Gauranga Avatar das napisał(a):
Według tego co sie orientuje ,to wlasnie Bhakta przestrzegający regulujących zasad ,i podejmujący sluby sluzenia guru i Krysznie,jesli tylko szczerze spelnjia te warunki,juz jest na pozycji wyzwolonej.
Ogólnik. Służba służbie nie równa, a prawdziwa służba zaczyna się od Bhava [bvps]. Pozycja wyzwolona zaczyna sie od jnana-marg czy vijnana-maya, czyli kiedy nie czyni Ci różnicy dualizm materii: ciepło vs zimno itd.
Cytuj:
A oile sie orientuje,jako sluga niemusze sie przejmowac tymi wszytkimi "politycznymi aranzacjami,gdyz tym zajmuje sie Pan.
Mogłbyś pójśc w tym dalej i zostawić też małżonke i dziecko w rękach Pana. Tego nie zrobisz, więc jest to hipokryzja lub pochopny wywód. Twoja definicja opieki jest źle pojęta, gdyż wyklucza pewne istotne sprawy jak zajęcie stanowiska w danym punkcie egzystencji świadomościowej. Wiara w opiekę nie czyni nas biernymi, jeśli czyni - musimy zmienić filozofię.
Cytuj:
A jesli myslisz Moj Kochany Waisznawo ze jestes kwalifikowanym politykiem kszatrią ktory scisle bedzie w stanie z wielką silą pociągnąc za sobą masy ludzkie i z pelną odpowiedzialnoscią sie nimi opiekowac,no to gratuluje.
Nie chce sprowadzać tej rozmowy do osobistych ambicji i kwalifikacji, bo o tym to mozemy sobie porozmawiać w swiatynii lub popisać na privach.
Cytuj:
Oile mi wiadomo nawet raja riszi swieci i wielcy krolowie sluchali z pokorą od braminow.No chyba ze jestes Braminem,ale jesli tak jest ,a pierwszą i podstawową cechą waisznawy i w dodatku bramina jest pokora.
No widzisz..chyba ryba..po co te gdybania? Są niepotrzebne. Jeśli chodzi o cechy to zależy o jaki fragment Ci chodzi..BG wymienia kontrole Sama (wewnetrzne organy), Dama (zewnetrzne organy)..Mysle ze pomyliles Śloke o wiedzy, ktora zaczyna się od amanitvam adambhitvam..ale to inny rozdział. Mani znaczy byc chwalonym, Amani znaczy przeciwienstwo tego. Prawdziwa pokora wychodzi ze zrozumienia, ze nie jestem tym ciałem, wszelka inna pokora może pochodzić z zachowawczości, niskiej Varny bądź w najbardziej optymistycznej wersji praktyki cech duchowych.
Cytuj:
wiec dlaczego jeszcze nie masz łaski w postaci inicjacji Mistrza duchowego.Bo czyz siastry nie mowią ze od tego to momentu zaczyna sie prawdziwa edukacja w zyciu,zyciu duchowym.
Myślę, że jeszcze nie mamy tego typu relacji, w której chciałbym zwierzać Ci się z tak intymnych rzeczy. Poza tym sadhaka zawsze trzyma w tajemnicy trzy rzeczy: Bóstwo, Guru i Vrata.
Natomiast jeśli spróbowałeś połączyc to o czym mówie z moim stanem formalno-duchowym - średni pomysł, ale powinienes juz o tym wiedzieć.
Cytuj:
Wydaje mi sie ze choc twoj zapal do wiedzy politycznej ,czy spolecznej ,jest dla mnie pełen podziwu i jest dla mnie wzorem determinacji,z jakim powinienem studjowac waisznawa siastry.to (subiektywnie) mysle ze zavbardzo poszedles w konkretny nurt wiedzy siastrycznej ,nie rownowaząc tego z resztą.
Tego nie wiesz, bo nie mozesz mnie ocenic po kilku postach. Poza tym, znów komentarz osobisty, z ktorego usprawiedliwiać się ani nie ma sensu ani potrzeby. Jeśli stosunek aparavidyi do paravidyi w moim przypadku jest 50 do 10, to lepsze to niż 1 do 3, czyż nie

?
Cytuj:
Niewiem jaki jest twoj cel przebywania w Towarzystwie Bh,ale moim celem ,napewno niejes t usilne przkonywanie do tego czy Kryszna ma dhoti ,czy poprostu zołtą szate,a juz napewno nie zajmowanie sie polityką.Niemam aspiracji ,bycia ani politykiem i zarządzającym ,ani w naszym ruchu,ani "na zewnątrz"
Jeśli te zdanie to osobista preferencja to milo slyszeć, jeśli nie to przestroga - Nie rob ze swoich zainteresowan standartu, bo zamykasz nam przesztrzeń i dusisz. To czy dhoti przedstawia standart wedyjski jest pytaniem ważnym, może nie konkluzyjnym (w Vedanta-Sutrze tego nie znajdziemy) ale i tak - ważnym. Lepiej milczeć jeśli nie ma się nic do dodania w danej dyskusji.
Cytuj:
Wedlug Bhagavataam wszyscy w wieku Kali jestesmy najwyzej siudrami.
Pewna perspektywa, są inne.
Cytuj:
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za moje slowa.
gauranga!
Przeprasza się, kiedy nie można wycofać obelgi. Ty mogłeś wykasować swoje ewentualne obelgi (ktorych osobiscie nie widze) ale tego nie zrobiles, wiec przepraszanie jest totalnie bez sensu.