Teraz jest 29 lip 2026, o 07:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: pokora
PostNapisane: 12 lip 2013, o 09:28 

Mówił prawdę, i w tym tkwiła moc jego "reklamy", lub raczej zamierzonej przez niego "anty-reklamy". To chyba przykład na to, że transcendentalne instrukcje mające źródło w guru parampara mają moc nawet jeśli nie przekazuje się ich w odpowiednim stanie umysłu, o czym mówiliśmy wcześniej. Ten eks-bhakta "pokornym" i "wolnym of fałszywego ego" zdecydowanie nie był, a jednak to, co wyszło z jego ust, ostatecznie przyniosło pozytywny, choć być może nie zamierzony przez niego efekt.

Treść listu nie zmienia się w zależności od samopoczucia listonosza, nawet jeśli doręczył list przez pomyłkę, lub w złości. I choć stu innych mogło by sympatyzować z negatywnym nastawieniem i frustracją tego eks-bhakty, to jeden inteligentny (Madhumangal) dostrzegł istotę rzeczy, i stał się bhaktą. Piękna sprawa. :)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Ostatnio edytowano 12 lip 2013, o 09:47 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 09:46 

Purnaprajna napisał(a):
Pavana Caitania napisał(a):
W pewnym sensie stredznie "byl na faszywym ego" i "mowil prawde wedyjska" jest chyba sprzeczne.

Jak najbardziej jest to sprzeczność. Chciałem to samo dopisać we wpisie na ten temat, ale było już za późno na zmiany. Dziękuję Ci za zrobienie tego za mnie. :)

Dzięki za ostatnie 2 posty - bo już się czułem zagubiony :cry: - najpierw postulowałem o nauczanie 'bez fałszywego ego' potem otrzymałem odpowiedź, że jak prawdę wedyjską, się głosi to nie ma znaczenia poziom nauczającego gdyż (tu słowa Purnapraji Prabhu: "jeżeli nstruowanie/pouczanie/doradzanie/przekonywanie pochodzi z guru-śastra-sadhu i prawidłowo odnosi się do sytuacji, to nie będzie miało dla niego żadnego znaczenia, czy osoba mówiąca jest na platformie fałszywego ego, na platformie czerwonego kapturka w kropeczki, utykającego jeżyka, na platformie gderającej halawy, czy też spadająca z platformy widokowej" - ważne by dojrzały odbiorca wykorzystał właściwe instrukcje. Potem znów był jednak powrót wysokiej platformy duchowej nauczającego (cytat na górze postu) - lecz ostatecznie zgodna na to, że i tak "nie warto palić papierosów nawet jak mówi nam to palący lekarz". Czy dobrze myślę?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 10:29 

Radhakanta das napisał(a):
...lecz ostatecznie zgodna na to, że i tak "nie warto palić papierosów nawet jak mówi nam to palący lekarz". Czy dobrze myślę?

Widzę to w ten sposób, że mamy tu kombinację dwóch czynników: kwalifikacji mówiącego i kwalifikacji słuchacza. Jeżeli mówiący jest wysoce kwalifikowany (korzystając z Twego przykładu np. niepalący lekarz) to jego słowa w naturalny sposób będę miały większy oddźwięk (będą bardziej przekonywujące) niż mówcy mniej kwalifikowanego (np. palącego lekarza), i będzie on w stanie dotrzeć do serc większej liczby (i to nawet niekwalifikowanych) słuchaczo-palaczy, i z większą mocą inspirującą do podjęcia działania i poczynienia zmian. Jeżeli natomiast słuchacz jest wysoce kwalifikowany, to pozwoli mu to na odebranie korzyści z rad dawanych nawet przez mało kwalifikowanego mówcę (np. porzuci palenie, nawet jeżeli radzący mu to lekarz sam pali). Czy ma to jakiś sens?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:39 

Z drugiej strony znowu jest casus sluchania Srimad Bahgawatam od impersnalistow. Albo Maha- mantry. Prapauada pisze iz jest to jak mleko dotknete jadem weza.Czyli jakby to ujac list zmienia sie w zaleznsci od tego kto podaje. Cala wlasciwie sciezka mowi o tym ze w odrozniniu od nauk Zachodnich tutaj harater nauczyciela ma znaczenie. JEgo zaawansowanie, itp/ Czy jest madjama uttdama kaniszta.

Z drugiej strony mamy przyklady ze wiedza wedyjska trafiala nawet w sytacjach zanieczyszczenia wstzskich stron/. Trudna zagadka:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:49 

Z drugiej strony znowu jest casus sluchania Srimad Bahgawatam od impersnalistow. Albo Maha- mantry. Prapauada pisze iz jest to jak mleko dotknete jadem weza.

Dlatego podkreśliliśmy, że źródłem przekazu musi być bona fine wajsznawa guru-paramapara, bo to stamtąd płynie duchowa moc. Z drugiem strony, instrukcja, aby nie wkładać ręki do ognia, bo ogień parzy, ma taką samą uniwersalną wartość niezależnie, czy jest przekazana przez wajsznawę, czy impersonalistę. Zależy więc też, o czym się mówi.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:18 

Cala wlasciwie sciezka mowi o tym ze w odrozniniu od nauk Zachodnich tutaj harater nauczyciela ma znaczenie. JEgo zaawansowanie, itp/ Czy jest madjama uttdama kaniszta.

Z pewnością, piękne słowa przyozdobione osobistym przykładem (dobrym charakterem) są lepsze od samych słów prawdy, pozbawionych dobrego przykładu, gdyż bardziej przekonują one i inspirują ludzi do działania, posiadając moc przemiany serc. Nie musi to jednak oznaczać, że bona-fide wedyjska wiedza zawarta w słowach osoby niedoskonałej automatycznie traci wszelką wartość. Nie traci, jeżeli jest powiązana z autoryzowanym źródłem, i jeszcze lepiej, jeżeli jest przekazywana z jego ramienia, na jego polecenie.

Z drugiej strony mamy przyklady ze wiedza wedyjska trafiala nawet w sytacjach zanieczyszczenia wstzskich stron/. Trudna zagadka:)

To chyba nie aż tak trudna zagadka, bo z łaski guru i Kryszny nawet niemy może stać się wielkim oratorem, kaleka może sforsować najwyższe szczyty górskie, a ślepy jest w stanie dotknąć wzrokiem gwiazd na nieboskłonie. Wajsznawa i Kryszna są w stanie zaangażować w swoją misję szerzenia transcendentalnej miłości każdego, nawet niewielbicieli i asury, bo jak w innym przypadku przyłączylibyśmy się do tego Ruchu, i w jaki sposób by się on nadal rozprzestrzeniał?

Ostatnio edytowano 12 lip 2013, o 12:42 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:33 

Purnaprajna napisał(a):
Radhakanta das napisał(a):
...lecz ostatecznie zgodna na to, że i tak "nie warto palić papierosów nawet jak mówi nam to palący lekarz". Czy dobrze myślę?

Widzę to w ten sposób, że mamy tu kombinację dwóch czynników: kwalifikacji mówiącego i kwalifikacji słuchacza. Jeżeli mówiący jest wysoce kwalifikowany (korzystając z Twego przykładu np. niepalący lekarz) to jego słowa w naturalny sposób będę miały większy oddźwięk (będą bardziej przekonywujące) niż mówcy mniej kwalifikowanego (np. palącego lekarza), i będzie on w stanie dotrzeć do serc większej liczby (i to nawet niekwalifikowanych) słuchaczo-palaczy, i z większą mocą inspirującą do podjęcia działania i poczynienia zmian. Jeżeli natomiast słuchacz jest wysoce kwalifikowany, to pozwoli mu to na odebranie korzyści z rad dawanych nawet przez mało kwalifikowanego mówcę (np. porzuci palenie, nawet jeżeli radzący mu to lekarz sam pali). Czy ma to jakiś sens?

Ma sens! zgadzam się w pełni (do licha... he he)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:35 

Purnaprajna napisał(a):
Cala wlasciwie sciezka mowi o tym ze w odrozniniu od nauk Zachodnich tutaj harater nauczyciela ma znaczenie. JEgo zaawansowanie, itp/ Czy jest madjama uttdama kaniszta.

Z pewnością, piękne słowa przyozdobione osobistym przykładem są lepsze niż same słowa prawdy, pozbawione takiego przykładu, gdyż bardziej przekonują one i inspirują ludzi do działania, posiadając moc przemiany serc. Nie musi to jednak oznaczać, że bona-fide wedyjska wiedza zawarta w słowach osoby niedoskonałej automatycznie traci swą wartość. Nie traci, jeżeli jest powiązana z autoryzowanym źródłem, i jeszcze lepiej, jeżeli jest przekazywana z jego ramienia, na jego polecenie.

To chyba nie aż tak trudna zagadka, bo z łaski guru i Kryszny nawet niemy może stać się wielkim oratorem, kaleka może sforsować najwyższe szczyty górskie, a ślepy jest w stanie dotknąć wzrokiem gwiazd na nieboskłonie. Wajsznawa i Kryszna są w stanie zaangażować w swoją misję szerzenia transcendentalnej miłości każdego, nawet niewielbicieli i asury, bo jak w innym przypadku przyłączylibyśmy się do tego Ruchu, i w jaki sposób by się on nadal rozprzestrzeniał?

W Poznaniu jak coś się podoba mówimy : ELEGANCKO!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 19:31 

Z drugiej strony odnosnie kfalifikacji slychajacego - Prabhupada mowil ze jesli ktos szuka Guru a nie jest gotwy to znajdzie jedynie oszusta. Czytalem jakis fragment Gour Govinda Swamego gdzie pisal ze jest to jeszcze dalej idace. Ze to nie uczen szuka guru, ale guru szuka szczerych dusz. CO moze znalesc osoba w ignorancji?JAkeis dobro?

Ja jednak moze bym wiol troche z tad, troche z tad i troche z Ciatania Caritrmity gdzie jest napisane ze zywa istaota wedrujac miliony wcielen ktores razu przopadkiem jakby, gdzieki lasce Guru i Kryszny otrzmuje nasionko bhakti.

Czy wiec mozna mowic ze to zalezy od kfalifikacji slychacza? Pomijjac kfalifikacjie mowiacego? Albo odwrtnie moze wiekszy nacisk poninen byc na oddanie osoby wykladajacej wiedze wedyjska, ale tez bez przesady wiedzac ze ostaecznie to Kryszna jest bosem i jesli On zechce to nawet mimo braku kfalifikacji osoba dostnie nalezyty przekaz. Oczyscie takie podejscie nie ponnno nas jakby zachecac do olewania sprawy i nie robiniu nic by cos polepszyc.

No pewnie juz daleko odeszlismy na na temat....pokory..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 22:39 

Uuuuuuu, żeś pan Panie Krysznaito nadał rzece nowy bieg. Złożona sprawa, mnie przerasta, a przynajmniej bez mleka w tubie tego nie ruszam ino obserwuję.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 10:49 

Pokora

Bracia i siostry słuchajcie jak Pan Gauranga okazał pokore Tatwawadim

CC Madya 9
Tekst 252
vaisnavata' sabara antare garva jani'
isat hasiya kichu kahe gauramani

vaisnavata – Vaisnavizm; sabara – ich wszystkich; antare – w umyśle; garva – duma; jani' – wiedząc; isat – łagodnie; hasiya – uśmiechając się; kichu – coś; kahe – mówi; gaura-mani – Pan Śri Caitanya Mahaprabhu.

Śri Caitanya Mahaprabhu zorientował się, że Tattvavadi byli bardzo dumni ze swego Vaisnavizmu. Dlatego uśmiechnął się i zaczął do nich mówić.

Tekst 253
tan-sabara antare garva jani gauracandra 
tan-saba-sange gosthi karila arambha

tan-sabara – ich wszystkich; antare – w umyśle; garva – duma; jani – wiedząc; gaura-candra – Śri Caitanya Mahaprabhu; tan-saba-sange – z nimi; gosthi – dyskusja; karila arambha – zapoczątkował.

Uznając, że są bardzo dumni, Caitanya Mahaprabhu rozpoczął dyskusję.

Tekst 254
tattvavadi acarya --- saba śastrete pravina 
tanre praśna kaila prabhu hana yena dina

tattva-vadi acarya – główny nauczający wspólnoty Tattvavadi; saba – wszystkie; śastrete – w pismach objawionych; pravina – doświadczony; tanre – jemu; praśna kaila – zapytał; prabhu – Śri Caitanya Mahaprabhu; hana – stając się; yena – jak gdyby; dina – bardzo pokorny.

Główny acarya społeczności Tattvavada był bardzo wykształcony w pismach objawionych. Z powodu pokory Śri Caitanya Mahaprabhu zapytał go.

Tekst 255
sadhya-sadhana ami na jani bhala-mate 
sadhya-sadhana-śrestha janaha amate

sadhya-sadhana – cel życia i jak go osiągnąć; ami – Ja; na – nie; jani – wiem; bhala-mate – bardzo dobrze; sadhya-sadhana – cel życia i jak go osiągnąć; śrestha – najlepszy; janaha – wyjaśnij łaskawie; amate – Mi.

Caitanya Mahaprabhu powiedział: "Nie wiem zbyt dobrze, jaki jest cel życia i jak do niego dojść. Powiedz Mi, proszę, co jest najwyższym celem dla ludzkości i jak go osiągnąć."

Tekst 256
sadhya-sadhana-śrestha janaha amateacarya kahe, --- 'varnaśrama-dharma, krsne samarpana' 
ei haya krsna-bhaktera śrestha 'sadhana'

acarya kahe – acarya powiedział; varna-aśrama-dharma – instytucja czterech kast i czterech aśramów; krsne – Krysznie; samarpana – poświęcić; ei haya – to jest; krsna-bhaktera – bhakty Kryszny; śrestha sadhana – najlepszy sposób na osiągnięcie.

Acarya odpowiedział: "Gdy czynności czterech kast i czterech aśramów zostaną poświęcone Krysznie, wówczas są one najlepszym sposobem osiągnięcia najwyższego celu życia.

Tekst 257
panca-vidha mukti' pana vaikunthe gamana 
'sadhya-śrestha' haya, --- ei śastra-nirupana

panca-vidha mukti – pięć rodzajów wyzwolenia; pana – otrzymując; vaikunthe – w świecie duchowym; gamana – przeniesienie; sadhya-śrestha haya – jest osiągnięciem najwyższego celu życia; ei – to; śastra-nirupana – orzeczenie wszystkich pism objawionych.

"Gdy obowiązki wynikające z varnaśrama-dharmy poświęcamy Krysznie, wtedy możliwe jest osiągnięcie pięciu rodzajów wyzwolenia. W ten sposób zostajemy przeniesieni do świata duchowego, na Vaikunthę. Jest to najwyższym celem życia i taki jest werdykt wszystkich pism objawionych."

Tekst 258
prabhu kahe, --- śastre kahe śravana-kirtana 
krsna-prema-seva-phalera 'parama-sadhana'

prabhu kahe – Pan Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział; śastre kahe – śastry mówią; śravana-kirtana – proces intonowania i słuchania; krsna-prema-seva – miłosnej służby dla Pana Kryszny; phalera – rezultatu; parama-sadhana – najlepszy proces do osiągnięcia.

Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział: "Zgodnie z orzeczeniem śastr proces słuchania i intonowania jest najlepszym sposobem osiągnięcia miłosnej służby dla Kryszny.

ZNACZENIE: Według Tattvavadi najlepszym procesem jest wykonywanie obowiązków czterech varn i aśramów. W tym materialnym świecie, jeśli nie jest się usytuowanym w jednej z varn (brahmana, ksatriya, vaiśya i śudra), nie można we właściwy sposób tak pokierować sprawami społecznymi, aby osiągnąć ostateczny cel. Trzeba także przestrzegać zasad aśramów (brahmacarya, grhastha, vanaprastha i sannyasa), które uważa się za konieczne do osiągnięcia najwyższego celu. W ten sposób Tattvavadi dowodzą, że najlepszym sposobem osiągnięcia najwyższego celu jest przestrzeganie zasad varny i aśramu. Tak więc Tattvavadi ustalili swoje zasady dla społeczeństwa ludzkiego. Jednak Śri Caitanya Mahaprabhu był odmiennego zdania, kiedy powiedział, że najlepszym procesem jest słuchanie i intonowanie o Panu Visnu. Według Tattvavadi najwyższym celem jest powrót do domu, do Boga, lecz zgodnie z opinią Śri Caitanyi Mahaprabhu najwyższym celem życia jest osiągnięcie miłości do Boga, albo w świecie materialnym, albo w duchowym. W świecie materialnym praktykujemy ją zgodnie z nakazami śastr, a w świecie duchowym już rzeczywiście ją osiągnęliśmy.

Drodzy Bhaktowie

...jeszcze nie tak dawno na tym forum przekonywano jak to varnasrama jest celem procesu bhakti...chciano oskarżać i pisać donosy do Guru na osobe ktora promowala bhakti...Sam moderator włączył sie w dyskusje i zjechał broniacego bhakti jak szarego burka...
Pięknie sie tu rozpisujecie na temat pokory, gdy jednak przychodzi praktyczne zastosowanie pokory, gdy trzeba wykazać sie zrozumieniem cos zawodzi...

Posluchajcie dalej jak Pan Gaura Hari okazuje pokore...

Tekst 259-260
śravanam kirtanam visnoh smaranam pada-sevanam 
arcanam vandanam dasyam sakhyam atma-nivedanam 

iti pumsarpita visnau bhaktiś cen nava-laksana
kriyeta bhagavaty addha tan manye 'dhitam uttamam

śravanam – słuchanie o świętym imieniu, formie, cechach, otoczeniu i rozrywkach, które muszą odnosić się do Pana Visnu; kirtanam – wibrowanie transcendentalnych dźwięków odnoszących się do świętego imienia, formy, cech i otoczenia, oraz pytanie o nie (to również powinno być tylko w odniesieniu do Visnu); visnoh – Pana Visnu; smaranam – pamiętanie świętego imienia, formy i otoczenia oraz pytanie o nie, również tylko w związku z Visnu; pada-sevanam – wykonywanie służby oddania odpowiednio do czasu, okoliczności i sytuacji, tylko w związku z Visnu; arcanam – wielbienie Bóstwa Pana Kryszny, Pana Ramacandry, Laksmi-Narayana lub innych form Visnu; vandanam – ofiarowywanie modlitw Najwyższemu Osobowemu Bogu; dasyam – myślenie o sobie zawsze jako o wiecznym słudze Najwyższego Osobowego Boga; sakhyam – zawieranie przyjaźni z Najwyższym Osobowym Bogiem; atma-nivedanam – poświęcanie wszystkiego (ciała, umysłu i duszy) służbie dla Pana; iti – w ten sposób; pumsa – przez ludzką istotę; arpita – oddany; visnau – Najwyższemu Osobowemu Bogu, Visnu; bhaktih – służba oddania; cet – jeżeli; nava-laksana – posiadając dziewięć różnych metod, jak wyżej wymienione; kriyeta – należy wykonywać; bhagavati – Najwyższemu Osobowemu Bogu; addha – bezpośrednio (nie pośrednio poprzez karmę, jnanę czy yogę); tat – to; manye – uważam; adhitam – przemyślany; uttamam – pierwszorzędny.

"'Proces ten pociąga za sobą intonowanie, słuchanie i pamiętanie świętego imienia, formy, rozrywek, cech i otoczenia Pana, ofiarowywanie służby odpowiednio do czasu, miejsca i wykonawcy, wielbienie Bóstwa, ofiarowywanie modlitw, ciągłe uważanie się za wiecznego sługę Kryszny, zawieranie z Nim przyjaźni i oddanie Mu wszystkiego. Tych dziewięć elementów służby oddania, ofiarowanych bezpośrednio Krysznie, stanowi najwyższe życiowe osiągnięcie. Takie jest zdanie pism objawionych.'

ZNACZENIE: Śri Caitanya Mahaprabhu przytoczył te wersety ze Śrimad-Bhagavatam (7.5.23-24).

Tekst 261
śravana-kirtana ha-ite krsne haya 'prema'
sei pancama purusartha --- purusarthera sima

śravana-kirtana – słuchanie i intonowanie; ha-ite – od; krsne – dla Pana Kryszny; haya – jest; prema – transcendentalna miłość; sei – to; pancama purusa-artha – piąta platforma doskonałości życia; purusa-arthera sima – kres celów życia.

"Kiedy ktoś, dzięki wykonywaniu tych dziewięciu procesów, dochodzi do platformy miłosnej służby dla Pana Kryszny, osiąga piątą platformę sukcesu i kres życiowych celów.

Tekst 264
ajnayaivam gunan dosan mayadistan api svakan
dharman santyajya yah sarvan mam bhajet sa ca sattamah

ajnaya – znając doskonale; evam – w ten sposób; gunan – cechy; dosan – wady; maya – przeze Mnie; adistan – poinstruowany; api – chociaż; svakan – własne; dharman – obowiązki zawodowe; santyajya – porzucając; yah – każdy, kto; sarvan – wszystkie; mam – dla Mnie; bhajet – może pełnić służbę; sah – on; ca – i; sat-tamah – osoba pierwszej klasy.

"'Obowiązki zawodowe opisane są w religijnych pismach objawionych. Jeśli ktoś je przeanalizuje, może w pełni zrozumieć ich zalety oraz wady, a wtedy całkowicie je porzucić, by pełnić służbę dla Najwyższego Osobowego Boga. Ten, kto tak czyni, uważany jest za człowieka pierwszej klasy.'

...przytaczam fragmenty...zachęcam jednak przeczytać całość tej cudownej eksplikacji...zwłaszcza mlody moderator tej strony powinien wyczuć sie na maksa o co chodzi...i inni jemu sprzyjający tez niech przeczytaja całość...

Tekst 272
sannyasi dekhiya more karaha vancana 
na kahila teni sadhya-sadhana-laksana

sannyasi – osoba w wyrzeczonym porządku życia; dekhiya – widząc; more – Mnie; karaha – robisz; vancana – dwulicowość; na kahila – nie opisałeś; teni – dlatego; sadhya – cel; sadhana – proces osiągnięcia; laksana – symptomy.

Śri Caitanya Mahaprabhu dalej mówił do acaryi Tattvavadi: "Widząc, że jestem wędrownym mnichem w wyrzeczonym porządku życia, bawiłeś się ze Mną w obłudny sposób. Tak naprawdę nie opisałeś tego procesu i ostatecznego celu."

Tu Pan Gauranga nie pozostawia suchej nitki na Tattvavadim :-)

Tekst 276
prabhu kahe, --- karmi, jnani, --- dui bhakti-hina 
tomara sampradaye dekhi sei dui cihna

prabhu kahe – Pan Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział; karmi – pracujący dla przyjemności; jnani – umysłowy spekulant; dui – oni obaj; bhakti-hina – niewielbiciele; tomara – twoja; sampradaye – w społeczności; dekhi – widzę; sei – te; dui – oba; cihna – symptomy.

Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział: "Zarówno osoba działająca dla przyjemności, jak i umysłowy spekulant uważani są za niewielbicieli. Oba te elementy widzimy w twej sampradayi.

...możemy myśleć ze dotyczy to tylko tamtej sytuacji..o nie Bracia i Siostry dotyczy tez i nas jeśli dzialamy dla przyljemnosci i z pragnieniem wyzwolenia (bo czym jest pragnienie powrotu do Bogo bez chceci sluzenia?)...bez doświadczenia w bhakti dryfujemy i nie rozpoznajemy pokory która jesteśmy obdarzani przez Pana Gaurange...

Tekst 278
ei-mata tanra ghare garva curna kari' 
phalgu-tirthe tabe cali aila gaurahari

ei-mata – w ten sposób; tanra ghare – w tym miejscu; garva – duma; curna – rozbita; kari' – czyniąc; phalgu-tirthe – do świętego miejsca zwanego Phalgu-tirtha; tabe – wtedy; cali – idąc; aila – przybył; gaura-hari – Pan Śri Caitanya Mahaprabhu.

W ten sposób Śri Caitanya Mahaprabhu całkowicie rozbił dumę Tattvavadi. A potem udał się do świętego miejsca znanego jako Phalgu-tirtha.

...piękny przykład pokory, ktory przełamuje stereotyp jak to powinno sie byc pokornym...Sri Gaurangadeva ki Jay!!!
Pokorą jest pełna wiara w święte imię Kryszny.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 16:29 

Śri Caitanya-Caritamrta
Madhya-lila 19.160

seka-jala pana upaśakha badi' yaya
stabdha hana mula-śakha badite na paya

seka-jala – spryskiwanie wodą; pana – otrzymują; upaśakha – niepożądane rośliny; badi' yaya – bujnie rosną; stabdha hana – zatrzymanie; mula-śakha – główna roślinka; badite – rosnąć; na paya – nie jest w stanie.

"Jeśli ktoś nie rozróżnia między pnączem bhakti-lata a innymi roślinami, wtedy podlewanie ma złe skutki, ponieważ odżywia inne rośliny, natomiast hamuje wzrost bhakti-lata.

ZNACZENIE: Jeśli ktoś intonuje mantrę Hare Kryszna popełniając obrazy, wówczas będą rosły niepożądane rośliny. ...

Ja nie potrafię ich rozróżniać.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 18:00 

Dlatego potrzebny jest Sat Guru Waldemarze...I nasze szczere pragnienie, płacz za Kryszna by osiągnąć sudha bhakti...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 18:34 

Divya napisał(a):
...jeszcze nie tak dawno na tym forum przekonywano jak to varnasrama jest celem procesu bhakti...chciano oskarżać i pisać donosy do Guru na osobe ktora promowala bhakti...Sam moderator włączył sie w dyskusje i zjechał broniacego bhakti jak szarego burka...
Pięknie sie tu rozpisujecie na temat pokory, gdy jednak przychodzi praktyczne zastosowanie pokory, gdy trzeba wykazać sie zrozumieniem cos zawodzi...

A czy nie chodziło przypadkiem o halawę truskawkową, jako celu procesu bhakti? Ten temat zawsze budził sporo kontrowersji i emocji. I chyba trudno się temu dziwić. Halawa to przecież pycha, a Ty Prabhu, niczym Pan Ćajtanja w rozmowie z Tattwawadimi, tą naszą pychę w pył rozbiłeś. Czy dwa dni postu od halawy będzie wystarczającą pokutą za pychę, która nas rozdęła?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 20:47 

Czy duma może byc pokorą i jeśli tak to kiedy?

Katharsis przychodzi gdy odpuszcza sie stara koncepcje i przyjmuje nowa...tylko jest jeden problem ze najlepsze jest wrogiem lepszego...i jak zrobic ten krok w kierunku najlepszego jak pokonać strach?

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1