Zielony napisał(a):
Mam kompletny mętlik w tym temacie.
Mętlik w głowie jest w tym przypadku jak najbardziej uzasadniony.

Postarajmy się go uporządkować przy pomocy stwierdzeń śastr (wedyjskich pism objawionych), aczarjów, i samego Pana Sziwy.
Tak jak to już wspomniał Padmak Prabhu, Pan Sziwa jest największym wielbicielem Pana Wisznu/Kryszny, co jest potwierdzone w Śrimad Bhagawatam 12.13.16 słowami:
vaisnavanam yatha sambhuh. Posiada nawet swoją własną waisznawa sampradaję (sukcesję uczniów) zwaną Rudra-sampradają, na czele z Wisznu Swamim. Sam Pan Sziwa, w Śrimad Bhagawatam dwukrotnie dementuje nieprawdziwe twierdzenia, jakoby był Najwyższym Panem, i potwierdza bycie wielbicielem Najwyższego Pana:
"
Pan Sziwa rzekł: Mój drogi synu, ja, Pan Brahma i inni półbogowie. zmieniający się w tym wszechświecie pod wpływem mylnej koncepcji naszej wielkości –
nie możemy przejawić żadnej mocy, by współzawodniczyć z Najwyższą Osobą Boga, gdyż niezliczone wszechświaty wraz z ich mieszkańcami powstają i są unicestwiane przez proste zarządzenie Pana." (ŚB 9.4.56)
(Pan Sziwa mówi:) "
Dlatego wielbię Najwyższą Osobę Boga, który większy jest od nas wszystkich i pod którego kontrolą – niczym ptaki związane na sznurze – znajdują się wszyscy półbogowie, materialne elementy i zmysły, a nawet Pan Brahma i ja sam. Jedynie dzięki łasce Pana możemy stwarzać utrzymywać i niszczyć ten materialny świat. Dlatego ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony Najwyższej Istocie." (ŚB 5.17.23)
Z tego powodu, uważanie go za Najwyższego Pana, zajmującego pozycję Kryszny, jest bardzo obraźliwe dla Pana Sziwy, co jednak toleruje. W rozmowie z Kartikkeją w Skanda Puranie, Pan Sziwa mówi też:
siva-sastresu tad grahyam
bhagavac-chastra-yogi yat
paramo visnur evaikas
taj jnanam moksa-sadhanam
sastranam nirnayas tv
esas tad anyan mohanaya hi. iti"Oznajmienia pism sziwaickich powinny być akceptowane tylko wtedy, kiedy zgadzają się z pismami waisznawów (wisznickimi).
Pan Wisznu jest jedynym Najwyższym Panem, a wiedza o Nim jest ścieżką wiodącą do wyzwolenia. Taka jest konkluzja wszystkich pism objawionych. Celem każdej innej konkluzji jest tylko oszołomienie ludzi."
Istnieje jeszcze mnóstwo innych dowodów z śastr, które nasz wielki aczarja Śrila Jiva Goswami przytacza w Paramatma-sandarbhie. Przykładowo:
"...
Pan Sziwa wie, że Sankarsana (Kryszna) jest pierwotną przyczyną jego własnej egzystencji i dlatego zawsze medytuje o Nim w transie..." (Śrimad Bhagavatam 5.17.16)
"Na początku, pierwotny Najwyższy Pan z siły pasji zamanifestował formę Brahmy w celu stworzenia wszechświata, następnie zamanifestował Swoją formę Wisznu, Pana ofiar i obrońcę podwójnie narodzonych braminów i ich religijnych obowiązków, a zrobił to w celu utrzymywania wszechświata.
Kiedy wszechświat wymaga zniszczenia ten sam Najwyższy Pan używa materialnej siły ignorancji i manifestuje formę Rudry (Sziwy). Tak oto stworzone żywe istoty zawsze ulegają wpływom sił tworzenia, utrzymywania i niszczenia." (Śrimad Bhagavatam 11.4.5)
W Brahma-vaivarta Puranie Pan Brahma mówi:
"Ja nie jestem Najwyższym,
Pan Sziwa nie jest Najwyższym, i żadni inni półbogowie także nie są Najwyższymi. Jesteśmy cząstkami energii Najwyższego Pana (Kryszny). Tak jak dorosły bawi się z dziećmi, podobnie nieomylny Najwyższy Osobowy Bóg bawi się z nami."