Teraz jest 28 lip 2026, o 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Różnica między Brahmą a Brahmanem, jak je rozumiecie?
PostNapisane: 3 lut 2010, o 13:30 

Cy ktoś mógłby mi wyjaśnić te pojęcia? Czy oba nie oznaczają absolutu? Można się w tym wszystkim trochę pogubić czasem:P. Harinam. PS. W takim razie kim jest też Atman.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Różnica między Brahmą a Brahmanem, jak je rozumiecie?
PostNapisane: 3 lut 2010, o 17:45 

Pan Brahma

Brahma to pierwsza żywa istota we wszechświecie, upełnomocniona przez Krysznę do stworzenia całego przejawienia kosmicznego. Jest to inkarnacja Kryszny, przewodząca materialnej cesze pasji (radżo-guna), potrzebnej do stworzenia lub zbudowania czegokolwiek. Nawet napisania tego postu. ;)

Brahman

Najczęściej pod pojęciem "Brahman", rozumie się bezosobowy aspekt Prawdy Absolutnej, Śri Kryszny. Powyższy Brahman to oślepiająca światłość (brahmajyoti) emanująca z ciała Pana Kryszny, które jest źródłem nieograniczonych transcendentnych cech. Ten blask pochodzi właśnie z osobistych cech Kryszny.

W bardziej ogólnym sensie, Brahman to vastu, czyli substancja świata. W tym sensie Wisznu (Kryszna) to param brahma, czyli Najwyższy Osobowy Brahman, podległa Mu indywidualna żywa istota (czyli my) to jiva-brahman, natomiast martwa materia to mahad-brahman. Wisznu jest Osobową Prawdą Absolutną, a jiva i materia to Jego świadoma i nieświadoma energia (cid-acid-śakti). Dlatego, jak mówią Upaniszady: sarvam khalv idam brahma, wszystko jest Brahmanem.

Atma

Termin "atma" odnosi się do jaźni, i w zależności od kontekstu może oznaczać "duszę", "ciało" lub "umysł".

Hare Kryszna! :)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 sie 2010, o 09:51 

Haribol,

ja mam problem ze zrozumieniem 'drzewa pochodzenia' kolejnych energii i inkarnacji. Wczoraj otworzyłam Śrimad Bhagavatam i już po pierwszych, wstępnych wersach, miałam problem ze zrozumieniem kto z kogo wynika. Zaczynam ponownie walczyć u podstaw zrozumienia Kryszny, a mój racjonalistycznie i materialnie schorowany 'tor myślenia' nie pomaga.

Czy ktoś może mi w schematyczny sposób wyjaśnić, jak to jest skonstruowane?

Bóg (Prawda Absolutna - Brahman), której forma osobowej energii Pan Brahma medytując stwarza świat materialny, czy tak...i teraz mam problem ze zrozumieniem, jak Brahman może być energią emanującą z ciała Kryszny (Osobowego Boga)????

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 sie 2010, o 15:23 

Raghanuga napisał(a):
ja mam problem ze zrozumieniem 'drzewa pochodzenia' kolejnych energii i inkarnacji.

Hare Kryszna matadżi!

Może ten schemat uczyni to trochę jaśniejszym:

Obrazek

Raghanuga napisał(a):
Bóg (Prawda Absolutna - Brahman), której forma osobowej energii Pan Brahma medytując stwarza świat materialny, czy tak...i teraz mam problem ze zrozumieniem, jak Brahman może być energią emanującą z ciała Kryszny (Osobowego Boga)????

Należy pamiętać, że cechy Kryszny (włączając w to Jego transcendentalne ciało) są niegraniczenie atrakcyjne. Dlaczego więc te cudowne cechy nie miałyby emanować cudownego, olśniewającego blasku, który jednocześnie spełnia pragnienia niezliczonej ilości zamieszkujących Brahmadżjoti dżiw, o impersonalnych upodobaniach? Nawet znane nam, zdrowe i piękne osoby mogą posiadać niezwykły blask w oczach, czy emanować pewną atrakcyjną poświatę, zwaną tejas, dlaczego więc nieograniczony Kryszna, nie miałby emanować atrakcyjnego transcendentalnego blasku brahma-tejas, który tworzy duchowe niebo?

Skoro Kryszna posiada niezliczoną ilość osobowych ekspansji, to dlaczego nie miałby też ekspandować jako bezosobowe Brahmadżjoti? Czy coś go ogranicza? Z pewnością nie. Prawda Absolutna byłaby niekompletna gdyby nie posiadała zarówno formy osobowej, jak też i aspektu bezosobowego. Podobnie Kryszna jest nieograniczenie wielki, a jiva nieograniczenie mała i to czyni z Kryszny, pokrywającą wszelkie aspekty rzeczywistości Prawdę Absolutną. Śaktiman i śakti.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 02:20 

Moze problem ze czasami te słowa są podobne w wymowie. Brahman, Brahma, Balarama, itp i się komuś mogą pomylić. Tak jak "zamek" w drzwiach z zamkiem jako pałacem itp. Poprstu trzeba uważać na słowa.

Brahma- konkretna żywa istota, pierwsza stworzona, umierająca i śmiertelna, ale bardzo potężna/
Brahman- energia, blask, nirwana, bezforemna, duchowa rzeczywistość.
Balarama - Bóg

Co do tego ze energia Brahman jest emanacja Kryszny to ciekawy temat. Mozna to chyba ująć tak ze tak jak każdy z nas jest osoba, a jednocześnie mamy swoja jakas energie. Np; biegniemy, oddychamy itp. To jest połączone, Energia i MY zyjemy razem. Podobnie Bog - Kryszna (czy balarama) ma swoja energie. Energia ta zwie się Radha i dzieli sie na rożne grupy. Wewnętrzna, zewnętrza i marginalna. Marginalna to my, istoty żywe, zewnętrza to materia (np; kamień plastik) a wewnętrzna to świat duchowy.

Energia Boga i Bóg są w jakimś sensie jednym.Ideą i główną nauką Vaisznawow jest powrócić do stanu gdy używamy energie Boga dla samego Boga.czyli zwracamy ja właścicielwi i wtedy nie jesteśmy złodziejami czyli nie popełniamy "grzechu". To są w sumie dość wysokie tematy teologiczne w praktyce nazwane zaś "yukta- vairagja"

Tak czy siak, energia i Bóg (Brahman i Bhagawan) sa razem ale to Govinda jest źródłem i panem z którego ta energia emanuje. Govinda jest jakby centrum wszystkiego. Nawet energii duchowej, czy nasza dusza, dusz.

A wszytko to na ile rozumiem. Prabhupada podaje tez przykład Słońca i Promieni słonecznych. Słonce to jak Kryszna a Promnie obecne wszędzie wokoło to jak jego Blask, Energia. Jest tez inne spojrzenie w Sri Iszpoaniszad gdzie bhakta w jedej z mantr się modli;

:"O Kryszno, zabierz ten blask bijący od Ciebie, bo on mi zasłania właśnie Twoja postać"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 22:23 

Moi przedmówcy juz większośc rzeczy powiedzieli. Od siebie dodam zatem szczegół gramatyczny- sanskryckie słowo "brahman" ma w mianowniku postać "brahma", stąd nieporozumienie. Dokłanie to samo dotyczy słowa "atman", które bardzo czesto jest zapisywane "atma". Jest wiele innych słow sanskryckich które mozna zapisywać w obu tych formach, np: jogin=jogi, sannyasin=sannyasi, Hanumant=Hanuman.

Zatem w przypadku brahmy/brahmana trzeba uwaznie czytac, z kontekstu na ogół wynika o kim mowa, a jesli nie wynika, warto zerknąc do komentarza

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 sie 2010, o 09:34 

Podobne pytanie zostało już zadane w historii świata.
Zadał je Arjuna Krsnie

BG 8.1
Arjuna zapytał: O mój Panie, o Najwyższa Osobo, czym jest Brahman? Czym jest dusza? Co to są czynności przynoszące owoce? Czym jest manifestacja materialna? I kim są półbogowie? Proszę, wytłumacz mi to.

08.03 Najwyższa Osoba Boga rzekł: Niepodlegająca zniszczeniu, transcendentalna żywa istota nazywana jest Brahmanem. A jej wieczna natura nazywana jest adhyatmą jaźnią. Działanie prowadzące do rozwoju ciał materialnych nazywa się karmą, czyli czynnościami przynoszącymi owoce.

W ten sposób Kryszna rozpoczyna odpowiedź na te pytania, polecam lekturę Bhagawad-gity i Śrimad Bhagawatam w celu uzyskania odpowiedzi na te i inne pytania.

W celu zrozumienia tych tematów polecam zbliżenie się do żywego sadhu, który rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości.
Prawdziwy sadhu zna Kryszne, gdyż posiada krsna-prema bhakti, czystą miłość do Kryszny i z łatwości może przekazać ją innym.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 sie 2010, o 10:28 

Haribol za wasze starania. Dziękuje za graficzne przedstawienie tematu. To pomaga.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 sie 2010, o 14:59 

Raghanuga napisał(a):
...jak Brahman może być energią emanującą z ciała Kryszny (Osobowego Boga)????

Chciałbym jeszcze dodać, że Brahman w sensie Brahmajyoti służy jako okrywa transcendentalnej formy Kryszny, która to okrywa jest wewnętrzną mocą Kryszny (yoga-mayą). Ta okrywa wewnętrznej energii chroni go przed dostępem do Niego niekwalifikowanych osobników, którzy mogliby, nawet nieświadomie, zakłócić Jego transcendentalne lila. Natomiast bhakta, widząc Krysznę, bezpośrednio widzi Brahmajyoti i Paramatmę. Śrila Prabhupada definiując w tym kontekście energię duchową - yoga-mayę, określa ją za pomocą synonimu "wewnętrzna moc brahmajyoti".

Promienie Brahmana/Brahmajyoti rozprzestrzeniają się z ciała Kryszny na Goloce Vrindavanie i przenikają zarówno świat duchowy, jak i materialny. W świeci duchowym Brahmajyoti tworzy duchowe niebo, w których znajdują się planety Vaikuntha. Natomiast w świecie materialnym, Brahmajyoti jest okryte mahat-tattvą, czyli chmurą zewnętrznej energii materialnej (maha-mayą), która stanowi zniekształcone odbicie duchowej yoga-mayi, energii wewnętrznej, czyli tego samego Brahmajyoti. Tak jak słońce nie jest dotknięte stworzoną przez siebie chmurą na błękitnym nieboskłonie, podobnie Kryszna nie jest dotknięty przez tymczasową chmurkę materialnego świata, stworzoną przez Niego na przepięknym, nieograniczonym nieboskłonie Jego promieni Brahmajyoti.

Dlatego na bazie wersetu ze ŚB 2.6.11 Śrila Prabhupada stawia znak równości pomiędzy virat-rupą (kosmiczną formą Pana), a bezosobowym aspektem Pana - Brahmajyoti. To między innymi z tego względu, materialny kosmos wraz z uwarunkowaną jego prawami egzystencją żywych istot stanowi siedlisko impersonalizmu. Koncentrując się wyłącznie na bezosobowej virat-rupie/Brahmajyoti, żywa istota jest impersonalna, gdyż ignoruje źródło powyższej formy, którym jest Śri Kryszna, wraz ze swoją własną duchową tożsamością, jako Jego sługi. Innymi słowy, materialna tożsamość żywej istoty jest impersonalna, pomimo, że pozornie uważamy się za osoby!

Brahmajyoti i inne energie Kryszny są wszechobecne i wszech-przenikające. Analogią może być słońce i jego promienie słoneczne oświetlające cały świat. W skład tych promieni wchodzą także małe cząsteczki-fotony (jivy), które zamieszkują Brahmajyoti, zarówno w sferze duchowej i materialnej. Śrila Prabhupada wyjaśnia, że ponieważ Brahmajyoti wszędzie się rozprzestrzenia, tak i żywe istoty są wszędzie rozprzestrzenione. Z tego powodu żywe istoty, zwane są sarvaga, wszech-przenikające.

Nie oznacza to jednak, że substancją Brahmana/Brahmajyoti jest jiva-brahman. Żywe istoty jedynie zamieszkują Brahmana/Brahmajyoti, w obu powyższych sferach, i Śrila Prabhupada potwierdza to w wielu wypowiedziach. Gdyby substancją (vastu) Brahmajyoti była jiva, to oznaczałoby to, że yoga-maya (wewnętrzna energia) byłaby tatastha-śakti (energią graniczną), czemu zaprzecza ontologia Wedanty.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1