Teraz jest 28 lip 2026, o 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 108 Pasterek Gopi
PostNapisane: 18 kwi 2012, o 21:25 

Hari Bol Bhaktowie!
mam pytanie, mowiac Mahamantre powtarzamy ja 108 razy, gdyz tyle bylo pasterek Gopi i w ich imieniu pozdrawiamy Kryszne.
Lecz mowiac inne mantry np. do Narayana itp. rownież mowimy 108 razy, pytanie dlaczego?.
Pasterki są Kryszny, czy one rownież muszą pozdrawiać innych? pozdrawiam :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: 108 Pasterek Gopi
PostNapisane: 18 kwi 2012, o 21:40 

Przyznaje, ze osobiscie nigdy nie myślałam o pasterkach gopi w czasie intonowania 8)
Liczba 108 jest uznawana za pomyślną w hinduizmie (i nie tylko, zdaje się że w buddyżmie też), dlatego jest używana do podkreślania splendoru jakiegoś pisma (np 108 Upanisadów) czy osób.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 kwi 2012, o 08:50 

Zdaje sie ze pytanie jest tez co bylo wczsniej.

Jesli zalozyc ze liczby maja najwieksze znacznie (jak w kabale) wtedy Bog, czyli Kryszna, poprstu zaadoptowal ten symbol i z tego powodu znalazl akurat tyle gopi glownych. Jakos trudno mi to sobie wyobrazic.

Jako Wiszuici uwazamy ze Kryszna jest Przyczna wsztskich przczyn. Takze czasu, takze liczb, pamieci wiedzy, zapomniniu. JEsli wiec 108 jest liczba szczegolna to dlatego ze Kryszna wraz z 108 gopi ja PIERWOWZREm i ARCHETYPEM swojej wlasnej woli i rasy. A my dzieki temu mozmy pamietac ten numer i przypoinac sobei dzietemu o transendencji.

Co do mantrowania nie wiem nic o tym ze "pozdrawiamy Kryszne w Iminiu Gopi" brzmi bardzo ladnie i poetycko,:) choc mi sie wydaje ze bardziej chocdzi o to ze mamy "Pamietac o Krysznie i o Goipi" a nie byc posrednikami miedzy nimi:) Za slaba nasza rola.

Jesli wiec Kryszna jest zrodllem to 108 upaniszadow jest uwazne za glowne z tego powodu. Kryszna jest takze zrodlem ksiag wedyjskich.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 kwi 2012, o 18:52 

Tak przy okazji, nie ma "pasterek gopi". "Gopi" znaczy "pasterka", a więc używajmy jednego albo drugiego. Posługując się przykładem zbitki polsko-angielskiej, to tak jakby powiedzieć:
"w czasie mantrowania nigdy nie myślałam o pasterkach shepherdesses".

Mówią, że przyzwyczajenie jest drugą naturą, ale...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 19 kwi 2012, o 21:08 

Aki napisał(a):
nigdy nie myślałam o pasterkach shepherdesses".

Co ciekawe, w angielskich książkach gopi są opisane jako 'milkmaids' co oznacza 'mleczarki' a nie pasterki, no ale być może sprawę zamiany mleczarek na pasterki już poruszano.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 kwi 2012, o 12:20 

Radhakanta das napisał(a):
Co ciekawe, w angielskich książkach gopi są opisane jako 'milkmaids' co oznacza 'mleczarki' a nie pasterki, no ale być może sprawę zamiany mleczarek na pasterki już poruszano.

Żeby być precyzyjnym, we wszystkich dostępnych mi, udokumentowanych wypowiedziach Śrila Prabhupada znalazłem tylko 3 razy słowo "milkmaid/s" (mleczarka/i), 78 razy słowo "cowherd girl/s" (pasterka/i) i 3684 razy "gopi/s". A swoją drogą, to chociaż rzeczywiście wyrażenie "pasterki gopi" można by uznać za tautologię, to być może jedną z przyczyn rozpowszechnienia się jej wśród polskich bhaktów jest po prostu, czysta praktyczność. W języku polskim zarówno liczba pojedyncza, jak i mnoga wyrazu "gopi" jest taka sama, natomiast w języku angielskim, dodaje się na końcu "s", i jest od razu jasnym, że ktoś ma na myśli wiele, a nie tylko jedną gopi. Wygodniej jest więc odmienić wyraz "pasterka/i", dodając przy tym na końcu "gopi", co wyróżni je np. od pasterek ze Zgromadzenia Sióstr Pasterek od Opatrzności Bożej w Jabłonowie Pomorskim, od odprawianej o północy Pasterki, czy od rockowego zespołu muzycznego zreformowanych licealnych dziewcząt "Płonące Pasterki".

Dlatego osobiście nie robiłbym wielkiego halo z tej sprawy, bo można by chyba też uznać, że praktyczność służąca precyzyjniejszemu wyrażeniu się, bierze tutaj górę nad nieporęcznością prawidłowej formy językowej, tym bardziej, że poza bhaktami, i tak nikt nie wie, co oznacza słowo "gopi".

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 kwi 2012, o 15:39 

Aki napisał(a):
"w czasie mantrowania nigdy nie myślałam o pasterkach shepherdesses".

Mówią, że przyzwyczajenie jest drugą naturą, ale...

Nie, o sheperdesses nigdy nie myslałam, bo zdaje mi się, że one raczej owcami sie zajmuja niż krowami 8)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 kwi 2012, o 11:24 

Purnaprajna napisał(a):

Żeby być precyzyjnym, we wszystkich dostępnych mi, udokumentowanych wypowiedziach Śrila Prabhupada znalazłem tylko 3 razy słowo "milkmaid/s" (mleczarka/i), 78 razy słowo "cowherd girl/s" (pasterka/i) i 3684 razy "gopi/s".

O, aż tak z proporcjami, nieźle, dzięki. To tak przy okazji spytam, abstrahując od nazw, jak z czynnościami gopi?: bardziej milkmaid'owskie czy cowherd'owskie ? Czy napotkałeś Prabhu może info o czynnościach pasterskich (przyjmując, że pasterz to osoba, która pasie zwierzęta) czy jednak raczej przyjąć należy, że zajmowały się tylko produktami pasienia (mleczne wytwory :) itd. co rozszerzałoby definicję i zrozumienie słowa cowherd girl/pasterka nie tylko na pasienie?

Może to takie sobie tam gdybanie o szczegółach ale dziś akurat fajnie mi się myśli o tym klimacie wiejskim i pasterskim Vrindavan, no i chyba dyskusje o gopi (nawet takie jakby techniczne) są OK...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 kwi 2012, o 18:42 

To tak przy okazji spytam, abstrahując od nazw, jak z czynnościami gopi?: bardziej milkmaid'owskie czy cowherd'owskie ? Czy napotkałeś Prabhu może info o czynnościach pasterskich (przyjmując, że pasterz to osoba, która pasie zwierzęta) czy jednak raczej przyjąć należy, że zajmowały się tylko produktami pasienia (mleczne wytwory :) itd. co rozszerzałoby definicję i zrozumienie słowa cowherd girl/pasterka nie tylko na pasienie?

Bardziej to pierwsze, ale nie tylko. Będąc żonami gopów (lub niezamężnymi dziewczętami), zajmowały się gospodarstwem, a ich czynności opisane są m.in w ŚB 10.29.5-7 i 10.44.15. Wymienione tam przykładowo czynności są typowe dla życia na wsi i obejmują: dojenie krów, gotowanie, robienie twarogu, pieczenie ciasta, służba dla mężów, opieka na dziećmi, przesiewanie ziarna, ubijanie masła, zbieranie placków krowich na podpałkę, spryskiwanie wodą podwórka, sprzątanie domu itd., itp. No i oczywiście, podczas wykonywania tych wszystkich czynności, ich myśli były cały czas zaabsorbowane Kryszną, i planami, jak i kiedy będą mogły zobaczyć Jego wszechatrakcyjną osobę. A kiedy Go nie było, to pomiędzy sobą odgrywały Jego lila.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 11:48 

Miły obrazek do medytacji na długi weekend.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1