Teraz jest 29 lip 2026, o 08:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sri Narasimha
PostNapisane: 15 cze 2007, o 11:10 

Hare Krsna Bhaktowie , przyjmijcie moje pokłony.
Mam takie pytanie które nurtuje mnie od czesu ostatniego Nrisimha Cathurdasi. Chodzi o odejscie Pana Nrisimhadevy, jak by ktoś z was znał rozrywke związaną z jego odejsciem to Moze mógłby sie podzielić ta wiedzą, albo ewentualnie podać namiary gdzie mozna sie czegoś wiecej dowiedzieć na ten temat :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 12:50 
Morderator

a ja dorzuc jeszcze jedno pytanie jak to jest z tym zmieszchem, kiedy jest zmieszch czy wtedy gdy zajdzie słonce a jescze nie jest ciemno,
jesli tak to czemu w kalendarzu waisznawa nie napisane jest do zachodu słonca tylko do zmieszchu? sory za odejscie od tematu(wybacz kuba:)ale mam nadziej ze zarówn na Twoje jak i moje pytanie ktos odpowie

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 15:23 

Zmierzch jest to okres po zachodzie Słońca, w którym Ziemia oświetlona jest światłem słonecznym rozproszonym w atmosferze. Rozróżnia się następujące fazy zmierzchu:

* zmierzch cywilny (środek tarczy słonecznej nie więcej, niż 6° poniżej horyzontu)
* zmierzch nawigacyjny (środek tarczy słonecznej od 6° do 12° poniżej horyzontu)
* zmierzch astronomiczny (środek tarczy słonecznej od 12° do 18° poniżej horyzontu) :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 20:08 
Morderator

to wez mnie jeszcze policz kiedy ten zmieszch jest jak zachod słonca jest np. 21ej, panie magistrze Jakubie :) czyli ze co że niby jak słonce zachodzi to jest zmieszch czy co?

ktos mi powie czy nikt nie wie? :?

No i ztym odejciem Pan Nrsimhadeva fajnie by było jak by ktos cos, powiedział :roll:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 20:49 

Madhavciu, jeśli dobrze licze, a wydaje mi sie ze tak, to ok 15 minut po zachodzie słońca jest zmierzch cywilny. Jak sie myle to prosze poprawcie mnie. Jay Ugrasimha!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Sri Narasimha
PostNapisane: 19 cze 2007, o 19:31 

kuba napisał(a):
Hare Krsna Bhaktowie , przyjmijcie moje pokłony.
Mam takie pytanie które nurtuje mnie od czesu ostatniego Nrisimha Cathurdasi. Chodzi o odejscie Pana Nrisimhadevy, jak by ktoś z was znał rozrywke związaną z jego odejsciem to Moze mógłby sie podzielić ta wiedzą, albo ewentualnie podać namiary gdzie mozna sie czegoś wiecej dowiedzieć na ten temat :wink:

Jambavati Mataji odzszukała w 7 canto Bhagavatam, rozdz.10 w.31

"(...) gdy Pan brahma oddał Mu cześć, Pan ZNIKNĄŁ z tego miejsca..."

:D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2007, o 21:49 

Dziekuje :D Pan Narasimha jest niesamowity :lol:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, o 20:25 
Sponsorzy

Gauranga !
Wprawdzie temat byl juz dawno na "tapecie"
Ale to samo pytanie zadalem odnosnie odejscia Pana Nrsimhadeva,amarze prabhu kiedy byl obecny na jednym z festivali dni kultury wedyjskich,we wroclawskiej swiątyni.
Nie potrafie powiedziec dokladnie ktora z puran sie podpieral ,ale z tego co pamietam ,to nie bylo tylko tak ze znikl.
To ponoc Pan Shiva ktory jest niejako kontrolerem brahmajioti uniosl go w Gore kiedy Pan dal mu znak ze chce juz wracac na Vaykunthy.(No tak to zapamietalem ,mam nadzieje ze nie namieszalem)
razem obaj wyglądali jak swietlista jednosc,dlatego czasem na poludniu indii mozna spotkac Bostwa pol shivy i pol Narasimhadeva.
Oczywiscie jest wiele innych opowiesci o panu ,ale jak mawial Suhotra maharaj,gdy nam o tym wspominal,nie wszystkie są autoryzowane.
Dlatego uwaza sie zeSri narasimha jest najszybszą osobą Boga pod wzgledem spelniania swych rozrywek,dlatego Srila Prabhupada poleca by go wielbic,a on ochroni nas przed najwiekszym wrogiem chciwoscią poządaniem i złoscią.
Jaya Narasimhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :!: :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 17:52 

Dziekuje Gauri, bardzo wielką radość sprawiają mi Twoj e opowieśći o rozrywkach Pana. Zawsze są pełne nektaru :D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 20:27 
Sponsorzy

Jak zwykle Kubo ,bardzo mnie oniesmielasz i powodujesz jednoczesnie ze czuje inspiracje by dalej studjowac rozrywki Pana w jego niezliczonych formach.
Wydaje sie ze wazne jest wiedziec jak Pan pojawia sie i odchodzi z tej planety. Bo przeciez Bhagavad Gita mowi ,a wzasadzie Kryszna w Gicie mowi Janma karma ca me divyam ....kto pozna transcendentalną nature pojawiania sie Pana i jego czynow ten nie rodzi sie wiecej w tym materialnym swiecie. Dlatego jakze istotne jest stawianie takich wlasnie pytan ,oto wlasciwe wykozystywanie ludzkiej formy zycia.
Ja za kazdym razem kiedy przychodzi do mnie jakies Bostwo Pana w formie saligram sila ,studjuje te transcendentną aranzacje i za kazdym razem widze ze Pan mpokazuje mi jak jest pokorny i jak nalezy byc nie klopotliwym dla innych.
zawsze aranzuje sam sobie wszystkie niezbedne akcesoria jakie potrzebne są do jego ugoszczenia i sluzenia mu.
Ostatnio wlasnie pojawil sie u mnie Pan narasimha w formia pieknej z 3-ema oczkami,ktore symbolizują slonce,ksiezyc i ogien(agni)
Amara Prabhu z Berlina obdarowal mnie. mam nadzieje ze teraz ochrona nas wszystkich zwieloktrotni sie.
jaya Narasimha! jaya divya simha,Jaya Vira simha ,Jaya mahasimha.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 10:21 

juz chyba za pare dni

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 17:44 

Hare Krsna!

Wielkim ekspertem w dyskutowanym tu temacie jest moj bliski znajomy
Amaraprabhu das mieszkajacy w Berlinie.
Jesli ktos z Was chce @ do Niego, moge podac w pritv liscie.

Co do odejscia Nrsimhadevy, to to co jest opisane w zrodlach danych
nam przez Srila Prabhupada jest tylko czescia calosci rozrywek.
Nrsimhadeva pojawia sie regularnie co jakis czas a czesci Jego lila zmieniaja sie.

Hare Krsna!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 maja 2010, o 06:52 

Ostatnio czytałam, że pojawienie się Pana Nrisimhadeva wiąże się z miesiącem Purusottama, który przypada co jakiś czas..

I jeszcze kilka filmików na dziś:

Merciful Lord Nrsimhadeva:

Filmiki Iśvaracandry prabhu:
cz.1
http://www.youtube.com/watch?v=eONHymRw ... =quicklist

cz.2
http://www.youtube.com/watch?v=Ght6ygtI ... re=related

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 maja 2010, o 00:36 

Dzisiaj slyszalem ciekawy wyklad z okazji swieta....

Glownie skupial sie on na cechach Prahlady Maharadza. Takich jak "prawdomwnosc" - mowil dla swego demonicznego ojca jasno spokojnie i prawdziwie o celu zycia. czy "nieustraszonsc", - nie bal sie bo nie zalezalo mu ani na pozycji i krolestwie ani na bogactwie, nie bal sie wic ze to straci. Czy "milosierdzie"- jak wiadomo Prahada modilil sie o innych a nawet o swego ojca. Byl tez pokorny, mowil o sobie "urodzilem sie w rodzinie demonow, nie mam zadnych dobrych cech"

Nrismiha byl z koleii przedstwainy jako obronca bhaktow. Z tym ze wykaldwca podreslal ze glowna obrona jest obrona swiadomsci a nie zycia. Zycie przychdzi i odchdzi a wazjsze jest zebytsmy nie zapomnili o tym co w nim wazne. Podpozadkwanie sie Narasimhadewie, ma chronic przezd utarta swiadomsci Kryszny i maja...

tyle z recenzji z wykladu/ Nie moje slowa

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Sri Narasimha media
PostNapisane: 2 cze 2010, o 08:08 

Nowa strona, Narasimha media:

www.nrsimhadeva-media.webs.com

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1