrza duchowego, Śrimana Badarajani [Śukadewy Goswamiego]. Pozwól, że najpierw złożę wyrazy szacunku naszemu Panu i władcy, Śri Aczjucie, który obdarzył darem życie ciebie i twego syna. Jego pełna współczucia łaska była inspiracją dla najlepszych z Jego czystych wielbicieli w wielkim wysiłku destylowania nektaru ze Śrimad-Bhagawatam [śrimat-bhagavata-amrtam]. Najwięksi mędrcy zatwierdzili pełen poufnych prawd rezultat ich usiłowań. Proszę więc, byś słuchała z uwagą, gdy ci go wiernie powtórzę.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2008, o 20:09 

1.24 – 25
Pewnego razu w Prayaga, najlepszym ze świętych miejsc, do których odprawia się pielgrzymki, przebywała w miesiącu Magha (styczeń-luty) grupa wzniosłych mędrców. Zakończywszy poranną kąpieli, w radosnym nastroju zasiedli przed Bóstwem Śri Madhawy. Szczęśliwi, jakby osiągnęli wszystko czego chcieli w życiu, chwalili jeden drugiego, mówiąc „To ty otrzymałeś łaskę Pana Kryszny”.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2008, o 20:29 

1.26
Wtedy właśnie w miejsce to, zwane Daśaśwamedha-tirthą, przybył bramin najwyższej klasy, całkowicie pogrążony w służbie oddania dla Najwyższego Pana.

1.27
Bramin ten miał wiele zalet i był duchowym przywódcą całej okolicy. W otoczeniu swej świty, zaczął czynić przygotowania do rozdania jedzenia miejscowym braminom.

1.28
Zebrawszy różnego rodzaju cenne składniki przeznaczone do wielbienia Pana, ten wspaniałomyślny bramin dopilnował wstępnych czynności, poczynając od oczyszczenia sporego kawałka ziemi.

1.29
Następnie szybko wzniósł okazały ołtarz. Własną ręką pokrył go (dla oczyszczenia) błotem, a następnie rozpostarł nad nim baldachim.

1.30
Na pomyślnym złotym tronie umieścił Pana Krysznę w postaci Śalagrama-śila, a następnie czcił Go z wielkim oddaniem, radośnie spełniając zalecane rytuały.

Obrazek

1.31
Umieścił przed Panem Hari pożywienie, szaty i inne składniki ofiarne. Urządził jednoosobowy festiwal, samemu tańcząc, śpiewając, grając i tak dalej.

Obrazek

1.32
Następnie złożył hołd obecnym tam braminom, którzy byli ekspertami w objaśnianiu wed, puran i innych tekstów. Okazał też wyrazy szacunku sannjasinom, grihastom i brahmacarinom.

Obrazek

1.33
Uhonorował też waiszanwów, zawsze łaknących rozkoszowania się szczęściem wysławiania Kryszny. W ten sposób swymi słodkimi słowami i zachowaniem zadowolił i zachęcił licznie tam obecne szacowne osoby.

1.34
Umieściwszy na swej głowie wodę, która obmyła ich stopy, uczcił ich częstując pożywieniem i obdarowując składnikami ofiarowanymi uprzednio Najwyższemu Panu.

1.35
Następnie z szacunkiem nakarmił wszystkich innych, nie wyłączając najbardziej upadłych osób spoza systemu kast. Zadowolił nawet psy, szakale, ptaki i robaki, w stosowny dla nich sposób.

Obrazek

1.36
Gdy już wszyscy byli zadowoleni, święci mędrcy zaprosili go, by spożył pozostałości z ofiary. Wówczas z wielką radością zjadł nektar prasadam wraz ze swą rodziną i uczniami.

1.37
Spożywszy prasadam, bramin udał się znowu przed oblicze Bóstwa Śalagrama Pana Kryszny i złożywszy ręce ofiarował Panu wszystkie pobożne reakcje, na jakie sobie zasłużył spełnieniem tej ofiary.

Obrazek

1.38
Potem ułożył Bóstwo wygodnie do snu i zaczął zbierać się do powrotu do domu. I właśnie wtedy Narada, który siedział dotąd wśród mędrców i z dala go obserwował, powstał ze swego miejsca.

Ostatnio edytowano 12 mar 2008, o 21:42 przez Balaji, łącznie edytowano 3 razy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2008, o 21:35 

balarama11 napisał(a):
1.24 – 25
Zakończywszy poranną kąpieli, w radosnym nastroju zasiedli przed Bóstwem Śri Madhawy. Szczęśliwi, jakby osiągnęli wszystko czego chcieli w życiu, chwalili jeden drugiego, mówiąc „To ty otrzymałeś łaskę Pana Kryszny”.

Obrazek

refleksja

upavista mudavista
manyamanah krtarthatam krsnasya dayito 'siti
slaghante sma parasparam

upavistah - siedzieć ; muda - szczęśliwi ; avistah - pełni; manyamanah - zważywszy na ; krtarthatam - powodzenie, spełnienie ; krsnasya - Panu Krysznie; dayitah -drogi ; asi - ty jesteś; iti - a zatem; slaghante sma -gloryfikowali ; parasparam -jeden drugiego

jedna osoba widzi w drugiej osobie wspaniałego wielbiciela , dobre cechy ,patrzą na innych -och oni są drodzy Panu Krysznie [krsnasya dayitah ] , a zatem co robili ......wychwalali [slaghante] jeden drugiego [prasparam]...Czasami warto zobaczyć coś dobrego w innych ...świat się nie zawali ,co więcej stanie się lepszy

Ostatnio edytowano 12 mar 2008, o 21:51 przez Balaji, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2008, o 21:50 

[quote="balarama11"]1.26

1.35
[b]Następnie z szacunkiem nakarmił wszystkich innych, nie wyłączając najbardziej upadłych osób spoza systemu kast. Zadowolił nawet psy, szakale, ptaki i robaki, w stosowny dla nich sposób.[/b]

[/quote]

bhojayitva tato dinan
antyajan api sadaram atosayad yatha-nyayam
sva-srgalan khaga-krimin

bhojayitva - nakarmić ; tatah - wówczas; dinan - biedni , słabi , ubodzy ; antyajan - spoza kasty ; api - również ; sa - z ; adaran - szacunek ; atosayat - zadowolić ; yatha - jak ; nyayam - jest stosowne; sva - psy ; srgalan - szakale ; khaga - ptaki; krimin - i robaki .

Co ciekawe ...nie tylko karmił ich [ubogich ,słabych , spoza kast ...nawet psy , szakale , ptaki ...hmmm robactwo nawet] ,ale co więcej robił to z szacunkiem [adaran] ,starając się ich zadowolić [atosayat ] pod każdym względem

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 mar 2008, o 10:51 
Sponsorzy

balarama11 napisał(a):
1.14
Śri Dźanamedźaja rzekł: Braminie, słuchając Mahabharaty Waiśampajany nigdy nie czułem tego samego smaku, jaki poczułem słuchając ciebie. Proszę, zakończ tę opowieść doskonałą słodyczą.
... tutaj znowu jest tłumaczenie komentarza , który stanowi dalszą część odpowiedzi na dociekania Ramesvara "...jak to rozumieć. Z tego co napisałaś na początku wiadomo, że Sanatana Gosvami napisał tą książkę... czy to była jego wizja tego, co miało miejsce wcześniej?"

KOMENTARZ (FRAGMENT): Śrila Sanatana jest transcendentnym geniuszem, wiecznym mieszkańcem Goloka Wryndawany i zaufanym towarzyszem wewnętrzenej mocy przyjemności Osoby Boga. Z łatwością może więc poznać, co tylko zechce – z przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości – łącznie z zaginionymi pismami minionych wieków. Jeśli mamy tę ufność, to odkryjemy w Śri Bryhad-bhagawatamrycie więcej niż subtelne zaspokajanie zmysłów zwane czasami przez niedojrzałych bhaktów „nektarem”. Odkryjemy naszą wieczną jaźń.

WOW :shock: :D pięknie! Dziękuję za odpowiedź. Czas i przestrzeń zostały podważone.... i ukazała się moc Sanatany Gosvamiego!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 mar 2008, o 13:26 

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 mar 2008, o 18:02 

Baramji, jeśli to ma być inspiracja dla mnie, to dziękuję. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że mój czas zajęła dyskusja na innym wątku tutaj (łącznie z tłumaczeniem listu Kryszna Kszetry Prabhu), no i teraz - jak Ci pisałam - teksty będą przychodzić pewnie rzadziej, za to dłuższe. W miarę możliwości będę próbowała je przesyłać historiami, a nie poszczególnymi tekstami.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 mar 2008, o 19:56 

ok :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2008, o 05:48 

1.39 – 40
„Oto najdroższy wielbiciel Najwyższego Pana Wisznu!” – powtarzał Narada raz za razem. Następnie podbiegł do bramina i rzekł, że jest on obiektem najwyższej łaski Pana Kryszny. Głosił to otwarcie wszem i wobec, nie posiadając się z pragnienia pełnienia służby oddania dla Pana Kryszny.

1.41
Śri Narada rzekł: O przywódco braminów, to Ty właśnie cieszysz się największą przychylnością Pana Kryszny. Masz przecież takie bogactwa, posiadłości, szczodrość i własność osobistą.

1.42
Sami widzieliśmy, mędrcze, w tym najlepszym ze świętych miejsc, że wykorzystujesz to wszystko jedynie w celu ustanowienia czystej religii.

1.43
Ten najbardziej uczony z braminów odpowiedział największemu z mędrców [Naradzie]: Drogi panie, jakież to oznaki łaski Kryszny żeś u mnie zauważył?

1.44
Kimże ja jestem jak nie największym nieszczęśnikiem? Ileż tej jałmużny mogę rozdać? Jakież tam bogactwa posiadam? I jak się kiedykolwiek odwdzięczyłem Panu służbą oddania?

1.45
Za to na południu żyje wielki władca, którego królestwo usiane jest świątyniami Boga i półbogów. To on naprawdę cieszy się łaską Kryszny.

1.46
Zewsząd schodzą się do jego królestwa święci żebracy, pielgrzymi i inni goście. Żywią się łatwo dostępnym jedzeniem, które ofiarowano Krysznie, i wędrują szczęśliwi.

1.47
W pobliżu pałacu króla rezyduje Najwyższy Pan, jakby bezpośrednio w Swej oryginalnej formie wiecznej egzystencji, wiedzy i szczęścia. Łaskawie przyjął On tę nieruchomą postać.

1.48
W królestwie tym bezustannie odbywa się radosny, wciąż świeży festiwal. Cały czas mają miejsce nowe ofiarowania i wielbi się coraz to nowymi elementami.

1.49
Król z szacunkiem karmi zarówno wszystkich mieszkańców swego kraju, jak i licznych obcych gości, tym, co pozostaje z czczenia Pana Wisznu.

1.50 – 51
Święci wielbiciele Pana Wisznu przybywają z różnych stron, aby na stałe osiąść w tym królestwie. Kieruje nimi pragnienie oglądania lotosookiego Bóstwa Pana, delektowania się pożywieniem i cieszenie się innymi składnikami ofiarowanymi uprzednio Panu, oraz przebywania w towarzystwie duchowo zaawansowanych osób.

1.52
Król rozdzielił swe królestwo, całkowicie wolne od smutku, niepokojów społecznych czy strachu, między półbogów i braminów.

1.53
W królestwie tym nie ma potrzeby uprawiania ziemi, by rodziła plony, a deszcz pada odpowiednio do ludzkich potrzeb. Wszelkie owoce, warzywa i odzienie są łatwo dostępne według pragnień.

1.54
Mieszkańcy z radością są posłuszni królowi, jakby byli jego dziećmi. Wypełniają oni swoje obowiązki społeczne i oddani są Panu Krysznie.

1.55
Król nigdy nie napawa się dumą. Czci Pana Aćjutę pełniąc obowiązki zwykłego sługi. W ten sposób zadowala wszystkich ludzi i jest drogi Panu.

1.56 – 57
Zawsze pragnie zadowolić Pana. Osobiście wykonuje przed Bóstwem sankirtan, intonując imiona Pana ułożone w różne atrakcyjne kompozycje. Król tańczy, śpiewa piękne pieśni i gra na instrumentach, a jego synowie, żony, bracia, wnukowie, kapłani, słudzy, ministrowie i inni poddani też biorą udział w tym udział.

1.58
Wszystkie te dobre cechy biorą się z jego oddania dla Kryszny. Ile z nich mogę zliczyć, opisać czy choćby być ich świadomym?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 mar 2008, o 07:08 

1.59
Śri Parikszit rzekł: Usłyszawszy to, Narada wyruszył do kraju tego najlepszego z królów, aby go ujrzeć. Gdziekolwiek się udał, wszędzie zastał ludzi pochłoniętych świątecznymi uroczystościami ku czci Pana.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 mar 2008, o 07:14 

1.60
Radośnie grając na swojej vinie, Narada przybył do stolicy. Jej świetność przewyższała wszelkie opowieści, które usłyszał od bramina. Narada zbliżył się do króla i przemówił tymi słowy.

Obrazek

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1