Teraz jest 28 lip 2026, o 11:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gaudija Waisznawizm - kilka wątpliwości i pytań
PostNapisane: 18 lut 2013, o 14:14 

Tak. Mi tez sie podoba. Czasami trudne sa wybory zyciowe. Tez sie zgadzam z tym ze "zakaz obcowania" dotyczy glownie zakazu do przjmowania "celu" jaki maja niektore osoby. POwiedmzy taki przyklad. Bhakta spotyka Adolfa Hitrela, ktorego celem jest podboj swiata, ustalenie nowego pozadku, eliminacja slowian i żydow. Bhakta ma inne cele. Milosc do Boga, spokoj samokontrola, nie ekspaotwanie natury i innych zywych istot. Przjaciopslkosc.

Bhakta moze z nim rozmawiac ale nie powinien przjmowac "zarazac sie" jego celami. A jak widac Hitler postrafil pociagnac harzmatycznie do swych celow spora czesc ludzi. Bhakta wiec moze obcowac z kim chce, ale wewantrz powinien byc zdeterminowany. Co prawda zycie pokazuje czamsi z tym problemy. Sam znam wspanilaych bhatow ktorzy np ulegali twozrstwu w jakim bywaja. Zrszta i mnei sie to przdaza. Po czesci jest to wynik pragnien wlasnych, a po czesci wplywu innych osob.

Odpowiedz Purny mi sie podbala.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2013, o 09:33 

Bardzo dziękuję Wam drodzy bhaktowie za pytania, odpowiedzi i komentarze. Pierwszy raz od dłuższego czasu byłem w stanie przeczytać cały wątek z uwagą, bez przewijania dłuższych akapitów. Sadhu, sadhu, sadhu...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2013, o 11:25 

Hare Kṛṣṇa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 lut 2013, o 14:33 

Właśnie czytam "Śri Bhaktisiddhanta Vaibhava" Bhakti Vikasa Maharadża i wpadło mi w oko wyjaśnienie Śrila Bhaktisiddhanty Saraswatiego Goswamiego na temat unikania towarzystwa niewielbicieli, czy asat-sangi. O ile pamiętam, goswami pisze, że oznacza to nie przyjmowanie niczego od takich osób. Rozumiem to dwojako, że oznacza to, że bhakta nie przyjmuje wartości takich osób, a także nie jest przez nie utrzymywany, czy nie jest od nich w jakich sposób zależny, bo wiadomo, że jakakolwiek niezwiązana z Kryszną zależność stwarza zobowiązania, i automatycznie staje się materialnym uwikłaniem, porównywanym z utratą przez wielbiciela prawdziwej duchowej wolności, niczym niewolnik mayi.

To tak na szybko, bo piszę z kafejki internetowej, a wypicie kolejnej, 14 już herbatki ziołowej nie wchodzi już w grę. ;)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 mar 2013, o 02:28 

pawellt napisał(a):
Witam serdecznie,

Witam jeszcze raz, czytajac Twoje slowa Pawellt zauwazylem jeszcze 2 fragmenty ciekawe. Pozwol ze dodam swoje 3 grosze znowu: )

pawellt napisał(a):
Jiva jest wiecznym sługą Boga, marginalną energią Kryszny (tatastha-sakti). Wiadomo, że nie jest bezpośrednią manifestacją wewnętrznej energii Pana. W materialnej egzystencji nie posiada więc cech sat cit ananda itd..

Tak jak ja rozumiem, dusza (atma) zawsze posiada cechy - sat, czit , ananda, - a wiec zawsze jest wieczna w swej naturze, jest pelna szczescia i wiedzy. Nawet bedac w swiecie materjanym te cechy w niej sa/ Oczywscie sa przykryte przez materje, ego, umysl, cialo itp, ale same te elemnty w niej juz sa. Dlatego Bhakti- yoga to nie jest dodawanie czy wkladanie czy doklejanie czegos z zewnatrz dla duszy, nie na tym polega, ale to jest odkopywanie czegos co tam juz jest, w glebi. A tam w glebi juz to lezy. SAT CZIT ANANADA. Wiecznosc, madrosc, szczescie, milosc itp. Jesli jestesmy nieszczesliwi znaczy ze nei odkopalismy jeszcze tego co mamy juz w sobie. Czyli dalej plywamy na poziomie Ego i materii. Jesli oczywscie sie mysle niech mnie strasi bhaktowie poprawia.

pawellt napisał(a):
1. Najpierw kwestia iluzorycznej energii Pana (mayi). ...Pytanie teraz tylko - jaka jest właściwie przyczyna tego, że Kryszna "powołał" mayę?

Jest ciekawy punkt zwiazku z tym. Otoz Maya, jest to Sluga Kryszny, czy tez Wisznu. Maya juz poisalmy o tym - celem jej jest - zapewninie wolnego wyboru, zywej istocie a wiec w konsekwencji mozliwosc istninia milosci. Niemniej w teologii Waisznawa jest BARDZO CIEKAWE ZALOZENIE. MAja nie jest odpowiednikiem "szatana" w chrzescijanstwie gdzie on sie buntuje i walczy z Bogiem jako opozycyjna sila/ Maja - w Wisznuizmie - jest SLUGA BOGA/ Mimo ze jest jakby Jego opozycja, wykonuje swoja role najlepiej jak potrafi by Sluzyc Bogu. W zwiazku z tym mozna powiedziec ze jesli ktos stanie sie kiedts Czystym Bhakta, wtedy sama MAJA zaczna takiej osobie oddawac szacunek jaki milosnemu bhakcie Najwyzszegj Osoby Boga. Maja wtedy zaczna pomagac takiej zywej istocie. Jest to jak przejscie na druga strone rzeki.

Slynny werset z Gity 7.14 na temat;
Niełatwo jest przezwyciężyć tę Moje boską – składającą się z trzech sił natury materialnej – energię. Ale bez trudu mogą pokonać ją ci, którzy podporządkowali się Mnie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 mar 2013, o 12:49 

Istotne punkty Pavanaji!

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 mar 2013, o 14:55 

Ja też dziękuję za dodatkowe wyjaśnienia...

A póki co smakuje właśnie wspaniały werset z 11 canto ŚB (19.36-39):

"Zaabsorbowanie inteligencji we Mnie jest umysłową równowagą, a pełna dyscy-
plina zmysłów jest samokontrolą. Tolerancja oznacza cierpliwe znoszenie niesz-
częścia, zrównoważenie zachodzi gdy ktoś pokona język i genitalia. Największą
dobroczynnością jest porzucenie wszelkiej agresji w stosunku do innych, wyzbycie
się pożądania jest rozumiane jako prawdziwe wyrzeczenie.
Prawdziwym heroizmem jest pokonanie własnej naturalnej tendencji do cieszenia
się materialnym życiem, rzeczywistością jest widzenie wszędzie Boga, Najwyższej
Osoby, prawdomówność oznacza mówienie prawdy w przyjemny sposób, tak jak
zostało to wyjaśnione przez mędrców, czystością jest bycie obojętnym wobec
czynności dla owoców podczas gdy wyrzeczeniem jest sannjasa, czwarty etap życia.
Prawdziwie upragnionym bogactwem dla ludzkich istot jest religijność, a Ja, Naj-
wyższy Bóg, jestem ofiarą
[...]"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 mar 2013, o 03:07 

Z tego co cytujesz na gorze jak i z Twego wpisu na poczatku wynika ze luibisz czytac....

pawellt napisał(a):

Na samym początku chciałem wspomnieć (podzielić się z Wami) tym, że o ile wcześniej teksty typu Śrimad Bhagavatam, Bhagavadgita, Caitanya Caritamrta czy generalnie wisznuizm/wajsznawizm interesował mnie czysto "laicko" (z antropologicznego, czy literackiego powodu. Bhagavadgita, Gitagovinda, czy Caitanya Caritamrta to jedne z najpiękniejszych tekstów jakie czytałem), to ostatnio zaczynam wracać do lektury z zupełnie innym nastawieniem i doceniać głębię, filozofię i duchowość tych przekazów... Rzecz w tym, że studiując te teksty, człowiek napotyka czasami różne "schody", pojawiają się pytania czy mniej zrozumiałe kwestie... Ponieważ na forum udzielają się osoby doświadczone w tych sprawach, byłym Wam ogromnie wdzięczny za pomoc i rozwianie kilku moich wątpliwości. Zacznę może od początku:

Mysle ze to tez ciekawy punkt. Kazdy z nas przchdzi z jakimis oczekiwaniami, *(np zaintesresowania literackie ) czy potrzebami (strapieni, pragnacy bogactw, ciekawi, szukajacy wiedzy) i potem napotyka filozofie waisznawa. Powstaje pytanie i jak ją zrozumiec, i jak ją zaplikowac do zycia o jaki cel chodzi itp. Zdeza sie wiec podmiot (wiedza) Z podmiotem poznajacym (osoba czytajaca) ktora ma swoje przekonania, oczekiwania, swoja karme...

Jest to mysle tez bardzo ciekawe, jak to sie dzieje ze ta wiedza dociera do serca, jak ktos zaczna prbwac za tym podazac, i takze jakie sa przeszkody. Nie ttylko intektualne jak tutaj piszesz ale i wiele innych. Filozfia jaka jest kazdy widzi, a to jak zaaplikujemy to juz kfestja jednostek i ich subiektywnego podejscia. Sukces to chyba tak przelozenie filozfii oigolnej by akurat na Ciebie jako indywidualnsc zadzialo.

Tak jak np Druwa Maharadza - dla niego rada Nardy nie byla dobra dopiro inna, dla Vjasadewy choc znal cale wedy nie czul zastyswakii dopuki nei zaczol opiswac Syzby Oddania, dla Narady - odpowiedzia bylo prasadam i łaska bhaktów. Itp - indywidualne podejscie - dla Prabhupada (nauczanie na Zachdzie, - dla Rupy i Sanatani goswamich pisanie transcendentalenj literatury, a dla Pana Ramy - idealne zycie królewskie.

Kazdy musi chyba swoje watoliwosci i inspiracje przelozyc dla samego siebie tak by czul ze robi postep.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 mar 2013, o 14:34 

W Caritamricie pada gdzieś ciekawa kwestia, że "To Pan jest oryginalnym źródłem wszelkiego oświecenia, inspiracji i duchowego postępu". Zapewne gdzieś w głębi (pomimo maski mayi) odczuwamy tęsknotę, a różne drogi i inspiracje prowadzące do realizacji obiektu tej tęsknoty, wynikają z naszych karmicznych uwarunkowań, charakteru, różnych życiowych doświadczeń... Stąd jedni czytają, inni uprawiają poezję - a jeszcze inni dochodzą do tego zupełnie odmiennymi ścieżkami...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 00:15 

Bardzo ciekawy wątek. Dobre pytania i inspirujace odpowiedzi.
Dzięki czytaniu tej konwersacji pytania staja sie tez inspirujące a odpowiedzi są jak nektar.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1