Teraz jest 28 lip 2026, o 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ratha Yatra 2011 od kuchni :)
PostNapisane: 27 cze 2011, o 21:53 
Morderator

KOMENTARZE DO ARTYKUŁU http://www.harinam.pl/yatra,622,ratha-y ... uchni.html

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ratha Yatra 2011 od kuchni :)
PostNapisane: 27 cze 2011, o 23:31 
Morderator

Dzieki Arjuna za to inspirujące i płynące z serca sprawozdanie.

Każdy przeżył Ratha Yatrę po swojemu dla mnie to był jeden z najpiękniejszych festiwali w jakim uczestniczyłem. Doświadczyłem po raz niezwykłości towarzystwa bhaktów i satysfakcji z pełnionej wspólnie służby oddania.

Kiedyś ktoś ze starszych bhaktów powiedział mi bym takie niezwykłe radosne chwile przeżyte w towarzystwie wielbicieli przechowywał w sercu, bo one są jak diamenty i mogą dać siłę wtedy gdy jej czasem może zabraknąć, więc dorzucam do mojej „kolekcji” niezwykłych chwil i te z Ratha Yatry 2011 i wiem ze będą one stanowić ważną cześć tej „kolekcji”

Dzieki łasce Kryszny miałem ten przywilej by w tym roku po raz kolejny być częścią drużyny kuchennej gotującej dla przyjemności Pana Jaganatha i wszystkich osób przybyłych na rynek we Wrocławiu by spotkać się z Najwyższym Panem.

Chciałby podziękować organizatorom, sponsorom, uczestnikom czyli wszystkim, którzy przyczynili się do tego by Ratha Yatra 2011 stała się faktem :)

Szczególnie chciałbym podziękować ekipie kuchennej tak bardzo bliskiej memu sercu za niezwykłe poświecenie, trud i oddanie, wiem, że było ciężko, ale wspólnie daliśmy rade i po raz kolejny doświadczyliśmy, że możemy na sobie polegać oraz że słowo „niemożliwe” (jak to pięknie napisał Arjuna powtarzając za Śrila Prabhupada) jest ze słownika głupców :) Służba w Waszym towarzystwie to była namiastka tego jak piękny może być świat duchowy i może on być dostępny już teraz dzięki towarzystwu bhaktów. Dzieki Kochani !!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 08:05 

Serce się raduje, buzia sama uśmiecha, a duma rozpiera, gdy widzi się tak szczere, prawdziwe oddanie wspaniałych Wielbicieli Pana Kryszny!
Dzięki Wam choć przez parę chwil (patrząc w ekran monitora) oglądając fotorelację i czytając tak przepiękny artykuł można poczuć duchową atmosferę, usłyszeć transcendentalne dźwięki, maha-mantrę śpiewaną z każdej strony wrocławskiego rynku - to coś niesamowitego, jaką siłę i wiarę dają Wielbiciele (nawet Ci na odległość). To wielka łaska Kryszny móc rozkoszować się towarzystwem Bhaktów.

Wielkie pokłony, podziękowania Drodzy Bhaktowie, że jesteście, działacie i pokazujecie światu jak należy dbać, kochać i wielbić Najwyższego Pana Krysznę.
Serdecznie Wam dziękuję i kłaniam się nisko.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 cze 2011, o 10:26 

Cieszę się, że Procesja Bożych Ciał odbyła się i chwała organizatorom za ogromny wysiłek. Jest to niezwykłe dla mnie, że Pan Wszechświata z towarzyszami może sobie tak spacerować wśród wrocławskiej gawiedzi. :)

Mam jedną uwagę na przyszłość, która nas dotknęła. Trisama poprosił nas, Mirona i mnie na czele z Garudą o rozbiórkę wozu i załadunek. Wielbiciele się już zwinęli, do czego nie mam pretensji, ponieważ my też byśmy się zwinęli, ale Trisamie i Wisznu się nie odmawia.Przynajmniej w takiej chwili. Miron coś tam bąkał o czystym ubraniu, ale ostatecznie wzięliśmy się do roboty w poczuciu, że wartko nam to pójdzie.

Góra poszła szybko, ale załadunek - koszmar. Brak odpowiednich narzędzi, zniszczone lewary, jakieś śmieszne metalowe stojaki. Po hindusku. Dzięki poświęceniu Garudy i Mirona oraz kierowcy, którzy pracowali z lewarami, po paru godzinach załadowaliśmy ten 3 tonowy wóz. Istotne jest to, że było to niebezpieczne. Najbardziej zagrożeni byli ci pod wozem oraz wałęsający się i robiący zdjęcia na tle wozu przechodnie. Koła czasami ślizgały się po stojakach. Były chwile, że sądziliśmy iż nie uda się załadunek na tę nieodpowiednią przyczepę.

Na przyszłość sugeruję zatem. 1. ustalenie zespołu co najmniej 4 gotowych na wszystko mężczyzn do zajmowania się tylko wyładunkiem i załadunkiem wozu, 2. opracowanie sprawnej i bezpiecznej procedury takiego załadunku.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lip 2011, o 08:02 

albert napisał(a):
...
Na przyszłość sugeruję zatem. 1. ustalenie zespołu co najmniej 4 gotowych na wszystko mężczyzn do zajmowania się tylko wyładunkiem i załadunkiem wozu, 2. opracowanie sprawnej i bezpiecznej procedury takiego załadunku.

Będziemy o tym pamiętać. Dziękuję Wam za pomoc i cenne uwagi związane z załadunkiem.

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1