Teraz jest 28 lip 2026, o 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie korzyści daje Wam bahkti joga?
PostNapisane: 26 kwi 2011, o 11:40 

Hari!
Jakie korzyści daje Wam bahkti?I duchowo i materialnie. Pytam z czystej ciekawości. Bo mi duchowo:
odbudowuje swoją więź z Kryszną, pamiętam o Nim, służę mu, spełniam swoją jagyę (czy jak to się pisze:P)
materialnie:
korzyści zdrowotne no i mam lepszą karmę, gdyż pewne problemy wcześniej wydawały mi się nie do rozwiązania,a teraz jakby zanikły, aż sama się dziwię. Pozdrawiam, Hari. 8)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Jakie korzyści daje Wam bahkti joga?
PostNapisane: 4 paź 2011, o 12:09 

Hare Kryszna!

fajny temat, Bhakti yoga daje generalnie same korzyści w duchowym planie, a w materialnym to może nie zawsze. Chodzi mi o to że Bhakti yoga to proces duchowy, który pomaga nam rozwijać się duchowo co nie zawsze idzie w parze z rozwojem materialnym jak bogactwo itp.

ale co ja bym powiedziała to dla mnie super rzeczą jest towarzystwo moich przyjaciół bhaktów z całego świata, którzy mimo iż mówią w innym języku, mieszkają w innym kraju itd. dzięki Bhakti yodze jest między nami więź i świetnie się rozumiemy.
To jest wspaniałe że można czuć taką wspólnotę, że jest się częścią dużej rodziny.

Ja lubię Bhakti yogę, nie jestem super zaawansowana w filozofii ale uwielbiam czytać takie forumowe debaty na duchowe tematy, słuchać pięknych kirtanów i bhajanów jeszcze bardziej jak już zapoznam się z tłumaczeniem tekstów pieśni. Uwielbiam spotkania z Bhaktami, takie Nama-Hatta, czy zwykłe urodzinowe niespodzianki, programy otwarte. To jest taka radość która mnie inspiruje.

Co jeszcze dzięki Bhakti yodze mam super dostęp do wiedzy o tym jak spełniać się w swojej roli żony i mamy, co jest dla mnie ogromną korzyścią jeśli porównując mój związek ze związkami koleżanek które nie podążają tą ścieżką i mają wiele problemów nie wiedząc jak i gdzie szukać pomocy.

na razie tyle jak jeszcze coś mi wpadnie to dopisze.

wasza sługa,
Vraja priya dasi

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 paź 2011, o 01:53 

Ciekawie piszesz Vradza

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2012, o 12:01 

Mnie uspakaja wewnętrznie i pozytywnie zmienia podejscie do codzienności :wink: Same korzyści

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1