Teraz jest 28 lip 2026, o 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie dotyczące agni hotry?
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 17:55 

Czy agni hotry spełniane w przez nas dla Hindusów, czy wielbicieli kongregacji należy uznać za naimittika dharme, czy nitya dharme?

Kiedy są one naimittika a kiedy nitya dharmą jeśli w ogóle są nitya dharma?

Wysłane z iPada

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Pytanie dotyczące agni hotry?
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 11:14 

Wspomnnijmy najpierw definicje podane w Jaiva-dharmie:

- nitya-dharma - wieczna służba oddania dla Kryszny pełniona przez jivę; jest oparta na inherentnej svabhavie (naturze) duszy

- naimittika-dharma - przejściowe religijne obowiązki podyktowane kontaktem z materią, oparte na tymczasowej naturze (nisarga) z którą się utożsamiamy, powstałej w kontakcie z mayą.

Agnihotra to forma jagji, a przeznaczenie jagji w formie ofiary ogniowej to wielbienie Kryszny, w którym Agni, jako główny kapłan ofiary, podejmuje służbę dla Pana, jako Jego usta, czyli czynnik konsumujący ofiarę i przekazującą ją Krysznie dla Jego przyjemności. Jagja jest więc mostem łączącym jivę z Panem, który umożliwia nawiązanie związku pomiędzy nimi. Jest to metoda transformacji naszej egzystencji z materialnej na duchową.

Jeżeli agnihotra jest spełniana z niemotywowaną materialnie intencją, w celu zadowolenia Pana, w celu rozwinięcia do Niego przywiązania (rati), w celu oczyszczenia się z materialnych pragnień i zdobycia transcendentalnej wiedzy (sambandha-jnany), to będzie ona w kategorii nitya-dharmy. Jeżeli natomiast będzie spełniana z materialnym zrozumieniem i pragnieniem opartym na tymczasowej tożsamości, dążąc do materialnego awansu, postępu i uwolnienia się od grzechów, to stanie się ona wypaczeniem nitya-dharmy jivy, i przyjmie formę naimittika-dharmy.

Aczkolwiek, Jagja to ostatecznie Kryszna, a więc wykonywanie jagni w świadomości Kryszny jest zawsze nitya-dharmą, to aby móc odpowiedzieć na Twoje pytanie musimy wiedzieć z jaką świadomością i w jakim celu są wykonywane te ofiary ogniowe oraz jakie są oczekiwania obu stron. Może się bowiem np. okazać, że bhakta wykonujący ofiarę ogniową robi to jedynie dla pieniędzy, albo Hindus/członek kongregacji oczekuje ze spełnienia ofiary ogniowej jedynie materialnych korzyści. Dlatego należy zawsze intonować Święte Imiona podczas tego typu ceremonii, i położony powinien być na to specjalny nacisk, gdyż jest to jagją dla wieku Kali, a obecność maha-mantry koryguje wszystkie wewnętrzne i zewnętrzne błędy, czyniąc wszystko pomyślą nitya-dharmą. Tak to w tej chwili rozumiem, na podstawie tego, co przeczytałem w różnych źródłach.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 15:23 

Zapytałem gdyż często jesteśmy proszeni o wykonywanie ofiar ogniowych.
Jeśli pytasz mnie osobiście jakie są moje pragnienia kiedynuczestnicze w takich spotkaniach.
Jest to dla mnie pretekst do tego by wspólnie intonowac Święte Imiona, by mówić o Krysznie i wyjaśniać naukę dotycząca chwał Kryszny.
Czy takie nastawienie jest właściwe?
Jakie pułapki czekają na uczestników, którzy chcą kosztem ofiary załatwić swój biznes, często robimy takie ofiary np. kiedy otwiera ktoś nowy biznes?
Co zrobić by uniknąć takich pułapek.
Z drugiej strony tak jak napisales, ze jedenym z niskich motywów jest biznes z Kryszna, na zasadzie ja robię dla Ciebie ofiarę Kryszno, Ty dostarczasz zysków, czy taki etap mimo wszystko nie jest lepszy od zupełnego zapomnienia o Krysznie?

Co byś radził takim biznesmenom?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 16:53 

Divya napisał(a):

Oczywiście, doradziłbym im regularne wpłaty na moje konto bankowe. A już na poważnie, to jako internetowy teoretyk-hobbysta czuję, że nie jestem, ani na pozycji, ani na siłach, aby pouczać Cię Prabhu - bhaktę bardzo szczerze i poważnie praktykującego świadomość Kryszny, co jest właściwym nastawieniem, a co nie jest. To tak jakby larwa w kokonie, pouczała motyla o tym, jak latać, i co przy tym czuć.

Natomiast, jak najbardziej mogę zgodzić się z tym, co napisałeś na końcu, zakładając, że dobrze Cię zrozumiałem, drogi Prabhu i pytanie to jest czysto retoryczne. Bez względu na jakość naszych pragnień, osobistą sytuację i świadomość, powiązanie naszych działań z Kryszną, w jakiś, nawet najbardziej odległy sposób jest zawsze lepsze niż brak takiego związku, bo jest to dla nas jedyna deska ratunku, i jedyna szansa na wyjście z dołka iluzorycznej świadomości. Dlatego trzeba być ostrożnym, aby mówiąc o najwyższym standardzie, nie wyobcowywać ze społeczności bhaktów przy tym tych, którzy służą Krysznie za pomocą niższego standardu, a który jest najwyższym, na jaki jest ich obecnie stać. Krytyka należy się tylko tym, którzy chcę zmienić i dopasować filozofię do ich anarth, a nie tym, którzy akceptują najwyższy cel i stopniowo, na miarę ich możliwości do niego dążą i Mu służą, zdając sobie sprawę z własnej niedoskonałości i słabości.

Dodatkowo, Vedanta-sutra i Govinda-bhaszya wyjaśniają, że wszelkie stałe, regularnie wykonywane z obowiązku czynności polecane w śastrach, będące w kategorii nitya-karmy, takie jak np. agnihotra-jagja i podobne jej rytuały, czy nawet studiowanie pism świętych, a wykonywane przed stanem pełnego osiągnięcia transcendentalnej wiedzy przynoszą, jako ich karmiczną reakcję transcendentalną wiedzę, która to reakcja nie może być zniszczona. Ta sama transcendentalna wiedza nabyta w procesie wykonywania nitya-karmy będzie przyczyną zniszczenia wszelkich innych pobożnych karmicznych reakcji, które mogą czasami wyniknąć z nitya-karmy (np. osiągnięcie swargaloki), a które są powodem dalszego uwiązania jivy w cyklu samsary. Dlatego wykonywanie nitya-karmy wraz intonowaniem maha-mantry tworzy razem bardzo silny kompleks leczniczy, dla nas, schorowanych dusz.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 kwi 2012, o 10:27 

Divya napisał(a):

Doradzaj im niech nadają jako nazwy swoich firm święte imiona. I niech zmieniają nazwy swoich firm na święte imiona.

Historia Ajamili brzmi dość przekonująco. :) :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 maja 2012, o 09:43 

Waldemar napisał(a):
Divya napisał(a):

Doradzaj im niech nadają jako nazwy swoich firm święte imiona. I niech zmieniają nazwy swoich firm na święte imiona.

Historia Ajamili brzmi dość przekonująco. :) :)

Nie wiem , nie wiem, sprzeczność interesów, biznesmeni chcą kasy a Ajamila otrzymał wyzwolenie (też od kasy...) :o

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1