Teraz jest 27 lip 2026, o 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2006, o 20:48 

Wspaniale dzialacie!!!!Zaluje ,ze nie ma mnie w Jaworze.

Pozdrowienia z Londynu!!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2006, o 15:55 

Każdy może zostać Świętym Mikołajem ;)

Obrazek

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2006, o 16:30 

dagmarka napisał(a):
Wspaniale dzialacie!!!!Zaluje ,ze nie ma mnie w Jaworze.
Pozdrowienia z Londynu!!!!

Żałuj :lol: - ja tutaj właśnie sobie jestem i doświadczam towarzystwa Wspaniałych Vaisnawów :D No jest czadzik w ogóle - odbiegając od tematu ;) Wracając natomiast do niego pragnę wstrącić, że jestem bardzo poruszony świąteczną akcją z rozdawaniem łaski. Nic tylko gratulować takiego oddania dla Kryszny. Pozdrówa dla Wszystkich! Haribol!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: ;)
PostNapisane: 30 gru 2006, o 17:53 

:D Madanka :D piękne zdjęcie!!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Food For Life
PostNapisane: 30 gru 2006, o 17:56 

Obserwując dyskusje na forum dochodze do konkluzji; ponieważ bhakta nie jest osobą pospolitą więc powinien posługiwać się językiem duszy Każda osoba która wchodzi na tą strone internetową bez względu na wyznanie powinna czuć się tak jak po kąpieli w Gangesie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 gru 2006, o 17:12 

Ponieważ dzisiaj jest ostatni dzień starego roku i tak się składa, że nie spędzę go w towarzystwie bhaktów – chciałabym podzielić się z Wami Noworocznym Food For Life.
Pełna emocji dyskusja na forum doprowadziła mnie do zrozumienia czym naprawdę jest bycie sługą sługi Kryszny.
Dlatego dziękuję wszystkim, którzy umożliwili takiej osobie jak ja nie posiadającej żadnych kwalifikacji do zabrania glosu. To wielka łaska Kryszny. Składam więc pokornie pokłony.
Wracając do tematu – bycie sługą sługi to najbardziej wzniosła pozycja żywej istoty. Odzyskujemy ją czasami bardzo powoli a wszystko zaczyna się od kontroli. Kontrolujemy umysł, zmysły – wyrabiając w sobie cechy kontrolera. I wszystko jest OK jeśli jesteśmy kontrolerami samych siebie. Problem zaczyna się w momencie kiedy zaczynamy kontrolować innych. Przyjmujemy wtedy postać oceniającą. Prowadzi to w konsekwencji do sytuacji, w której dzielimy świat na my i oni. Stajemy się nietolerancyjni wobec innych stylów życia. Wyżej wartościujemy zasady niż osoby. Ponieważ reprezentujemy różne poziomy świadomości – zaczynamy widzieć bardziej to co nas dzieli niż to co łączy. Dlatego bycie kontrolerem innych staje się zagrożeniem dla nas. Błogosławieństwem zaś jest samokontrola – stosując ją mamy szansę wydobyć każdy rodzaj smaku płynący z obcowania z innymi. Skala tych smaków jest nieograniczona, a poziom ich subtelności zróżnicowany.
Kiedy kontrolujemy innych narzucamy im własne smaki. To tak jak w kuchni. Cebula i czosnek są indywidualistami. Mają bardzo silny, dominujący aromat. W kontakcie z innymi warzywami przejmują kontrolę. Np. ryż może zmienić nie tylko smak ale i kolor. Awokado zachowa charakter dzięki twardej zielonej skórce ale wiśnia potrafi zostawić plamy, których nie zmyje żaden detergent.
Food For Life – to świeży wielowarstwowy torcik o różnych smakach i kolorach pozostających w harmonii. Dziękuję więc za porcję którą otrzymałam. To wspaniałe prasadam rozpuszcza się w ustach zachowując smak na długo.
Dlatego pozycja sługi sługi jest taka wzniosła bo daje możliwość rozkoszowania się różnymi smakami w takiej ilości z jaką ilością osób obcujemy.
Sri Caitanya – Caritamrta pełne jest takich emanacji. Życzę Wam aby wasza strona internetowa była takim Food For Life dla wszystkich poszukujących i niewyczerpanym źródłem nektaru.

Z pozdrowieniami Noworocznymi

Wasza sługa

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 gru 2006, o 18:46 

Wspanialy tekst. Dziekuje.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 sty 2007, o 14:23 

Do Osoby gndd

Refleksja

Teksty są różne i pojedyncze słowa również. Mogą płynąć z umysłu lub serca. Po uformowaniu stają się Osobami. Ta pierwsza osoba (z umysłu) ma zawsze ukryty motyw, jej kręgosłupem jest fałszywe Ego. Ta druga płynąca z serca-umysłu jest nieuwarunkowana. Roznosi aromat poprzez samo bycie. Dlatego pisząc warto stosować samokontrolę, sprawdzając czy rozmawiamy z osobą pani Maji czy z osobą św. Kryszny w sobie. Dla bhakty towarzystwo jest przecież najważniejsze. Te dwie osoby są w nas. Osoba św. Kryszny przyjmując postać słowa Dziękuję może wniknąć bardzo głęboko, do innej osoby z zewnątrz i stać się kluczem do otwarcia pokładu świadomości gdzie drzemie Święte Nama.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 sty 2007, o 19:51 

czasami po takich burzliwych dyskusjach powstaje w nas uczucie oslabienia, bezsilnosci, czy zniechecenia. I tu jest wlasnie caly problem - nasza reakcja na tego typu wymiany pomiedzy bhaktami.

idealy sobie, a zycie zadko kiedy jest idealne. stad tez musimy sami dbac o wlasciwe spojrzenie na to, co dzieje sie wokol nas. istnieje ogromna roznorodnosc opinii pomiedzy bhaktami i nikt tego nie zmieni. stad tez musimy nauczyc sie tolerancji pogladow innych osob i pokory wobec reakcji innych na nasze wlasne poglady czy dzialania.

ostatecznie liczy sie nasza swiadomosc i wykonana w niej sluzba oddania. moje wielkie poklony dla wszystkich ktorzy pelnia sluzbe oddania nie zrazajac sie zimnem, goracem, czy krytyka innych osob. jesli w glebi serca czujemy ze jest to naprawde sluzba oddania to nie powinnismy sie zniechecac w zadnej sytuacji.

vancha kalpataru...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 12:48 

jeszcze raz chcialbym nisko poklonic sie waisznawom, ktorzy zrobili akcje poruszon a w tym w atku.
Zadałem Trivikrama Swamiemu pytanie na temat czy rozdajac prasadam powinnismy sie prezentowac jako waisznawowie czy tez dostosowac sie do sytuacji Maharaj powiedzial ze to zalerzy od lokalnych autorytetow i jesli one to aprobuja to jest ok i ze najlepiej jest nauczac bezposrednio jednak jesli jest jakaolwiek okazja do dystrybucji prasadam to powinno sie j a wykorzystac (dokladny cytat zamieszcze po powrocie do domu)

dodam jeszcze ze po sylwestrowej uczcie zostalo nam sporo prasadam i zawiezlismy je do noclegowni dla bezdomnych i wcale nie bylismy w stroju waisznawa i nikogo nie ostrzegalismy że jest to pozywienie ofiarowane Krysznie a obdarowani byli bardzo zadowoleni

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 18:45 
Morderator

naturalbeat napisał(a):
dodam jeszcze ze po sylwestrowej uczcie zostalo nam sporo prasadam i zawiezlismy je do noclegowni dla bezdomnych i wcale nie bylismy w stroju waisznawa i nikogo nie ostrzegalismy że jest to pozywienie ofiarowane Krysznie a obdarowani byli bardzo zadowoleni

i to jest własnie świadomosc o której mówi Kula Pavana- pavana, bhakta pomaga wszystkim którzy tego potrzebują. Super postawa bardzo inspirujace, milo sie o tym czyta.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 18:47 
Morderator

Kula-pavana napisał(a):
ostatecznie liczy sie nasza swiadomosc i wykonana w niej sluzba oddania. moje wielkie poklony dla wszystkich ktorzy pelnia sluzbe oddania nie zrazajac sie zimnem, goracem, czy krytyka innych osob. jesli w glebi serca czujemy ze jest to naprawde sluzba oddania to nie powinnismy sie zniechecac w zadnej sytuacji.

vancha kalpataru...

bardzo głebokie zrozumienie sluzby oddania... dzieki

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 21:49 

madhava napisał(a):
Kula-pavana napisał(a):

vancha kalpataru...

Jeśli chodzi o nas znów był wysyp bułeczek do szkoły i TPD. Roznosili je nie bhaktowie lecz wolontariusze WSM, a upichciliśmy je wczoraj wieczorem z synem i bhn Kasią. Zgadnijcie jak byliśmy ubrani? :wink:

Uważam, że warto kontynuować takie akcje. Sama dyskusja ujawniła aspekty naszych akcji, na które świadomie lub nie, nie zwracamy uwagi. Warto je przedyskutować w gronie życzliwie nastawionych osób, a przecież wielbiciele takimi są. :lol:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 22:02 
Morderator

Trisama napisał(a):
madhava napisał(a):
Kula-pavana napisał(a):

vancha kalpataru...

Jeśli chodzi o nas znów był wysyp bułeczek do szkoły i TPD. Roznosili je nie bhaktowie lecz wolontariusze WSM, a upichciliśmy je wczoraj wieczorem z synem i bhn Kasią. Zgadnijcie jak byliśmy ubrani? :wink:

Uważam, że warto kontynuować takie akcje. Sama dyskusja ujawniła aspekty naszych akcji, na które świadomie lub nie, nie zwracamy uwagi. Warto je przedyskutować w gronie życzliwie nastawionych osób, a przecież wielbiciele takimi są. :lol:

Jay! Jay! Jay! Jay! Jay! Jay! Rozdawanie Kryszna Prasadam JAY!!!!!!!!!!!!
nawiazala sie dyskusja i wyszły jeszcze 2 akcje GAURANGA!!!!!!! moze bylo cos wiecej?

dla mnie to nektar sluchac otym jak ludzie dostaja prasadam, doświadczyłem osobiscie jak wiele osób zmieniło sie dostajac prasadam, początkowo stceptycznie nastawieni do wegetarianizmu nawet, teraz kochaja pradadam. To moja ulubiona słuzba - gotowanie, rozdawanie, karmienie, itd :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 09:50 

Trisama napisał(a):
Warto je przedyskutować w gronie życzliwie nastawionych osób, a przecież wielbiciele takimi są. :lol:

z tego mniemam ze chyba jestem wielbicielem

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1