Teraz jest 28 lip 2026, o 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ołtarzyk...
PostNapisane: 18 lut 2008, o 09:29 

Hare Kryszna! Mam pytanie. Co powinno się znaleźć w domowym ołtarzyku ? Skąd wziąć (gdzie się je kupuje) jego elementy ? Mam na myśli maleńki ołtarzyk, śliczny służący do codziennej modlitwy i ofiarowywania posiłków. Acha, skąd wziąć naczynia dla Pana Kryszny? Bardzo proszę o rady. Pozdrawiam. :P

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ołtarzyk...
PostNapisane: 18 lut 2008, o 12:30 
Sponsorzy

Dobrze jest jesli na domowym Ołtarzyku jest zdjecie (lub Bostwa) ktorejs z form Kryszny,lecz najbardziej polecane do wielbienia Bostwa na początkowym etapie naszej sluzbie oddania jak i w czasie Kali Yugi ,to Gaura-Nitay!
Do tego warto by bylo miec zdjecia z sukcesją uczniow,albo choc zdjecie z srila Prabhupadem Ktory dzieki swej lasce stworzyl dla nas ten wspanialy dom ,jakim jest Miedzynarodowe Towarzystwo Swiadomosci Kryszny(Iskcon),poza Tym dobrze jest miec jakies zdjecie Tulasi devi (tzn najlepiej drzewka Tulasi) :lol: No i Pana Nrsimhadeva by po lewej stronie Pana Gaurangi,by chronil naszą sluzbe i sprawil bysmy dzieki jego lasce osiągali stalosc w wielbieniu i adorowaniu Kryszny. Sri Nrsimha usowa wszelkie demoniczne pomysly z nad=szych serc kiedy tylko pojawiają sie w naszys=ch glowach o sprawia ze zawsze jestesmy blisko w sluzbie szerzenia chwał swietego imienia.
jesli chodzi o naczynka to szukaj w sklepach najlepiej marketach w kazdym z nich są metalowe tacki made in India :lol: lub china :lol:
Jesli nie masz zdjec na oltarzyk to poprostu daj znac na mojąskrzynke e-mail i wtedy napisz jakie są twoje oczekiwania odnosnie wielkosci zdjec i jaie Bostwa bys widziala chetnie (chodzi mi o zdjecia) na swoim oltarzyku. wowczas cos wymysle.
Poklony Gaurangaaaaaaaaa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 lut 2008, o 22:32 

a moze by opracowac taki zestaw do pobrania z kompletem obrazków na ołtarzyk, które można później odbić lub wydrukować

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 lut 2008, o 09:38 

Bardzo dobry pomysł :!:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 lut 2008, o 17:49 

Bardzo dziękuję :) Napewno skorzystam z mozliwości druku od Was Bhaktowie :)
Nawiązując do mojego pytania w sprawie ołtarzyka, to otrzymałam dość dziwną prywatną odpowiedź, którą chcę się podzielić,gdyż wydaje mi się bardzo dziwna,o to ona:
Hari,
Zapraszam do pobycia na moim rancho w lesie, można będzie spędzić więcej czasu żebyś mogła zaaranżować swój domowy ołtarz.
Pozdrawiam
barbara

Nie wiem co ma ołtarzyk do lasu i dlaczego otrzymałam ZAPROSZENIE poufnie,ale mi się to niepodoba. Barbaro,proszę o informacje ogólno dostępne!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 lut 2008, o 21:24 

hesterka napisał(a):
Hare Kryszna! Mam pytanie. Co powinno się znaleźć w domowym ołtarzyku ? Skąd wziąć (gdzie się je kupuje) jego elementy ? Mam na myśli maleńki ołtarzyk, śliczny służący do codziennej modlitwy i ofiarowywania posiłków. Acha, skąd wziąć naczynia dla Pana Kryszny?

Na taki oltarzyk polecam wybrac jakis wizerunek Pana Kryszny, ktory szczegolnie ci przypadl do serca. Latwiej sie wtedy skupic na ofiarowaniu i modlitwie. Oczywiscie w jakiejs praktycznej ramce ze szklem (co pomaga w utrzymaniu czystosci). Raz wybrany na oltarzyk wizerunek nalezy traktowac z duzym szacunkiem, bo poprzez nasze modlitwy niejako wchodzi w niego Pan Kryszna tak bardziej personalnie. Pan Kryszna jest wszedzie, ale w nieco innej formie. Nasze modlitwy sprawiaja ze personalnie usadawia sie w takich wielbionych przez nas wizerunkach.

Co do naczyn do ofiarowania dla Kryszny to kazde nigdy nie uzywane naczynia sa dobre, za wyjatkiem cienkiej i pol-przezroczystej porcelany, bo zawiera ona zmielone kosci zwierzat.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 20:27 
Sponsorzy

hesterka napisał(a):
Bardzo dziękuję :) Napewno skorzystam z mozliwości druku od Was Bhaktowie :)
Nawiązując do mojego pytania w sprawie ołtarzyka, to otrzymałam dość dziwną prywatną odpowiedź, którą chcę się podzielić,gdyż wydaje mi się bardzo dziwna,o to ona:
Hari,
Zapraszam do pobycia na moim rancho w lesie, można będzie spędzić więcej czasu żebyś mogła zaaranżować swój domowy ołtarz.
Pozdrawiam
barbara

Nie wiem co ma ołtarzyk do lasu i dlaczego otrzymałam ZAPROSZENIE poufnie,ale mi się to niepodoba. Barbaro,proszę o informacje ogólno dostępne!!!

Uwierz mi ze niema tu nic dziwnego> Bhn Basiea jest szczerą i serdeczną do bulu osobą. To jest minus internetu ze nie zawsze uda nam sie odczuc wlasciwe intencje :wink:
Swoją drogą,ja sam chetnie odwiedzil bym w koncu ten przybytek planet Vaikuntha u Barbary :)
Z pewnoscia atmosfera tam jest fascynująca.Pozdro dla Bhn Barbary

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 22:04 

To dobrze,że ktoś to wytłumaczył,nikogo osobiście tutaj nie znam,a niestety zdarzają się sytuacje dziwnych propozycji w internecie przez osoby podajace się za kogos innego. Bardzo przepraszam,jeśli kogoś obraziłam,a w szczególności bht Basię, wybacz! :cry: przepraszam serdecznie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 22:07 

Mam śliczny obrazek Kryszny z Radharani i Śrila Phrapupady,kto powinien być jeczcze,czy te dwa wystarczą? Proszę ewentualnie o obrazki do druku,bo niczego innego nie mam :( A czy może być zdjęcie mojego ulubionego Guru,ale nie mojego,bo nie mam inicjacji?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 22:16 

hesterka napisał(a):
Mam śliczny obrazek Kryszny z Radharani i Śrila Phrapupady,kto powinien być jeczcze,czy te dwa wystarczą? Proszę ewentualnie o obrazki do druku,bo niczego innego nie mam :( A czy może być zdjęcie mojego ulubionego Guru,ale nie mojego,bo nie mam inicjacji?

wystarcza te dwa, ale jak chcesz to mozesz ustawic tez obrazek wybranego przez siebie guru (ponizej zdjecia Kryszny). formalna inicjacja nie jest konieczna - wszystko zaczyna sie od wyboru w sercu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 22:19 
Sponsorzy

hesterka napisał(a):

Super ze masz kogos takiego jak ulubiony Guru :lol:Zanim ktos jest inicjowany najpierw jest zaakceptowany jako aspirujący uczen i mimo iz nie ma inicjacji poprostu czci Guru,jest to czas proby ,zarowno uczen aspirujący ,jak i guru testują suie na wzajem. Mysle ze to jest dobry pomysl,a i dobrze bylo by napisac do niego list by mu o tym napisac,(ze masz amiar miec jego fotke na oltarzyku)z doswiadczenia wiem ze wymiana korespondencji z duchowo zaawansowanym Mistrzem Duchowym to czysty nektar i pokarm dla skołatanego troskami tego swiata serca. Mozesz dodac zdjecie Pana Gaurangi,lub Gaura Nitay.Mysle ze naturalbeat cos wykombinuje z tymi fotkami do zciągniecia z neta.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 mar 2008, o 09:52 

jasne ze wykombinuje nawet mam juz pewien zamysl
ostatnio mialem kiepska karme komputerową i nic nie robiłem ale juz odebrałem lapa z sewisu
zrobię kilka wersji już skompilowanych ołtarzyków ze wszystkimi niezbędnymi elementami
myślę ze format zblizony do A4 w standarcie formatu odbitek fotograficznych będzie najodpowiedniejszy
będziecie mogli zaniesc taki plik do laba i zrobić odbitke
a w razie potrzeby odbic w mniejszej formatce , zalaminowac i miec ołtarzyk turystyczny
tylko dajcie mi troszke czasu został mi jeszcze tylko tydzien tej wrednej roboty a pozniej mam nadzieje bede mial znacznie wiecej czasu na robienie fajnych rzeczy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 mar 2008, o 15:41 

Mam kilka zdjęć w formacie 1000 na 1500, które wywoływałam dla siebie. Obrazki są troche podrasowane wraz z dodanymi czarnymi ramkami. Całkiem dobrze się prezentują:)

Jak ktoś chce to wyśle na maila.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 mar 2008, o 15:53 

Dodałam na strone:)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/12836/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/2558/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/3347/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/4233/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/5190/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/6119/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/780/

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/861/

Powinnam mieć jeszcze kilka, ale narazie nie moge znaleźć :x

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lip 2008, o 12:08 

Haribol!
Próbowałem ściągnąć sobie zdjęcia ale się nie otwierają... Mogę prosić na maila?

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1