Notker napisał(a):
Takie samo pytanie mam co do umysłu.Czym on jest? Pokaż mi go.
Umysł jest subtelną materią, której funkcją jest myślenie, uczucie i wola. W Bhagavad-gicie 7.4, Kryszna mówi, że jest to jedna z Jego niższej energii:
"Ziemia, woda, ogień, powietrze, eter, umysł, inteligencja i fałszywe ego – wszystkie (w liczbie ośmiu) są Moimi oddzielonymi energiami materialnymi."Obok tej niższej energii stoi, będąca wyższą energią Kryszny, dusza, która użytkuje w/w zasoby materii:
"Oprócz tych energii, o potężny Arjuno, istnieje Moja wyższa energia, którą są wszystkie żywe istoty wykorzystujące zasoby tej niższej, materialnej natury." (Bg. 7.5)
Hierarchia powyższych elementów jest następująca:
"Funkcjonujące zmysły stoją ponad martwą materią; umysł zaś jest nadrzędny w stosunku do zmysłów; jednak inteligencja stoi wyżej od umysłu; a ona (dusza) przewyższa nawet inteligencję." (Bg. 3.42)
Celem istnienia umysłu jest myślenie o Krysznie:
"Dlatego też Arjuno, powinieneś zawsze myśleć o Mnie w Mojej formie Krsny i jednocześnie wypełniać swój nakazany obowiązek walki. Poświęcając Mnie swoje czyny, skupiając na Mnie swój umysł i inteligencję, osiągniesz Mnie bez wątpienia.
Kto medytuje o Mnie jako Najwyższej Osobie Boga, bezustannie angażując swój umysł w pamiętanie Mnie, nie zbaczając ze ścieżki, ten, o Partho, z pewnością Mnie osiągnie." (Bg 8.7-8)
Natura, funkcjonowanie, przeznaczenie oraz metody kontroli umysłu są obszernie opisane w literaturze wedyjskiej. Poniżej cytuję zaledwie jeden fragment ze Śrimad Bhagavatam 10.1.42 wraz z komentarzem aczarji:
"W chwili śmierci otrzymujemy określone ciało odpowiednio do myślenia, czucia i woli umysłu. Innymi słowy, ciało rozwija się stosownie do czynności umysłu. Zmiany ciała spowodowane są zmiennością umysłu, gdyż w przeciwnym razie dusza mogłaby pozostać w swym oryginalnym ciele duchowym." Znaczenie: Można bez trudu zrozumieć, że umysł jest zawsze chwiejny, zmieniając swą cechę myślenia, czucia i woli. Wyjaśnił to Arjuna w Bhagavad-gicie (6.34.):
cancalam hi manah krsna pramathi balavad drdham
tasyaham nigraham manye vayor iva suduskaram Umysł jest cancala, chwiejny i gwałtownie się zmienia. Arjuna przyznał, że kontrolowanie umysłu nie jest w ogóle możliwe; było by to tak trudne, jak kontrolowanie wiatru. Na przykład, gdy ktoś był w łodzi poruszającej się zgodnie z wiatrem po rzece czy morzu, a wiatr byłby nieujarzmiony, niezwykle trudno byłoby kontrolować kołyszącą się łódź. Mogłaby się ona nawet wywrócić. Zatem, w bhava-samudra, oceanie spekulacji umysłowej i transmigracji w różnych rodzajach ciał, należy najpierw kontrolować umysł.
Umysł można kontrolować poprzez regularną praktykę, i taki jest cel systemu yogi (abhyasa-yoga-yuktena). Lecz szczególnie w tym wieku Kali istnieje ryzyko niepowodzenia w systemie yogi, ponieważ system yogi używa sztucznych środków. Jeśli jednakże umysł jest zaangażowany w bhakti-yogę, to dzięki łasce Krsny można go z łatwością kontrolować. Dlatego Pan Caitanya Mahaprabhu polecił, harer nama harer nama harer namaiva kevalam. Należy bezustannie intonować święte imię Pana, gdyż święte imię Pana nie jest różne od Hari, Najwyższej Osoby.
Poprzez bezustanne intonowanie mantry Hare Krsna, można skupić umysł na lotosowych stopach Krsny (sa vai manah krsna-padaravindayoh) i w ten sposób osiągnąć doskonałość yogi. W przeciwnym razie chwiejny umysł będzie krążył na platformie spekulacji umysłowej dla zadowalania zmysłów albo będzie transmigrować z jednego typu ciała do innego, jako że umysł wyszkolony jest jedynie w odniesieniu do materialnych elementów, czyli innymi słowy, w zadowalaniu zmysłów, które jest fałszywe. Mya-sukhaya bharam udvahato vimudhan (Bhag. 7.9.43). Łotry (vimudhan), kontrolowane przez spekulację umysłową, robią wielkie aranżacje, by tymczasowo cieszyć się tym życiem, lecz w czasie śmierci, kiedy wszystko zostanie zabrane przez zewnętrzną energię Krsny (mrtyuh sarva-haraś caham), będą musiały porzucić ciało. W tym momencie traci się wszystko, cokolwiek stworzyło się w ciągu życia i będąc zmuszonym przez materialną naturę, trzeba automatycznie przyjąć nowe ciało. W tym życiu ktoś mógł skonstruować wysoki drapacz chmur, lecz w następnym życiu, z powodu swej mentalności, może będzie musiał przyjąć ciało kota, psa, drzewa czy może półboga. Zatem ciało oferowane jest przez prawa materialnej natury. Karanam guna-sango 'sya sad-asad-yoni-janmasu (Bg. 13.22). Dusza rodzi się w niższych i wyższych gatunkach życia jedynie z powodu swego obcowania z trzema cechami materialnej natury.
urdhvam gacchanti sattva-stha madhye tisthanti rajasah
jaghanya-guna-vrtti-stha adho gacchanti tamasah "Będąc w gunie dobroci, stopniowo wznieść się można na planety niebiańskie; guna pasji zatrzymuje na tych ziemskich planetach. A ci, którzy pogrążeni są w obrzydliwej ignorancji, schodzą do światów piekielnych" (Bg. 14.18)
Konkludując, ruch świadomości Krsny pełni najwyższą działalność dobroczynną dla społeczeństwa ludzkiego. Rozsądna część społeczeństwa ludzkiego musi zatem przyjąć ten ruch bardzo poważnie dla korzyści całej ludzkości. Aby wyzwolić się z powtarzających się narodzin i śmierci, należy oczyścić swą świadomość. Sarvopadhi-vinirmuktam tat-paratvena nirmalam .Należy uwolnić się od wszelkich desygnatów – "Jestem Amerykaninem", "Jestem Hindusem", "Jestem tym", "Jestem tamtym" – i wznieść się na platformę zrozumienia, że oryginalnym panem jest Krsna, a my jesteśmy Jego wiecznymi sługami. Kiedy zmysły zostają oczyszczone i zaangażowane w służbę dla Krsny, osiąga się najwyższą doskonałość. Hrsikena hrsikeśa-sevanam bhaktir ucyate. Ruch świadomości Krsny jest ruchem bhakti-yogi. Vairagya-vidya-nija-bhakti-yoga. Przestrzegając zasad tego ruchu można uwolnić się od materialnych tworów umysłu i usytuować się na oryginalnej platformie wiecznego związku pomiędzy żywą istotą a Najwyższą Osoba Boga, jako sługa i pan. To, w skrócie, jest celem ruchu świadomości Krsny.