Teraz jest 28 lip 2026, o 13:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wasze sposoby/techiki medytacji, co Wam to daje?
PostNapisane: 13 sty 2010, o 15:07 

Ciekawa jestem, jakie macie doświadczenia medytacyjne. Co Wam to daje,w jaki sposób medytujecie? co Wam to daje w sensie duchowym jak i psychologiczno-zdrowotnym? Ja skończyłam jeden kurs medytacyjny,ale osoby różnych wyznań, w tym i buddyści pokazywali różne techniki mi też i przedtem. Inna sprawa też, że znajomy Hindus również polecał mi swoje metody (oparte bardzo na koncentracji). Obecnie powiem tylko, że nie mam wielkiego doświadczenia w tej materii, ale mimo to staram się medytować regularnie i dość długo jak na jedna sesję. Oczywiście stosuję metody relaksacyjne, techniki oddychania, medytacje otwartą (zewnętrzną), wizualizację, medytację zwiększającą uważność i koncentrację. Poza tym medytacja jak dotychczas dała mi pozytywne skutki zdrowotne, wyciszyła mnie, nauczyła lepszej relaksacji i koncentracji jak i zwyczajnie poprawia mój nastrój. Jeżeli zaś chodzi o to, nad czym medytowałam, to również zrozumiałam kilka rzeczy medytując właśnie, ale to chyba w kwestii bardziej psychologii czystej niż duchowości (chociaż to czasem się łączy). Były tez w moich medytacjach momenty, kiedy pozbywałam się myśli, choć najpierw pozwalałam im swobodnie płynąć,a pojawiały się różne-wiadomo. Chciałam się zatem zapytać, co daje Wam medytacja również w kwestiach duchowych, jak i czysto zdrowotnych? Lepiej koncentrować się na jednym punkcie czy na mantrze? Jak wygląda bhakti (nie wiem czy dobrze napisałam wyraz) joga? Czy macie też jakieś swoje rodzaje medytacji? Proszę o odpowiedzi. 8)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Wasze sposoby/techiki medytacji, co Wam to daje?
PostNapisane: 13 sty 2010, o 17:50 

Najważniejsze z naszych praktyk medytacyjnych to: japa (indywidualne powtarzanie mantry hare Kryszna na 108 koralach odpowiednia ilość razy) oraz kirtana- zbiorowe intonowanie imion Boga na siedząco lub w ruchu.
Obydwu tym praktykom powinno towarzyszyc skupienie sie na dzwieku mantr, ale jak sie kto skupia, to ju z jego indywidualny wybór. Są osoby praktykujace pranajame przed japa i siedzace w padma asanie, inne wolą spacerowac, inne preferuja w tym czasie wizualizacje- co komu pomaga- nie ma ograniczen.
Podczas drugiej inicjacji otrzymuje się dodatkowe mantry do medytacji 3 razy dziennie- rano, w południe i wieczorem.
Osoby bardziej zaawansowane praktykują też lila smarana- czyli rozpamietywanie okreslonych czynów Kryszny.

A co komu to daje? to kwestia na ile przykłada sie do swojej medytacji. Wzrost wiary, uspokojenie umysłu, obnizenie poziomu lęku, entuzjazm do duchowych praktyk, zmiany charakteru na lepsze... u jednych widac efekty szybko, u innych po wielu latach, ale nie ma pospiechu- lepiej działać w swoim tempie i solidnie, niz się zniechęcic "zbyt dużą dawka" duchowosci :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sty 2010, o 19:23 
Sponsorzy

Hare Kryszna! Aisha :D
Z tego co czytam bardzo otwarta i ciekawa z Ciebie postac.
To bardzo fajne cechy,ktore ułatwiają wiele w zyciu -duchowym rowniez.
Wszystko to co napisała Brajasundari ,jest prawdą. dodał bym rowniez ze istotą bhakti -Mala Medytacji,czyli intonowanie Mahamantry Hare Kryszna,jak rowniez angazowanie sie w sankirtan-zbiorowe intonowanie w towarzystwie Bhaktow Kryszny.
Kirtan-medytacja w ruchu jest bardzo praktycznym sposobem medytacji. Pomaga z łatwoscią angazowac wszystkie zmysły i cialo oraz umysł w medytacje . w wieku klótni i hipokryzji (w wieku kali-ktorym teraz zyjemy)jest to bardzo dobre dla ludzi na kazdym etapied duchowego zaawansowania.
Celem tych sposobow medytacji jest Bhakti-czyli rozbudzenie naszego "uspionego " i za razem naturalnego stanu czystej milosci do przyczyny wszystkich przyczyn -Kryszny. zrodła wszystkiego i kazdego. :D jak rowniez,wczesniejsze odnowienie naszego związku z nim i doswiadczenie naszej orginalnej pozycji jako czystej duszy-swiadomosci .
przy okazji wielbiciel doswiadcza wszystkich tych stanow o ktorych łaskawie Aisho wspomniałas.uz na początkowym etapie.
Kryszna w swej Bhagavad Gicie sam wspomina ze Yoga Ta jest krolową wszelkiej edukacji sekretem sekretow wiedzą najbardziej poufną,jest nie przemijająca ,a spełnianie jej jest radosne.
Tak wiec zycze z całego serca zeebys doswiadczyła magii tego procesu i łaski BHaktidevi .Bądz szczesliwa i zawsze tak otwarta jak dotychczas.
Pozdrawiam bardzo gorąco zawsze do usług :D :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 15 sty 2010, o 07:15 

aisha napisał(a):
Chciałam się zatem zapytać, co daje Wam medytacja również w kwestiach duchowych, jak i czysto zdrowotnych?

Zaraz muszę wyjść do pracy, i z tego względu tylko na szybko wymienię listę korzyści jakie odnosi się z koncentracji na maha-mantrze Hare Kryszna:

1) Spokój umysłu

2) Wiedza o jaźni, jako różnej od fizycznego ciała i umysłu

3) Uczucie szczęścia

4) Wyzwolenie z reakcji karmicznych (a także stopniowe pozbywanie się inklinacji do popełniania grzesznych czynów, które są przyczyną cierpienia)

5) Wolność od reinkarnacji, czyli ponownych narodzin w materialnym ciele

6) Najważniejszą korzyścią jest rozwinięcie miłości do Boga, co jest ostatecznym celem życia.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1