Teraz jest 28 lip 2026, o 11:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Instruction" - polecenie czy nauki?
PostNapisane: 30 lis 2010, o 08:06 

Właśnie przeczytałem: http://forum.waisznawa.pl/viewtopic.php ... 782#p15782

i zajrzałem do słownika (PWN-Oxford):

instruction /in'strkn/
n
1. (teaching) nauczanie n (in sth czegoś); to give (sb) instruction in sth nauczać (kogoś) czegoś; to receive instruction in sth otrzymać wykształcenie w zakresie czegoś; the course gives basic instruction in sth ten kurs zapewnia zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu czegoś; flying instruction nauka pilotażu; the language of instruction język wykładowy
2. (order) polecenie n (to do sth zrobienia czegoś); to issue or give instructions to sb to do sth polecić komuś zrobić coś; to receive/carry out instructions otrzymać/wypełnić polecenia; I have instructions to do/not to do sth polecono mi zrobić coś/nie robić czegoś; to be under instructions to do sth mieć obowiązek zrobić coś; failing instructions to the contrary chyba, że zostaną wydane inne polecenia or o ile nie będzie innych poleceń; instructions to admit nobody polecenie, żeby nikogo nie wpuszczać
3. Comput polecenie n
instructions npl (for product use) instrukcja f; (cooking) przepis m; to follow the instructions (to the letter) postępować (ściśle) według instrukcji; instructions for use sposób użycia, instrukcja użytkowania

Jak widać, pierwsze znaczenie to 'nauczanie', a nie 'polecanie' czy, o zgrozo, 'instruowanie'.

Myślę, że jest duża różnica między "naukami" czy "nauczaniem", a "poleceniem" mistrza duchowego, także w przekazie nastroju i ducha relacji guru - uczeń.

Poprawienie poziomu tłumaczeń naszych pism w j. polskim pilnie potrzebne, od dawna to wiemy, ale może w końcu trzeba by to zrobić?

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1