Teraz jest 28 lip 2026, o 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 23 mar 2011, o 14:45 

... ale to nic co inna bhaktinka(z Rosji) otrzymala od jednego bhakty (z Grecji)na vedicmarrage ale o tym nie bede nawet pisac.
Kwintesencja moich obserwacji jest to ze niestety bhaktowie jako spolecznosc stoja byc moze lepiej pod wzgledem bhakti niz karmici, ale za to daleko ponizej pod wzgledem kultury i moralnosci od karmitow.
generalna zasada jest tak jak mowilem ' brak odpowiedzialnosci oraz zasada nie narobic a zarobic

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 14:48 

Wiedzę Prabhu, że chcesz nam zrobić na złość i odmrozić sobie uszy. :)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 14:51 

chyba jestem niemoralna, bo nie widze absolutnie nic złego w gołym brzuchu kobiety w ciąży, nawet jesli jest bhaktinką 8)

Co brzuch ma wspólnego z moralnoscią?

No i nazywaj to sobie Purnaprajno Prabhu zachowaniem licealistki, ale Murlidhar jest kopalnią tresci, które do tego wątku pasują :mrgreen:

Zgodnie z prawem karmy nalezy być moralnym? A co to znaczy? Czy wedyjska kobieta w starozytnosci, noszaca swoje piersi na wierzchu (co widac na starozytnych posągach he he) była mniej moralna od bhaktonki w czoli lub bhaktinki z Iranu noszacej burkę?

Sposoby ubierania sie sa konwencja społeczną, stosownie do czasu, miejsca, okoliczności. To się nieustannie zmienia. Jeszcze jakies 100 lat temu Isadora Duncan wywoływała skandal tancząc w sandałach i bez pończoch. Dzisiaj ponczochy moga byc uwazane za prowokujace, he he.

Co to ma wspólnego z duchowoscią?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 15:10 

Brajasundari napisał(a):
No i nazywaj to sobie Purnaprajno Prabhu zachowaniem licealistki, ale Murlidhar jest kopalnią tresci, które do tego wątku pasują :mrgreen:

Jeżeli Murali jest kopalnią, to Ty, mataji jesteś górnikiem (a mówią, że w Hare Kryszna nie ma równouprawnienia!). :) Jesteś niesamowita z tym fedrowaniem ukrytych treści, bo nawet w mojej krytyce, znalazłaś, coś, czego nawet ja sam nie zauważyłem, a mianowicie, komplement odnośnie swego wieku. Wydaje mi się, że w Twojej sztolni, którą jest ten wątek, urabiasz znacznie ponad 108 procent normy, odkrywając niezauważone wcześniej przez nikogo złoża zrozumienia. :mrgreen:

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, o 15:26 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 3 razy

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 15:15 

Purnaprajna napisał(a):
Jeżeli Murli jest kopalnią, to Ty, mataji jesteś górnikiem. :) Jesteś niesamowita z tym fedrowaniem ukrytych treści, bo nawet w mojej krytyce, znalazłaś, coś, czego nawet ja nie zauważyłem, czyli komplement odnośnie swego wieku. Wydaje mi się, że w tym wątku, urabiasz znacznie ponad 108 procent normy. :mrgreen:

:lol: Od razu mam lepszy humor z rana. Tak, tak to te nawyki z czasów "przodownictwa pracy", kiedy to jeszcze byłam piekna i młoda.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 15:19 

Skoro jednak ludzie uważają, że "żywię tutaj trolla", to zwijam sie z tego tematu.
Cóz, szkoda że w Polsce ciągle trudno jest sie uwolnic od polityki w kazdym temacie. Szkoda, bo temat wątku jest bardzo ciekawy i wart przemyslenia...

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 17:24 

Cytuj:
Czy mozemy tu mowic o braku moralnosci w spolecznosci bhaktow? :?

...tak swoja droga czy rowniez jest cos takiego jak moralnośc pani Dulskiej w spolecznosci bhaktow? :? ...
Cytuj:

Zona powiedziala mi ze takiego czegos nigdy nie widziala i nie widzi wsrod karmitow , ze oni nigdy tak sie nie afiszuja swoimi badz co badz prywatnymi czesciami ciala.
A u bhaktow ciagle to widzi, chyba jakes kompetycje ktory brzuch wiekszy a ktory nie :lol:
Czy mozemy tu mowic o braku moralnosci w spolecznosci bhaktow? :?

w sumie jak włączę onet czy gazeta pl ...stosunkowo przyzwoite portale...to często mimowolnie sie z tym stykam...a na necie mam dziwne wrazenie, ze jest tego cale mnostwo...no ale w sumie dobrze, ze panska malzonka ''takiego czegos nigdy nie widziala i nie widzi wsrod karmitow''...choc przyznam , ze w dzisiejszych czasach to mnie nawet dziwi choć już niewiele mnie jest w stanie zdziwić...w sumie ma to swój urok

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 18:55 

Brajasundari napisał(a):
chyba jestem niemoralna, bo nie widze absolutnie nic złego w gołym brzuchu kobiety w ciąży, nawet jesli jest bhaktinką 8)

Co brzuch ma wspólnego z moralnoscią?

Zgodnie z prawem karmy nalezy być moralnym? A co to znaczy? Czy wedyjska kobieta w starozytnosci, noszaca swoje piersi na wierzchu (co widac na starozytnych posągach he he) była mniej moralna od bhaktonki w czoli lub bhaktinki z Iranu noszacej burkę?

Sposoby ubierania sie sa konwencja społeczną, stosownie do czasu, miejsca, okoliczności. To się nieustannie zmienia. Jeszcze jakies 100 lat temu Isadora Duncan wywoływała skandal tancząc w sandałach i bez pończoch. Dzisiaj ponczochy moga byc uwazane za prowokujace, he he.

Co to ma wspólnego z duchowoscią?

Tańczyła na pewno bez sandałów :lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 23 mar 2011, o 20:17 

nawiązując do głównego tematu wątku ciekawe wypowiedzi z Bhagavatam

05.05.01 Pan Rsabhadeva przemówił do Swoich synów: Moi drodzy chłopcy, ze wszystkich żywych istot, które przyjęły materialne ciała w tym świecie, ten kto posiada tę ludzką formę, nie powinien dzień i noc ciężko pracować jedynie dla zadowalania zmysłów, które dostępne jest psom i jedzącym odchody świniom. Należy raczej oddawać się pokutom i wyrzeczeniom, aby uzyskać boską pozycję służby oddania. Działając w ten sposób, można oczyścić swe serce, a kiedy ktoś wznosi się na tę pozycję, osiąga wieczne, niekończące się, pełne szczęścia życie, które jest transcendentalne wobec materialnej przyjemności.05.05.02 Ścieżkę wyzwolenia z materialnej niewoli można osiągnąć jedynie poprzez służenie wysoko zaawansowanym duchowym osobom. Tymi osobami są impersonaliści i bhaktowie. Bez względu na to, czy ktoś pragnie wtopić się w egzystencję Pana czy przebywać w towarzystwie Osoby Boga, należy pełnić służbę dla mahatmów. Dla tych, którzy nie interesują się takimi czynnościami i którzy obcują z miłośnikami kobiet i seksu, ścieżka do piekła stoi otworem. Mahatmowie mają zrównoważony umysł. Nie widzą żadnej różnicy pomiędzy jedną żywą istotą a drugą. Są bardzo spokojni i w pełni zaangażowani w służbę oddania. Pozbawieni są gniewu i działają dla dobrobytu innych. Nie zachowują się w żaden karygodny sposób. Osoby takie określane są mianem mahatmów.05.05.03 Osoby zainteresowane ożywieniem świadomości Krsny i zwiększeniem swojej miłości do Boga nie pragną robić niczego, co nie ma związku z Krsną. Nie chcą obcować z osobami, które zajęte są utrzymywaniem swoich ciał, jedzeniem, spaniem, łączeniem się w pary i obrona. Nie są przywiązani do swoich domów, mimo iż mogą być grhasthami. Ani też nie ma w nich przywiązania do żon, dzieci, przyjaciół czy bogactwa. Jednocześnie, nie są oni obojętni wobec wypełniania swoich obowiązków. Osoby takie zbierają jedynie tyle pieniędzy, aby utrzymać ciało i duszę razem.05.05.04 Kiedy ktoś uważa, że celem życia jest zadowalanie zmysłów, z pewnością szaleje na punkcie materialistycznego sposoby życia i angażuje się we wszelkiego rodzaju grzeszne czynności. Osoba taka nie wie, że z powodu swoich przeszłych złych uczynków, otrzymała już ciało, które mimo iż tymczasowe, jest przyczyną jej nieszczęścia. W rzeczywistości żywa istota nie powinna przyjmować materialnego ciała, ale jest ono jej przyznawane dla zadowalania zmysłów. Dlatego też myślę, że nie jest to odpowiednie dla inteligentnej osoby, aby na nowo angażowała się w zadowalanie zmysłów, poprzez które stale otrzymuje materialne ciała, jedno po drugim.05.05.05 Tak długo, jak ktoś nie zadaje pytań dotyczących duchowych wartości życia, tak długo podlega pokonującym go niedolom, które powstają z ignorancji. Bez względu na to, czy grzeszna czy pobożna, karma ma swoje reakcje. Jeżeli ktoś zaangażowany jest w jakikolwiek rodzaj karmy, umysł jego nazywany jest karmatmaka, zabarwiony czynnościami karmicznymi. Dopóki umysł jest nieczysty, świadomość nie jest przejrzysta. I dopóki ktoś zaabsorbowany jest karmicznymi czynnościami, dopóty musi przyjmować materialne ciało.
05.05.07 Mimo iż ktoś może być wielkim uczonym i mędrcem, to jest szalony, jeżeli nie rozumie, że wysiłek w celu zadowalania zmysłów jest bezużyteczną stratą czasu. Nie zważając na swój własny interes, osoba taka próbuje osiągnąć szczęście w materialnym świecie

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 mar 2011, o 00:43 

Brajasundari napisał(a):
Skoro jednak ludzie uważają, że "żywię tutaj trolla", to zwijam sie z tego tematu.
Cóz, szkoda że w Polsce ciągle trudno jest sie uwolnic od polityki w kazdym temacie. Szkoda, bo temat wątku jest bardzo ciekawy i wart przemyslenia...

Nazwaj to jak chesz. Moim zdaniem kazdy lubie siebie uwazac za tegop sparwdiwego/. Ale faktem zywisz trola. Ciekawe jak to jest byc gdzies niechcianym a dalej pisac. TO jest pzreciez prste. Idzie chlopak na Vrinde i do woli pisze.

Mozesz mnei trakwac jako ZASCIANEK, Tumanek, cokowiek, zgadzam sie na wsztsko chce poprstu sie uwalnic od takich osob. Moge ci podpisac dokument

"Tak ja taki a taki jestem zasciankwym bhata"
na papierze. Prsze tylko o pozbycie sie pewnej osoby. i spokoj. zgadzam sioe na wsztskie oskarzenia.
dzieki

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 mar 2011, o 14:54 

z sumie...
Dla mnie to nie ma problemu czy bhaktinki lubia sobie fotografowac swoje brzuchy i inne prywatne ciala i wystawiac je na facebooku tak azeby kazdy mogl je ogladac :wink:
Byc moze za jakies kilka lat byc moze nie beda sie kryc juz z niczym i bedzie mozna je ogladac "tak jak je Bog stworzyl" :wink:
Dla mnie? Nie ma problemu :twisted:
No ale biorac pod uwage pisma wedyjskie i zasade czystosci to pewien problem jest....
Podchodzac do innego tematu..
Dlaczego wsrod hindusow czy scislej mowiac sikkhow, gdziekolwiek oni pojawia sie tam zaraz otwieraja swiatynie?
Ja pracuje z sihkami i zawsze podziwialem ich za to jak wiernie sluza swoim guru.
I codziennie robia programy, gotuja, robia bhajany itd Nawet jezeli jest ich tylko mala ilosc!
A skad maja pieniadze?
Dla nich zadna praca niestraszna.
Nie boja sie uczciwej pracy.
Jest to calkowite przeciwienstwo mentalnosci wielkszosci bhaktow, dlatego swiatynie sa zamykane, nie ma nikogo bo kazdy mysli o sobie i jak "nienarobic a zarobic"
TO WIDAC
SLYCHAC
I CZUC :wink:

Mam nadzieje ze moze w przyszlosci to sie zmieni, ale moze nadzieja matka glupich?
nie wiem

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 mar 2011, o 14:58 

...jeszcze nigdy, NIGDY nie spotkalem zadnego bhakty/bhaktinki pracujacej np w sklepie, biurze itd co tu mowiac o fabryce/warsztacie.
No przeciez jest to praca dla sudrow... a jestem braHHminem :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 mar 2011, o 17:08 

Ostanio gdy pisalaes rozne swoje oskazrenia, zaprponwalem Ci powrat do korzeni bhaki-yogi. Do kobnrtnych korzeni.

Zgodziles sie. Czylui napisales "Zgadzam sie" 2 wyrazy, pocztm zaczoles snuc swoje przemyslania odnsie bhaktow hipsow. KOlejne oskarznia, koljne jakies wydumane teriie. Wiecmowie jestcze raz. POwrat do korzeni do Preawdzwego Bhati ci potzrebna. A nie dytwanie jakis fantatcznych teoriii o Cieniu Bhakty....

I czmeu cigle tu piszesz?nie mozesz isc na Vrinde?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 mar 2011, o 18:01 

Nie udzielam się w takich dyskusjach, jak i z reguły na forach, i szkoda, że atmosfera tu powoli przejmowana jest przez takie katha.
Ale normalnie ręce opadają i nie da się tego czytać. Na jakim świecie ty i twoja żona żyjecie? Mataji nigdy nie widziała wokół gołych brzuchów, tylko bhaktinek, ty zaś ciężko pracujących bhaktów, bo przecież żaden z nich nie jest lekarzem, nauczycielem, czy zwykłym robotnikiem przy taśmie. Mogłabym wymieniać bardzo długo przykłady takich osób, ale zarzut czy jak mówisz kwintesencja twoich obserwacji to nawet nie jest śmieszny żart, więc i nie ma sensu dyskutować o tym. Jak bardzo mylna i krzywdząca jest to opinia być może nigdy się nie przekonacie, bo okulary przez jakie patrzycie mocno wykrzywiają rzeczywistość.
Jeszcze wstawki w stylu a jedna bhaktinka innej bhaktince.. przecież to jest nic więcej jak przekupy na targu plotkujące co tam innej kumie w życiu.. nie wyszło, bo przecież przyjemniej w ten sposób..
Czy można jakoś zakończyć absurdalność tego potoku słów?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 24 mar 2011, o 18:36 

murali-dhar das napisał(a):
...jeszcze nigdy, NIGDY nie spotkalem zadnego bhakty/bhaktinki pracujacej np w sklepie, biurze itd co tu mowiac o fabryce/warsztacie.
No przeciez jest to praca dla sudrow... a jestem braHHminem :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

W 100 procentach zgadzam sie z Madana :)
Ludzie w jakim wy swiecie zyjecie ?
I w wsrod jakich bhaktow sie obracacie.90 procent znanych mi bhaktow pracuje własnie w biurach,sklepach,szkołach czy urzędach,sa lekarzami czy robotnikami,a niektorzy prowadza swoje firmy...
Tez nie widze problemu ze "jaks" bhaktinka pokazała brzuch na FB.
Jak Was to razi to nie ogladajcie :)
Mam wrazenie,ze sa ludzie na tym swiecie,ktorzy nie maja co robic i szukaja dziury w całym zamiast zając sie czyms pożytecznym...

Krsna karsani

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1