Teraz jest 28 lip 2026, o 12:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Hare Kriszna a reiki, okultyzm, czerpanie z innych wyznań?
PostNapisane: 28 sty 2010, o 23:52 
Sponsorzy

Purnaprajna napisał(a):
Rasasthali napisał(a):
O uczonych z Oxfordu sie nie martw. Przynajmniej nie kradna.

Według Śri Iśa Upaniszad nawet uczeni z Oxfordu kradną. ;)

mało tego Prabhupada mawiał (podejrzewam ze na siastrach sie opierał,chyba ze to stwierdzenie On komus ukradł) :mrgreen: ,ze wszycy w tym swiecie są złodziejami ...historia o aleksandrze wielkim ... kiedy złapał złodzieja i chciał go ukarac,na co złodziej powiedział :?: Macedonczykowi?...wiesz jaka jest roznica miedzy nami???? a no taka ze ja jestem malym złodziejem ,a ty duzym.

Jeslli maharaj miał jakies pieniądze z owej publikacji,to rowniez dla korzysci rasasthali,mogł podrozowac i nauczac.Inspirujac innych.
To ze GBC nie daje pieniedzy saniasinom ,na misyjne programy swego nauczania,moze byc, rowniez powodem takich niejasnych sytuacji.
Ryba psuje sie od głowy.Ale to juz inny temat. w kazdum razie z pewnoscią,dzieki niezwyklej inteligencji Suhotry Maharaja moglismy miec jego Towarzystwo.
z tej sytuacji na forum nasuwa mi sie rowniez refleksja,na ile jestesmy uwarunkowani.
Osoba w dobroci ,albo sie nie odzywa w takiej sytuacji,albo koncentruje sie na pozytywach ,jak dzisiejszy Solenizant-Nityananda Svarup.
Ktory w swej miłosci ,nie chciał ,nawet zemsty na madhayu,za to ze ten uderzyl go glinianym garnkiem w głowe,bo mial nadzieje ze Ten bedzie intonował.
Mając nadzieje na poprawe atmosfery w tym wątku,zycze Tobie Rasasthali i wielu innym by wzieli nastroj Nityanandy Prabhu ,ktory był ukochanym obiektem medytacji Suhotry Maharaja,ktory był własnie avadhutą :D Bez wątpienia.
Wszystkiego dobrego

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2010, o 00:05 
Sponsorzy

gndd napisał(a):
Purnaprajna napisał(a):
W wersji elektronicznej jest napisane "compiled by Suhotra Swami". Suhotra Swami nie jest więc plagiatorem, który w/g podanej przez Ciebie definicji "świadomie zataja źródło pochodzenia istotnych zapożyczeń". To, że z tego czy innego powodu, nie dodał on listy tekstów źródłowych, do tego pliku, przeznaczonego przynajmniej pierwotnie do użytku wewnętrznego, nie usprawiedliwia nazywanie go plagiatorem. O to mi właśnie chodzi.

Ja bym powiedziała, że to zależy. Jeżeli książka stanowi faktycznie kompilację, to być może sprawa jest do dyskusji. Jeżeli natomiast jest to książka innego autora pod którą Maharaja napisał, że sam ją skompilował, to wydaje mi się, że to również by było w kategorii plagiatu.

słowo wydaje mi sie,lub moim zdaniem,sugeruje spekulacje umysłowa.
a zatem???? jesli pisze kompilacja S.S + cytaty Prabupada. Moze wiec rowniez ukradł sobie prawa do cytowania Prabhupada i bez podstawnie plagiatuje czyto tez bedziemy badac? :D
Ale ale..... :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2010, o 07:15 

gndd napisał(a):
Uch, teraz to faktycznie bym musiała przeprowadzić dochodzenie: nakład, zobaczyć książkę na własne oczy, poszperać trochę więcej o definicji plagiatu.

A co by Ci to dało? Satysfakcję z użycia na zaawansowanym wielbicielu Kryszny własnej miarki pospolitej moralności? Człowiek miał swoje problemy, ale od paru lat nie żyje, a opuścił ciało w miejscu zamieszkania Pana Ćaitanji, intonując Święte Imiona i będąc totalnie pogrążonym w medytacji nad Bhagawatam przez ostatnich kilka lat swego życia. Wszystkim nam życzę takich kłopotów. Czy nie byłoby więc lepiej, aby zużytkować ten sam czas na wymantrowanie dodatkowych rund, albo przynajmniej na wzięcie dokładki prasadam? ;)

Wybacz jeżeli zabrzmiało to protekcjonalnie; to raczej żart. A w ogóle to cieszę się, że moje posty przebudziły Cię ze "snu zimowego", i dałaś wreszcie jakiś znak życia po osobistych przejściach na forum nama-hatta. ;) :)

gndd napisał(a):
Ale w moich oczach nie chodzi tu o służby i ściganie tylko o uczciwość. O normalną, zwykłą, ludzką uczciwość ze strony bhaktów. W przeciwnym razie nigdy nie wyjdziemy poza mentalność rabowania kwiatów z ogródka sąsiadów uzasadniając to tym, że "dla Kryszny" wszystko nam wolno.

Mam nadzieję, że nie chodzi tu jedynie o tanie moralizatorstwo, poprzez wydawanie jednoznacznych i być może krzywdzących sądów w sprawie, która nawet w najgorszym przypadku nie jest taką czarno-białą.

Poza tym, istnieje wielka przepaść pomiędzy transcendentną moralnością a pospolitą moralnością. Niestety, z naszą wiedzą i nawykami wyniesionymi z domu i szkoły, jest duża szansa, że nie wiemy nic o tej pierwszej, i zawsze oceniamy innych, nawet zaawansowanych bhaktów za pomocą tej drugiej. Przynajmniej ja tak zawsze robię. Polecam komentarze aczarjów do Bhagavad-gity 9.30-31, które dobrze wyjaśniają dlaczego tego typu sądy i nastrój są niestosowne i mają małą, bo nie sprawiającą Krysznie przyjemności, rzeczywistą wartość.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2010, o 10:54 

Purnaprajna napisał(a):
gndd napisał(a):
Uch, teraz to faktycznie bym musiała przeprowadzić dochodzenie: nakład, zobaczyć książkę na własne oczy, poszperać trochę więcej o definicji plagiatu.

A co by Ci to dało? Satysfakcję z użycia na zaawansowanym wielbicielu Kryszny własnej miarki pospolitej moralności?

Wydaje mi się, że odpowiedź jest w drugiej części mojego poprzedniego tekstu. Chodzi mi o bhaktowską mentalność, że "nam to wszystko wolno dla Kryszny". Sama mam trochę inne zdanie w kwestii przestrzegania przez bhaktów ISKCONu - zwłaszcza tych mających jakąś pozycję - kwestii poniekąd prawnych. A co do zaawansowania innych, zwłaszcza Maharadża, to nie mi to oceniać.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2010, o 11:55 
Sponsorzy

Purnaprajna napisał(a):
gndd napisał(a):

A co by Ci to dało? Satysfakcję z użycia na zaawansowanym wielbicielu Kryszny własnej miarki pospolitej moralności? Człowiek miał swoje problemy, ale od paru lat nie żyje, a opuścił ciało w miejscu zamieszkania Pana Ćaitanji, intonując Święte Imiona i będąc totalnie pogrążonym w medytacji nad Bhagawatam przez ostatnich kilka lat swego życia. Wszystkim nam życzę takich kłopotów. Czy nie byłoby więc lepiej, aby zużytkować ten sam czas na wymantrowanie dodatkowych rund, albo przynajmniej na wzięcie dokładki prasadam? ;)

Wybacz jeżeli zabrzmiało to protekcjonalnie; to raczej żart. A w ogóle to cieszę się, że moje posty przebudziły Cię ze "snu zimowego", i dałaś wreszcie jakiś znak życia po osobistych przejściach na forum nama-hatta. ;) :)

gndd napisał(a):
Ale w moich oczach nie chodzi tu o służby i ściganie tylko o uczciwość. O normalną, zwykłą, ludzką uczciwość ze strony bhaktów. W przeciwnym razie nigdy nie wyjdziemy poza mentalność rabowania kwiatów z ogródka sąsiadów uzasadniając to tym, że "dla Kryszny" wszystko nam wolno.

Mam nadzieję, że nie chodzi tu jedynie o tanie moralizatorstwo, poprzez wydawanie jednoznacznych i być może krzywdzących sądów w sprawie, która nawet w najgorszym przypadku nie jest taką czarno-białą.

Poza tym, istnieje wielka przepaść pomiędzy transcendentną moralnością a pospolitą moralnością. Niestety, z naszą wiedzą i nawykami wyniesionymi z domu i szkoły, jest duża szansa, że nie wiemy nic o tej pierwszej, i zawsze oceniamy innych, nawet zaawansowanych bhaktów za pomocą tej drugiej. Przynajmniej ja tak zawsze robię. Polecam komentarze aczarjów do Bhagavad-gity 9.30-31, które dobrze wyjaśniają dlaczego tego typu sądy i nastrój są niestosowne i mają małą, bo nie sprawiającą Krysznie przyjemności, rzeczywistą wartość.

Ciekawą kwestie w tym temacie przedstawial ostatnio HH Sri Pada Trivikrama Swami.
Mowił o moralnosci i o niemowieniu prawdy ,klamaniu ,dla Kryszny. Podał przyklad Yudishtiry Maharaja kiedy ten na polecenie kryszny nie chciał krzyknąc ze asvathama nie zyje(znacie to) Druga kwestia ,czy przyklad dotyczyl, bramina ,krowy i dwoch rzeznikow ktorzy jeą gonili. Krowa uciekała ,przed bandytami,kiedy rzeznicy zapytali bramina gdzie pobiegła krowa ,Bramin nie chcąc sklamac powiedział Tam,pokazując kierunek reką.Reka mu uschla.
Pewne precedensy w naszym ruchu mają miejsce,jednak my neofici widząc je bierzemy je jako standard i furtke dla naszej egoistycznej potrzeby.Albo oceniamy swoją miarką...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 sty 2010, o 19:06 

Gauranga Avatar das napisał(a):

słowo wydaje mi sie,lub moim zdaniem,sugeruje spekulacje umysłow

lub ewentuanie to moze byc skromnosc itp: ) Czasami Prabhupada uzywal nie tego zwrotu ale podobnego gdy chcial nauczyc bhatow skromnosci. Pamietam iz w tej slunnej histrii opisanej przez Tamal Kryszna Goswamiego o rezozucjii GBC na niekorzysc kobiet. Prapupada powiedzial wtedy wlasnie cos w rodzaju/ Z drugiej strony slowo "wiem na pewno" tez moze byc spekulacja:0

Ogolnie, zgadzam sie tu ze wszystkimi. Ale po koleii;

1. Pytanie AISHY co sadzimy o NEW AGE itp.
2> ODpowiedz Bradzy i Gourangi ze pochdza z tego sredwiska i ze to byldobry poczatek
(zgadzam sie)
3. Odpowiedz Rasatali ze wielu bhaktow woli NEW AGE Niz nauke *(BARDZO CIEKAWE SPOSTZRENIE) tez sie zgadzam:)

4. Sprawa ksiazki, SUHory swamiego, ktora czytal maz Rasatali i napisal w ej Sparwei do GBC.
a) bardzo dobrze ze jesi zauwazyl to napisal. W aszym ruchu wiele bylo pzradkow ze ktos na gorze robil cos nie tak, a szeregwi bhatwie nie reagwali.

b) Skoro maharadza sam sie prznal do bledu to potwierdza to.

c) Rozumiem tez obraone mahardza przez Purnapragjne prabhu i Gouranga Awatare Prabhu. Bhakta powinien bronic starszych waisznawaow, ale zwrcicie uwage ze forum jest publiczne i jesli kudzie czytaja i omysla ze u nas broni sie kogos kto npl; koiuje ksiazkiitp. Rozumiem ze mozna podwac powdy obrony, ale to jest popierwsze sparawa na prywatne fora, a jesli juz na ogolnym to raczej trdno bronic

d) Zasada w bhakti ze jesli ktos uczni cos dla Kryszny to moze byc cos zlego.
Czy stsuje sie tutaj?
Czy zawsze sie stasuje?
Znow nie wysaje mi sie zeby bylo to na temat na tutaj.

e)
Pan Caitania, z tego co wiem, nie branil bhatow w takich pzradkach.

5. Ogolnie nauka a bhakti
W naszym ruchu sa i Kryszna Kszetra Prabhu, i Hridananda magardza.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sty 2010, o 17:18 

Z drugiej strony, sa dwa wazne punktu;

a) Jesli bhakta nawet upada, ale jest wlasciwie usttwany jest wiecej wart, niz matrjalista dobzre zyjacy. Materjakna moralnosc. Nawet jesli ktos wsztsko robi jak nalezy przez milion zyc, a nie oddal nic Bogu, coz zyska?

b) Mienie tytulu prfestra, czy doktora nie pomaga w zbizeniu sie do Boga.

---
Jednakze chyba kazdy by chcial wlacznie z Prabhupada i Suhotra Swamim, by jesli bhakta cos zlego zrzbi, inni by pomagli mu wzniesc sie jeszcze wyzej. JAk w histrii o Bhaktisidancie i pijaczku na wykadach. Prawdziwy przjaciel, nie ze sloscia ale pomaga dostrzec tez jakies male niescislosci czy bledy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lut 2010, o 03:13 

Ja po namysle, troche sie zastowiem i chcialem wycofac swoje tutajsze slowa z ostanich dwuch postow.
Moze to dziwne ale mimo ze logika podpowada inaczej to serce podpowada inaczej. Z jakegos powdu poczulem ze maharaza nalezy tez troche obronic. W sumie nie wiem czemu, ale to wewantrzne uczucie.

Byc moze jest cos wtym ze blad byl maly a motwacje bardzo szlachetne i sadzac takie cos bardzo surowo, mozemy sie stac spolecznoscia pozbawina dyskryminacji, bez serca i bez zrzumnia czyjegos postewoania. Np; to ze dzieci z guruluki cos z tego mialy, ze tytul byl kapilacja i ze jednak ta osoba oddala swe zycie dla Kryszny.

Oczyscei druga strona tez ma racje. Co sie stalo to sie stalo. Nie mozemy stac sie tez spolecznscia gdzie sie pzrmyka oczy na jakies nienajlpsze postepwanie zwlascza kogos z naszych wladz. Ta strna braniaca mahardza, moglaby to zrzumiec i mniej surowiej zwracac sie do tych ktrzy inaczej patzra.

Jednakze dziwnym spsbem czuje ze w tym pzradku byc moze pierwsza wresja waznjsza. Ze maharadza nalezy bronic. Ze oddanie jest wazniejsze niz zewatzre male niescislosci.

pozdrwiam

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2010, o 18:22 

Przykro czyta się tyle negatywnych opinii na temat osoby, do której prywatnie miało się tak wiele szacunku...a z publikacji, książek jego autorstwa czerpało się wiele inspiracji...

pozdrawiam,
Sukinkara d.d

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2010, o 18:58 
Sponsorzy

sukinkara napisał(a):
Przykro czyta się tyle negatywnych opinii na temat osoby, do której prywatnie miało się tak wiele szacunku...a z publikacji, książek jego autorstwa czerpało się wiele inspiracji...

pozdrawiam,
Sukinkara d.d

Przed tym wlasnie przestrzegają wedy by zawsze wystrzegac sie oceniania ,wielbicieli najwyzszego poządku.(oczywiscie bez przesady) , Jestem przekonany Mataji ze cała ta wymiana nie powinna miec miejsca na forum. jesli juz na to na privie.
Nie dla tego by cos ukrywac,ale by chronic Kanishtha ,przed nimi samymi. Szufladkowanie to nasza specjalnosc.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2010, o 19:01 

Uczyli mnie, że nasza świadomość w momencie śmierci odzwierciedla całe nasze życie. Czego by Maharaj za życia nie zrobił, to i tak ostatni egzamin, jaki dał mu Kryszna, zdał. Kto porzuca ciało w świętym Dhama z japasem w ręku? Szaleńcy? Oszuści? Czy może szczęśliwe dusze, którym ich Guru Maharaj i Kryszna nie żałowali swej łaski? Myślę, że to jest niajistotniejsze - to jest najważniejszy moment w życiu, który czeka każdego z nas.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lut 2010, o 00:32 

PS: kiedyś słyszałem od Aindry Prabhu, że są trzy rodzaje vraja vasich: ci, którzy rodzą się w świętym Dhama, ci, którzy mieszkają w świętym Dhama i ci, którzy opuszczają ciało w świętym Dhama. Spośród tych trzech grup najlepsi są ci, którzy opuszczają ciało w świętym Dham, Śri Wryndawan, ponieważ oni udają się prosto na Golokę lub, w najgorszym przypadku rodzą się jeszcze raz, ostatni, jako zwierzę we Wradży i poprzez bezustanny kontakt ze świętym kurzem Wradża Radża oczyszczają się z resztek swoich zanieczyszczeń i w ten sposób stają się gotowi, by otrzymać wstęp na Golokę.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lut 2010, o 16:37 

Jestem w tej chwili w Śri Dham Mayapur, i wczoraj rozmawiałem na temat w/w książki z Bhakti Vidya Purna Maharadżą. W skrócie mówiąc, powiedział on, że już od jakiegoś czasu planowali zmianę zawartości tej książki, gdyż w obecnej formie i tak nie jest ona zbyt przydatna w nauce studentów wajsznawizmu. Po odpowiedniej edycji i zmianach, zostaną też dodane i usunięte odpowiednie imiona ze strony tytułowej.

Tak więc przy odrobinie cierpliwości, za jakiś czas, koneserzy moralnego ładu powinni mieć swoje 15 minut satysfakcji. Niestety, kwestia publicznego oskarżenia Suhotry Swamiego o złodziejstwo, niewątpliwie dla wielu z nas, będzie przyczyną niesmaku na dłuższy czas. Haribol!

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lut 2010, o 07:53 
Sponsorzy

[quote=". Niestety, kwestia publicznego oskarżenia Suhotry Swamiego o złodziejstwo, niewątpliwie dla wielu z nas, będzie przyczyną niesmaku na dłuższy czas. Haribol![/quote]

Niestety tak jest

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 gru 2010, o 17:40 

jedna dziewczyna miala odwage powiedziec co mysli...a wy ja w taki sposob potraktowaliscie...ona ma racje....plagiat to plagiat obojetne w jakim celu i kto to robi...

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1