Tak to Prawda. Czczenie Bostw instalowanych ,czy tez samozamanifestowanych,to zupelnie inne standardy.
Jednak jak K.Sambhanda Prabhu wspomnial. Najwazniejsze jest oddanie i milosc do Boga.
Tylko czym ze to jest??????
W naszym ruchu rozumiemy ze niezbedne są punkty przestrzegania wszystkich,tych zasad regulujących związanych z wielbieniem Bostw.
One to (zasady) mają na celu utrzymanie naszego umyslu i cialw nalezytej czystosci i pozwolic nam sie stopniowo zblizyc do zrozymienia,w jaki sposob Pan jest nierozny od swego Murti.Jednak wszystkie zasady są poto by zawsze opamietac i nigdy nie zapominac O Krysznie.
Wydaje sie ze rowniez wazne są po to zeby nie traktowac Bostw tanio,nie spoufalac sie z Kryszną.
Na naszym etapie milosc i oddanie do Mistrza duchowego i Bostw Kryszny przejawia sie w naszej stalosci i przejmowaniu coraz wiekszej odpowiedzialnosci wzgledem naszej spolecznosci.
,a przynajmniej utrzymywaniu wlasciwego standardu,wymaganego przez sadhu ,siastra i Guru.
Jesli chodzi o Kult salagram sila,czy govardhana sila,jedni mistrzowie duchowi jak np,moj Gurudeva czesciej sie zgadza by ktos wielbil Govardhana sila,argumentując ze my tak np,jestesmy Vrajbhasi,taki jest nastroj Srila Prabhupada i Rupy gosvamiego za ktorym podąrzamy.
Chociaz niektorzy uwazają iz kult Govardhana sila jest wyzszy od salagram sila.(ale jest to tylko pozorna roznca)poprostu na początkowym etapie Guru radzi by wielbic Govardhana sila jako Czystego bhakte i wowczas w tym nastroju Govardhan jest w nastroju czystego wielbiciela tzn ze jest nadwyraz łąskawy,wspolczujący i pelen milosci,nie przyjmuje obraz.
ale tak jak w salagramah sila mozna rozpoznac niezliczone formy Pana tak i w Govardhankach szczegolnie vrajBasi potrafią widziec najslodsze rozrywki z Wrindaban lila(sam takie osoby poznalem )
Ale rozmawiając z uczniami Radhanata Maharaja ,Ci z kolei powiedzieli mi ze Maharaj zezwala na wielbienie salagram sila prawie kazdemu kto go oto zapyta,ale jesli chodzi o Wielbienie Govardhana nie jest juz taki chetny,gdyz rozrywki Vraja-Lila Kryszny są naprawde poufne.
tak wiec ile wielbicieli tyle nastrojow.
Np.Jayapataka swami ,wyznaje rowniez nastroj jaki jest opisany Przez Pana shive (nie jestem pewien ,chyba w skanda puranie) i mowi On ze Salagram sila jest niewątpliwie najwiekszą łaską Samego Visznu-Kryszny.
i wielbic go mogą nawet niskiego rodu osoby,z odlehglych krajow jesli tylko robią to z miloscią i oddaniem. a z drugiej strony Pan Shiva mowi ze nawet jesli jest ktos braminem i zewnetrznie podsiada wszystkie kwalifikacje ,ale dotykając Pana w czasie poojy robi to mechanicznie,bez oddania,dotyk taki boli Pana jak udezenie pirunem.
tak wiec Ponad zasadami jest faktycznie Bhakti,a jesli ktos przestrzega zasad i wklada w to tyle wysilku ze zapomina o celu tego przestrzegania,to jest to Maya,a rupa gosvami namawia w nektarze Oddania by przyjąc(na początku) taki standard ktory z łatwoscią mozemy przestrzegac.
Tak wiec jesli chodzi o mnie,oduczylem sie szufladkowania osob na podstawie tego czy mają zewnetrzne kwali fikacje czy tez nie,skoro Pan jest osobą,a przyszedl do Kogos kto niema II-inicjacji,a jej Guru niema nic przeciwko temu tzn ze ta osoba jest juz na to gotowa. zdaje sobie sprawe ze jest to dla iektorych wypowiedz nie do przyjecia i niezwykle ryzykowna.
ale poleca sie aby w samo realizacji skupic sie na sobie,na ocenie siebie,a nie innych.Pamietam ze ja sam byle Bardzo przyciągany do form salagramm sila,zanim otrzymalem gopala mantre i pan przyszedl do mnie w formie dvaraka sila,obiecalem sobie ze bede go czcil po inicjacji,ale nie wytrzymalem

i jak tylko zaczelem to robic szybko Guru obdazyl mnie łaską.
a jesli chodzi o zapytanie Bhn Anny to moja odp dla Ciebie jest zarowno uniwersalna jaki personalna
Bhakti jest osobą, jest zywai spontaniczna,oczywiscie nie pochwalam frywolnego rozrzucania Bostw komu kolwiek i gdzie kolwiek,bo sam kiedys tak zrobilem i odczowam za to reakcje. Jak i blogoslawienstwa za obdarowanie kwalifikowanych osob jak Kryszna Sambhanda Pr,czy Trisama Pr.oraz paru innych.
Tak wiec polecam nie oceniac innych ale wiedziec co dla mnie jest naprawde polecane,a jesli nie wiem co jest dobre powinienem zapytac sadhu's guru's lub wyczytac w ksiązkach.
wasz sluga