Teraz jest 28 lip 2026, o 15:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 15:17 
Sponsorzy

Odp dla Anny :lol:
Po pierwsze nie uwarzam zeby stroj w jakim chodzicie wy kobiety(ze tak was nazwe drogie Jivy) uwarunkowane pewnym cialem (zresztą tak samo jak my bedąc uwarunkowanymi Mezczyznami)
I uwarunkowane pewnymi oklolicznosciqami kulturowymi,(czyli brak kultury bo jak mozna nazwac trendy dyktujące nam przez Mtv)
Po pierwsze dyskusja powinna toczyc sie z punktu widzenia Vaisznawy.Czyli osoby przyjmującej punkt widzenia Wed(nierozumie poco Wam dyrektywy odnosnie stroju waisznawa z wed) Jak wiemy swiat ten dzieli sie na devatow i asury.Kultura asura-niewiezących(czyli ka sie nazywają wyzwolonych) cechuje sie tym ze
1) ubierają sie tak jak im to dyktują ich idole(guna Pasji)
2) nie przyjmują autorytetu wyzszych jak wedy czyinne pisma swiete.
co za tym idzie dla siebie sami są Panem.
MOzna by rozwijac te mysl,ale do rzeczy
Kazdy kto regolarnie czyta,ogląda i kartkuje Ksiązki srila Prabhupada widzi ze kobiety są tam wlasnie w sari ,ze nawet Bardziostar formy bostw,sarasvati,durgi,czy laxmi ,zawsze są w sari ,nigdy w krotkich spodniczkach,z plastikowymi ozdobami.
Guru,w tym wypadku nasi Iskon Guru,czy SRila Prabhupada
są przez wedy opisywani jako reprezentanci devatow.
Wielbiąc Guru wielbimy kazdego Polboga ,a ostateczenie Kryszne.
Slizgakjące sie sari miedzy nogami i zamiatające schody moze byc r5owniez ofjakowaniem dla M.Duchowego(oczywiscie są inne formy jego zadowolenia :wink: )
ale popierwsze mosimy sobie uzmnyslowic ze biora sobie za guru kogos z naszej Gaudija sampradayi biezemy sobie w miare naszego zrozumienia wszystkie elementy kultury duchowej.Nie da sie wziąsc tylko mahamantry,a zachowywac sie dalej jak sie zachowywalismy.Bo jak Mawial Prabhupada zadawalanie zmyslow i swiadomiosc Kryszmny nie ida w parze ze sobą.
Tak wiec Uwarza sie ze przyjmowanie tego co jest dla nas wygodne ,a odrzucanie tego co jest klopotliwe,jest popierwsze dzialaniami na platformie zmyslow ,a juz napewno w gunie pasji.
natomiast kryszna mowi cokolawiek spozywasz dajesz w darze .....
O arjuno niech bedzie ofjarą dla mnie.
Swiadomosc Kryszny jest w kazdym momencie i ma na to wplyw wszystko,a miedzy innymi stroj w jakim chodzimy,kazdą sekunda naszego zycia ma byc powinna byc przesiaknieta milosnym ofjarowaniem naszegio czasu dla Kryszny.To ze nie lubimy,nie potrafimy nosic i ubierac stroju Vaisznawa nie oznacza ze to jest be.To Oznacza jedno ze nietylko trzeba robic wysilek by byc blisko Kryszny,ale i potrafic rezygnowac z naszych wygod,pragnien i kozysci(pozornych)Wlasnych na kozysc naszego M.Duchowego i Kryszny.
Na koniec prosze i apeluje,jesli dojdzie do Harinamu w Jaworze z Udzialem Trivikrama Swamiego Ubeirzcie sie w stroj Waisznawa,bo niechcieli byscie slyszec slow skargi maharaja po Ostatnim harinamku w jaworze na ten temat,z szczegolnie jesli chodzi o jego uczniow.
za obrazy przepraszam jesli kogos urazilem czy Ciebie Anno.Pozdro dla baladeva!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: ...
PostNapisane: 3 cze 2007, o 15:22 

hari bol...jezeli chodzi o mnie to, dla mnie najbardziej inspirujacym bodzcem jest noszenie doti po to by sprawic przyjemnosc Krysznie.

Inspirujace tez jest dla mnie to kiedy widze wokol siebie wielbicieli ubranych w doti czy sari, dlatego i sam staram sie je zakladac, ale tez widze, ze i moj umysl innaczej sie zachowuje gdy mam na sobie stroj, ktory niesie z soba pewna identyfikacje. Poprostu latwiej jest mi wykonywac czynnosci duchowe.

Kiedys tez pewien wielbiciel powiedzial mi ze doti pochodzi ze swiata duchowego. Przyjalem te slowa z wiara. I jeszcze bardziej pomogly mi one byc zainspirowanym by ubierac sie w doti. Ale tak z ciekawosci chcialbym dzis zapytac czy jest gdzies napisane w Siastrach o tym ze doti pochodzi z Duchowego Swiata?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 15:25 
Sponsorzy

Do madhavy !
Kochany Dhoti tez szybko schnie i ukalada sie ze joj,a poza tm zawsze łatwiej sie w nim zalatwic i wiele innych plusow,poza tym z niegoi tez mozesz sobie krotkie spodenki zrobic zerknij do galerii gdzie z basią bylismy pod drzewem Pana SHivy,tam to demonstruje:-)
Ja tez pozdrawiam wszystkie kochane osobki z jaworowej Grupki :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 15:28 
Sponsorzy

Baladevo!
Kryszna jest nazywany Uttama sloką-Popatrz na jego forme i zobacz w czym on tam stoji<Srimad Bhagavatam pełne jest opisow Pana i zawsze wspomina o tym ze nosi on zołte dhoti ,a balaram niebieskie,poza tym poleczm K.Zrodło,w .Przyjemnosci:-)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 16:04 

<<skoro grupa ktora idzie i intonuje na glos niejest przekonana do stroju vaisznawa,to do czego chce przekonac pozostalych napotkanych ludzi????>> - bynajmniej nie do stroju ...

Odp dla Gaurangi :lol:

<<Kazdy kto regolarnie czyta,ogląda i kartkuje Ksiązki srila Prabhupada widzi ze kobiety są tam wlasnie w sari >>
- widzi rowniez znacznie wiecej, ze kobiety powinny byc pod opieka mezczyzny, ktory bynajmniej powinien spelniac to w genialny sposob. A to, jak pewne wiesz, rodzi w kobiecie naturalna chec oddania i pokory. Kultura wedyjska nie jest tania. Maz zadowalal zone w przerozne sposoby : mile uczynki, slowa, prezenciki... a ona przez takie drobne wyrazy milosci odwzajemniala mu sie w pelni.

Aczkolwiek, z racji na to, ze to podkresliles to poprosze Cie o cytaty, w ktorych jest w pismach swietych napisane cos o sari :) Przyda mi sie do pracy magisterskiej i bede niezmiernie wdzieczna.

<< Slizgakjące sie sari miedzy nogami i zamiatające schody moze byc r5owniez ofjakowaniem dla M.Duchoweg>> - oswszem moze byc, ale mozna podejsc do tego zdroworozsadkowo i ubrac spodnice czy sukienke, bo przeciez nadal mozna kupic dlugie, zakrywajace wszystko co trzeba... Uwazam, ze lepsza jest inspirujaca sluzba, niz frustrujace sytuacje.

<< Tak wiec Uwarza sie ze przyjmowanie tego co jest dla nas wygodne ,a odrzucanie tego co jest klopotliwe,jest popierwsze dzialaniami na platformie zmyslow ,a juz napewno w gunie pasji>>
- Prabhu a Ty do pracy chodzisz w dhoti ? Podkreslam, ze nie dyskutujemy o negacji waznosci stroju wajsznawy tylko o jego praktycznosci. Ja osobiscie nie mam tej mozliwosci by do szkoly isc w sari i wiem, ze nikt by tego nie odebral stosownie i pozytywnie. Prabhupad tez wspominal by nie niepokoic niepotrzebnie ...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: ..
PostNapisane: 3 cze 2007, o 18:09 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Baladevo!
Kryszna jest nazywany Uttama sloką-Popatrz na jego forme i zobacz w czym on tam stoji<Srimad Bhagavatam pełne jest opisow Pana i zawsze wspomina o tym ze nosi on zołte dhoti ,a balaram niebieskie,poza tym poleczm K.Zrodło,w .Przyjemnosci:-)

....tak masz racje drogi Gaurango, Kryszna i Balaram chodza w doti :)))

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: ...
PostNapisane: 3 cze 2007, o 18:18 

..."Kanciana z tego co ja czytam to wszyscy mamy podobne zdanie że noszenie stroju Vaisznava jest super sprawa.Jesli chodzi o mnie to chciałem usłyszec cos co mnie jescze bardziej do tego zainspiruje, wszyscy mamy podobne zdanie.

A zakładałas taka sytuacje, mówie oczywiscie czysto teoretycznie, ze moze byc kiedys tak ze to, że twój Guru mam takie pragnienie żebys nosiła strój vaisznawa, moze byc nie wystarczajce gdy umysł dojdzie do głosu i bedzie chciał jakies konkretne argumenty? Jak go przekonasz?
Co mu powiesz?

Oto mi chodziło.Dlatego pytałem o cytaty Śrila Prabhupada lub cytaty z siastr podkreslające wage stroju waisnava."

Całkowicie popieram tu Madhave Pr. dlatego tez wlasnie poruszylem ten temat, jestem pewien, ze wszystkim nam ta rozmowa przyniesie same korzysci :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 19:28 
Morderator

Gauranga Avatar das napisał(a):
Na koniec prosze i apeluje, jesli dojdzie do Harinamu w Jaworze z Udzialem Trivikrama Swamiego Ubeirzcie sie w stroj Waisznawa,bo niechcieli byscie slyszec slow skargi maharaja po Ostatnim harinamku w jaworze na ten temat, z szczegolnie jesli chodzi o jego uczniow.

To co piszesz nie jest inspirujace, to straszenie, szafowanie Osoba Maharaja, czy myslisz ze to jest fer przymuszac kogos do czegos, w taki sposób?

Bo tak własnie wyglada: " Kto Nie idzie z nami ten przciwko nam" Na szczecie ten czas juz minoł i teraz relacje opieraja sie na inspiracji innych a nie na zastraszanu. Mam taka nature że jak mnie ktos na siłe do czegos przymusza to odpadam.

Ale wierze w Twoje dobre intencje,wiem ze chcesz dobrze tylko nie potrzebnie na siłe narzucasz je innym w tak bezwzgledny sposób.

Ale i Tak bardzo Cie lubie cokolwiek Bys nie napisał znam Cie i wiem że chcesz dobrze.Jestes mi bardzo drogi, to co pisze nie tyczy sie Ciebie tylko twojego podejscia do sprawy.

Wybacz jesli byłem zbyt bezposredni...ale wiesz jak jest miedzy nami :)
Kto sie lubi ten... se moze duzo powiedziec, tak jest zasada przyjaźni :) i wtedy jest rozwój :)
Pozdrawiam Cie gorąco

Vanca Kalpa...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:04 
Sponsorzy

Kochany Madhavo!
Wiesz ze drozszy jestes mi niz ja sam sobie :lol:
Ake wiedz ze niezgodze sie rowniez ze przymuszam kogo kolwiek do czego kolwiek,chce poprostu w prosty i moze bezposredni sposob uzmyslowic naszemu gronu przyjaciol ze Maharaj choc jest naprawde łaskawą i tolerancyjną osobą ,ma swoje zdani na ten temat. To co napisalem niejest moim wymyslem,a jesli ktokolwiek ma wątpliwosci co do zdania HH Trivikrama Swamiego na temat bhaktow w harinamie i to jeszcze jego uczniow nie w stroju Waisznawa ,to prosze zadac to pytanie osobiscie.
Podalem zywy fakt na tacce a jesli jest to tak bezposredni fakt i niema juz mozliwosci spekulacji na ten temat uwazasie mnie za bezdusznego tyrana.albo jakiegos extremiste.To zze dzialam bez zniczulenia to jest to moja jak najbardziej przemyslane dzialania,gdyz bardzo cenie sobie prostolinijnosc i szczerosc,a nie jedynie mile klepanko po szerokich plecach :wink: Wiem ze byc moze niebede mial wielu przyjaciol ,ale tych ktorych bede mial bedą szczerzy i na nich napewno sie nie zawiode.(sprawdzilem to i jestes jednym z nich :wink: )
Odnosnie Ukochanej i drogiej Zony mego przyjaciela Baladeva Pr.
Wiec chce poinformowac ze chodze do pracy w kurcie i jedwabnych spodniach,ktore moze dhoti nie są,ale tworzą dosc wyrazny obraz ze zorientowany jestem na orient,nie kryje tez moich Tulasi na szyji,czy woreczka na japas,staram sie karmic pracownikow prasadam i kiedy zadają pytania na te,mat Kryszny odp im.
Nie zgodze sie z tym ze chodzac na uczelnie w sari byla bys zle odbierana,moze przez paru zazdrosnikow.
Kiedy ja chodzilem do szkoły to chociaz nie chodzilem w dhoti ,to zato z tilakiem,czasem pani od praktyk mi mowila zebym to zmazał z czola ,a ja na to ze nie bo kiedy bedzie na mnie patrzyc pomyslnosc na nią splynie wielka(oczywiscie byla to nasza relacja dosc swobodna i pol zartem pol serio)
Ostateczny efekt byla takize Organizowałem kosztem lekcji dzieki pomocy Pani Pedagog M.Guran i Panu dyrektorowi Wierzelewskiemu ,wycieczki na Farme ,gdzie cale klasy spiewaly mahamantre ,oglądały Bostwa i pozerały tony prasadam.
Prawda jest taka ze jestesmy leniwi by mowic innym o Panu Panow.
I stąd w polsce taki efekt ze poponad 30 tu latach nauczania w polsce takiego własnie ze boimy sie swojej torzsamosci nie widac nas nigdzie i gdyby nie Turne Laxmi -Nrsimha prawdopodobnie rezultaty byly by duuuuuzo mniejsze.
A jakims dziwnym trafem po 10-ciu latach dzialalnosci Uczniow buddyjskich Ole nidala w polsce oni mają juz 30 osrodkow w polsce,dlaczego???? bo własnie nauczają w gronach inteligenckich ,jak studenci np.I to jest własnie fakt ze dając ludziom Hari nama na ulicy dajesz im wszystko rowniez tą zadką informacje jakiej w innych religiach nie znajdziesz jak bog (kryszna) Lubi patrzec na czlowieka,kiedy przypomina devate ,swoim ubiorem,zachowaniem i mową,a nie rakszasa...
a jesli chodzi o to by mezczyzni tak dbali o kobiety to mysle ze przynajmniej jesli chodzi o mnie to lubie kiedy Kobieta,wygląda jak bhaktinka,pokazuje swoją czystosc ,w zachowaniu i mowie,zapytaj kaveri czy jest zadowolona ,wiadomo bywa roznie,ale zeby mezczyzna ktory w związku jest glową dał wam to wszystko oczum wspomnialas wyzej ,mosi byc pierwszy krok ,bo kobieta w związku jest szyją,wiec jesli szyja kreci w prawo glowa tez tam podąza.Wiec jesli sie orientujesz to w rodzinach (juz niemowie o wedyjskich ,ale indyjskich) Kobieta ,Matka jest nr1.ale dlaczego bo to Ona jest wzorem jak sluzyc i zabiegac o pomyslnosc,meza,domu i dzieci,a nawet gosci ktorzy czesto odwiedzają dom w interesach,zdobywa ich serca swoją kuchnią.poczuciem chumoru i Niezwyklym oddaniem dla nich.
Uwierz mi ze kobieta ktora zachowuje sie w ten sposob zprowadza na swoją glowe samą pomyslnosc matki Laxmi,w zeczy samej wedy opisują taką kobiete ,jako jej reprezentantke.
Jesli zas chodzi o cytat z Siastr odnosnie sari ....
Niewiem czy pamietasz Opowiesc o tym jak Draupadi miala byc osmieszona i rozbrana przed wszystkimi,a DUryodhana z niej szydzil.
To wlasnie jedna mala sluzba oddania dla Kryszny,sprawila ze kryszna odwzajemnil sie jej nieograniczenie dlugiom Sari,czy gtyby Nosiła spodnie ,Kryszna dalby jej nieograniczenie dluuugie nogfawki :lol: :lol: :lol:
N I E !
Kryszna do tego stopnia lubi was Kobiety w sari ze uzywa tego ubioru w swych rozrywkach by okazywac wam milosierdzie ,i radosc serca dkla nas wszystkich Bhaktow. Gaurangaaaaaaaaaaaaa!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: ...
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:12 

Baladeva napisał(a):
Ale tak z ciekawosci chcialbym dzis zapytac czy jest gdzies napisane w Siastrach o tym ze doti pochodzi z Duchowego Swiata?

Dhoti to kawałek bawełny, który jest nieświadomą materią w kategorii prakriti-tattva. Dlatego też dhoti nie pochodzi, ze świata duchowego, ani nikt go tam nie nosi.

Zgodnie z Hridayanandą Maharadżem, nie spotkał on do tej pory w śastrach, żadnych wersetów definiujących strój wielbiciela Kryszny, które nakazywałaby noszenie dhoti, jako jedną z bhakti-anga (gałęzi procesu bhakti). Maharaja opowiadał jak to Prabhupada śmiał się, kiedy ktoś zapytał go dlaczego musimy nosić dhoti. Powiedział coś w rodzaju, że "to wy chcieliście tego a nie ja, a więc wam pozwoliłem." Śrila Prabhupada kładł za to nacisk na widoczny tilak i sikhę.

Noszenie dhoti jako uniformu jest ważną częścią kultury i może pozytywnie wpływać na naszą świadomość indywidualną i grupową. Łatwo się pierze i w różnych sytuacjach noszenie go, jest zarówno praktyczniejsze jak i właściwsze, niż noszenie innego rodzaje ubrania. Czasami też noszenie go, z jakichś przyczyn może być niepraktyczne. Najlepiej pozostawić tę kwestię własnemu guru, jako że śastry nic nie mówią na temat "duchowości" kawałka indyjskiej bawełny i jego wpływu na samopoczucie Kryszny.

PS. Rupa Gosvami w którego ślady podążamy, nosił kaupiny (kawałek materiału noszony na biodrach), ale nikt z nas nie idzie w jego ślady. Pytanie dlaczego?

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Ostatnio edytowano 3 cze 2007, o 20:21 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:19 

Haribol Prabhus.
Prosze przyjmijcie moje pelne szacunku poklony. Wszelka chwala Srila Prabhupadzie.
Probowalem usilnie, zeby nie mieszac sie w te dyskusje, ale wydaje sie ze zaczyna ona wymykac sie spod kontroli. Mozemy widziec na przykladzie poprzednich acaryow i parampara, ze dali nam przyklad, za ktorym mozemy podazac. Mozemy tez zobaczyc ze nawet Srila Prabhupada, kiedy przybyl na zachod nosil tradycyjny stroj Vaisnava i byl bardzo zadowolony widzac wielbicieli ubranych w ten sposob. Mowil o nich “ze wygladaja jak mezczyzni i kobiety z Vaikunthy”. W wielu okolicznosciach definitywnie istnieje praktycznosc noszenia karmi ubran i nasz umysl moze dostarczac nam nieskonczona ilosc powodow dla ktorych nie powinnismy nosic dhoti czy sari. I skad to wiem? Poniewaz ja takze mam umysl, ktory takze mowi wiele rzeczy- “ o,jest niewygodnie, jest zimno, albo co ludzie o mnie mysla, albo o!ja lubie nosic ten pewien rodzaj ubran, bo czuje sie w tym dobrze itd” . Ale caly swiat jest uwieziony w trzy guny materialnej natury, ktore maja na nas wplyw i zaczynamy pod tym wplywem myslec o tym co myslimy ze chcemy robic. A kiedy pierwsi ludzie( hipisi, wyrzutki spoleczenstwa, rozne rodzaje ludzi) w Ameryce przyszli zeby intonowac z Srila Prabhupadem, wtedy jesli Srila Prabhupad chcialby zeby kontynuowali noszenie tych ubran, fryzur, zarostow itd wtedy z cala pwenoscia by o tym powiedzial.” Nie zmieniajcie swojego stylu, bo to na prawde nie ma znaczenia” Ale Srila Prabhupad przyniosl nam starozytna tradycje i nigdy nie odchodzil od niej bez wzgledu na czas i okolicznosci( pogoda, opinia publiczna itd.).
Wiem, ze kiedy ktos zyje w asramie, w swiatyni wtedy jest koniecznosc noszenia odpowiedniego stroju a kiedy zyjemy poza asramem, jest prawdopodobnie czas kiedy noszenie stroju Vaisnava nie jest zbyt praktyczne. Ale z cala pewnoscia podczas harinamow, festiwali, programow prezentujacych ta kulture ,powinnismy byc z pewnoscia poprawnymi reprezentatami misji Srila Prabhupada. A to z pewnoscia zadowoli Srila Prabhupada i Sri Guru parampara. Nie powinnismy byc zwodzeni przez negatywnosc naszego umyslu, bo nie jestesmy tu po to zeby sluchac umyslu. Na przyklad- w kirtanie , jesli nie intonujemy,nie tanczymy, nie klaszczemy ,tylko stoimy gdzies z tylu, z boku i nie bierzemy w kirtanie udzialu, wtedy nie doswiadczymy Swiadomosci Kryszny w pelni. Ale kiedy pokonamy negatywnosc umyslu i dolaczymy do kirtanu wtedy doswiadczamy Swiadomosci Kryszny. Podobnie ,umysl nieustannie probuje odwodzic nas od poprawnego praktykowania sluzby oddania. “Nie moge rano wstac, jestem zbyt zmeczony zeby intonowac swoje japa, itd,itd” I umysl bedzie kontynuowal do momentu kiedy bedziemy mieli cala liste wymowek , dlaczego nie powinnismy w pelni zaangazowac sie w sluzbe oddania. A wtedy dochodzimy do punktu,w ktorym jestesmy tak przywiazani do sluchania naszego umyslu, ze powoli zaczynamy tracic smak do sluzby oddania. A wtedy ostatnim stopniem przed upadkiem z drabiny jest to ze zaczynasmy krytykowac innych wielbicieli , utrzymujac pozycje umyslu, tak zebysmy nic nie mosieli robic.
To jest tak mala rzecz, ale jest to bardzo mila rzecz zeby ubierac sie jak bhakta, kiedy idziemy na program, festiwal itp. Dlaczego nie chcemy tego robic? Podobnie jak Gauranga Avatar powiedzial, ze to takze zadowala naszego Mistrza Duchowego. A nasze zycie to zadowalanie Mistrza Duchowego a nie naszego umyslu.
Dla czytelnika ta cala dyskusja na forum nie wyglada jak mila wymiana pomiedzy bhaktami, ale jak caly atak na to zeby obronic tak maly i nieuzyteczny punkt. Jestem w stu procentach przekonany, ze jesli zapytalibyscie swojego Mistrza Duchowego czy istnieje koniecznosc noszenia dhoti czy sari podczas publicznych czynnosci w swiadomosci Kryszny, otrzymalibyscie odpowiedz “tak.” A jesli sie myle to takze zaakceptuje kazda odpowiedz jaka otrzymam od autorytetu, poniewaz osobiscie na prawde chce robic wlasciwe rzeczy zeby zadowolic Srila Prabhupada. Dlatego nie probuje szukac wymowek zeby sie nie podporzadkowywac, ale szukam sposobow zeby podporzadkowac sie jeszcze bardziej.
Jestem bardzo szczesliwym fanatykiem, ktory chce zeby wszyscy wiedzieli ze probuje kochac Kryszne i chce zeby wszyscy dowiedzieli sie o ruchu Srila Prabhupada.
Wasz nic nie znaczacy sluga Nrsimhadeva das.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:20 
Sponsorzy

Witaj PUranaprajna Pr!
Milo widziec ,a raczej czytac.
Nie mniej jednak Prabhupada byl zadowolony kiedy bhaktowie przyjmowali ten stroj Waisznawow z Bengalu,a mowi sie ze jestesmy bhaktami Pana Gaurangi,tak jak wszyscy poprzednicy naszej sukcesji ucznow,oczywiscie mozemy przyjąc wiekszy standard przepaski na biodrach ,ale wtedy to juz bedzie p[rawdziwy odjazd he he he :lol:
Ja sam rowniez nie spotkałem nizc na temat dhoti,ale Jesli chodzi o Srimad Bhagavatam 4 canto modlitwa Pana Shivy ktory Uczy jej synow Krola On sam opisoje Kryszne ze ma zolte dhoti.Wiec prawdopodobnie dhoti moze byc elementem swiata duchowego i niekoniecznie jest Ono kawalkiem bawełny z indii,ale bezposrednią ekspansją Pana Balaramy.
Bo jest powiedziane ze wszystkie Parafenali Pana są jego ekspansją.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:29 
Sponsorzy

Sti Nrsimha Jay Nrsimha jaya jay Nrsimha.... :lol:
Bardzo lubie osobiscie kiedy Nrsimhadeva Prabhu si epojawia,na tym forum.
Pojawia sie jak Pan Nrsimha,zalatwia co ma zalatwic i wraca do swoich wiecznych czynnosci.
Jaya ,Tak wlasnie dzialal Pan Nrsimha i tak dziala jego sluga.
Jaya Prabhupada!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:30 

Haribol Gauranga Avatar!
Z cala pewnoscia Kryszna nosi dhoti. Ale takze w swiecie duchowym trwaja slodkie rozrywki Pana Caitanyi i wszystkich Jego towarzyszy. Mezczyzni i kobiety nosza dhoti i sari. A jesli nie to prosze zeby mi ktos powiedzial co nosza w takim razie. :)
Na przyklad tilak, jest produktem tego swiata materialnego. Otrzymujemy go z rzek, ale nosi sie go takze na Vaikuncie. Tak wiec nasze ubranie jako wielbiciele jest odbiciem krolestwa duchowego. Jest tez bardzo oczyszczajace dla tego kto je nosi i dla tego kto taka osobe widzi. Gauranga Prema ki jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:41 
Sponsorzy

Zgadzam sie w pełni i nieraz doswiadczylem jak Moj mistrz duchowy reagowal jadąc w aucie i widząc swoich uczniow (mataji)gdzies w sercu warszawy,ktore jechaly na lotnisko by Go pozegnac.
Pamietam jak dzisiaj ze moj Guru powiedzial ,widząc jedną ze swych uczennic na przystanku tramwajowym w sari...... To jest najpiekniejszy widok i sukces mistrza duchowego widziec swego ucznia ,jak naucza poprzez sam fakt ze ma na sobie stroj waisznawa.
Pozdrawiam!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1