Teraz jest 28 lip 2026, o 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Śalagrama i Tulasi
PostNapisane: 23 sty 2010, o 21:54 

Jest to tłumaczenie wykładu aindry Prabhu z 2006 roku, bez korekty, z kasety dlatego zawiera kilka słów angielskich (tam gdzie moja kopia wykładu była niezrozumiała umiesciłam przypuszczalne angielskie słowa) oraz cyfry- które oznaczaja minuty, ale mysle ze mimo nieociosanej formy, treść jest godna uwagi:

Hare Kryszna!
Nie jestem dobry w ślok śpiewaniu i żartowaniu, ani nie mam laptopa takiego jak Madhav Maharaj miał dzisiaj rano. To co zamierzam zrobić to strzelać na oślep i czasem mogę chybić .... Miejmy nadzieję na najlepsze a oczekujmy najgorszego. Chciałbym teraz omówić coś o czym mówię kiedy ludzie przychodzą do mojego pokoju, żeby mieć darśan moich śalagramów. Mam dużo śalagramów, w tym momencie ponad 1200 i zrobienie pujy do nich zajmuje mi około 4 godzin dziennie lub cos koło tego. Ktoś może uznać że jestem dasą śalagramów, ale moim pranadhana-Bóstwem jest Govardhan. Mój Govardhana śila jest moim pradhana-Bóstwem. Ale mimo to mam jedynie 4 Govardhana-śila i ponad 1200 śalagramów. Chciałbym więc omówić antara svarup śalagrama, czym jest śalagram tattva, ponieważ w przeciągu lat wielu lat słyszałem wielbicieli, przychodzących do mnie z wielu różnych odłamów tradycji Gaudiya, próbujących przekonać mnie lub przynajmniej wyrazic, że wielbienie śalagramów nie jest w naszej linii. Mówią oni, że nasza linia jest w nastroju vraja-babas, dlatego w naszej linii wielbi się Govardhana śila, który jest związany z Vrają i jest krsna-vraja-parika-ras-mayi. Jest Kryszną z Vrajy, a śalagram jest aiśvarya-mayi, jego wielbienie nie jest madhurya-mayi. Ale musicie wiedzieć, że jest to tylko cień koncepcji tego o co naprawdę chodzi w wielbieniu śalagrama. Wielbienie śalagrama nie jest wcale mniej wielbieniem w nastroju madhurya niż czczenie Govardhana, jest to kwestia adhikara osoby, jej wewnętrznej możliwości przyswojenia sobie tego aspektu czczenia śalagrama. Najsolidniejszym dowodem na to, że śalagrama jest madhurya-mayi RadharamanJi. Jeżeli wielbienie śalagrama nie jest w naszej linii, w linii Gaudiya, to dlaczego Ćaitanya Mahaprabhu pojawił się we śnie Gopal Bhacie Gosvamiemu i nakazał mu udać się do Nepalu, żeby dostać Jego łaskę? Cóż to za łaskę otrzymał?- Kiedy kapał się i nabrał trochę wody z rzeki Gandhaki- do jego kamandalu wpadły jakieś śalagramy. Wrzucił je z powrotem, a one znowu mu wpłynęły, więc on znowu je wrzucił, a one znowu się nabrały po raz trzeci i kiedy zobaczył, że w jego dzbanku było 12 śalagramów, doszedł do wniosku: „one chcą być ze mną” W rzeczywistości to była łaska, o której mówił Mahaprabhu. Przyniósł śalagramy do Vrajy i znacie już resztę tej opowieści, jak jeden z śalagramów dzień po Nrisimha caturdasi objawił się jako Radha Raman Ji. {…) Nie można zobaczyć Radha Ramana z tyłu , tylko Gosvami mogą Go widzieć, ponieważ nikomu innemu nie pozwala się wejść na ołtarz, a zatem przyjmujemy ich wersję. Więc Radha Raman Ji.. Rozmawiałem z Atul Krsna Gosvamim kilka lat temu. Podczas tej konwersacji rozmawialiśmy na temat możliwości wielbienia Govardhana sila jako Radhy, ponieważ było pewne stwierdzenie na ten temat. (…)Raghunath das Gosvami dawał Govardhana śila jako Radha Kryszna. Postrzegał on Govardhana sila jako bezpośrednio Krysznę, a gunja mala reprezentowały Radharani. Niektórzy mówią, że ponieważ Mahaprabhu dał mu Govardhana sila do wielbienia jako Krysznę, a gunja mala reprezentuje uścisk Radharani, to należy wielbić Govardhana sila w ten sposób i to powinno zostać uznane za standard, ale jest tutaj wiele świątyń gdzie wielbiony jest nie tylko Kryszna, lecz jeden śila jako Kryszna a drugi jako Radha. Nie chcę zbytnio zagłębiać się w dyskusję o Govardhana śila, ale idea którą poruszałem… była, że ponieważ Atul Kryszna Gosvami, kiedy zaczęliśmy rozmawiać o zasadzie bhav-seva.. Istnieje różnica pomiędzy vidhi-marg i raag-marg i zastosowaniem ich jako bhava seva w praktyce wielbienia Bóstwa. Więc kiedy wspomniałem bhav-seva, Atul Krsna Goswami powiedział mi: „Aa, w bhav-seva, nie ma ograniczeń”. Pamiętam nawet, że rozmawiałem kiedyś z Viśvambharą Goswamim, ojcem Padmanabhy Goswamiego z Radha Ramana, wiele lat temu. (..) ponieważ była pewna dyskusja dotycząca różnicy poglądów miedzy mną a naszym szacownym Narayanem Maharajem dotyczącej tego czy Govardhana śila może czy nie może być wielbiony razem z Dvaraka śila. I argument Narayana Maharaja był taki, że Dvaraka śila jest w innej bhavie, nie we vraja-bhavie, powiedział że co najwyżej Dvaraka śila może być wielbiony jako Rukmini, ponieważ jest z Dvaraki. Chociaż on tak naprawdę nie jest z Dvaraki tylko z rzeki Gomati, tak jak śalagramy są z rzeki Kali-gandhaki. Fakt, że jest to wysoko w Himalajach nie oznacza, że to nie jest Braja. To jest rozszerzone gupta Vrindavan. Tak czy inaczej, Viśvambhar Goswami argumentował, że „gdybym chciał, to mógłbym wziąć ten zegarek” i trzymał swój złoty zegarek „ położyć go na ołtarzu i wielbić jako Radharani. Ty prawdopodobnie nie byłbyś w stanie tego zrobić, ale ja mogę to zrobić, ponieważ ja mogę powiązać rzeczy zewnętrzne z wnętrzem. W rzeczywistości można wziąć cokolwiek i wielbić to jako nieróżne od Radharani w tym sensie, że wszystko na tym świecie jest ekspansją energii Radhy. Maha Maya Devi jest również ekspansją Radharani. Prabhupad powiedział, że jest ona twarzą księżyca Radharani, chociaż jest tylko rąbkiem Księżyca, podczas gdy Radharani jest księżycem w pełni. Rąbek księżyca nie jest czymś różnym od księżyca w pełni. I w tym sensie właśnie przedstawiał mi ten punkt. Atul Krsna Gosvami również naciskał na zasadę bhav-seva. Jeśli w bhav-seva można wielbić nawet zegarek jako Radharani, to co tu mówić o wielbieniu Govardhana śila razem z Dvaraka śila jako Radharani. I jego argument był, że w Hari Bhakti Vilas jest wspomniane, że najlepszym wielbieniem śalagrama śila jest wielbienie go z … cakra czyli Dvaraka śila. Ale kiedy czytał dalej (tłumaczył dla mnie tą część Hari Bhakti Vilas w mojej obecności) i … Sanatana Goswami zalecał, że chociaż w śalagrama śila może być wielbione dowolne Bóstwo Wisznu tattvy, dowolna ekspansja Wisznu-tattvy, jak Rama, Kurma czy Nrisimha i powiedział, że niezależnie od różnych zewnętrznych cech charakterystycznych, różnych cakr, które widzimy i które można według śastr udowodnić, to np. Kurma śila może być wielbiony jako Nrisimha sila, a Nrisimhadev może być wielbiony w Kurma śila, albo Vamanadev, albo każdy inny praktycznie.. . Wiec Viśvambhar Goswami wspomniał mi, że Sanatan Goswami skomentował, że mimo iż można wielbić dowolną visnu-tattvę w dowolnym śalagramie, niezależnie od zewnętrznej laksana, to czysty wielbiciel czy wielbicielka Kryszny będzie zawsze widzieć swojego ista-devatę w dowolnym śalagramie, niezależnie od zewnętrznych laksana. I dlatego- mówił- czysty wielbiciel Kryszny, jeśli jest wielbicielem Dvarakadisa Kryszny i będzie wielbić swojego śalagrama w tym nastroju, pragnąc ujrzeć forme Dvarakadiśa, to Kryszna jest bhava-grahi-janardana, odwzajemnia się zgodnie z bhavą danej osoby i bhava-seva. Więc, bhava wielbienia Dvarakadisa, która z pewnością obejmuje ideę Narayana Maharaja, że Dvaraka śila będzie Rukmini. Ponieważ Rukmini jest w svakiya-rasie, jest w dvaraka-bhavie. Jest zatem rzeczą właściwą wielbienie dvaraka-śila z śalagramem w nastroju wielbienia Rukmini-Dvarakadisa, ponieważ tak czy inaczej Ci dwoje powinni być wielbieni razem. Więc jak będziemy Ich postrzegać- jako na Krysznę z Sankarsanem czy Baladevem? Ostatecznie można powiedzieć, że w śalagram śila zawarte są wszelkie śakti. Ale jeśli wielbiciel jest bhaktą Vrajendranandana Kryszny, byłoby niewłaściwe dla niego widzenie swojego istadevaty- Vrajendranandany w śalagrama sila, a myślenie o Dvaraka śila jako o Rukmini. Jeśli ktoś popełnia taki błąd wtedy rasa-bhasa leży w jego błędnej koncepcji na temat tej rzeczy. To nie jest tak, że rasa-bhas istnieje w wielbionym obiekcie, jak bronił tego Narayan Maharaj. On mówił, że Govardhana śila jest Vrajendranandana Kryszną, natomiast Dvaraka śila jest w innej bhavie i dlatego jest to rasa-bhasa i nie wolno tego robić. Ale ja doceniłem argument Viśvambhary Goswamiego, ponieważ on przytoczył punkt, że Vrajendranandana Kryszna wielbiony w śalagrama śila będzie właściwie wielbiony jedynie razem z Radharani w Dvaraka-śila. A Dvaraka śila jest również bhava-grahi, dlatego stosownie do indywidualnych pragnień by widzieć szczególny aspekt Boga, śalagram śila będzie postrzegany, jak również dvaraka śila a nawet Govardhana śila będzie postrzegany odpowiednio do pragnień danej osoby. Tak jak tutaj na ołtarzu w Krsna Balaram Mandir, obok Kryszna-Balaram- jeden Govardhana śila jest Kryszną a drugi Govardhana śila jest Balaramą. I, dowód to potwierdzający znajduje się w ksiązce Viśvanatha Cakravarti Thakury zatytułowanej Vraja.. cintamani. W książce tej jest wspomniane, że kiedy Radharani widzi kryształowy śila, śila koloru białego- natychmiast myśli że przyszedł Balaram i wtedy zmienia kierunek i idzie inną drogą po to, żeby uniknąć kłopotliwej sytuacji. I dalej wspomina, że kiedy Radharani widzi śila ciemnego koloru, to myśli ze ten śila to nikt inny jak jej ukochany Śyam. A kiedy Kryszna widzi Govardhana śila złotego koloru, to myśli ze ten śila to jedna z Jego ukochanych gopi, szczególnie Radharani, lecz ukochane gopi oznacza wiele. Więc mamy to w Bhagavat nivas widzimy że wielbią Govardhana śila jako Krysznę, jeden śila to Radharani i jest osiem innych śila, które są wielbione jako astasakhi. Ma to więc bardzo wiele wspólnego z adhikara danej osoby, jej gotowości i możliwości zobaczenia co jest czym, jego pragnienie, aspiracje jego serca by wielbić pewien szczególny aspekt Kryszny. Zatem w ten sposób Atul Krsna Goswami omawiał zemną zasadę bhav-seva i wspomniał mi, że kiedy Gopal bhatta przyniósł z powrotem te śila, przyniósł ich dwanaście, ale jeden z nich, Damodara śila zmienił się w Radharaman Ji, i wtedy Radharaman Ji miał swój talerz ale było jedenaście innych śila. Więc co oni zrobili? Przynieśli jeden Govardhana śila, umieścili go z tymi jedenastoma śalagrama śila i powiedział że wielbić je jako dvadaśa gopala w świątyni Radha Ramana. Innymi słowy- wielbią oni nie tylko Radha Ramana w vraja-bhav ale wielbią te wszystkie śalagramy w vraja-bhavie. Więc on mi prezentował ten punkt jak to jest, że zależnie od bhavy ktoś może widzieć to co chce widzieć, ale- musi być bhava, a nie tylko coś co ją przypomina. ?Musi się cos rzeczywistego manifestować w sercu w sprawie czyjegoś szczerego aspirowania do osiągnięcia miłosnego związku z panem swego serca. Musimy w ten sposób popatrzyć praktycznie jaki nastrój miał Prabhupad. W niektórych miejscach w Bhagavatam i Caitanya caritamricie znajdujemy wzmiankę Prabhupada, że śalagram to Narayan śila. Ale musimy również pamiętać, że Narayan to inne imię Kryszny. Narayan niekoniecznie musi oznaczać Vaikunthanatha. Ale tak czy inaczej- nawet jeśli miał na myśli vaikunthanatha Narayana w nastroju aisvarya… Ale mój drogi przyjaciel Radhanath Maharaj powiedział mi pewnego razu, że Prabhupad dał dwa śalagrama śila Kuladriemu, . który był prezydentem świątyni w New Vrindavan Kiedy był we Vrindavan Prabhupad osobiście dał mu dwa śalagram śila. Jeden miał być wielbiony osobiście przez Kuladriego Prabhu, a drugi miał trafić do head pujariego i być czczony w świątyni, a head pujarim był wtedy Radhanath Prabhu, obecnie Maharaj. Więc Radhnath Maharaj powiedział, że Prabhupad bezpośrednio pouczył Kuladriego: „Powinieneś ubierać Go w żółte dhoti z mor mukkut i z fletem.” Więc kiedy Kryszna pozornie opuścił Vrindavan, pozostawił tam swój flet, czyż nie? Gdzie zatem jest Ten, który gra na flecie? Fletnista jest we Vrindavan! Więc Prabhupad powiedział mu, że masz wielbić Go w ten sposób- w żółtym dhoti, pitam barheś? I z fletem, mor mukkut- w ten sposób. I dalej, kolejny dowód na to jaki był nastrój Prabhupada, to Jananivas w Mayapur. Prabhupad próbował dać Jananivasowi śalagram śila, a Jananivas odmawiał przyjęcia Go. Mówił Prabhupadzie „ja nie mam skłonności, nie mam nistha do wielbienia Narayana. Ja chcę wielbić Radha Madhava. I jaka była odpowiedź Prabhupada? Powiedział : „Kto mówi że On jest Narayanem? Ja mówie, że to Kryszna. Weź tego śalagrama i czcij Go jako nieróżnego od Madhavy”. W ten sposób Prabhupad wyraził… Nie wiem ile czasu mamy, ponieważ ja będę musiał iść do świątyni i robić kirtan i wolałbym nawet mówić krócej, żeby był dłuższy kirtan. To moja ulubiona służba oddania, zwykle niezbyt często przemawiam w ten sposób. Jest jeszcze inny ciekawy punkt dotyczący wewnętrznej tożsamości śalagrama. I ten dowód znajduje się w historii pojawienia się śalagrama. Czy Madhav Maharaj opowiedział tą historię? Nie słyszałem całego jego wykładu… W ogóle jej nie opowiedział?
- Powiedział, że ty Prabhu ją opowiesz.
Spróbuje więc w skrócie… Tulsi gopi w Golok dham.. Po pierwsze- to dzieje się we Vrindavan, na Goloce Vrindavan. Całe to wydarzenie ma swoje korzenie we Vrindavan, nie rozpoczęło się na Vaikuncie. Wiec kiedy Tulsi zemdlała.. Jedna z Puran opisuje jak Tulasi zemdlała, myślę że zdarzyło się to podczas tańca rasa. Pewnego razu Tulasi z powodu ekstazy bycia z Kryszną zemdlała podczas tańca rasa. Radharani stała się insenced?? Insensed??? Ponieważ tak czy inaczej przedstawienie powinno trwać nadal, powinna była być może bardziej kontrolować zmysły. Ale tak czy inaczej, opisane jest jak Radharani przeklęła Tulsi, żeby zstąpiła do tego materialnego świata. I kiedy zstąpiła, zaczęła być znana jako Tulsi Maharani. I również Sudama, nie Śridama brat Śrimati Radharani, ale Sudama gopa w pewnym momencie… jeśli dobrze pamiętam było to kiedy Viraja obcowała intymnie z towarzystwie Kryszny, a Radharani chciała się dowiedzieć co się dzieje z Kryszna i natknęła się na Sudamę przed wejściem do kunja Virajy gopi. Sudama zaprzeczał, że Kryszna tam jest, ale Radharani tego nie przyjmowała i wołała Viraję, żeby wyszła. A Viraja nie miała pojęcia, że ma na sobie cadar Kryszny i również zaprzeczała, a wtedy Radharani powiedziała: „Czyj to cadar?” I przeklęła Viraję żeby również pojawiła się w materialnym świecie i przeklęła Sudamę, ponieważ Sudama jej zaprzeczał i przeklęła go, żeby został demonem. Więc on został demonem, Śankacudą. I potem oczywiście, tak jak się to na ogół dzieje, nastąpił pewien odwet. Sudama odwzajemnił się i przeklął Radharani, że będzie musiała przez sto lat cierpieć z powodu rozłąki z Kryszną. Dlatego w Bauma lila (..) Kiedy Kryszna udaje się by zamieszkać w odległym miejscu takim jak Dvaraka i przez sto lat musi ona znosił rozłąkę z Kryszna, gdzie każda chwila zdaje się być jak millenium, jest to najbardziej intensywna rozłąka z Kryszna. W taki czy inny sposób, w tej historii po pierwsze – dzięki błogosławieństwu Brahmy Tulsi gopi i Sudama zostali małżeństwem na sposób Gandharvów. A potem oczywiście Tulsi gopi spełniała pokuty, żeby zadowolić Pana Brahmę , żeby dostać Narayana za męża. Czy uważacie, że Kryszna pozwoliłby żeby ona dostała Narayana bez Niego? Tak czy inaczej, po pierwsze Tulsi gopi i Śankhacuda poślubili się. Oboje byli jatismara, co oznacza, że pamiętali swoją poprzednią egzystencję w Golok dham. Nigdy nie zatracili pamięci o swojej pozycji gopa i gopi. Ale ponieważ w sercu Sudamy było pewne pragnienie, będąc częściową manifestacją Kryszny jest on manifestacją svarupa sakti Jego purusa abhiman. Kryszna jest purusa abhiman, więc naturalnie istniało odrobinę purusa bhav w nim więc pragnąć połączyć się z Tulsi gopi. W ten sposób poczynione zostały aranżacje przez transcendentalny system, jak mawiał Prabhupad, dla tych dwojga, żeby mogli się połączyć, ale nie na Goloce tylko w świecie materialnym. Zostali więc mężem i żoną i wtedy Brahma dał błogosławieństwo Śankhacudzie, że jak dł ugo będzie nosił naramiennik z Narayana kavacą i jak długo jego żona nie zostanie splamiona przez żadnego innego mężczyznę, będzie on niepokonany. Więc on stał się nieco zarozumiały, mimo że był wiecznym pierwszej klasy wielbicielem Kryszny.. Śankhacuda nawet wielbił Krysznę, Vrajendranandana Krysznę, a nie Narayana. Więc podczas jego podbojów wszechświata półbogowie zostali unpludged więc zbliżyli się do Pana Brahmy, który przerzucił odpowiedzialność na Pana Śivę. Więc Pan Śiva miał przyjąć wyzwanie do walki z Śankhacudą. I walczyli, walczyli, walczyli. I oczywiście Pan Śiva przywołał swoją super hiper broń paśupata czy cokolwiek innego, nie pamiętam dokładnie. Ale ????? pojawił się i powiedział, że nie zabijesz go w tych okolicznościach, ponieważ Brahmaji dał mu błogosławieństwo i to błogosławieństwo należy zachować. Chociaż on był teoretycznie w stanie go zabić, chociaż w sumie nie wiem jak, bo Sudama jako częściowa manifestacja Vrajendranandana Kryszny jest na o wiele wyższej pozycji niż Pan Śiva. No ale to jest lila i w tej lila półbogowie zbliżyli się do Pana Wisznu, a Wisznu powiedział : „Nie martwcie się, Hari zajmie się wszystkim”. Kim był ten Hari, o którym mówił Wisznu? Hari zajmie się wszystkim.. A zatem Hari przyjął postać starego bramina i zbliżył się do Śankhacudy, który był bardzo hojny dla braminów. I Śankhacuda w mniejszym czy większym stopniu został zmuszony przez okoliczności, żeby oddać swoją kavacę na prośbę bramina. Potem Hari podstępnie… to tak jak musimy pamiętać, że Hari jest bardzo sprytny. Tak jak czasami Kryszna przybiera postać półboga, albo czasami przebiera się za lekarkę, a czasem nawet Kryszna przybiera formę czterorękiego Narayana. Jak na Govardhanie, kiedy podczas rasa-lila gopi biegły żeby szukać Kryszny i pokłoniły się Czterorękiemu… ale On nie był Narayanem, to był Kryszna bawiący się w sztuczki, robiący przedstawienie. Ale kiedy przyszła Radharani nie mógł już dłużej utrzymać tego composure??? Stracił to a w związku z tym stracił dwa dodatkowe ramiona. Kryszna jest zatem wielkim ekspertem w różnego rodzaju przebraniach. I tak jak przebrał się za starego bramina, to tak samo doskonale się przebrał tworząc idealną podobiznę, sobowtóra Śankhacudy. I jako impostre mąż, imposter Śankhacuda zbliżył się do pałacu Tulsi Maharaji z wielką pompą i fanfarami tak jakby wracał do domu po zwycięskiej bitwie. I wtedy Tulsi Maharani powitała go i odpowiednio go wynagrodziła w intymności własnych komnat. Ale podczas połączenia zrealizowała, że przyjemność której doświadczała w tych okolicznościach nie była taka sama jak ta której doświadczała łącząc się z Śankhacudą. Było to coś o wiele ją przewyższającego, ponieważ przecież był to sam Kryszna. Przeanalizujmy co się tak naprawdę w tym momencie działo. Nigdzie w śastrach nie znajdziemy, żeby Narayan był parakiya-ras-mayi. On nie cieszy się parakiya rasą. Wisznu nie cieszy się parakiya rasż. Żaden z dasa avatarów nie cieszy się parakiya rasą oprócz Balaramy, i to Vrajendranandana Kryszna Balaramy. Więc prawda jest taka, że pretendent Śankhacuda, którym był sam Hari, cieszył się cudzą żoną w parakiya ras. Tylko Kryszna i Balaram, aspekt Balaramy we Vrajy, cieszą się parakiya rasą. Dlatego chociaż jest w tej historii jak On przyjął czteroramienna formę stając przed Tulsi, ale On również przyjął czteroramienna formę stając przed innymi gopi. I to nie Tusi gopi sprawiła, ze stracił te dwa ramiona. To Radharani sprawiła, że stracił te dwa ramiona, a On dobrze sobie radził z utrzymaniem tej postaci w obliczu Tulsi. I wtedy Tulsi gopi zupełnie stała się dissterssed, zrozumiawszy że Śakhacuda, o którym wiedziała że jest bardzo wielkim wielbicielem Kryszny i ona mówi temu Hari, chociaż On ma czteroramienną formę, mówi Mu: „jak mogłeś zrobić coś takiego? Jak mogłeś po to żeby zadowolić półbogów, którzy są gromadą sakama bhaktów tak czy inaczej, jak mogłeś zniszczyć własnego wielbiciela, skoro sam powiedziałeś „Mój wielbiciel nigdy nie ginie”. Jak mogłeś zrobić taką rzecz. Masz takie twarde serce, że wolałeś dać łaskę tym drańskim .półbogom zamiast dać łaskę Twojemu czystemu wielbicielowi. Wiec ponieważ Twoje serce jest tak twarde jak kamień dlatego przeklinam Cię, żebyś stał się kamieniem”. Ale kogo ona przeklinała, żeby został kamieniem? Przeklinała osobę, która była spowodowała śmierć swojego wielbiciela. Czyjego wielbiciela? Czyim wielbicielem był Śankhacuda? Był wielbicielem Kryszny, od początku. I przyczyna dla której Go przeklinała była taka, że uświadomiła sobie, że z powodu tej parakiya rasy z nią została zanieczyszczona i błogosławieństwo Brahmy przestało działać, co dało jej do zrozumienia, że Śankacuda zakończył życie. Więc ponieważ On był parakiya ras mayi i ponieważ zabił swojego własnego wielbiciela, który był wielbicielem Vrajendranandana Kryszny- wynika z tego, że ten który został przeklęty by stać się kamieniem to tak naprawdę Kryszna. Kryszna został przeklęty by stać się kamieniem i to Kryszna został śalagramem. I w śastrach jest o tym, że Kryszna, Vrajendranandana Kryszna jest obecny w każdym śalagramie, niezależnie od ich cech zewnętrznych. Wiec jeśli Vrajendranandan Kryszna jest w każdym śalagramie, to nie ma w tym nic dziwnego, ze Damodar śila zamanifestował się jako Radha Raman. Kim jest Radha- /raman? To ten, który sprawia przyjemność Radharani. Nie sprawia przyjemności Laksmi, nie sprawia przyjemności Rukmini i z pewnością nie sprawia przyjemności Kubjy, ale sprawia przyjemność Radharani. Więc ten Kryszna, który cieszy się parakyia rasa, tak jak cieszył się parakiya rasa z Tulsi Maharani to prawdziwa tożsamość śalagrama. Śalagram jest Kryszną. Jest Vrajendranandana Kryszną, jest kochankiem gopi, jest ukochanym Radharani, synem Nanda Baby, przyjacielem Subala- to jest śalagram. Więc jeśli to jest śalagram, a wy myślicie, że śalagram jest aisvarya-bhav-mayi to jest to rasa-bhasa. I ponieważ jesteś zaabsorbowany wielbieniem Vrajendranandana Kryszny jako osoby Boga aisvarya mayi, to czy myślisz, że Vrajendranandana Kryszna objawi się tobie? Dlaczego miałby objawić się komuś kto tak naprawdę nie jest w stanie rozpoznać Jego prawdziwej tożsamości? On zwodzi wielbiciela, pozwala mu myśleć, że jest aisvarya-mayi Narayanem czy czymś innym i dlatego nie jest w naszej linii. Czy możecie proszę nie trąbić? W Indiach każdy jeździ używając klaksonu, to pełna oznaka dziedzictwa Indii w dzisiejszych czasach. Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare. Która jest teraz godzina? 5.33. Więc jeszcze kilka minut i jestem ???porwany przez następny punkt, który jest bardzo wspaniałym punktem do rozważania w śalagrama pujy. Przy okazji, w niektórych miejscach w Padma Puranie jest wspomniane- tylko się na mnie nie złośćcie- że jeśli kobieta dotknie śalagrama, albo ofiaruje Mu kwiaty lub papkę sandałową śalagramowi, to jest to tak jakby piorun uderzył w głowę Kryszny. I dalej jest powiedziane, że jeśli ona ofiaruje bhoga śalagramowi, to jest to równie dobre jak ofiarowanie śmiertelnej trucizny. Jest to wiec powiedziane w jednym miejscu. Ale w Skanda Puranie jest powiedziane ze odnosi się to wyłącznie do kobiet które nie mają właściwej pancaratrika diksa. Jest tam wspomniane, że sudrowie.. że każdy kto nie urodził się w rodzinie bramińskiej, jeśli dotkną do śalagrama lub coś Mu ofiarują to jest to niczym piorun trafiający w głowę Kryszny, a co tu mówić o kobietach. Ale Skanda Purana mówi, ze dlatego każdy, ponieważ kalau sudrau sambhava, każdy praktycznie rodzi się nisko z papa yoni, ciężko jest znaleźć kogokolwiek ze skłonnościami bramińskimi, a co tu mówić o narodzeniu się jako bramin; dlatego jest powiedziane, że każdy, łącznie z klasa bramińska, każdy łącznie z braminami, ksatryjami, vaisyami, sudrami, wandalami, mlecchami i kobietami, powiedziane jest- łącznie z kobietami- powinien przyjąć pancaratrika diksa i wtedy wielbić takiego śalagrama jakiego chcą, do którego czuja atrakcje. Zatem kobiety również mogą wielbić śalagrama. To taki punkt poboczny. Wracając do głównego punktu wewnętrznej tożsamości śalagrama i, tak jak mówiliśmy o różnych cechach śalagrama opisanych w sastrach, ja sobie nie zadałem trudu, żeby to głęboko przeanalizować, mogę trochę rozróżnić różne śila na podstawie znaków. Problem polega na tym, ze w sastrach w jednym miejscu dany śila będzie opisany jako Sankarsan, ale w innym miejscu ten sam śila będzie opisany jako Pradyumna. ???? I gdzie jest prawda? A w tak wielu miejscach jest cos takiego. To jest takie frustrujące gdy usiłujesz się dowiedzieć który rodzaj śila jest kim. Niektóre śila uważane są za niepomyślne do wielbienia a niektóre uważane są za pomyślne do wielbienia. Ale tylko głupiec może pomyśleć, ze cos dotyczy Kryszny może być pomyślne czy niepomyślne. Jeśli ktoś myśli, że jest cos niepomyślnego w jakimkolwiek śila, nawet połamanym, to wtedy zasługuje na to, żeby otrzymać rezultat wielbienia połamanego śila, którym jest intensywny niepokój, nieszczęście czy śmierć np. zony; albo na przykład choroba- jak czerwony śila sprowadza choroby jelit. Ja mam dwa czerwone śila, to może dlatego mam wiecznie problem z gardłem, ale jakże to mała cena do zapłacenia za miłość do Boga. Osoby, które są sakama bhaktami zwracają uwagę na laksana czy czczenie jakiegoś śila jest korzystne czy nie. Ale niskama bhaktowie i czyści wielbiciele nie myślą w tych kategoriach. Zamiast wielbić dla rezultatu, wielbią po to, żeby zadowolić Krisznę. Wielbią, ponieważ nie mogą żyć bez Kryszny i potrzebują zaangażowania się w swój konstytucjonalny związek z Kryszną. A śalagram tak miłosiernie przybywa, niezależnie od tego kim my przypuszczamy że On jest. On jest Kryszna, ale tak jak przebiera się On w różne kostiumy harinam sankirtan ki jay… wiec tak jak przyjmuje On różne przebrania, jak to opisaliśmy- jako lekarka, półbóg czy inne, w taki sam sposób nakłada przebranie, żeby oszołomic mniej zaawansowanych bhaktów, prakrita bhaktów, sprawiuajac, że mysla o Nim jako o kims kim nie jest albo tez nakłada te rózne stroje, aby przypomniec czystemu wielbicielowi o róznych aspektach osobowości Kryszny. Osoba Kryszny jest źródłem wszystkich innych osób Boga. Znajdziemy zatem w ?Hamsadutta rupy Goswamiego oraz w Ananda-vrindavan-campu Kavi Kanpapury są opisy jak gopi widziały Kruszne jako dasa awatara. Mówiły, że Kryszna jest Nrisimha Kryszna i wybuchały smiechem, ze On jest Nrisimha Kryszna ponieważ ….. ciosy Candravali. W ten sposób Radha i sakhi żarująt z Kryszna. Innymi słowy- widzimy oryginalna ceche Nrisimhadevy w Krysznie, w Jego oryginalnej Osobie. Cos nie powstaje z niczego, a zatem cokolwiek istnieje w Nrisimhadevie znajduje się oryginalnie w osobie Kryszny. Wiec On zamanifestował się jako Nrisimhaśila żeby przypomiec wielbicielowi o tym aspekcie Jego osobowości. Podobnie, zamanifestował się jako ?Vamana sila. 42.44 tak jak Vamana zabrał wszystko Balemu. Bali ofiarował Mu wszystko, lecz Bali niewdzięcznie zepchnął go do niższego rejonu, podonie Radharani ofiarowuje wszystko Krysznie, a Kryszna bedąc niewdzięcznym (puszczam tu oko, bo On nigdy nie jest niewdzięczny) ale On pozostawił Ją pośr…ód nieznośnej rozłąki, kiedy pozornie opuścił Vrindavan. Wiec rózne aspekty osobowości Kryszny można zobaczyc w różnych… i nie powinno to zakłócać niczyjej ekantika bhava. Kiedy wielbimy śalagrama, to nawet jeski mamy krocie śalagramów; ja mam ich jak powiedziałem ponad 1200, ale widzę je wszystkie jako Kruszne poza jedym,ostatnim punktem i on jest taki, że tak jak dowolne Bóstwo visnu-tattvy może być wielbione w dowolnym salagramie, tak śalagram może być wielbiony również jako Gaur Kryszna. Kiedy wielbi się śalagrama jako Gaura Kryszna- to ?Gaur nigdy nie uznaje zadnych obraz i w wielbieniu salagrama niszczone SA obrazy, seva aparadha. To kolejny temat do dyskusji na który już nie mamy czasu ale w każdym razie dowód, że salagrama jest Gaura i może być wielbiony jako Gaura jest również Radha Raman. Gaura pojawił się we śnie Gopal bhatcie goswamiemu i objawił, ze On sam nie jest rózny od Radha Raman Ji. Radha Raman to Caitanya Mahaprabhu, chociaz jest wielbiony jako ?Radha Raman i wuekszosc ludzi mysli o ?Nim jako o Krysznie ale oni (/) widza jako nikogo innego jak Caitnye Mahaprabhu. Ponieważ jesteśmy zwolennikami Caitanyi ?Mahaprabhu, ja również Wielbie jednego sila jako Caitanyę Mahaprabhu, Wielbie jednego sila jako Pana Nityanande i dwa salagramy Wielbie jako Syam Balaram. Wszystkie inne są czarnawą ?? Nie powinienem tego mówic ale tesknie za Nim ponieważ wielbiłem Radha Syamasundara codziennie, przez ponad półtora roku codziennie wielbiłem ?adha Syamasundar w świątyni, wiec kiedy musiałem wycofac się z tej służby z powodu tego, że program kirtanowy stał się bardziej absorbujący, On uczynił cos żeby wypełnic tą pustke wszystkimi tymi czarnymi, wiec jak widać minimum 1200 śalagramów potrzeba żeby zadowolić moją desperacje, jest w nich tyle czerni ile w Radha Syamasundar. Widze tu jedno pytanie, ale my musimy iść na kirtan
Pyt. Nie sychac
Odp.: W HAridas varia może być rzeczywiście taka możliwość. Tak czy inaczej Radha i Kryszn ato Radha i Kryszna
Pyt.
Chciałbym już pójść na kirtan, tak naprawdę czuję wiekszą rozłąkę z kirtanem niż z Radha Syamasundar. Nam jest wyższe niż nami
Pyt. Wiem, ze już chciałbyś się udac na kirtan ras, ale dla korzyści wszystkich wielbicieli..
Odpo: Oni również powinni przyjść na kirtan

(…) Innym dobrym punktem jest to, ze śalagram sila można wielbic tylko jeśli ma się zgodę swojego guru. W innym wypadku, wsppomnine jest, że śalagram puja nie przynosi zadnych rezultatów. Musisz mieć zgodę swojego guru, po otrzymaniu pancaratrika diksa. Czy możemy zakończyc to spotkanie i udać się na kirtan? Śri Śri Radhe Syam ki jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Śalagrama i Tulasi
PostNapisane: 24 sty 2010, o 07:11 
Sponsorzy

Piekne dzieki!
PO tym wykladzie ciezko mi bedzie wielbic moje salagrama sila w innym nastroju niz Vraja Bhav :D
Niezwykla aranzacja,juz mialem isc do Bostw,a tu jeszcze .....a wyłącze kompa(pomyslałem) i zobaczyłem ten wartosciowy text.
Dziekuje bardzo

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 sty 2010, o 21:03 

Podejrzewam, ze obecny na tym forum Kedarnath Prabhu jest kopalnią wykładów i bhajanów Aindry Prabhu. Fajnie by było jakby cos od czasu cos wrzucił, bo niewielu bhaktów zna Aindre Prabhu od filozoficznej strony

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 11:13 
Sponsorzy

Brajasundari napisał(a):
Podejrzewam, ze obecny na tym forum Kedarnath Prabhu jest kopalnią wykładów i bhajanów Aindry Prabhu. Fajnie by było jakby cos od czasu cos wrzucił, bo niewielu bhaktów zna Aindre Prabhu od filozoficznej strony

Zgadzam sie ! :D Tylko ze ked penie pracuje ciezko na 3 zmiany i nie ma zabardzo czasu na takie rzeczy.Bidulek :x :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 sty 2010, o 21:14 

Braja, czy mogłabyś podzielić tą "ścianę tekstu" na akapity, aby uczynić tekst czytelniejszym dla przeciętnej istoty ludzkiej? ;) Doszedłem do połowy, a potem już się zupełnie zgubiłem. A może nie była to połowa, ale pierwsza ćwiartka... Zaraz, zaraz... ale to chyba było tuż przy samym końcu... Eee, nie, to musiało być gdzieś na początku... lub w środku. :)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lut 2010, o 20:54 

Och, przepraszam! Miałam tak mało czasu... ale niestety opcja edycji wyswietla mi sie tylko przy aktualnym poscie, nie mogę wiec tego już naprawić :?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lut 2010, o 19:13 

Przecztalem do polowy....co jak na mnie duzo. DOkoncze innym razem.Bardzo ciekawy temat, troche za wysoki jak na moje progi ale niemniej ciekawy:

ps
Ale fakt ze jakby bylo wicej akapitow lepiej by sie czytalo

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1