Rasasthali napisał(a):
1. Czy mozna mowic w ogole o takim czyms jak stroj wedyjski?
Nie moge odpowiedziec na to pytanie jesli nie wiem co znaczy ‘wedyjskie’ (ciagle nie mam odpowiedzi, ja nie uzywam tego slowa zachecana przez moich guru, wiec nie wiem co rozne osoby maja na mysli, a w dyskusji warto to zaznaczyc dla informacji wszystkich).
Dla mnie to jasne:
Jeśli coś jest zgodne z propozycją Wed, jest to wedyjskie. W tym sensie BVPS używa tego słowa w zwrotach wedyjska kulura, wedyjskie społeczeństwo. Dlatego np Varnaśrama jest to wedyjski system społeczny bo panchaveda (Purany) uznają, iż ludzie w swej esencji nie są równi. Dlatego należy ten fakt zauważyć i zbudować społeczeństwo stosownie.
Dlatego, jeśli istnieje bezpośrednia lub pośrednia propozycja dotycząca garderoby płynąca z Wed czy śastr korzystających z Wed jak Narada-Pancaratra, wowczas mozna śmiało używać zwrotu "strój wedyjski".
Cytuj:
Uscislijmy ze mowimy o waisznawizmie.
Ubranie Bramina-waisnawy zyjacego w odleglej pustelni w lesie bedzie rozne od krola-waisznawy zyjacego w miescie. Np czy sadzic ze Judhisthira i Arjuna nosili te same ubrania podczas bitwy na Kurukszetra jak Maitreja ktory medytowal na brzegach Gangi? A na pewno nosili rozne ubrania od Suki, ktory wogole nic nie nosil

Teraz można rozdzielić następująco:
1) Wedyjskie ubranie to te, które czerpie wzorzec z bohaterów przedstawionych w Puranach
2) Wedyjskie ubranie, to te, które opiera się na zasadach wedyjskich (wtedy takie ubranie jest ponadczasowe, gdyz opiera się na regulach ponadkulturowych)
Osobiście, korzystanie z folkloru Indii bez zrozumienia zasad jest dla mnie nie do przyjęcia, dlatego chodzi rzeczywiście o punkt drugi. Zdaje się, że BVPS dotarł do ważnych i wiecznie działających zasad, które stoją za dhoti/sari. Zdaje sobie sprawe, że te zasady mogą mięc minimalny wpływ na świadomość/kulture/sposob interakcji, ale dla pewnych osób, na krawędzi taka minimalna pomoc może znaczyć dużo.
Cytuj:
Sastra ktore uwazamy za autorytatywne jak BG, Mahabharata czy Bhagavata Purana, opisuje rozne rodzaje ubran przepisane dla roznych rodzajow osob. Np dla Brahmacarinow czy vanaprasthow (np BhaP 7.12.21)jest czasem polecane by nosili kore z drzew czy skore z jelenia.
Tak, pamietam, że BVPS zaznacza, że my wszyscy /w Iskconie/ ubieramy się jak bramini. Wynika to, z przyjęcia pewnego standartu drogi sadhana-bhakti. Takze, my bedziemy czerpac wzorce z ubioru braminskiego w czasach starych Indii. Pozatym, w tym braminizmie, szczególnie podążamy w naszej linii (Visvanath Cakravarti itd). Bramini nigdy nie robią rzeczy bez sensu (manu) także, nie sądze że noszenie dhoti przez osoby w naszej Sampradayi (co jest rzeczą pewną) było jedynie motywowane sytuacją kulturową. Ważny jest moment, który zaznaczyłaś - szeroki zasięg pozycji społecznych, ktore duzo zmieniaja, jesli chodzi o ubiór. Takze, biorąc pod uwagę fakt, iż działamy zgodnie z kulturą braminiczną nalezy przypatrzeć się braminom - np moda Bramina Sudamy:).
Cytuj:
2. Jak sie ma Sari do Sari Rukmini? Czy to, ze Rukmini ma Sari znaczy, ze my tez musimy miec?
Nie wiem co nosila Ruknini, Bhagavata Purana (10 canto) mowi tylko, ze nosila ‘vastra’ czyli ubranie/material/stroj (opisane sa tez jej kolczyki i drogocenny pas oraz kumkum na piersiach). Pewnie jest to jakis rodzaj sari, ale tego nie wiemy. Krolowa na pewno miala mnostwo rodzajow roznych sari. Prithu nawet nosil rozne rodzaje ubran, co wiec musiala miec krolowa na rozne okazje? Bhagavatam nie jest tym zainteresowane, co oznacza ze nie jest to dla Bhagavatam tak wazne, poniewaz nie opisuje tego ubrania w szczegole.
Musi to być podobne do Sari, jesli chodzi o kobiety to tutaj jakis wielkich wyborów nie ma. Nie sądze, by całe Indie zaryzykowały kulturowo przedstawiając kompletnie inny styl ubioru, niż był on w rzeczywistości. Nie bede wspominał o braminach pochodzących bezpośredni z Gotr, np Atri-Gotra, jestem pewien, że mają dostęp do tego co nosili Devatowie i ubierają swoje Bóstwa stosownie. Przedstawianie i opisywanie postaci Wed to odpowiedzialna sprawa i nie mogla byc zaniedbana. Głownie chodzi o to, że stroje, które nie są szyte, są Satwiczne, wiec tradycyjne dhoti i sari, spełnia takie wymagania i tutaj zostaje tylko sprawa długości i sposobu ubioru.
Cytuj:
Druga czesc pytania – nie. Rukmnini byla krolowa, nosila tez drogocenne pasy i drogocenne klejnoty, ktorych my nie nosimy (przynajmniej nie polecamy , a moze szkoda, bo lubie bizuterie

) Dlaczego wybieramy sari (ktore nawet nie jest opisane, przynajmniej nie w Bhagavatam, musialabym siegnac do innej literatury zajmujaca sie moda

) a nie te klejnoty, dzwoneczki na nogach czy kumkum?
Ponownie, musimy uderzyc w najblizsza nam kolekcję;)
Podobno w Rg Vedzie, jest słowo podobne do Sari (chyba Sarim) odnoszące się do tego ubioru. Sprawa jest taka, ze w świecie duchowym będziemy korzystali z kultury dhoti i sari a nie jeansów, więc ubieranie się w stroje wedyjskie jest uważane jako pewnego rodzaju przygotowanie się . Osoba w takim stroju ma bezpośrenie towarzystwo kultury Krsny, dlatego myśli takiej osoby mogą częsciej wirować wokół Pana, niż myśli osoby, która chodzi w czymś innym. Tak przynajmniej się to przedstawia. Można zapytać jak się mają smaczki i niesmaczki kulturowe i ich przygotowanie do wyzwolenia (ktore jest ponad dualizmem kultury), także ten argument może być rozważany dalej, bo dla mnie nie jest zbyt mocny.
Cytuj:
3. Czy bhaktowi sluzacy na oltarzu, moga to robic w jeansach? Co z Pancaratra, ktora nie poleca szytych ubran?
Po pierwsze kobiety w Iskconie nosza szyte ubrania na oltarzu (choli, sari tez jest czesto podwijane na maszynie zeby sie nie strzepilo). Jednak masz racje, nie powinnismy nosic takich ubran na oltarz. Co jednak z innymi okazjami (poza oltarzem)? Moze przypomniesz nam tez dlaczego Pancaratra zabrania noszenia szytych ubran, bo ja nie pamietam?
Visnu Puraa, 3 ksiazka, 2 rozdzial mowi co powienien nosic Grihastha: czyste ubrania

Czesto jest tez zaznaczane, ze ubrania powinny byc niepodarte, bez dziur (nie wiem czemu?).
Tam, gdzie są dziury jest Rahu i Ketu. Z szyciem musi być podobnie, bo 'przebijasz' coś (robisz dziury w sensie energii). Podobnie jest z cieniami, nie mozesz stanąć na cień drzewa czy bramina. Nie możesz też przejść pomiędzy dwoma braminami. Kiedy wchodzi osoba starsza i nie wstajesz to wtedy uchodzi z Ciebie prana...efemeryczny poziom ale działa. Ważne by wszystkie zasady kultury odwołać do rzeczywistych mechanizmów, inaczej masz folklor, który jest na równi z innymi kulturami.
Cytuj:
4. Czy ubieranie sie w dhoti/sari pomaga kazdemu duchowo (tak jak kiedys przedstawial to Trisamji)?
Zalezy od osoby. Zrobilam kiedys ankiete na ten temat, i rozne osoby odpowiadaly roznie – jednym to pomagalo, innym nie. Sastra poleca ubieranie sie w pewne ubranie, ale nie wiem dokladnie dlaczego (jesli chodzi o mechanizm), bo tego tam nie ma. Nawet wsord uczniow Pana Caitanyi ludzie nosza rozne rzeczy i Pan Caitanya nie ingerowal (np Ramananda Roy byl bogaty i na pewno nie nosil kaupin, sa opisy innych osob noszace drogocenne ubiory zgodnie z panujaca moda).
Takie rzeczy trudno wychwycić, mi wydaje się, że zawsze pomaga, tylko nie każdy się o tym przekonał. Oczywiście ubieranie się w ten sposób 24/h moze byc mozliwe i praktyczne tylko dla osób, które wyrwały się trochę z zachodniego schematu życia.
Cytuj:
5. Czy atrakcja do zachodniego stylu do zanieczyszczenie czy po prostu inny rodzaj mody?
Sa rozne style zachodnie w roznych gunach, i od tego trzeba zaczac

Ubranie zachodnie w sattva guna dla wielbiciela nie bedzie zanieczyszczeniem.
Tak, masz racje. Dalej jednak pozostaje kwestia szytych ubran.