Teraz jest 28 lip 2026, o 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: bez-interesowność
PostNapisane: 14 cze 2007, o 20:06 

Hari bol!

Czy istnieje w tym świecie coś takiego jak Bezinteresowność?
Jeśli człowiek potrafi działać bezinteresownie - to w jakich sytuacjach?
Czy to nie jest tak, że podejmując jakieś działanie, poprzedzamy je rozeznaniem: maksymalizacja zysków/minimalizacja strat?
i jeszcze takie pytanie:
Czy chcąc uczynić postęp duchowy można działać Tylko Bezinteresownie czy nie...?

Pozdrawiam Serdecznie,
W.s.
a

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: bez-interesowność
PostNapisane: 14 cze 2007, o 21:37 
Morderator

alma napisał(a):
Hari bol!
Czy chcąc uczynić postęp duchowy można działać Tylko Bezinteresownie czy nie...?

wydaje mi sie ze na palnie materialny nie ma bezinteresownosci.
zawsze sie czegoś oczekuje, chociazby motywacji by dalej działac "bezinteresownie", oczekuje sie wdziecznosci bardziej lub mniej subtelnej i gdy ona ta wdziecznosc nie przychodzi to pojawia sie zwatpienie, ale to chyba jest naturalne - czy nie?

Kiedyś Śrila Tivikrama Swami powiedział ze jesli nie chcesz cierpieć to nie oczekaj wdzieczniosci.Wysoka platforma działania...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2007, o 22:04 

no chyba naturalne :)

pytam, bo ostatnio Ktoś w rozmowie użył określenia "bezinteresowna postawa" (odnośnie jednej takiej sytuacji). Potem następnego dnia wielokrotnie słyszałam to i podobne określenia od innych osób i w związku z innymi sytuacjami.
ja w Bezinteresowność zupełnie nie wierzę, ponieważ nigdy się z nią nie spotkałam (albo i nie dostrzegłam), dlatego uważam (po krótkim 'rachunku sumienia'), że w tym materialnym świecie nie istnieje (czy jest?).
.....................

Czy kiedy służymy Krysznie, to robimy to bezinteresownie...? (prosząc przy tym Pana Krysznę o postęp duchowy).

Zapewne jest pewna granica między tą Interesownością a Bezinteresownością. Gdzie ona się znajduje? Na którym etapie? Jak się hmm... objawia (i którędy droga? :) ) ?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 01:10 

bezinteresowność to wdzięczność - jeśli widzisz że każdy oddech zawdzięczasz Krysznie, Kryszna wszystkiego dostracza - chcesz sie odwzajemnić za to - robisz to w nastroju - Kryszno jak mogę Ci służyć?
- kiedy odgadniesz pragnienie Kryszny i wykonasz sluzbę z wiedzą iż nie jesteś tym cialem - czyli wszystko czego (ewentualnie) oczekujesz w zamian- skupione jest na twym ciele ktorym nie jestes - wtedy to bedzie ahaituki bhakti - nie motywowana w żaden sposob chec slużenia tak by dzialac zgodnie z najskrytszym pragnieniem Kryszny i Jego wielbiciela...
:)
Wydaje sie byc to proste
Chcesz np. zadowolenia f. ego - f. ego to nie ty - to samo odnosi sie do emocji (umyslu) mówi o tym Bhagawadgita 7.4 - umysł skupiony na Krysznie - pragnie zadawalać zmysly wielbicieli, zmysly Kryszny, zmysły innych zywych istot - to jest bezinteresownosć...
Polecam ją każdemu :)
Piekny stan - stan wolności, spokoju i szczęścia...
GAURANGA!!!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1