Teraz jest 28 lip 2026, o 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Małżeństwo w Hare Krsna a rozwody?
PostNapisane: 20 mar 2010, o 20:21 

Jak wygląda ceremonia zaślubin w ISKCON. Co z kwestią homoseksualistów itp. A jakie stanowisko w kwestii rozwodów, także w przypadku zdrady, przemocy itp.w rodzinach. Ile trzeba mieć lat, żeby wziąć ślub. Proszę o odp i charakterystykę def. małżeństwo w ISKCON. Hariboll. 8)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Małżeństwo w Hare Krsna a rozwody?
PostNapisane: 21 mar 2010, o 17:44 
Sponsorzy

Temat rzeka :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 19:13 

Jaya Radhe):):):)
polecam pozycje na rynku chyba z 8 złociszy jak dobrze pamiętam hmm, autor Andrzej Babkiewicz
a tytuł-"Małżeństwo w dawnych Indiach czyli starożytna recepta na szczęśliwy związek"
miłego czytanka:):)

Om namo bhagavate vasudevaya

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 20:09 

Wyzej wymienioną pozycję przeczytac mozna, nie sadze jednak by odpowiedziala na zadane pytania.

Posiadam literature na interesujacy Cie temat. Szukalam intensywnie w zwiazki z moja praca dyplomowa, wiec zapraszam na priw. Z checia skseruje materialy, ktore uzbieralam.
Pozdrawiam!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 14:05 

Generalnie mowiac sprawa jest prosta.
Nie powinno byc rozwodow w hare krsna a jezeli sa to wine nie tylko ponosza osoby ktore sie rozwodza ale tez i autorytety duchowe
Ja zawsze mowilem i bede mowil "ryba zaczyna sie psuc od glowy"
Zgodnie z tym jezeli glowa bedzie zdrowa tj autorytety duchowe to naturalnie cale cialo bedzie zdrowe a nie odwrotnie.

Haribol

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 14:22 

murali-dhar das napisał(a):
Nie powinno byc rozwodow w hare krsna a jezeli sa to wine nie tylko ponosza osoby ktore sie rozwodza ale tez i autorytety duchowe
Zgodnie z tym jezeli glowa bedzie zdrowa tj autorytety duchowe to naturalnie cale cialo bedzie zdrowe a nie odwrotnie.

Haribol

Ostatnio mieliśmy możliwość czytania zapisu rozmowy Narajana Swamiego z jego uczniami, w którym NS zalecał, wręcz żądał, aby małżeństwo jego uczniów się rozwiodło. W takiej sytuacji rzeczywiście powinniśmy bardzo się zastanowić nad takim autorytetem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 15:18 
Madhavcaran napisał(a):

Haribol

Ostatnio mieliśmy możliwość czytania zapisu rozmowy Narajana Swamiego z jego uczniami, w którym NS zalecał, wręcz żądał, aby małżeństwo jego uczniów się rozwiodło. W takiej sytuacji rzeczywiście powinniśmy bardzo się zastanowić nad takim autorytetem.

Hari!

Czytałeś ze zrozumieniem( :lol: ) pytanie Aishy???????????????????
Czy pytała o Narayana Maharaja?????????????????????????????????

Prabhu daj spokój, odpuść sobie, proszę.
Załatw (może) swoje sprawy po męsku, udeptana ziemia i te sprawy :D

serdecznie pozdrawiam
Nava-yauvana dasa (trochę złosliwie :D )

PostNapisane: 12 kwi 2010, o 15:49 
aisha napisał(a):
Jak wygląda ceremonia zaślubin w ISKCON. Co z kwestią homoseksualistów itp. A jakie stanowisko w kwestii rozwodów, także w przypadku zdrady, przemocy itp.w rodzinach. Ile trzeba mieć lat, żeby wziąć ślub. Proszę o odp i charakterystykę def. małżeństwo w ISKCON. Hariboll. 8)

Hari Aisha!

Jak wspomniał Gauranga Avatar Prabhu to temat rzeka.
Nie bardzo mogę się w tej kwestii wypowiadać, nie jestem członkiem MTŚK.
Ale kiedyś byłem :D

Mogę Ci powiedzieć jak było 20 lat i więcej, temu w Polsce.
Małżeństwa były aranżowane, tzn. Guru był swatem obydwojga.

Większość moich znajomych z MTSK jest już dawno po rozwodach.
Mówię to z bólem.
Ale takie jest życie.

Na tym skończę, bo do końca pytanie nie jest do mnie skierowane, mam jednak nadzieję, że bhaktowie doskonale ci to wyjaśnią.

Co do homoseksualizmu, to dużo na ten temat znajdziesz na Vrinda.net.pl.
Nie pamiętam, czy jest tam przedstawione stanowisko MTŚK w tej kwestii.

Miłego zdobywania wiedzy
Nava-yauvana dasa

PostNapisane: 12 kwi 2010, o 16:30 

Nie prawda ze 20 lat temu Guru araznwali malestwa. Owszem zdazay sie takie przypadki ale incydentalnie. Nie bylo to nigy jakby NORMA.

Co do tematu ogolnie, to jest pewien prblem, z jeden strony mamy kultre zachdnia- i tutejsze sposbvy zaweirania malzestw, z drugiej kulre "starzytnych Indii" i tamtejsze sposby. Bhaktwie sa jakby pomiedzy. Czasem czerpia z tad czasem z tad. I tu caly galimatjas. A sa i tacy ktorzy ani tak ani tak.

Kfestja jest moze to ze Ruch HK jest jeszcze dosc mlody na tych zmieniach. Znam bhaktow ktorzy pozali swoje dziczyny na dystace, czy w internecie, znam innych ktorzy szli za radami np; horoskopow (czyli juz bardziej indyskska)

AISHA;
Jak wygląda ceremonia zaślubin w ISKCON.

- jest pewna cereminia. Jest kaplan, jest swiety ogien. Obietnice wzajemne itp.

AISHA:
Co z kwestią homoseksualistów itp.

-Kazdy homskusalista ma prawo wrecz zachacany jest do rozwaju duchwego. Sa bhaktwie ktorzy maja inna oritacie seksualna i tez pratykuja.
Pozatym wsrod bhaktow pozatych sa rozne opcje tak jak w Polskim spczestwie, od wikszej do mniejzej toleracji, czy od przjazni do obmawiania za plecami...

AISHA:
A jakie stanowisko w kwestii rozwodów, także w przypadku zdrady, przemocy itp.w rodzinach.
-Mysle ze Isckon nie wukrzalcil jeszcze odpwiedzi na te pytania. Generalnie idealem jest malzestwo, oparte nie na zadowalniu zmyslow, ale na wzajmniej pomocy. Z przyczn ktore napsialem we wstepie malzonkowie czesto sie nawet dobrze nie znaja, lub lekcewarza swoja matarjana nature, na zecz duchwej i odwrtnie. Dochdzi wiec do wilu rozwodow, zdrad itp. Wszysy wiedza ze to nie jest dobre, ale puki co tak sie zdaza.

AISHA:
Ile trzeba mieć lat, żeby wziąć ślub.
- to regoluje polskie prawo:) tutaj nie ma roznic...

Aisha;
Proszę o odp i charakterystykę def. małżeństwo w ISKCON. Hariboll.

Malzesto jak pisalem sluzyc ma wzajmnej pomocy a nie espatacji. Wzajmnyemu rozwojwi duchwemu. Jest to asram (schronienie) gdzie obie osby maja sobie ponagac awaswac, Ale bierze sie tu pod uwage tez materjana nature, harater itp.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 kwi 2010, o 13:10 

Madhavcaran napisał(a):

Haribol

Nie jest to do konca prawda. Po prostu wy lubicie wszystko wyrywac z kontekstu i tworzycie swoja wlasna filozofie.
Akurat sie zdarza ze znam tego bhakte bardzo dobrze jak i jego zone.
NM chce azeby ten bhakta powrocil do bycia sannyasinem, w sumie malo mu brakuje bo jest nauczajacym i wyrzeczonym grhasta. Jes on osoba bardzo kwalifikowana i dlatego dla jego sluzby lepiej azeby powrocil do porzadku sannyasy.
Ale jest to wyjatek a nie generalna zasada tak jak to wy chcecie prtzedstawic.

Hare Krsna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 kwi 2010, o 15:58 

Aisha a prenumerujesz Kurier Nama hatta? D tej gazetki często dołączane był cd z filmami z różnych uroczystości. Pewnie i były jakies ze ślubów... popytaj bhaktów jak bedziesz w świątyni, z pewnością ktoś ma taki film. Warto zobaczyć, bo sa to bardzo piekne uroczystości.

A w kwestii kulturowej- chociaż wydaje się, że tradycyjnie rozwodów nie przewidywano, w dawnych czasach częste były przypadki wielozeństwa, a zdarzało się również... ze kobieta poslubiała więcej niz jednego mężczyznę. :roll: W sumie może to była recepta na rozwody- ktoś sie komus spodbał to się tą osobe poslubiało, nie musiało to znaczać niszczenia poprzednego związku. Ale przy wspłóczesnych realiach to byłby dopiero galimatias :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 kwi 2010, o 15:28 

aisha napisał(a):
Co z kwestią homoseksualistów itp.

Moze sie rozpisze tym razem na ten temat. mamy niedziele;) Ale bedzie to moje zdanie...

1. Uwazam ze w ciagu kolejnych wcielen zywa istota (dusza, atma) obardzona umyslem, ego i cialem fizcznym i zmyslami, czasmi zachdzi byc moze jakis blad, lub jakas wieksza sparwidwisc nie wiem i dusza dostaje z jednej strony cialo odpiedniej plci (np; kobiety) a z drugiej umysl i pragninia nakierwane takze na ta sama plec. Zdaje sie to troche niekampatybilne, ale nie nam oceniac co sie dzieje w naturze (karmie)

2.
Wogole mozna zauwazyc zwiazku ztym ze z regoly nie decydujemy jakie mamy prefernje psycho-fizyczne. decyduje o tym karma. Np; czy jelsi lubisz pomidory a nie lubis zkalafiorow, jest to Twoja swiodoma decyzja? ze np; we wtrem 1 maja 2007 postwilas ze od dzil kochasz jesc pomidory?

Albo jesli lubisz zadawac pytania czy stdjwac ksiazki, czy to ty postwias?

Wesog naszej filofii np; 4 grupy spoleczne (bramini, intetulasci, ksiatrowie, ryzerze itd..) nie decyzuja tego sami, poprstu maja swoja wlasna nature. Wedog tego mimo ze naukwcy zaprzeczaja istniniu Boga, sami maja jednak umysl (i logike ktorej uzwaja do zaprzeczenia) ostrzmana od Boga lub karmy. sami nei wiedza czemu maja takie prefernjie, czemu tyle stdjuja itp. Uwazja to za oczywste ze sa madrzejsi niz inni, podczas gdy naprawde to jest otrzmane, a nie wybrane przez nich.

Tak wiec wracajac do tematu, zapewne duza czesc osob haomsekualnych rodzi sie takimi z powdu karmy i nie ma na to wypwyu co wybiora. nawet jesli sa poddawani spoelcnzym naciskom i tak prefernejie pozstaja.

(oczyscie nie znacyz to ze czesc moze miec inne przczyny)

3. Osobiscie jestem za malzenstwami takich osob.
Motywuje to tym ze melzestwo jest pewngo rodzaju koncesjia- pomoca - dla tych ktrzy nie sa ws tanei sie wyzwolic. Heteroseualne malzestwa to ratunek, dla osob zaniczczsznych> Wybrazmy siebie co nby bylo gdyby zakazasc slobow na calym swiecie. Prawdopbnie zaczela by sie jakas przswiowa sodoma i gomora. Malzestwo RATUJE przez ZLEM> dlatego jestem za tym by te kolo ratnkwe bylo dostepne takze osobom homsksulanym.

4.Wazne jest podreslnie ze oprcz ciala i prefernii mamy tez umysl, ego, intekt i ostecznie dusze (ATME). Czy ktos jest homskuatsta czy kilmowiek nie pwoiienien ograniczac swej tozsamsci to tej jednej aktywnsci. To tak jakbys kogos nazwala "grajek uluczny:" czy "naukczuciel" i w tym jednym slowie ktos chcial sie zamknac i np; non stop uczyc inych. Otoz nie. Taka osoba musi miec tez zajecie dla intektu, emocji, sztuki, i ostecznie dla duszy (np; zostaja bhakta Pana Kryszny). Jest bardzo zle jesli ktos widzi swoja tozsamosc w swietle jednago slowa, np; "jestem gejem, " lub "jestem feministka"

5.Znam kilku bhaktow i bhaktinki homskualne. Jedni sobie radza lepiej inni gorzej w prcesie duchwym. Wyglada wiec na to ze to nie zalezy od prefernji i nazwy ale od checi. Wolna wola jest dostna dla kazdego. Mozemy suszyc Krysznie niezalenzie od warynkow materjanych.

ps.
----
Moje pogady moga byc kontrwersyjne. Znajda sie bhakowie ktrzy maja kopletnie inne podejscie. Ja Ci Aisho napsialem od siebie, co mysle. Hari...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 19:50 

Odnosnie homoseksualizmu, polecam Ci Aisho artykul Hridayanandy Swamiego na ten temat:
http://namahatta.org/en/node/1234

Sadze, ze moze byc punktem otwarcie do dalszej dyskusji.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 cze 2010, o 14:10 

Rasasthali napisał(a):
Odnosnie homoseksualizmu, polecam Ci Aisho artykul Hridayanandy Swamiego na ten temat:
http://namahatta.org/en/node/1234

Sadze, ze moze byc punktem otwarcie do dalszej dyskusji.

Post usunięty ze względy na niestosowny do tego forum nastrój i obraźliwy charakter.

Do Autora Postu:

Masz pierwsze ostrzeżenie jeszcze dwa i raczej będziemy musieli się pożegnać na dobre....wiec myśl co piszesz.

moderator
- madhava -

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 cze 2010, o 17:48 
Murali-dhar Prabhu!

Proszę zastanów się nad treścią swojego ostatniego postu.
Może go przeredaguj?

pozdrawiam
Nava-yauvana dasa

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1