Teraz jest 29 lip 2026, o 04:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: NAJWYŻSZY OSOBOWY BÓG - BHAGAVAN
PostNapisane: 9 sty 2009, o 00:20 

Chcę podzielić się z Wami wiedzą na temat Bhagavana, która lśni na złotych kartach wspaniałego dzieła Śrila Bhaktivinoda Thakura pod tytułem Jaiva-dharma:

aiśvaryasya samagrasya
viryasya yaśasah śriyah
jnäna-vairägyayoś caiva
sannäm bhaga itinganä

Visnu Puräna, 6.5.47

"Kto w najwyższym stopniu posiada sześć boskich i niewyobrażalnych doskonałości znanych jako "bhaga", a mianowicie bogactwo, moc, sławę, piękno, wiedzę i wyrzeczenie, jest Najwyższym Osobowym Bogiem, znanym jako Bhagavan."

"Cechy powyższe są nierozerwalnie ze sobą powiązane, jak ciało i jego członki. Jednakże, która z nich jest ciałem, a które są członkami ? "Ciało" oznacza to, co jest wsparciem dla "członków". Na przykład pień drzewa jest ciałem, a gałęzie, gałązki i liście są członkami drzewa. Podobnie ludzki tułów jest ciałem, a ręce i nogi są członkami ciała. Ze wszystkich cech Pana, nieograniczone piękno jest pierwszorzędną cechą formującą ciało, z którego rozciągają się wszystkie pozostałe członki. W ten sposób, bogactwo, moc i sława stają się trzema głównymi członkami piękna Pana. Z cechy sławy podrzędne i powiązane atrybuty, a mianowicie wiedza i wyrzeczenie, promieniują jako blask Pana. Dlatego Brahman jest blaskiem całego stworzenia - i transcendentalnej formy Najwyższego Pana. Percepcja tego promiennego nirvikara-brahmana, który jest Najwyższym bez żadnego działania i zmian, obdarza brahma-jnana, duchową wiedzą, a dzięki temu także vairagyą, materialnym wyrzeczeniem, gdyż nirvikara-brahman jest blaskiem nieograniczonego, pięknego ciała i transcendentalnej siedziby Pana. Zatem nirvikara-brahman będąc nieruchomym, pozbawionym działania, niematerialnym i bezosobowym, nie jest ze swej natury doskonałym, absolutnym źródłem/przyczyną, ale podrzędnym atrybutem Najwyższego Pana. Światło ognia nie jest samospełniającą się, a zarazem dynamiczną i główną przyczyną, gdyż jego istnienie zależy całkowicie od samego ognia."

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: NAJWYŻSZY OSOBOWY BÓG - BHAGAVAN
PostNapisane: 9 sty 2009, o 23:48 

"Najwyższy Pan jednocześnie i wiecznie manifestuje dwa duchowe nastroje, aiśvarya, nieograniczony majestat i bogactwo, i madhurya, transcendentalne piękno i miłosną słodycz. W swojej manifestacji aiśvarya, jest On Śri Narayanem, Panem planet Vaikunth i źródłem wszystkich ekspansji Wisznu. W swojej manifestaji madhurya jest Śri Kryszną, ucieleśnieniem najwyższej doskonałości madhurya. W rzeczywistości intensywność nastroju madhurya zamanifestowana w Śri Krysznie zakrywa całkowicie jakikolwiek ślad Jego aiśvarya. Pod względem filozoficznym Śri Narayan i Śri Kryszna niczym się nie różnią. Jednakowoż biorąc pod uwagę transcendentalną rasę, Śri Kryszna jest źródłem i rezerwuarem wszystkich takich ras i jako taki jest dlatego najwyższy i najbardziej smakowity ze wszystkich duchowych prawd."

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 sty 2009, o 06:42 

Super Prabhu , że przetłumaczyłeś ten fragment...jeśli dogadałbyś się z Madhawendrą może tłumaczenie całości skróciłoby się...a my chętnie wydamy tę książkę... ja właśnie robię kolejną korektę do SB 11 i 12. i już niedługo wznowimy edycję :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 sty 2009, o 09:54 

Bardzo proszę dajcie jeszcze to wydanie do korekty pod kątem języka polskiego.

Konstrukcja NAJWYŻSZY OSOBOWY BÓG - BHAGAVAN w języku polskim jest bardzo niezgrabna.

O ile pamiętam Trisama Pr. wspominał że w nowszych wydaniach książek ta konstrukcja ma być zastąpiona określeniem - BÓG, NAJWYŻSZA OSOBA.

Ostatnio edytowano 10 sty 2009, o 09:57 przez martika, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 sty 2009, o 09:55 

Divya napisał(a):
Super Prabhu , że przetłumaczyłeś ten fragment...jeśli dogadałbyś się z Madhawendrą może tłumaczenie całości skróciłoby się...a my chętnie wydamy tę książkę... ja właśnie robię kolejną korektę do SB 11 i 12. i już niedługo wznowimy edycję :)

Divya- to miala byc niespodzianka... :twisted:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 sty 2009, o 23:41 

Madhavendra napisał(a):
Divya napisał(a):

Divya- to miala byc niespodzianka... :twisted:

He, he... no to się wydało, ale ... jeśli to prawda....to drogi Madhavendro robisz NAPRAWDĘ niezwykłą pracę dobroczynną dla CAŁEGO Ruchu Świadomości Kryszny w Polsce, gdyż ta książka (Jaiva-dharma) jest WSPA-NIA-ŁA.

martika napisał(a):

Konstrukcja NAJWYŻSZY OSOBOWY BÓG - BHAGAVAN w języku polskim jest bardzo niezgrabna.

Dlaczego ?

Ostatnio edytowano 10 sty 2009, o 23:43 przez Caturmukha dasa, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sty 2009, o 01:45 

"Pan Siwa, Pan Brahma, Surja, Ganesia i Indra są specjalnie obdarzeni przez Najwyższego Pana cechami umożliwjającymi im zarządzanie sprawami materialnego wszechświata, dlatego też są oni upełnomocnionymi inkarnacjami Pana. Niemniej jednak ich prawdziwą i oryginalną pozycją jest bycie sługami Śri Kryszny. Wiele osób osiągnęło czyste oddanie dla Śri Kryszny poprzez łaskę tych upełnomocnionych sług, którzy również są wielbionymi bóstwami dla dżiw na właściwych im poziomach duchowego postępu. Jednakowoż poleca się, by wielbić ich jako integralne cząstki Najwyższego Pana. Jeśli zatem ci upełnomocnieni dewowie zapragną, mogą zagwarantować dżiwie czyste oddanie dla Śri Kryszny, stąd też dzięki posiadaniu owej mocy, by obdarzyć czystym oddaniem, stają się chwalebni i godni tego, by wielbiono ich jako gurus dżiw."

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sty 2009, o 10:30 

Racja, ksiazka jest cudowna. Czytam ja juz drugi raz i brak slow po prostu. Jest tam wszystko o swiadomosci Kryszny, co tylko chcialoby sie wiedziec. Powiedzialbym, ze jest to katechizm Gaudiya Vaisnavizmu w formie powiesci.
Mam maly zastoj ostatnio, z powodu zaczecia nowej pracy, ale jak juz sie pozbieram to znow powoli zaczne tlumaczyc. To gruba ksiazka i nawet bez trzeciej czesci (nie bede sie bral za tlumaczenie "Rasa-tattvy") to praca na przynajmniej rok, jesli nie wiecej.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sty 2009, o 13:49 

Caturmukha dasa napisał(a):
"[...] Wiele osób osiągnęło czyste oddanie dla Śri Kryszny poprzez łaskę tych upełnomocnionych sług, którzy również są wielbionymi bóstwami dla dżiw na właściwych im poziomach duchowego postępu. [...]"

Czy zatem każdy jest odpowiednim kandydatem do praktyki wielbienia Śri Kryszny, czy Pana Gaurangi, bez względu na moc swojego pragnienia, by to robić, i czy w związku z tym osoba na niższym etapie duchowego postępu, której pragnienie CZYSTEGO WIELBIENIA Śri Kryszny jest małe (obecne są inne pragnienia korzyści własnej), nie powinna dostosować swego poziomu do odpowiedniej praktyki dodając do swego wielbienia Śri Kryszny także odpowiednią praktykę wielbienia dewów stosownie do JAKOŚCI swoich pragnień ?

Jeśli ktoś będzie na tyle łaskawy, by udzielić odpowiedzi na powyższe pytanie, proszę o poparcie jej śastrami i wypowiedziami aczarjów (oczywiście z należytym ich zrozumieniem :D ).

Madhavendra napisał(a):
Racja, ksiazka jest cudowna. Czytam ja juz drugi raz i brak slow po prostu. Jest tam wszystko o swiadomosci Kryszny, co tylko chcialoby sie wiedziec. Powiedzialbym, ze jest to katechizm Gaudiya Vaisnavizmu w formie powiesci.[...]

Dzięki m.in. tej książce dowiedziałem się kim jest naprawdę WAJSZNAWA i gdzie jestem obecnie.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1