Teraz jest 27 lip 2026, o 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stanowisko MTŚK względem Śrila Narayana Maharaja
PostNapisane: 19 cze 2009, o 20:56 

hare krsna hare krsna krsna krsna hare hare
hare rama hare rama rama rama hare hare

wszelka doskonałość pochodzi z intonowania (BN Purana)

pamiętam wspólne kirtany z caturmukha prabhu, gauranga awatara prabhu, nitajem prabhu, kedaranathem prabhu... powiem ze tęskno mi do nich... :)

im więcej intonowania tym mniej wątpliwości...

gdyż intonowanie daje wszelkie zrozumienie, kto jaka role pełni i jak ma służyć

każdy wie ze osoba która wszystkim nam tu zebranym objawiła to wszech słodką wibracje

jest ac bhaktiwedanta swami prabhupad i to jego książki będą kodeksami prawniczymi na najbliższe 10 000 lat - dlaczego? - bo wszystkie one są kompletne od A do Z i tak pięknie zachęcają do intonowania

:) :) :)

dziś ekadaszi - intonowanie

samo przychodzi na język

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 19 cze 2009, o 20:59 
Sponsorzy

[quote="Divya"]hare krsna hare krsna krsna krsna hare hare

wszelka doskonałość pochodzi z intonowania (BN Purana)

pamiętam wspólne kirtany z caturmukha prabhu, gauranga awatara prabhu, nitajem prabhu, kedaranathem prabhu... powiem ze tęskno mi do nich... :)

im więcej intonowania tym mniej wątpliwości...

gdyż intonowanie daje wszelkie zrozumienie, kto jaka role pełni i jak ma służyć

każdy wie ze osoba która wszystkim nam tu zebranym objawiła to wszech słodką wibracje

jest ac bhaktiwedanta swami prabhupad i to jego książki będą kodeksami prawniczymi na najbliższe 10 000 lat - dlaczego? - bo wszystkie one są kompletne od A do Z i tak pięknie zachęcają do intonowania

:) :) :)

dziś ekadaszi - intonowanie

samo przychodzi na język

hare rama hare rama rama rama hare hare[/quote]

jay!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 19 cze 2009, o 21:55 

Radhe! Radhe![/quote]

Hare Kryszna!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 19 cze 2009, o 23:06 

[quote="Premdas"] Wielu z naszych liderów linii Pana Czejtanii przyjmowało t.zw. re-inicjacje od kolejnych bona fide guru. I nikt nie miał do nich o to pretensji, ani się nie obrażał. Są na ten temat odpowiednie teksty.[quote]

Takie jak ten?

„W międzyczasie otrzymałem list od Hrisikesy, który jest bardzo przygnębiający. Rozumiem z tego listu, że został on skłoniony przez Bon Maharaja do inicjacji przez niego za ofiarowanie mu schronienia i ten głupi chłopiec dał się nakłonić do tego. To nie są zbyt szczęśliwe wieści i odpowiedziałem na słowa Hrisikesy w następujący sposób, i zważcie proszę na to, że w przyszłości, będziemy bardzo ostrożni jeśli chodzi o nich. „ Mój drogi Hrisikesa. przyjmij moje błogosławieństwa. Otrzymałem Twój list z 14 marca 1968 roku i jestem wielce zaskoczony. Jestem wielce zaskoczony tym, że Bon Maharaja inicjował Cię pomimo bycia świadomym tego, że zostałeś już inicjowany przeze mnie. Zatem jest to rozmyślne naruszenie etykiety waisznawa oraz zamierzona zniewaga/obraza wobec mnie. Nie wiem dlaczego tak uczynił, ale żaden waisznawa nie zaaprobuje takiego obraźliwego działania. Doceniam Twoje uznanie dla mojej służby spełnionej dla ciebie i zawsze będziesz miał moje błogosławieństwa, ale musisz wiedzieć, że dopuściłeś się wielkiego nietaktu (popełniłeś wielki błąd, gafę). Nie chcę szerzej omawiać tego tematu teraz, ale jeśli zapragniesz dowiedzieć się więcej na ten temat, z radością oświecę Cię. Mukundy tu nie ma. Pojechał do L.A. Mam nadzieję, że masz się dobrze”. Jeśli Hrisikesa napisze list do Ciebie, myślę że możesz nie odpowiadać. Nie aprobuję tego obraźliwego działania Hrisikesy i Bon Maharaja.”

List Śrila Prabhupada do Mukundy -- San Francisco 26 Marzec, 1968

albo ten?

"Bhakta musi mieć tylko jednego inicjującego mistrza duchowego, ponieważ pisma zabraniają przyjęcia więcej niż jednego mistrza duchowego."
C.C. Adi 1.35

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 04:19 

...

Ostatnio edytowano 20 cze 2009, o 04:22 przez Premdas, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 04:21 

[quote="Gopala Acarya DAS"]
Takie jak ten?...
[/quote]

Jak widać każde znaczenie można wykręcić do góry nogami, w zależności od nastawienia.

Dzieciom też się mówi: "Nie rób tego, rób to. Jak zrobisz to, to tatuś będzie się gniewał". Jednak w życiu desperatów duchowych czasem konieczna jest decyzja, która może wyglądać dwuznacznie.

Poniżej cytat Prema Prayojana dasa brahmachari do członków Misji Czaitanii:

SPECJALIZACJA

W swoich listach niektórzy wielbiciele z Misji Czaitanji (tacy jak Sukadeva dasi, Sonia Alutaya i Siddha das Bernardo), którzy odwiedzili ośrodek nauczania Gaudiya Math w Manili, podczas naszej dyskusji sprzeciwili się jednej z analogii podanej przez Śriman Brajanatha dasa, ucznia Śrila Narayana Maharadża. On porównał guru do lekarzy mówiąc, że lekarze, którzy specjalizują się w różnych dziedzinach, mogą pomóc pacjentom w zależności od ich konkretnych kompetencji. Sprzeciw powstał na bazie faktu, że istnieje tylko jedna choroba - choroba materializmu. Dlatego też potrzebny jest tylko jeden guru i jeśli ktoś pójdzie do innego guru to oznacza, że pierwszy guru nie jest kwalifikowany. W tym miejscu chciałbym odwołać się do cierpliwości i wnikliwości moich szanownych czytelników, aby rozważyli bardzo piękną i słynną modlitwę Śrila Narottama Das Thakura, Gauranga Bolite Habe:

ara kabe nitaicander karuna hoibe
samsara vasana mora kabe tuccha habe

"O kiedy Nityananda Prabhu będzie miłosierny dla mnie, w ten sposób wszystkie moje materialne pragnienia staną się nieistotne."

Nityananda Prabhu jest Panem Balaramą osobiście, oryginalną guru-tattvą, dzięki którego łasce można zostać wyleczonym z choroby materializmu. Wszyscy kwalifikowani guru są bezpośrednimi reprezentacjami Pana Balaramy/Nityanandy. Jednakże bycie wolnym od choroby materializmu nie jest wystarczające. Jeśli ktoś chce osiągnąć służbę dla Radha-Krsna we Vrindavan wtedy pomoc specjalisty będzie niezbędna. Nityananda Prabhu jest Balaramą, mimo tego, że jest On starszym bratem Kryszny, Kryszna nie może spotkać się ze Śrimati Radhiką w Jego obecności. Oboje wpadliby w zakłopotanie. Dlatego w następnym wersecie Śrila Narottama Das Thakura modli się:

rupa-raghunatha pade hoibe akuti
kabe hama bhujabo se yugala piriti

"O kiedy zapragnę podążać za Rupą Gosvamim i Ragunathem Das Gosvamim. Tylko wtedy będę w stanie zrealizować miłość i uczucia Śri Radhy i Kryszny."

Tutaj jesteśmy informowani, że Rupa Gosvami i Ragunath Das Gosvami są specjalistami. W rozrywkach Kryszny, oni w rzeczywistości są bliskimi sługami Śrimati Radharani, znanymi jako Rupa Manjari i Rati Manjari. Oni mogą pomóc nam zrealizować te poufne rzeczy, do których nawet Pan Balarama nie posiada dostępu, z powodu jego usytuowania w relacji z Kryszną, która jest inna niż z pasterkami gopi. W tym samym czasie absurdem było by sugerować, że Balarama nie jest kwalifikowanym guru.

Podsumowując, na różnych etapach naszego duchowego życia, różni guru wysyłani są przez Krysznę aby pomóc nam na wiele na różnych sposobów, stosownie od ich różnych specjalizacji. Przyjmując pomoc od jednego guru nie oznacza w żadnym przypadku, że inny guru nie jest kwalifikowany. Myślenie w ten sposób było by nieracjonalnym typem paranoi.

TYLKO JEDEN GURU!

Członkowie Misji Czaitanji sprzeciwili się temu, że Mahabhava Prabhu przyjął Śrila Bhaktivedantę Narayana Maharadża jako swojego diksa i siksa guru i na tej podstawie zakładają, że jest to deklaracją, że Jagad Guru nie jest bona fide, i że Misja Czaitanji nie jest bona fide. Dają oni wyraz idei, że posiadanie więcej niż jednego guru oznacza, że twój pierwszy guru nie jest kwalifikowany, jak również, że uczeń, który posiada więcej niż jednego guru musi być nieczysty i niepodporządkowany. Jeśli o to rzeczywiście chodzi mówiąc o przypadku Mahabhava prabhu, wtedy nasza cała guru-parampara musiała by być również winna nielojalności i braku podporządkowania.

a) Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura otrzymał harinama i Kurma mantrę od Śrila Bhaktivinoda Thakura. Później otrzymał mantrę diksa od Śrila Gaura-kisiora Das Babaji Maharadża.

b) Śrila Bhaktivinoda Thakura otrzymał diksa od Śri Vipina Bihari Gosvamiego. Wkrótce potem przyjął pełne schronienie u Śrila Jagannatha Das Babaji Maharadża jako swojego siksa-guru.

c) Narottama Das Thakura otrzymał inicjację od Lokanath Das Gosvami pomimo tego, że jeszcze studiował literaturę Gosvamich pod kierunkiem swojego siksa guru Śrila Jiva Gosvamiego.

d) Ragunath Das Gosvami otrzymał inicjację od Śri Yadunandana Aczarji. Niedługo potem zaakceptował Śri Swarupa Damodara Gosvamiego jako swojego siksa guru. Kiedy Śri Svarupa Damodara odszedł przyjął on schronienie Śri Gadadhara Pandita. Kiedy Gadadhara Pandit odszedł zaakceptował on Śri Sanatanę Gosvamiego a następnie Śri Rupę Gosvamiego jako swoich siksa guru.

e) Śrinivas Aczarja przyjął schronienie Śri Gadadhara Pandita jako swojego siksa-guru. Później otrzymał diksa od Śri Gopala Bhatta Gosvamiego. Ostatecznie stał się uczniem siksa Śri Jivy Gosvamiego.

W rzeczywistości, kiedy studiujemy życia wszystkich prawdziwych aczarjów zobaczymy, że każdy z nich miał kilku guru. Dlatego też we wstępie do Bhagavad Gity Taką Jaką Jest, Śrila Prabhupada cytuje werset: "vande'ham śri guruh ('guruh' to liczba pojedyncza, oznacza diksa guru) śri yuta pada kamalam śri gurun ('gurun' to liczba mnoga oznacza wielu siksa guru) vaisnavams ca."

Śrila A.C. Bhaktivedanta Svami Prabhupada osobiście otrzymał harinama i diksa od Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura, pomimo tego utrzymywał, że Śrila Bhaktivedanta Śridhara Maharadża był jego siksa-guru, dowodem będą słowa z jego własnych wypowiedzi Śrila Bhaktivedanty Svamiego Prabhupady:

"To jest długa historia, zajmie to trochę czasu, ale miałem okazję związać się z Jego Świątobliwością [Śrila Bhaktiraksaka Śridhara Maharadżom]. Przez kilka lat miałem okazję by z nim asocjować. KRSNA I PRABHUPADA [Śrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura] CHCIELI MNIE PRZYGOTOWAĆ. Śridhara Maharadża żył jak...
Śridhara Maharadża: (bardzo źle słyszalne)
Prabhupada: (śmiech) ...w moim domu, niektórzy moga powiedzieć, kilka lat, więc naturalnie mieliśmy osobiste rozmowy i on był moim dobrym doradcą. PRZYJMOWAŁEM JEGO RADY, JEGO INSTRUKCJE BARDZO POWAŻNIE, ponieważ od samego początku wiedziałem, że jest on czystym Waisznawą i wielbicielem i chciałem z nim przebywać (asocjować) oraz próbować mu pomagać również na wiele sposobów. On również próbował mi pomagać, więc nasza relacja jest bardzo serdeczna. Po rozpadzie Gaudiya Matha chciałem utworzyć inną organizację, czyniąc Śridhara Maharadża zwierzchnikiem." (Rozmowa w pokoju, Majapur, 17 Marzec, 1973 r.)

"Więc jeśli na prawdę, szczerze chcesz przyjąć instrukcje od siksa guru, mogę wskazać ci tego, który jest najbardziej kompetentny ze wszystkich moich braci duchowych. Jest nim B.R. Śridhara Maharadża, którego uznaję jako swojego siksa guru, więc co tu dużo mówić na temat korzyści, którą możesz mieć z jego towarzystwa." (List do Hrsikesa, 69-01-09)

Ponadto Śrila Prabhupada został również inicjowany mantrą gopi-bhava od swojego sannyasa guru, Śrila Bhakti Prajana Keshava Gosvamiego, który również stał się diksa-guru i sannyasa guru Śrila Bhaktivedanty Narayana Maharadża.

Pierwsze dwa słowa Śri Caitanya Caritamrta brzmią: "vande gurun" (liczba mnoga), które oznaczają: "Modlę się do MOICH GURU." Więc nie potrafię sobie wyobrazić skąd członkowie Misji Czaitanji pobierali nauki o idei, że posiadanie więcej niż jednego guru jest nieczyste lub jest oznaką braku podporządkowania, lub że to oznacza, że czyjś guru nie jest kwalifikowany. Tej koncepcji z pewnością nie odnajdziemy nigdzie w śastrach ani w życiach naszych aczariów.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 06:08 

[quote="Premdas"]

Jak widać każde znaczenie można wykręcić do góry nogami, w zależności od nastawienia.

Dzieciom też się mówi: "Nie rób tego, rób to. Jak zrobisz to, to tatuś będzie się gniewał". Jednak w życiu desperatów duchowych czasem konieczna jest decyzja, która może wyglądać dwuznacznie.[/quote]

To jest właśnie żonglerka słowna. To, że można mieć wielu instruujących guru wie każdy, ale diksa jest jeden.

"Bhakta musi mieć tylko jednego inicjującego mistrza duchowego, ponieważ pisma zabraniają przyjęcia więcej niż jednego mistrza duchowego. Nie ma jednakże ograniczenia liczby instruujących mistrzów duchowych, których można przyjąć. Na ogół mistrz duchowy, który bezustannie instruuje ucznia w nauce duchowej, staje się później jego inicjującym mistrzem duchowym."
CC.1.35

Mówisz o wykręcaniu znaczenia do góry nogami, ale my tego nie robimy, po prostu przyjmujemy autorytet Śrila Prabhupada, a on zawiera się w jego przejrzystych instrukcjach zostawionym nam na następne 10 000 lat. Interpretacja wymagana jest wyłącznie wówczas, kiedy kwestia jest niejasna. W podanych przeze mnie cytatach, wszystko jest jasne. Nasz umiłowany Śrila Prabhupada jednoznacznie mówi o tym jaka jest etykieta waisznawa, natomiast Twoje słowa próbują to zmienić. Jednakże przykłady, które podałeś potwierdzają tylko to, co dzięki łasce Śrila Prabhupada jest już jasne, że jest wielu siksa guru ale diksa jest jeden. Z Twojego nastawienia jasno wynika, że nie akceptujesz słów Śrila Prabhupada na tym samym poziomie, na którym robią to jego lojalni zwolennicy. Poddajesz je wolnej interpretacji i dlatego ich zrozumienie, choć tak oczywiste, umyka. Próbujesz ustanowić fakt, który stoi w sprzeczności z naukami naszego Śrila Prabhupada.Smutne jest to, że działając w ten sposób próbujesz wmówić to innym. Nie można osiągnąć powodzenia na ścieżce bhakti manipulując słowami i faktami. Takie działanie jest niekorzystne dla duchowego rozwoju.

hare kryszna

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 08:59 

Hare Kryszna!
Drogi Gopal Acaryo Prabhu
Premdas, Twój Przedmówca ani razu nie zasugerował, aby mieć wielu diksa-pisze, owszem o tym, że mozna miec wielu siksa-co jest zgodne ze stwierdzeniami siastr. Uwaznie przeczytałęm jego wypowiedzi i nie widzę, by on kweswtionował wielkość Prabhupada..Oczywiściejestem zdania,że nasza wiedza na temat Prabhupada i jego pozycji jest tej samej niemalże kategorii jak wiara katolików w Pana Jezusa-tzn. nie wiemy o kim mówimy, bo nie znamy osobiście, bo nasz duchowy wgląd jest żaden-nasza wiara zachacza o fanatyzm religijny-to jest oczywiście moje zdanie.
Natomiast jeśli chodzi o kwestię tego,iż chcesz przestrzegać instrukcjii Prabhupada lub że chcemy(żeby nie było,że jestem po drugiej stronie barykady:)ich przestrzegać-WSZYSTKICH-to :
Prabhupada raz mówił, żeby przestrzegać varnasrama dharmy, a gdzie indziej pisał,żeby porzucić ją:której instrukcji chcesz i przestrzegasz???Tylko jeden przykład-jest wiele.
Druga sprawa-raz piszą nasi bracia z naszego Towarzystwa, że książki Prabhupada będą wyznaczały standardy na nstępne 10000 lat a raz, że będą kodeksami prawniczymi na 10000 lat....Chyba, że "Prabhupada powiedział"to i to-a jest pewna różnica między tymi dwoma stwierdzeniami..
I odnośnie stwierdzenia Prabhupada o księgach prawniczych:
-czy należy rozumieć,że w sprawach o podział majątku, gwałt,przyznanie praw rodzicielskich, wyłudzenie vatu od państwa itp-będzie korzystać się z książek Prabhupada???? Pytam, bo nie wiem jak rozumiesz,rozumiecie to stwierdzenie-serio..
Z innej "mańki"-mam kilkoro przyjaciół wśród uczniów Śrila Narayana Maharaja i przyznam,że jestem pod wrażeniem ich wiary-tej manifestowanej na zewnątrz(gdyż jak napisałem wcześniej-percepujemy tylko za pomocą naszych niedoskonałych zmysłów)-ani razu nie słyszałem złego słowa na ich temat..Mam nadzieję,że pisząc swoje posty nie szukasz i nie myslisz,że piszesz do tzw."wrogów"..?
Serdecznie pozdrawiam
Ufający geniuszowi Śrila Prabhupada i swojemu zdrowemu rozsądkowi
madhukari..das naturalnie:)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 09:58 

[quote="Gopala Acarya DAS"]
To jest właśnie żonglerka słowna. To, że można mieć wielu instruujących guru wie każdy, ale diksa jest jeden. [/quote]

Nie próbuje wykazać, że podążając w ISKCONie za instrukcjami SP, ktoś postępuje niewłaściwie. Faktem jest też, że interpretacje acarjów mogą się różnić. W sensie sidhanty jednak nauki NM nie są różne on nauk SP chociaż ujawniają inne aspekty realizacji i nieco inne przeznaczenie, gdyż określony proces duchowy pomaga wznieść się aspirantom duchowym do określonego punktu przeznaczenia.

Mogę tylko dodać, że uważam się za szczęściarza, gdyż nie musiałem przechodzić takiej burzy mózgów z komentarzami, opiniami znajdującymi się w internecie na temat NM, gdyż po prostu ich nie wertowałem i w nie nie wnikałem. Nikt mnie też do niczego nie namawiał, ani nikt mnie do niczego nie zmuszał.

W 1992 r. byłem inicjowany przez Harikesę. Po porzuceniu przez niego sanjasy i pozycji guru (a co za tym idzie jego uczniów) długo zastanawiałem się co mam dalej robić z moją relacją z mistrzem duchowym. Rozważałem przyjęcie schronienia u kilku mistrzów duchowych w ISKCONie. Ale brakowało mi odpowiedniego nastawienia w sercu, a także nie przychodziło to w naturalny sposób. Wertowałem natomiast informacje w internecie na temat tych guru, o których myślałem. Dużo by pisać ile w niezamierzony sposób krytyki, oskarżeń, wzbudzania zwątpienia znalazłem na temat wielu z nich.

Dopiero gdy otrzymałem możliwość spotkania i słuchania NM doszedłem do wniosku, że sprawdzę o co w tym chodzi "na miejscu". Przez bezpośredni kontakt.

Całe szczęście (uznaję to za aranżacje i ochronę Kryszny), że mogłem spotkać go i słuchać ze spokojnym umysłem i otwartym sercem. Bez całego śmietnika oskarżeń i krytyki. To pozwoliło mi doznać takich emocji, nastroju i zaobserwować takie sytuacje, wysłuchać takich nauk, że w odniesieniu do mojego życia wszystko zaczęło mi się rozjaśniać, pasować. Odniosłem także wrażenie, że słowa NM były w moim sercu od zawsze. Dlatego wszystko to razem, cała suma moich doświadczeń z miejsca spotkania z NM i moich wcześniejszych doświadczeń życiowych i praktyki duchowej, nie pozostawiła we mnie wątpliwości, że chcę być inicjowany przez NM.

I gdyby nie to wszystko to pewnie uległbym wątpliwościom i wpływom t.zw. filozoficznym dotyczącym decyzji mojego wyboru. Ale uświadomiłem sobie, że Kryszna mnie łaskawie ochronił i moją relację z moim mistrzem duchowym, u którego lotosowych stóp przyjąłem w tak naturalny sposób schronienie. Wdzięczny też jestem za to, że NM pojawił się w moim sercu, bez przeintelektualizowania i nadmiernego teoretyzowania jako czysty zwolennik i wielbiciel Pana Czejtani, a więc też Radhy i Kryszny w linii rupanuga.

A wskazówkę Bhaktisidhanty Sarasvatiego Maharaja przytoczoną poniżej zaakceptowałem ze spokojem i radością jakby była przeznaczona właśnie dla mnie.:

"Kiedyś ktoś zapytał Śrila Bhaktisiddhantę Sarasvatiego Thakura:

- Gdzie można znaleźć swojego guru?

Bhaktisiddhanta Sarasvati Maharadż dał na to pytanie doskonałą odpowiedź, oto ona:

- Śri Kryszna jest ucieleśnieniem współczucia. Kogokolwiek dla ciebie wybierze jako twojego guru, osoba ta zewnętrznie zamanifestuje się przed tobą jako mahanta-guru - najlepszy spośród żyjących sadhu. Dzięki łasce Bhagavana otrzymujemy guru, dzięki łasce guru możemy osiągnąć Bhagavana. Każdy otrzymuje guru odpowiednio do swojego określonego przeznaczenia. Różni ludzie mają różne charaktery, dlatego Bhagavan, bądąc wszechwiedzącym wysyła nam określonego guru."

To tyle osobistych realizacji. Nie mam nic więcej do dodania, gdyż żadna filozofia nie uzasadni tego co czuję w sercu w związku z Narajanem Maharają.

Wasz aspirujący do towarzystwa czystych wielbicieli sługa,

Premdas

Ostatnio edytowano 20 cze 2009, o 12:45 przez Premdas, łącznie edytowano 3 razy

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 10:13 

Jeszcze jedna sprawa wydaje mi się nurtująca..A mianowicie to, iż bhakti-yoga zaczyna się od etapu śaranagati-ponizej tego nie mowy o bhakti..Aby "podporządkować" się czyimś instrukcjom,wskazówkom,nalezy mieć towarzystwo i przewodnictwo osoby, która będzie weryfikowała proces wcielania,wdrażania owych instrukcji..Totez mówienie o podporządkowaniu się lub podążaniu za Prabhupadą jest,wydaje mi się w tym kontekście, nieco naciągane...Kto weryfikuje kolejne etapy życia duchowego ucznió i nauczycieli w naszym ruchu?-bo zapewne Prabhupada nie robi tego osobiśćie..W każdej szanującej się korporacji (użyje przykładu,którym posłużył się Bhakticaru Svami,gdzie porónywał ISKCON do koropracjii nastawionej na zyski..dość znany "wykład"na temat "lojalności"itp..) istnieją menadżerowie,a taki menadżer ma swojego superwizora itd..W związku z czym, zastanawiam się skąd np.członkowie GBC-gdyż akurat oni przyznali sobie sami prawo do bycia również duchowym autorytetem-i jak otrzymują informacje zwrotne tzw."feedbacki"na temat swojego postępu duchowego?..Bo skoro mówią o podporządkowaniu się instrukcjom Prabhupada, to rozumiem,że na bieżąco również oni są weryfikowani przez kogoś "wyższego"..???? Albo jeszcze inaczej-jak można i skąd można wiedzieć, że przestrzega się instrukcji Prabhupada skoro nie jest on dostepny naszym materialnym zmysłom? Raz tylko czytałem stwierdzenie Gaur-Govindy Maharaja,iż Prabhupada osobiście go instruuje codziennie...ale nie wiem czy można podawać przykład tej wybitnej osobistości,bo jak się orientuje to był on w pewnym momencie solą w oku zarządu????
Tak,czy owak-są to pytania,które nasunęły mi się-i mam nadzieję,że nie są one przykładem waisznawa-aparadhy..no,chyba,że dociekanie jest już w tej kategorii(lub,że okreslone rezolucje tego zabraniają:).W każdym bądź razie staram się przestrzegać w tym momencie jednej z instrukcji Śrila Prabhupada,mianowicie, by nie być ślepym fanatykiem i używać inteligencji,analizy..Bo o ie wiem to Prabhupada chce by jego wnukowie nie przyjmowali wszystkiego na ślepo..
No to serdecznie pozdrawiam jeszcze raz i życzę udanego weekendu w życzliwym gronie rodziny,bhaktów..

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 10:36 

[quote="madhukari"]W związku z czym, zastanawiam się skąd np.członkowie GBC-gdyż akurat oni przyznali sobie sami prawo do bycia również duchowym autorytetem-i jak otrzymują informacje zwrotne tzw."feedbacki"na temat swojego postępu duchowego? Bo skoro mówią o podporządkowaniu się instrukcjom Prabhupada, to rozumiem,że na bieżąco również oni są weryfikowani przez kogoś "wyższego"..????[/quote]

Oczywiście bezcenny "feedback" i weryfikację otrzymują z internetu od Ciebie i Tobie podobnym wielkich dusz Prabhu. Dlatego doskonale wiedzą, na jak bardzo upadłej, żeby nie powiedzieć beznadziejnej pozycji się znajdują. Tylko Wasza łaska i miłosierdzie może im pomóc w zrobieniu postępu duchowego, gdyż całe Wasze życie łaskawie poświęciliście na medytację o wielbicielach z GBC i o tym, jak pomóc im w skorygowaniu ich błędów w służbie dla Śrila Prabhupada. Zdaję sobie sprawę, jak wielkie musi to być poświęcenie, gdyż służąc im w tak bezinteresowny i pozbawiony ego sposób, z pewnością nie pozostaje Wam już wiele czasu na własną sadhanę i poznanie Kryszny. Podziękowania za przykład 100% dedykacji życiowej misji i pokłony.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 11:32 

..innymi słowy twierdzisz,że członek społeczności ISKCONU nie ma prawa mieć watpliwości, natomiast jeśli je ma to powinien zachować je dla siebie?? Co złego widzisz w moim pytaniu i tylko pytaniu? Szanowny Purnaprajno-ani razu nie napisałem, że ktokolwiek jest upadły-NIGDY WZGLĘDEM NIKOGO NIE UŻYWAŁEM,NAWET BĘDĄC MISJONARZEM W NASZYM RUCHU,TAKIEGO OKRESLENIA...toteż nie wiem dlaczego reagujesz aż tak nerwowo na proste pytania i wątpliwości szeregowego członka ruchu Hare Kryszna? Bez obaw-nie szykuję i nie planuję w mojej piwnicy zamachu stanu,czy czegokolwiek.Mam swoja,pracę,żonę,przyjaciól itp-jestem zadowolony:) Natomiast jako członek instytucji-w sensie formalnym jestesmy instytucją,firmą-nieprawdaż? Chyba,że to co piszemy w sprostowaniach do gazet(w przypadku uzasadnionych lub nieuzasadnionych ataków na nasz ruch)jest nieprawdą????/
Szanowny Bhakto-nie oceniam stanu świadomości kogokolwiek,bo jak już sugerowałem w postach swoich-nie są to rzeczy dla moich zmysłów dostępne-podobnie jak to,że ktoś jest święty lub nie jest itp..Jednakże interesuje mnie konsekwencja i spójność działania naszych liderów-a chociażby z tego względu,iż moi sąsiedzi i znajomi wiedzą,"żem Krysznowiec"i bacznie przyglądają się potknięciom naszych księży...w zwiążku z tym nie mam zamiaru za kogoś się wstydzić-co kilkakrotnie mi się zdarzyło.Ale na szczęście kilkakrotnie zdarzyło mi się słyszeć słowa tzw.pochwały..
Tak,czy owak-jeśli ktoś narzuca innym okreslony system w ramach organizacji to normalne jest to,że wymagane jest od niego przestrzeganie tego samego...chyba,że funkcjonuje u nas zasada,że:żona króla jest poza wszelkim zarzutem"?
Ale mimo wszystko nie odpowiedziałeś w żaden sposób na pytanie...Faktycznie-nie miałęm swojego czasu na sadhanę, gdyż spłącałem długi wynikające z tego,że mój "lider" typowany przez wyższych liderów,pod ich czujnym okiem defraudował grube pieniądze:) Na szczęście wszystko sie skończyło i teraz mam czas na intonowanie Hare Kryszna i gotowanie dla Gaur-Nitai i ewentualne zapraszanie bhaktów na prasadam i wspólna modlitwę:)
Serdecznie Cie pozdrawiam-jak najbardziej Ci zyczliwy

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 12:38 

Charu Krishna Das/administratorzy nie chą mnie zarejestrować pod tym imieniem :))

Ojjj...jak ja lubię z Tobą dyskutować Divya....po prostu nektar :))

[quote="Divya"]hare krsna hare krsna krsna krsna hare hare

wszelka doskonałość pochodzi z intonowania (BN Purana) gdyż intonowanie daje wszelkie zrozumienie, kto jaka role pełni i jak ma służyć [/quote]

1. Hmmm, to po co Ci żyjący guru ? Usiądź pod drzewem i intonuj, a zrozumienie przyjdzie bez guru, tak ?
2. Czym jest doskonałość, o której piszesz ? Czyli innymi słowy, jaki jest cel intonowania maha-mantry ?

[quote="Divya"]każdy wie ze osoba która wszystkim nam tu zebranym objawiła to wszech słodką wibracje jest ac bhaktiwedanta swami prabhupad i to jego książki będą kodeksami prawniczymi na najbliższe 10 000 lat - dlaczego? - bo wszystkie one są kompletne od A do Z i tak pięknie zachęcają do intonowania
[/quote]

1. Nikt nie wątpi w wielkość i olbrzymią rolę Śrila Prabhupada w szerzeniu misji Pana Gaurangi !!!
2. Książki Śrila Prabhupada nie mówią nic innego, co do siddhanty, niż wszyscy zwolennicy w linii Brahma-Madhva-Gaudiya Sampradayi.
3. W książkach Śrila Prabhupada jest wszystko, ale czy Ty rozumiesz je w 100%, w 50%, albo nawet 10% ?
4. Jeśli w książkach Śrila Prabhupada jest wszystko, to po co Ci żyjący guru ?
5. Czy w razie wątpliwości i niezrozumienia zadasz książce pytanie ?
6. Podobne argumenty do zacytowanych przez Ciebie powyżej podają rytwicy. Zaliczasz się do nich :))) ?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 17:29 

[quote="Caturmukha dasa"]

Charu Krishna Das (przedtem znany jako Caturmukha dasa, chociaż nigdy (do tej pory) nie inicjowany przez bona fide guru).[/quote]

Czy mam rozumieć, że ja też nigdy nie byłem inicjowany przez bona fide guru?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 20 cze 2009, o 20:14 

[quote="Kedarnath dasa"][quote="Caturmukha dasa"]

Charu Krishna Das (przedtem znany jako Caturmukha dasa, chociaż nigdy (do tej pory) nie inicjowany przez bona fide guru).[/quote]

Czy mam rozumieć, że ja też nigdy nie byłem inicjowany przez bona fide guru?[/quote]

He, he... a to dobre :) !

Twoja żona jest Twoją żoną, a moja moją:) Każdy podejmuje własne decyzje i niech je sam ocenia wedle własnych realizacji i wiedzy.

Pytanie powinno dotyczyć raczej tego KIM JEST BONA FIDE GURU i PO JAKICH SYMPTOMACH MOŻNA GO POZNAĆ.

Pozdrawiam serdecznie i pozdrowienia dla całej rodzinki :)

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 187 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1