Teraz jest 28 lip 2026, o 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak przekonać rodziców.
PostNapisane: 7 gru 2010, o 18:37 

Jak przekonać rodziców to mojego innego wyznania ?
Moi rodzice są katolikami, w lodówce mam tylko samo mięso którego nie jem i uważają mnie za osobę nie normalną.
Jak można zabijać zwierzęta i je jeść ? zadałem takie pytanie rodzicom to mi powiedzieli że to jest normalne że wszyscy jedzą.
Modlą się nie z chęcią poznania Boga tylko z chęcią korzyści materialnych.
Jakimi argumentami mogę przekonać ich do nie jedzenia mięsa, nie chodzi mi o to żeby przestali jeść bo i tak nie przestaną tylko dlatego żeby nie uważali mnie za człowieka ich zdaniem opętanego.
Dla nich nie znana jest osoba Sri Kryszny oni uważają tylko matkę boską i jezusa, jak przekonać ich do tego ?
Przeszkadzają mi w rozwijaniu się duchowo oraz sami postępują bardzo źle. Kiedyś nieświadomie zjadłem krowie mięso :(((((( Ale wtedy nie poznałem jeszcze Sri Kryszny i nie wiedziałem że źle robię.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Jak przekonać rodziców.
PostNapisane: 7 gru 2010, o 23:21 

Haribol!

Napisz proszę coś o sobie, ile masz lat, gdzie mieszkasz. Będzie łatwiej Ci pomóc. Napiszę tylko tak "z grubsza" ;) Nie rób nic na siłę, nie umoralniaj rodziców, nie nauczaj ich. Świadomość Kryszny można praktykować w KAŻDYCH WARUNKACH - pamiętaj o tym. Tak naprawdę mamy bardzo dużo do przepracowania sami ze sobą, tak dużo materialnych przywiązań dzieli nas od nektaru jakim jest niczym nie motywowana służba oddania dla Pana Kryszny. Dlatego bądź spokojny i rób swoje na tyle na ile możesz. Przede wszystkim czytaj książki Śrila Prabhupada, ponieważ dzięki temu będziesz miał możliwość obcowania ze Śrila Prabhupadem. To jest największą łaską - towarzystwo czystego Wielbiciela. Poza tym staraj się w miarę możliwości spotykać z Bhaktami. Jeśli nie masz nikogo w najbliższym otoczeniu - jest internet, gdzie możemy zawsze porozmawiać o Krysznie. Jeżeli tylko mogę Ci służyć pomocą - pisz śmiało na PW :D

Pozdrawiam Cię i życzę powodzenia!

Twój sługa
Arjuna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 gru 2010, o 23:31 

Z jednej strony mamy wolnsc wyznania i wyboru to jasne i to jest jakby wzor w naszej kultrze, z drugiej w kfestach rdzinnych moze wchdzic sporo emocji. Nie mozna za to winic ani rodzony ani ciebie taka jest natra obu. Ale jak pisze Ardzuna, sam tez nie jestes swiety. Tez masz wiele pragnien itp. powdznia

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 16:02 

Kazdy z nas trafi na swoja sciezke i bedzie nia kroczyl...najgorsze jest gdy kazdy uwaza , ze tylko jego religia, wyznanie, filozofia jest jedyna sluszna...to tworzy wojny religijne.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 18:47 
Sponsorzy

Nikita napisał(a):
Kazdy z nas trafi na swoja sciezke i bedzie nia kroczyl...najgorsze jest gdy kazdy uwaza , ze tylko jego religia, wyznanie, filozofia jest jedyna sluszna...to tworzy wojny religijne.

Takie zrozumienie mają jedynie osoby ,o zbyt małej wiedzy,a mocnie podpierające sie jedynie swymi uczuciami,w swej duchowej realizacji.
zgodze sie ze kazda droga ktora uczy czystej miłosci do Boga jest własciwa i autoryzowana.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 20:05 

Swiadkowie Jehowy uwazaja, ze tylko ich organizacja jest czysta...Wy pewnie uwazacie, ze Wasza organizacja jest jedyna sluszna...nie mowiac juz o muzulmanach, katolikach i reszcie....

Ja doszlam do wniosku, ze kazdy jest tam gdzie jest i tak jest o.k. ale nie powinien osmieszac innych wyznan a raczej akceptowac...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 20:17 
Sponsorzy

Nikita napisał(a):
Swiadkowie Jehowy uwazaja, ze tylko ich organizacja jest czysta...Wy pewnie uwazacie, ze Wasza organizacja jest jedyna sluszna...nie mowiac juz o muzulmanach, katolikach i reszcie....

Ja doszlam do wniosku, ze kazdy jest tam gdzie jest i tak jest o.k. ale nie powinien osmieszac innych wyznan a raczej akceptowac...

To prawda,powinien byc szacunek do innych wielbicieli,tego samego boga,bez wzgledu na to pod jakim wielbią go imieniem. My nie twierdzimuy ze nasz jest jedyna ,czy najleprza,ale napewno,nigdzie indziej nie czytałem ,jak wygląda Bog i jak sie zachowuje,co jeada i co go cieszy najbardziej,te wszystkie odpowiedzi są w ksiązkach Srila Prabhupada,czy w wedach

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 20:51 

w Wedach jest opis jak wyglada Bog?? trudno mi w to uwierzyc.

Czytalam Joge Vashisty , jednego z wazniejszych hinduskich riszich....z tego wynikaloby, ze raczej wsyzstko jest Iluzja....

Do form raczej nie nalezy sie przywiazywac...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 21:04 
Sponsorzy

Nikita napisał(a):
w Wedach jest opis jak wyglada Bog?? trudno mi w to uwierzyc.

Czytalam Joge Vashisty , jednego z wazniejszych hinduskich riszich....z tego wynikaloby, ze raczej wsyzstko jest Iluzja....

Do form raczej nie nalezy sie przywiazywac...

Tak do formy mojej czy twojej ,fakt nie ma co sie przywiazywac.Ale Kryszna jest podstawą,bezosobowego brahmana jak i zlokalizowanej w kazdym sercu ParamAtmy.jego ciało formay i rozrywki sa sat Czit i ananda-pełne wiedzy szczescia i wiecznosci.polecam Brahma samhite-Andrzeja Babkiewicza.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1