Teraz jest 28 lip 2026, o 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Doti i sari. Czyli jak to jest?
PostNapisane: 1 cze 2007, o 13:57 

hari hari...Chciałbym zapytać się o to czy powinniśmy nosić doti i sari. A jeśli tak to dlaczego?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Doti i sari. Czyli jak to jest?
PostNapisane: 1 cze 2007, o 16:02 

Baladeva napisał(a):
hari hari...Chciałbym zapytać się o to czy powinniśmy nosić doti i sari. A jeśli tak to dlaczego?

Jeśli w ten sposób zadowalasz Mistrza Duchowego i Krysznę to jest to wystarczający powód aby nosić. Oczywiście nie każdy kto przebierze się za bhaktę nim jest, ale to już inna kwestia. Osobiście uważam, że ważne jest to, co mamy w sercu i to czy tak naprawdę szczerze chcemy służyć Krysznie. Jeśli za tym "idzie" przywdziewanie stroju waisznawa to jest to ok. Osobiście czuję różnicę kiedy zdarzy mi się wielbić Gaura Nitay w spodniach :oops: a w dhoti. Dlatego przyjąłem sobie domowy standart, że nasze kochane Gaura Nitay wielbię w dhoti i szczerze czuję, że Bóstwa są bardziej zadowolone.

Pozdrówka!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2007, o 21:04 
Sponsorzy

Gauranga!
Wydaje sie ze powod jaki Martinus wymienil wystaczy .
MOge jeszcze dodac ze kryszna sam chodzi w doti. A Srila Prabhupada niechcial z nas zrobic Hindusow ,ale chcial dac nam kulture z Goloki Vrindaban,ze swiata duchowego.
Poza tym ,jesli masz kochaną osobe i wiesz ze sprawia jej przyjemnosc to ze ubierasz sie w pewien sposob to bedzie ci zalezalo zeby zakladac takie ubranie ,a zeby sprawic jej przyjemnosc.
Wlasnie takie niby zewnetrzne zeczy jak ubranie mogą pomagac nam zmienic serce i takze nasze przyzwyczajenie, do chodzenia w taki sposob moze byc wizytowką na ile jestesmy przywiązani do Kryszny.Czy myslimy o nim caly dzien czy tylko czasem kiedy robimy pooje ,a po zaraz wyskakujem w dzinsy,dresy itp:-)
Oczywiscie jestesmy uwarunkowani kulturowo i Ciezko nam wyjsc ,czy to do pracyu ,czy po zakupy w dhoti.
ale to tylko dla tego ze ciągle myslimy ,ze" ich" jest wiecej niz Bhaktow,a to przeciez nieprawda,bo procentowo 3/4 to swiat duchowy ,a 1/4 materialny,w swiecie duchowym,np,na Vaykunthach raczej nie sluzy sie w dzinsach z krokiem na kolankach,bo kryszna nie podniusl by sie ze smiechu:-)
Kiedys Moj Guru ronbil taki wyklad na ten temat i mowil....Myslicie ze jak ubierzecie bejzbolowke na glowe,dzinsy i zawiesicie korale na szyje i dzapas to nikt sie nie dowie ze to wy,bhakltowie.
Swego czasu kiedy baza turu byla w Gryficach,Nitay Padakamala poszedl sprzedawac obrazy wlasnie ubrany byl tak jak wyzej moze bez Japasu na szyji.
Kiedy jedna dziewczynka otworzyla mu drzwi uslyszal....mamo jakis Pan z Hare Kryszna obrazy sprzedaje,to samo miala Rasarani,i ja sam rowniez:-)
Dlatego jak mowil Srila Prabhupada.....Biznesmeni i bhaktowie moszą byc odwazni w tym co robią boi inaczej nieodniosą sukcesu:-)Hare Kryszna

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 13:56 
Morderator

to ze powinnismy nosic doti jest oczywiste, ale jak wytłumaczyc komuś dlaczego je nosimy i zainspirowac siebie i innych do zakładania stroju Vaisznava, bo jak sie samemu nie jest przekonanym to trudno innych inspirowac.

Nie jest to raczej strój przeznaczony na naszą strefe geograficzną i wiele razy spotykłaem sie z takim argumentem.

Czy ktos jest w stanie wytłumaczyc to, bo argumenty ze Kryszna tak lubi dla osób nie bedacych bhaktami sa mało wystarczajce, któdko mówiąc nie maja wyznacznika praktycznego.

W przypadku mantrowania jest tak ze wycisza to umysł i z tym nie mozna sie nie zgodzic,

jedzenie wegetariańskie jest zdrowsze to tez jest nie podwazalny argument,

dla ludzi bardziej wtajemniczonych mówienie o tym ze jest to pozywienie pozbawione karmy i wznoszace jest argumentemdo przyjecia.

A co ze strojem jaki jest praktyczny aspekt dla kazdego? Jak jest Ciepło to super i w Indiach napewno sie sprawdza, ale w naszej czesci europy to czasem troche wieje i mrozi :)

Czy ktos zna jakies Cytaty z Siastr lub Cytaty Śrila Prabhupada dotyczace waznosci noszenia stroju Vaisznawa.?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 17:20 

Hare Kryszna Prabhus!
Oto fragment drugiej czesci “ Pamietnika podrozujacego nauczajacego” Indradyumny Swamiego odnosnie noszenia stroju Vaisnava.

“ Tego wieczoru zanim udalem sie na spoczynek, odebralem moja elektroniczna poczte I znalazlem list od bhakty z St. Petersburga(…).

Drogi Indradyumna Swami

Prosze przyjmij moje pelne szacunku poklony. Wszelka chwala Srila Prabhupadzie. Slyszalem, ze podczas pobytu w Moskwie znow podkreslales wage noszenia stroju Vaisnava. Powiedziano mi, ze nie przyjmiesz ucznia, ktory nie jest przyzwyczajony do noszenia dhoti lub sari. Rozumiem wage noszenia tego stroju, jednakze nadal mam watpliwosci, czy powinno to byc obowiazkowe, szczegolnie dla rosyjskich wielbicieli. Moje argumenty sa nastepujace:
Niektorzy wielbiciele w bylym Zwiazku radzieckim sa bardzo fanatyczni. Przyjmuja wszystkie instrukcje jak regule, od ktorej nie ma wyjatku. Noszenie dhoti lub sari oznacza reprezentowanie ISKCON-u. Ze wzgledu na niska culture duchowa I osobista wielu rosyjskich wielbicieli, nie mam zaufania, ze beda wlasciwie reprezentowali ISKCON. Wielu wielbicieli nawet w swiatyni nie umie wlasciwie reprezentowac ISKCON-u. Nie wiedza jak nauczac swoich rodzicow I przyjaciol, wiec co dopiero mowic o reprezentowaniu Ruchu na ulicy. Nadal nie mamy zbyt dobrej opinii w Rosji I nie uwazam, aby gromada dziwnie wygladajacych facetow w szafranowych przescieradlach miala przyczynic sie do poprawy tej sytuacji. Zwiekszy sie liczba przypadkow pobicia bhaktow przez pijakow I nacjonalistycznie nastawiona mlodziez(…).
Z powodu fanatyzmu niektorych wielbicieli oraz zimna(szczegolnie w St.Petersburgu), wielu z nich wkrotce sie przeziebi. Gwarantuje to chroniczne choroby w przyszlosci. Niektorzy juz maja problemu z trawieniem, szkoda zeby przeziebienie jeszcze bardziej pogorszylo ich zdrowie.
Moze ja czegos nie rozumiem. Prosze oswiec mnie.

Twoj sluga.”

A oto odpowiedz jaka bhakta otrzymal od Maharaja:

“ Drogi Prabhu

Prosze przyjmij moje pelne szacunku poklony. Wszelka chwala Srila Prabhupadzie. Dziekuje ci za list, ktory odebralem na COM-ie.
Zgadza sie, ze rozmawialem z bhaktami w Moskwie I podkreslalem wage noszenia stroju Vaisnava. Bylem zszokowany kiedy zobaczylem, ze wielu nosi dhoti I sari w czasie porannego programu, a potem- aby wykonywac swoja sluzbe w swiatyni przez reszte dnia- zaklada dzinsy. Zdumialo mnie tez to, jak rzadko widzialem bhaktow w stroju wedyjskim, mimo ze wielu z nich gromadzilo sie na terenie swiatyni w ciagu dnia. Ponadto w czasie naszej wizyty w Radiu Krysznaloka zaden z pracujacych tam wielbicieli nie byl w stroju Vaisnava, chociaz zarowno studio, jak I biura nalezaly do ISKCON-u.
Omowilem te sprawe z Ekanathem Prabhu a nastepnie przedstawilem ja bhaktom, gdyz nie uwazam, aby mozna bylo uznac takie zachowanie za wlasciwe. Z pewnoscia nie powiedzialem, ze nie przyjme na ucznia kogos, kto nie ubiera sie jak bhakta. Zwykle ubranie jest odpowiednie, gdy wychodzimy na sankirtan lub zalatwiac interesy. Moga byc tez inne wyjatki np: sytuacja wielbicieli w takich rejonach, gdzie panuje ogromny nacjonalizm, jak w Armenii czy Tadzykistanie. Jednakze na ogol bhaktowie powinni ubierac sie jak bhaktowie. To stwarza duchowa atmosfere.
Mowisz w swoim liscie, ze wielu wielbicieli nie powinno nosic stroju Vaisnava ze wzgledu na niskie standardy duchowe I culture osobista. Zgadzam sie z tym, ze z pewnoscia sa wielbiciele, ktorzy nie sa zbyt dojrzali, aby reprezentowac ISKCON noszac stroj Vaisnava na ulicy- ale nie dotyczy to wszystkich. Juz raczej samo to, ze masz na sobie zwykle rzeczy zwalnia cie z odpowiedzialnosci I nie zacheca doutrzymywania wysokich standardow zachowania. Noszenie stroju Vaisnavapomaga wiekszosci wielbicieli zachowywac sie przykladnie.
Mowisz, ze wielbiciele w rosji nie maja dobrej opinii. Powiem ci, ze sie mylisz. Podrozuje po calym kraju w dhoti I ogolnie rzecz biorac widze, ze wiekszosc ludzi odnosi sie do mnie z szacunkiem, duzo jest zainteresowanych, a w najgorszym wypadku sa obojetni. Bez watpienia zdarzaja sie nieprzyjemne osoby, ktore denerwuja sie na nasz widok, jednak sa to wyjatki, a nie regula- jak twierdzisz.
Tacy wielbiciele jak Ty, ktorzy rozpowszechniaja nieuzasadnione informacje o rzekomej zlej opiniipublicznej na nasz temat, stwarzaja niepotrzebnie klimatparanoi wsrod wielbicieli. Niektorzy moga czuc sie urazeni widzac nas w stroju Vaisnava, ale generalnie nie jestesmy opstrzegani jako “dziwnie wygladajacy faceciw szafranowych przescieradlach”. Byc moze nie wiesz o tym, bo nigdy nie nosiszpublicznie dhoti. Atmavan manyate jagat- “Mamy tendencje do oceniania innych zgodnie z wlasna mentalnoscia.”
Znam wielu rosyjskich bhaktow , ktorzy nawet sprzedaja ksiazki w stroju Vaisnava I rzadko, jesli w ogole, maja problemy z tego powodu. Jednym z nich jest moj uczen, Uttama Sloka das, ktory od trzech lat wychodzi na sankirtan w dhoti I nigdy jeszcze nie zostal zaatakowany. Ponadto pelni obowiazki sekretarza regionalnego ( spotkania z waznymi osobistosciami zycia publicznegi itd.) I ani razu nikt nie odniosl sie do niego w nieuprzejmy sposob. Mowi, ze ludzie sa bardziej otwarci kiedy jest ubrany w dhoti I kurte. Nie mowie, ze zawsze trzeba tak robic. Sam wychodzilem na sankirtan przez 11 lat I wiem, ze istnieje koniecznosc noszenia zwyklych ubran. Jednak kiedy rozmawialem z bhaktami w Moskwie, podkreslalem raczej to, ze wielu z nich przesadza.
Mysle, ze Twoj argument dotyczacy pogody jest smieszny. Ciepla bielizna jest o wiele lepsza niz dzinsy I z latwoscia mozna ja nosic pod dhoti czy sari.Przez szesc lat robilem harinamy w sniegach Paryza noszac dhoti I ciepla bielizne.
Chcialbym ci przypomniec, ze w czasach gdy zyl Srila Prabhupada, nie nosilismy zwyklych rzeczy- oprocz oczywistych przypadkow, o ktorych juz wspomnialem. Nie zakladalismy dzinsow, aby wyjsc ze swiatyni po butelke mleka, tak jak robi to obecnie wielu wielbicieli. Ludzie w Ameryce I Europie nie wiedzieli wowczas zbyt wielw o nas, niektorzy byly nam nawet wrodzy, ale nie zdejmowalismy strojow z tego powodu.
Kiedy Srila Prabhupadabyl tutaj, zawsze nosilismy tradycyjne wedyjskie ubranie. Bylismy dumni, ze mamy na sobie symbole Vaisnavy, a ludzie mysleli o Krysznie kiedy nas widzieli. Obecnie wydaje sie, ze wielbiciele wstydza sie tego, ze ktosmoglby ich zobaczyc w tradycyjnym stroju Vaisnava I z tilakiem, albo boja siego nosic, gdyz tacy wielbiciele jak Ty wpajaja im falszywe przekonanie , ze ludzie maja o nas zla opinie. Wiele osob nawet nie wie ze istniejemy, bo nigdy nie widza nas w atrakcyjnym stroju Vaisnava.
Mowisz, ze niektorzyrosyjscy wielbiciele”przyjmuja instrukcje jak regule od ktorej nie ma wyjatku.” Kiedy jednak mowilem o tym, jakie znaczenie manoszenie stroju Vaisnava- zarowno dla nas jak I innych- jasno podkreslilem, ze istnieja wyjatki I powtorzeje jeszcze raz: sankirtan, interesy oraz regiony, gdzie naprawde ludzie moga byc wrogo do nas nastawieni. Mysle, ze moje nauczanie w Moskwie bylo wywazone, w przeciwienstwie do Twojego, ktorym-jak czuje-obnizasz duchowe standardy wielbicieli I stwarzasz szanse dla coraz wiekszych kompromisow.

Twoj sluga

Indradyumna Swami.”

Ja osobiscie wzielam slowa swego Mistrza Duchowego do serca I od jakiegos juz czasu nosze sari- w swiatyni, w domu I w miejscach publicznych.

Hari, Hari!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 20:43 
Morderator

dzieki Kanciana :) to prawda że powinniśmy nosić strój Vaisznava, ale ja pytałem o wymiar praktyczny takiego stroju, bo proces Świadomości Kryszny jest praktyczny na kazdym kroku, tak jak pisałem wczesniej, ale nie moge zrozumiec praktycznego aspektu noszenia stroju vaisznawa, a naprawde bardzo bym chciał(serio!!!).

Nie chciałbym byc źle zrozumiany jako jakis sceptyk ja poprostu szukam inspiracji i tyle, nawet Śrila Praqbhupada chciał bysmy byli dociekliwi i działali ze zrozumieniem i to właśnie mną kieruje pisząc te posty.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 22:12 

Hari! Szczerze mowiac nie zastanawialam sie nigdy nad praktycznoscia dhoti albo sari. To co powiedzial Indradyumna Swami bylo i jest dla mnie wystarczajaca inspiracja. Nie mowiac juz o kwestii reprezentowania naszego Ruchu, jedno wiem na pewno, ze sari jest o wiele wygodniejsze niz "normalne" ubrania, nie jest takze takie...tendencyjne w kwestii kolorow a poza tym jest kobiece. Bez dwoch zdan kobieta pieknieje w sari!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 22:20 
Morderator

Kancana Citrangi dasi napisał(a):
Bez dwoch zdan kobieta pieknieje w sari!

i to jest praktyczny argument :D , niestety tylko dla kobiet :(

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 00:39 

Nie wiem Madhavo co chcialbys tak naprawde uslyszec. Czy nie jest wystarczajaca inspiracja ze noszac stroj Vaisnava identyfikujemy sie z konkretna kultura i manifestujemy nasza przynaleznosc do "armii" Srila Prabhupada? Nie rozumiem twojego pytania o praktycznosc. Jaka jest wiec praktycznosc "normalnych" ubran i dlaczego mialyby byc one bardziej praktyczne od tradycyjnych. Nie jestem fanatykiem i nie uwazam ze bhaktowie powinni nosic tylko i wylacznie stroj Vaisnava ale w momencie kiedy jest harinam, festiwal czy jakikolwiek inny program promujacy kulture wedyjska to nie wydaje sie wlasciwe, zeby bhaktowie nie mieli na sobie dhoti czy sari. To jest tez jeden z punktow, ktory poruszyl Indradyumna Swami.
Skoro oddajemy serce temu procesowi Swiadomosci Kryszny, dlaczego mamy sie tego wstydzic, szukac wymowek itd. To jest nasz styl zycia, jaki jest wiec problem?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 11:04 

<<Atmavan manyate jagat- “Mamy tendencje do oceniania innych zgodnie z wlasna mentalnoscia.”>>

Zezwole sobie na poczatku zacytowac slowa Maharaja -byc moze na wlasne usprawiedliwienie :oops: ...

Czytajac Wasze wypowiedzi znalazlam kilka ciekawych watkow i pozwole sobie je zacytowac :

<< Jak jest Ciepło to super i w Indiach napewno sie sprawdza, ale w naszej czesci europy to czasem troche wieje i mrozi >>

W przypadku Indii to pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo i opinie na ten temat sa rozne, zarowno od bhaktow jak i Hindusow ... Moja znajoma, pochodzaca z Indii nieraz podkreslala, jak bardzo niepraktycznym jest noszenie sari w wyjatkowe upaly. Specyficzny klimat Indii, jak twierdzila, doprowadzil u niej kilkakrotnie do odparzen, co w przypadku zaniedbania moglo prowadzic do powaznych stanow grzybicznych, czy nawet bezplodnosci... <oczywiscie to dosc skrajny przyklad, ale z racji, ze mi sie nasunal do glowy - postanowilam sie z Wami tym podzielic>.

<<Zwykle ubranie jest odpowiednie, gdy wychodzimy na sankirtan lub zalatwiac interesy.>> - z tym sie zgadzam, nie wyobrazam sobie wyjscia do pracy w sari czy dhoti. Dla niektorych byloby to niewykonalne, nie zwarzajac na opinie innych, lecz na praktycznosc... Nie kazdy w koncu pracuje na stanowisku umozliwiajacym swobode ruchu :? ...

<<Noszenie stroju Vaisnavapomaga wiekszosci wielbicieli zachowywac sie przykladnie.>> - no tak, tylko, ze wielbiciele powinni sie tak zachowywac i bez wplywu stroju wajsznawa. Nie stroj powinien byc wyznacznikiem kultury osobistej ...

<<aby wyjsc ze swiatyni po butelke mleka >> - nie wiem jak inni, ale ja mieszkajac w swiatyni nie przebieralam sie specjalnie, by wyjsc po cos do sklepu. Faktycznie, gdy ludzie znaja bhaktow i maja z nimi nawiazane relacje, atmosfera jest sprzyjajaca i nie czuc frustracji i niepokoju ...

<<od jakiegos juz czasu nosze sari- w swiatyni, w domu I w miejscach publicznych. >>
- w swiatyni i w domu tez nosze sari, w miejscach publicznych czuje sie skrepowana - czy to z racji na szkole, czy prace. Ma tez na to duzy wplyw zachowanie niektorych mezczyzn - mam wrazenie ze jak widza kobiete ubrana w sari to im sie wydaje, ze to jakas kosmiczna indyjska "gejsza" i nieraz bylam swiadkiem jak zaczepiali bhaktinki, proponujac "rozne rzeczy" :roll: - mnie to zniecheca, wiem, ze czulabym sie zaniepokojona wychodzac gdzies SAMA w takim stroju ... a przeciez nie o to chodzi ...

<<sari jest o wiele wygodniejsze niz "normalne" ubrania, nie jest takze takie...tendencyjne w kwestii kolorow a poza tym jest kobiece.>> - co do pierwszej czesci wypowiedzi, to zazdroszcze Ci, bo mi bedac w sari okna mylo sie tragicznie, przecierajac schody sari wlazilo miedzy nogi, koltunilo sie, tak ze halke mialam w okolicy kolan a nie kostek i wcale nie scieralam tych schodow w cyrkowy sposob ... wiec nie w kazdym wypadku ta praktycznosc sari jest taka wysmienita ... A co do tendencyjnosci i kwestii kolorow, to uwazam, ze mozna kupic rownie ladna sukienke ... czy cokolwiek innego :)

<<Bez dwoch zdan kobieta pieknieje w sari! >> - bez dwoch zdan sie z Toba zgadzam, tylko zastanowmy sie czy to jest ta praktycznosc stroju wajsznawa ? Atrakcyjny wyglad? Kobiecosc ? Takie cechy kobiety powinny wyrobic w swoich umyslach, a nie dzieki zewnetrznym wyznacznikom ...

Ostatecznie - w zyciu bardzo duze znaczenie odgrywa dla mnie stwierdzenie "czas - miejsce - okolicznosci". Dlatego do sklepu, na uczelnie czy do pracy - ubieram zwykly stroj a do swiatyni, na programy czy festiwale - sari. Uwazam, ze istotne powinno byc zrozumienie, ze robi sie to dla Kryszny, po drugie dla zachowania pewnych norm, czy tez standardow.
Ponadto w Polsce nadal panuje nastroj nietolerancji i wrogosci. Na kazdym kroku dyskryminuje sie slabszych, "innych", czy tez nie pasujacych do okreslonego wzorca. Od wiekow jest podzial na "swoj- obcy" i odpowiednio przypisywane temu sa cechy. W duzych miastach maleje natezenie tych zachowan, lecz nadal sa obecne w mentalnosci i ciezko sie tego wyzbyc. Oczywiscie sa tez jednostki przychylnie nastawione i otwarte, sadze jednak, ze sa to nieliczni ...

Zatem - czy znacie moze jakies interesujace wersety z pism świetych dotyczacych stroju ?

Pozdrawiam HARI BOLO !!

Anna

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 12:20 
Morderator

Nie rozumiem twojego pytania o praktycznosc. Jaka jest wiec praktycznosc "normalnych" ubran i dlaczego mialyby byc one bardziej praktyczne od tradycyjnych.

jak jest zimno to nosze gruba kurtke, jak goraco to krótkie spodenki
ze zwykłymi rzeczami jest wieksza róznorodność tylko tyle.

Nie jestem fanatykiem i nie uwazam ze bhaktowie powinni nosic tylko i wylacznie stroj Vaisnava ale w momencie kiedy jest harinam, festiwal czy jakikolwiek inny program promujacy kulture wedyjska to nie wydaje sie wlasciwe, zeby bhaktowie nie mieli na sobie dhoti czy sari. To jest tez jeden z punktow, ktory poruszyl Indradyumna Swami.

Skoro oddajemy serce temu procesowi Swiadomosci Kryszny, dlaczego mamy sie tego wstydzic, szukac wymowek itd. To jest nasz styl zycia, jaki jest wiec problem?

to nie jest kwestia wstydu, czy jakis tam wymówek. Ja w życiu mam tak ze zanim cos zrobie musze byc do tego zainspirowany, inspiracja nie jest taka tania i mysle ze jestes wielka szczesciara ze masz ta inspiracje. wiec jesli mnie pobłogosławisz to moze i ja tez tak będe miał.

jest taki cytat z jednego z polskich filmów: "co dla jednego jest sufitem dla drugiego jest podłogą"

Podpisuje sie rekami i nogami pod tym zeby nosic strój waisznawa. Tylko szukam watków które mnie beda inspirowac. tyle

Pozdro

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 14:22 

Haribol Prabhus!
Ok. Robcie Prabhu co chcecie ja zadowolona jestem noszac sari i podazajac za pragnieniami mojego Mistrza Duchowego. Ja i moj maz jestesmy bardzo dumni bedac czescia ISCKON-u i chociaz zyjemy w malej wsi, gdzie ludzie nie sa zbyt przychylni Krysznowcom, my wciaz lubimy i chcemy nosic dhoti i sari.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 14:40 
Sponsorzy

Gauranga!
tak Odnosnie praktycznosci!
Jesli chodzi o praktycznosc bojowek noszonych przez nas bhaktow,to jakie są ich plusy???? duzo kieszeni.Dhoti moze niema kieszonek,ale jest bardzo przktyczne,wlasnie z tego powodu ze innym przypomina o krysznie:-)
a i nam jak pisal Gurudev łatwiej jest pozostac we wlasciwym nastroju.
Co zas tyczy sie Hindusow,to wierzcie mi ze mimo iz ich organy ukryte pod ubraniem topią sie ,nie zalozą dhoti tylko spodnie . Wszyscy tam zapatrzeni są w ameryke i ich dzinsy.
Niema potrzeby zebym przypominal ze Srila Prabhupada chcial dac nam kulture ze swiata duchowego,a nie zrobic z nas Hindoli.
Dlatego wiec uwazam ze praktyczne jst noszenie dhoti ,czy kurty,ja kiedy tylko moge po pracu zakladam moje vrindavanskie" wdianko,czy ide do sklepu czy na spacer z dzieckiem.
Osobiscie Uwarzam,ze nawet jesli ktos nie czuje sie przekonany do waznosci noszenia stroju waisznawa i nie czuje zadnej roznicy ,to przynajmniej w czasie Harinamow wzyscy powinnismy byc w stoju waisznawa.Bo co sobie mogą pomyslec Ci ludzie ktorzy nas ogladaja????
skoro grupa ktora idzie i intonuje na glos niejest przekonana do stroju vaisznawa,to do czego chce przekonac pozostalych napotkanych ludzi????
Szczerze powiem ze juz co jak co ,ale w czasie programow namahata,czy otwartych powinnismy chodzic w stroju bhaktow z Vrajy.
Ja w domu zawsze kiedy tylko moge chodze w dhoti,tak samo na programach i polecam to innym.Jesli niemozemy zaakceptowac tego ze jest to jeden z szybkich i prostych sposobow by zadowolic M.Duchowego ,to w jaki sposob bedziemy przekonani do tego by odkryc przed nim nasze serce??? Bo to wydaje sie owiele trudniejsze,czym ze jest ubrac sie w dhoti ,a pozucenie dumy,wlasnych koncepcji i checi spekulacji......kazda nawet 1000 miloq PODROZ ZACZYNA SIE OD PIERWSZEGO KROKU......wracajmy do domu wracajmy do domu ,wracajmy do Bogaaaaa :lol: Tutaj sle poklony do Kanczany Citrangi M i was wszystkich za piekne inspiracje.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 14:42 
Morderator

Haribol Prabhus!
Ok. Robcie Prabhu co chcecie ja zadowolona jestem noszac sari i podazajac za pragnieniami mojego Mistrza Duchowego. Ja i moj maz jestesmy bardzo dumni bedac czescia ISCKON-u i chociaz zyjemy w malej wsi, gdzie ludzie nie sa zbyt przychylni Krysznowcom, my wciaz lubimy i chcemy nosic dhoti i sari.

Kanciana z tego co ja czytam to wszyscy mamy podobne zdanie że noszenie stroju Vaisznava jest super sprawa.Jesli chodzi o mnie to chciałem usłyszec cos co mnie jescze bardziej do tego zainspiruje, wszyscy mamy podobne zdanie.

A zakładałas taka sytuacje, mówie oczywiscie czysto teoretycznie, ze moze byc kiedys tak ze to, że twój Guru mam takie pragnienie żebys nosiła strój vaisznawa, moze byc nie wystarczajce gdy umysł dojdzie do głosu i bedzie chciał jakies konkretne argumenty? Jak go przekonasz?
Co mu powiesz?

Oto mi chodziło.Dlatego pytałem o cytaty Śrila Prabhupada lub cytaty z siastr podkreslające wage stroju waisnava.

Ze swojej strony moge powiedziec tylko tyle ze strój ma duzy wpływ na swiadomosc, jesli sie przebieramy i malujemy tilak to przynajmniej ja osobiscie czuje sie jakos inaczej, tak bardziej dopasowany do Świata duchowego:) .Myslałem ze sa jeszcze jakies inne doswiadczenia w tej kwestii. dlatego posiągnołem ten temat.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 14:51 
Morderator

Gauranga Avatar das napisał(a):
Gauranga!
tak Odnosnie praktycznosci!
Jesli chodzi o praktycznosc bojowek noszonych przez nas bhaktow,to jakie są ich plusy????

Są wygodne, trwałe,szybko schna, nie brudza sie tak szybko i jesli sa oryginalne sa robione z najlepszego matetiału, widac ze nigdy nie nosiłes oryginalnych M65 albo Woodlandów :)

Pozdro Gauri!!! :D jestem z toba odnosnie stroju Vaisznawa, moze nie mam tyle inspiracji co ty zeby go niosic ale bardzo doceniam twój zapał do noszenia takiego wałsnie stroju.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1